Amical Wikimedia/juliol 2017

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Report Mensual
juliol 2017
+ reports

Benvinguts al report d'Amical Wikimedia de juliol 2017. Comencem a adaptar el format de 6 línies de treball que seran les que molt probablement presentarem a l'APG de 2018.

Destacats del mes[edit]

Alliberament d'imatges de personalitats[edit]

Arcadi Oliveres (2015) per Guillem Medina

El periodista, fotògraf i autòr de còmic Guillem Medina (Barcelona, 1968) ha alliberat centenars de fotografies amb retrats de personalitats a Wikimedia Commons, per poder il·lustrar les biografies corresponents a Viquipèdia. Al llarg de la seva trajectòria, Medina ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació, entre els quals destaquen l’Avui, el Diari de Barcelona, El Temps o Barcelona Televisió, entre d’altres. Els seus retrats han sigut publicats en diverses publicacions com Enderrock, Shangay, Zero i la revista del Cercle de Lectors. Gràcies a això, desenes de personalitats com Maria del Mar Bonet, Roger Mas, Mar Ulldemolins, Biel Duran, Mercè Arànega, Antonio Miró, Francesc Mauri, Mònica López,Vicenç Villatoro, Eva Piquer, Miquel de Palol, Carlota Olcina i Arcadi Oliveres, entre molts d’altres, ja tenen fotografia a Viquipèdia, una de les webs més visitades del món. A partir d’ara tothom podrà reutlitzar aquestes imatges, fent servir una llicència Creative Commons CC-BY-SA 4.0, és a dir, cal mencionar l’autor de la imatge i compartir-la amb la mateixa llicència lliure. Medina ha seguit la iniciativa d’altres fotògrafs internacionals com Allan Warren, qui va penjar centenars de retrats de celebritats de Hollywood.

Projecte amb l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza[edit]

Ismael Latorre Mendoza.

Projecte ja existent des del 2015 que els usuaris General Basset i Carolina Latorre Canet duien a terme en col·laboració amb Gerard Latorre Canet i l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza, propietat de la família Latorre Canet. Des de l'arxiu estan digitalitzant negatius i donant-li retocs digitals per a millorar l'aparença de les fotografies. Arran d'una trobada en Alginet, Amical Wikimedia se suma al projecte aportant suport tècnic.

L'Arxiu Ismael Latorre Mendoza compta amb el fons fotogràfic de cinc fotògrafs diferents i amb més de 400.000 negatius és el més complet de la Ribera del Xúquer, i possiblement del País Valencià. Entre les personalitats retratades durant els més de 80 anys que cobreix l'arxiu es troben pilotaris com Paco Genovés o Juliet d'Alginet, escriptors com Josep Lozano, Urbà Lozano, Vicent Andrés Estellés, Manuel Sanchis i Guarner; pintors com José Espert; músics com Alfredo Kraus, Raimon, Remigi Palmero, Bruno Lomas o Juanita Reina. també hi ha multitud de fotografies d'oficis o d'interès etnogràfic i històric.

Comunitat[edit]

Comunitat

Durant aquest mes ens hem centrat en fer seguiment a usuaris que estaven inactius i en començar a preparar els documents de treball de cara a la presentació d'un nou pla d'activitats de 2018. Hem avaluat la situació actual de l'associació, la relació amb el pla estratègic de 2014-2018 en curs i hem començat a esbossar objectius de millora i línies d'actuació, que seran definides i aprovades per la comunitat durant el proper mes de setembre. Es proposa que una de les línies transversals de 2018 sigui la diversitat.

Projectes gestionats per voluntaris d'Amical[edit]

Tallers, seguiment i formació interna[edit]

Nota: Algunes reunions de seguiment en el món real no es mencionen en aquest report per mantenir la privacitat de les lower voices.
  • tot el mes: Durant aquest mes s'ha redactat el Progress report form, un report on s'informa a l'FDC de la feina feta durant aquests primers sis mesos de l'any, per tal que tota la comunitat internacional pugui avaluar en obert la nostra feina.

Reunions[edit]

Educació[edit]

Educació
Presentació feta servir a Edimburg (PDF)

Juliol és el mes en que acaben la pràctica totalitat dels cursos docents. Enguany hem arribat a la xifra de 46 cursos durant el curs docent 2016-2017 i n'estem molt contents. El curs vinent esperem millorar la documentació disponible, els sistemes de mentorització i l'ajuda al professorat. Durant aquest mes destaquem dos cursos de Viquipèdia fets per a docents de català a diverses universitats d'arreu del món, gràcies a la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull. Els vam realitzar durant les XXXI Jornades per a professorat de català que van tenir lloc durant el mes de juliol a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i vam tenir la possibilitat de contactar amb professors de català de Rússia, Mèxic, Alemanya, Estats Units...Esperem que molts d'ells s'hi animin i incorporin la Viquipèdia com a recurs docent a l'aula!. També destaquem la nostra presència a la Celtic Knot Conference organitzada per Wikimedia UK.

Projectes en curs[edit]

  • 46 projectes docents realitzats durant el curs.

Tallers i esdeveniments[edit]

  • 6 de juliol - Presentació sobre l'estat de la Viquipèdia en català i Amical Wikimedia a la Celtic Knot Conference d'Edimburg
  • 17 de juliol Taller de Viquipèdia en perspectiva de gènere de 15,30 a 17.30 h dins de Diversity in the Cultures of Physics Summer School Barcelona - Berlin 2017 UAB Campus Bellaterra. Facultat de Ciències (Aula d'informàtica).Tiputini
  • 19 de juliol - 2 tallers sobre Viquipèdia i educació a professorat de català d'arreu del món durant jornades IRL. Kippelboy

Reunions[edit]

  • 10 de juliol - Reunió amb representants de Decidim.Barcelona per participar en un dels seus actes
  • 10 de juliol - Reunió amb ESADE per programar curs 2017-2018

Cultura (GLAM)[edit]

Cultura (GLAM)

A nivell cultural, el mes de juliol ha destacat per un nou contacte obert amb l'Institut Menorquí d'Estudis, una institució científica ubicada en aquesta illa i encarregada de fomentar el coneixement i la divulgació científica. Ens vam trobar amb un col·lectiu de científics integrants de l'institut i vam treballar sobre possibles línies de col·laboració.

Projectes en curs[edit]

Esdeveniments i concursos[edit]

  • 25 de juliol - Conferència sobre Viquipèdia a l'Institut Menorquí d'Estudis. Kippelboy

Reunions[edit]

  • 17 de juliol - Reunió per preparar nova edició de bibliowikis el 2017-2018 amb especial atenció al País Valencià. Kippelboy
  • 25 de juliol - Reunió amb el consell insular de Menorca per preparar projecte educatiu i cultural durant la tardor. Kippelboy
  • 25 de juliol - Reunió amb la directora del Museu de Menorca. Kippelboy
  • 25 de juliol - Reunió amb la junta de l'Institut Menorquí d'Estudis per preparar projecte de cara a la tardor. Kippelboy

Continguts[edit]

Continguts

L'aposta del mes de juliol pel que fa a concursos de contingut era un concurs sobre els 25 anys de Barcelona 92. Amical Wikimedia, el Centre d’Estudis Olímpics de la UAB i la Fundació Barcelona Olímpica van impulsar un concurs per commemorar el 25è aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Un repte d’edició obert a tothom dels articles relacionats amb els Jocs. Aquest any 2017 es commemora el 25è aniversari d’aquells jocs, un dels moments d’inflexió de la història de la ciutat de Barcelona. Per millorar la cobertura de l’impacte d’aquest esdeveniment, el concurs se va centrar en tot allò que va envoltar els Jocs Olímpics: candidatures, mascotes, la música, les infraestructures, els esports, personatges clau, etc. D’aquesta manera, els viquipedistes van ampliar articles on s'explica què va significar l’esdeveniment per a la ciutat, així com sobre els usos posteriors que han tingut els equipaments, i la revisió històrica de les principals personalitats vinculades a l’organització. El projecte es va completar amb una viquimarató específica a la seu del Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona. Tot i haver contactat amb la Fundació Barcelona Olímpica i amb el Museu Olímpic de la Ciutat, haver organitzat un concurs i una viquimarató específica, pensem que el concurs no ha tingut la rebuda esperada. És possible que les dates (juliol) no hi hagin ajudat, però cal reconèixer que esperàvem més participació per part de la comunitat.

Concursos d'edició[edit]

Viquimaratons[edit]

  • 14 de juliol - Viquimarató Barcelona 92 al Museu Olímpic de Barcelona

Reunions[edit]

Comunicació i discurs[edit]

Comunicació i discurs

Durant aquest mes alguns usuaris s'han estat reunits per plantejar les línies discursives del 2018, que seran presentades i recolzades per la comunitat durant el setembre de 2017.

Trobades, xerrades i reunions[edit]

Cobertura de mitjans[edit]

Global Metrics[edit]

Note: These metrics only report events or projects which took place or ended during this month. Longer term projects like Educational or Wikipedian in Residence are reported on our semester report or the month where the project finishes.
Program Event/project/task #Active Editors #New editors # People involved Media Used #Articles improved #Bytes Other Comments
1 - COMMUNITY Ismael Latorre Archive Content donation 3 0 5 54 60 N/A ongoing project
1 - COMMUNITY Guillem Medina portraits content donation 3 1 4 335 300 N/A ongoing project
2 - EDU Celtic Knot Conference Edimburg 1 0 25 0 0 N/A
2 - EDU International Llull School (IRL) 3 10 75 5 28 N/A
2 - EDU Gender perspective workshop 1 0 25 0 0 N/A
2 - EDU Menorca Studies Institute Wikipedia conference 1 2 40 5 0 N/A
3 - CORE Barcelona 92 editathon 15 4 19 15 38 N/A
3 - CORE Valencian prehistory writing challenge 4 0 5 N/A 10 N/A
3 - CORE Valencian ethnology challenge 3 1 5 74 N/A N/A


Total (estimated) 34 17 198 414 436 N/A