Bassel Khartabil/Wikimedia Foundation mourns the loss of Bassel Khartabil/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bassel Khartabil/Wikimedia Foundation mourns the loss of Bassel Khartabil and the translation is 100% complete.
Oorspronkelijk geplaatst op de Wikimedia Blog op 3 augustus 2017.

Wikimedia Foundation rouwt om het verlies van Bassel Khartabil, Syrisch Wikimediaan en voorvechter van open cultuur

Zijn familie kreeg deze week de bevestiging van zijn executie eind 2015 door het Syrische regime

De Wikimedia Foundation is diep bedroefd door het nieuws van het overlijden van lid van de Wikimedia-gemeenschap en pleitbezorger van open cultuur Bassel Khartabil, bij sommigen ook bekend als Bassel Safadi. Ons hart gaat uit naar zijn familie, vrienden en gemeenschappen over de hele wereld.

Bassel werd op 15 maart 2012 door de Syrische regering vastgehouden, te midden van arrestaties op de eenjarige verjaardag van de Syrische opstand. Hij was sinds oktober 2015 vermist, toen hij werd verwijderd uit de gevangenis in Damascus waar hij werd vastgehouden. We hielden hoop dat Bassel veilig was en uiteindelijk zou worden vrijgelaten door de ontvoerders. Zijn vrouw, de Syrische mensenrechtenadvocaat Noura Ghazi Safadi, deelde deze week echter in een verklaring dat hij was geëxecuteerd kort nadat hij uit de Adra-gevangenis was gehaald.

Bassel was een leider, voorstander en lid van veel open cultuurgemeenschappen; hij had een centrale rol in de ontwikkeling van de open source beweging in de Arabisch-sprekende wereld. Naast zijn pleitbeweging en bijdragen aan Wikimedia - waarvan veel anoniem werden gedaan - was hij projectleider en publieke partner voor Creative Commons Syria, een vriend van de Global Voices gemeenschap, een vrij software advocaat en medewerker aan Mozilla, de oprichter van Aiki Lab hackerspace in Damascus, en nog veel meer.

Hij werkte aan een 3D virtuele reconstructie van de oude stad Palmyra in Syrië, waarvan een groot deel in 2016 door ISIL werd vernietigd. Zijn werk om de oude stad te behouden, te digitaliseren en te repliceren is doorgegaan door de inspanningen van #NEWPALMYRA, een samenwerking van 3D-modellers, archeologen, kunstenaars, curatoren, ontwikkelaars, opvoeders, journalisten, onderzoekers en Wikimedianen.

In 2014 gaf het Europees Parlement Bassel de eer voor "het openen van het internet in Syrië en de online toegang en kennis aan het Syrische volk enorm uit te breiden". Voor zijn 2012 lijst van Top Global Thinkers noemde Foreign Policy Bassel, samen met Rima Dali, als # 19 voor "opdringen, tegen alle kansen, op een vreedzame Syrische revolutie". Op 21 maart 2013 werd Bassel geselecteerd voor een prijs van de Index on Censorship Freedom of Expression Awards in de categorie Digitale vrijheid.

Bassel stond in de Wikimedia-beweging bekend om zijn grenzeloze enthousiasme en passie, waarbij hij anderen altijd aanmoedigde om te delen, te creëren en contact te maken met de wereld om hen heen. In 2014 werkte hij samen met een vriend om anoniem te schrijven vanuit de gevangenis waar hij werd vastgehouden. In zijn inaugurele post op de blog Me in Syrian Jail, beweerde hij dat hij was gearresteerd voor zijn schrijven, voor zijn ideeën. Ondanks het gevaar en de moeilijkheid heeft zijn schrijven een gevoel van triomf, omdat de "regering me de mond wilde snoeren, omdat het faalde en deze blog het [bewijs] is." Zijn tweets, van hetzelfde offline blogproject, herinnerden ons eraan dat "We kunnen de gevangenis niet bestrijden zonder geheugen en verbeeldingskracht."

Net als Bassel geloven we in de kracht van schrijven, woorden en geheugen. Elke dag bezoeken honderden miljoenen mensen gratis kennisprojecten zoals Wikipedia om te leren, te onthouden en te creëren. We profiteren van de vrijgevigheid van Wikimedia-medewerkers over de hele wereld, maar weinig van ons stoppen om te overwegen welke uitdagingen veel van die medewerkers kunnen aanpakken. Het nieuws over Bassel's dood is een pijnlijke herinnering aan het risico en de moeilijkheid waarmee zoveel mensen worden geconfronteerd in het gewoon uitvoeren van hun fundamentele rechten om te delen en te leren.

Wij geloven dat iedereen vrij moet kunnen spreken en vrij moet kunnen delen. We geloven dat deze inzet voor expressie, openheid en creativiteit een herinnering is aan onze gemeenschappelijke menselijkheid en de basis voor een betere wereld. De wereldwijde beweging voor open culturen en vrije kennis is sterker vanwege Bassels bijdragen. We rouwen over zijn verlies en gaan samen met zijn familie, vrienden en gemeenschap zijn geheugen eren. We blijven toegewijd aan de waarden waar hij voor leefde.

Katherine Maher, Executive Director
Wikimedia Foundation