Диалог на сдруженията/ Поглед отвътре/ Мотивация

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Chapters Dialogue/Insights/Motivation and the translation is 100% complete.

Кауза и мотивация

Защо Уикимедия е толкова невероятна?

Уикимедианците са изпълнени със страст за проектите и движението си

Първото нещо сред всички интервюирани, което бе наистина очевидно, е страстта, която имат относно работата си, за Уикипедия, Уикимедия и за свободното познание. Налице е невероятно чувство на гордост от принадлежността към това движение и от отличните постижения на Уикивселената.

Каузата на Уикимедия е сложна и огромна - и най-вече, много важна. Тя оказва влияние върху цялото общество. Уикипедия, като основния й проект, коренно промени начина, по който се раждат, разпределят и консумират знания. Тя направи Брокхаус и енциклопедия Британика - неща, които бяха приети за даденост само допреди 10 години - остарели. Общомедия например, вече надмина много от големите уебсайтове за продажба на снимки, предоставяйки свободни файлове за всеки и за всяка употреба. Уикиданни е най-големият системен подход за събиране на структурирани данни в целия свят. Накратко: Уикимедия е младо движение, но вече е постигнала огромни неща.

Глобалният отпечатък на проектите на Уикимедия е огромен:

  • Тя е огромна: Повече от 80400 потребители на месец редовно редактират в рамките на проектите на Уикимедия. Самата Уикипедия е петата най-посещавана страница в света.
  • Тя е съвместна: Уикимедианците заедно събират огромен обем знания, без граници. Това е една от най-големите (или може би дори най-големия) проекти за сътрудничество на Земята. И това вече не е само малък елит, който пише енциклопедия, а хора от всички краища на света, допринасящи в общата мисия.
  • Тя е упълномощена: Това е най-упълномощеният проект в света. Той дава възможност на хората да създават знания и да ги споделят с другите. Уикимедианците са горди: "Аз вече не съм само потребител на знания, аз мога да създавам знание!"
  • Тя е ориентирана към потребителите: Проектите на Уикимедия имат най-добре локализираният софтуер в света. Обществото се занимава с всички езикови въпроси, без значение дали се пише отляво надясно или отдясно наляво, от специални шрифтове, номера и т.н. Разработчиците и огромната общност правят тези допълнителни усилия за потребителите - много от големите фирми не.
  • Тя е безплатна и достъпна за всеки: Целият свят може да участва. Тя винаги е в крак с времето и никой журналист, студент, управител или учител не може да си представи живота без този невероятен източник на знания.
  • Тя защитава неприкосновеността: Проектите на Уикипедия не проследяват потребителите си и осигуряват пълна неприкосновеност. Това е изключително.
  • Тя защитава свободното познание: Правителствата налагат граници в интернет, продават информация, въвеждат цензура. Движението Уикимедия е една котва в този бързо променящ се свят.
  • И тя има офлайн въздействие: Тя също така стартира огромна промяна в нормалния свят. От предоставянето на безплатни знания с Уикипедия, през събиранията на уикимедианци от всички краища на света заедно за срещи и проекти, за да повлияят на обществото, законодателството или местни системи за образование - има безброй дейности и програми, създадени и управлявани от Уикимедия.

Страст и индивидуална мотивация

Много, много уикимедианци ...
по целия свят...
обичат стремежа...
... към свободно познание

Навсякъде по света, уикимедианците страстно се стремят към свободното познание. Всички те са очаровани от Уикипедия и движението. Много от тях са пристрастени към нея. Някои дори й посвещават живота си. Датата и часа, когато са се регистрирали в Уикипедия се помни като втори рожден ден; кълбото на Уикипедия е носено на тениски и значки, дори като татуировка върху кожата.

Усещането за допринасяне на нещо, което е полезно за други хора, е основна движеща сила за много уикипедианци. Да бъдеш част от тази конструктивна промяна в създаването и потреблението на познание е вълнуващо. Да видиш другите да използват Уикипедия, възможно дори и да четат статия, която вие сте създали, генерира чувство на гордост, увереност, щастие.

"Картата, която качих, беше показана на огромен футболен стадион, а един вестник публикува статията ми. Това просто е страхотно и ме кара да се чувствам толкова горд!"

Съществува силна идентификация и ангажираност. Хората са готови да инвестират усилия изключително - дали като редактор в Уикипедия, в сродни проекти или като активист в офлайн дейности. Усещането да бъдеш "част от това лудо невероятно нещо", надхвърля дори времевите възможности и личните граници.

"Похарчих ¼ от заплатата си за дейности в Уикипедия"

"Лудост е, че правя всичко това... Не знам защо... Просто трябва."

"Напълно съм пристрастен към Уикипедия."

"Прекарах 30 часа седмично с дейности в Уикипедия. Беше почти като работа на пълен работен ден."

Всеки от интервюираните е уникален. Те живеят в различни страни, говорят на различни езици, принадлежат към различни култури и живеят в различните икономически и социални условия. И всички те имат своя собствена мечта за това, което искат да правят и защо.

"Правя го за страната си."

"Искам да демократизирам знанието."

"Искам да допринеса за образованието на хората в моята страна."

"Искам да подкрепя местната редакторска общност."

Всички те искат да споделят вълнението си относно Уикипедия: "Усещате това вълнение, само когато го правите - и искам да споделя това чувство". От една малка група редактори в само няколко езикови версии на Уикипедия, се разви огромна глобална общност, с безброй подобщности, групи, комитети, организации - и личности.

Тенденция към образуване на уикимедиански сдружения

Съществува силна тенденция сред активните доброволци в Уикимедия да формират групи, да се свързват с хора с еднакви възгледи, да създават рамка на желанието си да се постигне нещо повече от това просто да редактират. Защо да седя сам пред компютъра, когато там има страхотни хора, стремящи се към същото нещо? Защо да не се организираме, да се понесем на вълнението и ентусиазма и създадем нещо още по-голямо от това? Най-общата рамка за формалните групи са сдруженията.

Някои от хората, които бяха интервюирани, виждат сдруженията като най-доброто средство за развитието на мисията на местно ниво. Те имат необходимите познания за местната култура, език, закони и икономическа ситуация.

Това им дава възможност да правят най-различни неща: те могат да пренасят ценностите на Уикимедия до заинтересованите хора в страната си, да достигат до институции и по-широката общественост, освобождават съдържание и влияят на законодателството, да учат другите как да редактират Уикипедия, да печелят нови привърженици и доброволци, да осигуряват възможност на доброволците да стартират проекти, да изграждат отношения с дарители и медии, и много още. Сдруженията могат да търсят пътеки, благоприятстващи осъществяването на мисията в страната им.

Освен това, доброволният труд и ентусиазмът се считат за най-ценния и ограничен ресурс на движението. С местните си знания, сдруженията се смятат за най-добрата възможност за занимания с доброволци и наемане на нови доброволци.

Не всички сдружения са еднакви - в действителност, те силно се различават в рамките на различни категории: размер, възраст, опит, персонал или устройство на доброволците, структура на финансиране, програмно портфолио и път на развитие. И, разбира се, те са създадени от хора, които отново имат своя собствена мечта за пренасяне на глобалната мисия до техните местни дейности. Следователно сравняването на сдружения е предизвикателство.

Това, което обединява сдруженията е факта, че те се формират от ентусиасти, които са установили рамка, в която могат да дадат воля на своите талант и страст да се развиват. Съществува огромна воля да се допринесе с нещо, да се направи промяна, да се окаже въздействие.

“Най-накрая мога да работя с хора с еднакви възгледи.”

“Това е най-добрата работа в живота ми.”

Но не само това - чрез дейността си, сдруженията могат да допринесат за по-смислена мисия като цяло, и да създадат влияние в собствената си страна. Съществува невероятно чувство на гордост и подкрепа за собствената си страна. Това не води назад до чист патриотизъм, а вместо това прави опити за повишаване на правното или образователното положение в отделните страни.

Сдружението осигурява на доброволците усещането, че са част от нещо голямо. Те могат да насочат усилията си към мисията на местно ниво. В рамките на мрежата от уикимедиански организации, сдруженията виждат себе си като "ръцете и краката" на Фондация Уикимедия. Или като очите: без тях "Фондацията ще е сляпа".

Това е мнение.

Learn more about