Jump to content

Free Bassel/Wikimedia Foundation mourns the loss of Bassel Khartabil/sq

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Fillimisht postuar në Wikimedia Blog më 3 gusht 2017.

Fondacioni Wikimedia mban zi për humbjen e Bassel Khartabil, Wikimedian sirian dhe avokati i kulturës së hapur globale[edit]

Familja e Bassel mori konfirmimin këtë javë të ekzekutimit të tij nga regjimi sirian në fund të vitit 2015, pak pasi u hoq nga burgu sirian ku ishte duke u mbajtur.[edit]

Fondacioni Wikimedia është thellësisht i pikëlluar nga lajmi i vdekjes së anëtarit të komunitetit të Wikimedias dhe avokatit të kulturës së hapur Bassel Khartabil, i njohur edhe për disa si Bassel Safadi. Zemrat tona shkojnë te familja, miqtë dhe komunitetet e tij anembanë botës.

Bassel u arrestua nga qeveria siriane më 15 mars 2012, mes arrestimeve në përvjetorin njëvjeçar të kryengritjes siriane. Ai mungonte që nga tetori i vitit 2015, kur u hoq nga burgu i Damaskut ku po mbahej. Kemi mbajtur shpresën se Basseli ishte i sigurt dhe përfundimisht do të lirohej nga kapitenët e qeverisë. Sidoqoftë, gruaja e tij, avokati sirian i të drejtave të njeriut Noura Ghazi Safadi, këtë javë e ndau këtë javë një deklaratë se ai ishte ekzekutuar menjëherë pas marrjes nga burgu Adra.

Bassel ishte një lider, avokat dhe anëtar i shumë komuniteteve të kulturës së hapur; Ai kishte një rol të rëndësishëm në zhvillimin e lëvizjes me burim të hapur në botën arabe. Përveç avokimit të tij dhe kontributeve në Wikimedia - shumë prej të cilave janë bërë në mënyrë anonime - ai ishte udhëheqës i projektit dhe bashkëpunëtor publik për Creative Commons Siri, një mik i komunitetit Global Voices, një avokat i softuerit të lirë dhe kontribues në Mozilla, themeluesi i Hackerspace Aiki Lab në Damask, dhe shumë më tepër.

Para ndalimit të tij, ai po punonte në një rindërtim virtual 3D të qytetit antik të Palmiras në Siri, shumica e të cilave u shkatërrua nga ISIL në vitin 2016. Puna e tij për të ruajtur, digjitalizuar dhe përsëritur qytetin e lashtë ka vazhduar me përpjekjet për #NEWPALMYRA, një bashkëpunim i modeluesve 3D, arkeologëve, artistëve, kuratorëve, zhvilluesve, edukatorëve, gazetarëve, kërkuesve dhe Wikimedianëve.

Në vitin 2014, Parlamenti Europian i atribuohet Basselit me “hapjen e Internetit në Siri dhe zgjerimin e aksesit dhe njohurive online në popullin siriane.” Për listën e Top Global Thinkers të vitit, Foreign Policy emëroi Basselin, së bashku me Rima Dali, në pozitën #19 për “ikëmbënguljen, kundër të gjitha gjasave, në një revolucion të qetë sirian.” Më 21 mars 2013, Bassel u përzgjodh një çmim nga Çmimet e Indeksi mbi Lirinë e Censurës dhe Shprehjes në kategorinë e lirisë digjitale.

Bassel ishte i njohur në lëvizjen Wikimedia për entuziazmin dhe pasionin e pakufishëm të tij, duke inkurajuar gjithmonë të tjerët të ndajnë, krijojnë dhe të lidhin me botën rreth tyre. Në vitin 2014, ai punoi me një mik për të shkruar në mënyrë anonime nga brenda burgut ku po mbahej. Në postimin hapës në blogun e tij, Me in Syrian Jail (Unë në burgun sirian), ai pohoi se ai ishte arrestuar për shkrimin e tij, për idetë e tij. Pavarësisht nga rreziku dhe vështirësia, shkrimi i tij ka një ndjenjë të triumfit, sepse "qeveria donte të më mbyllte, sepse dështoi dhe ky blog është [provë].” Postimet e tij në Twitter, nga i njëjti projekt i blogimit offline, na rikujtuan se “Ne nuk mund të luftojmë burgun pa kujtesë dhe imagjinatë.”

Ashtu si Bassel, ne besojmë në fuqinë e të shkruarit, fjalëve dhe kujtesës. Çdo ditë, qindra miliona njerëz vizitojnë projekte të lirë të dijes si Wikipedia, për të mësuar, për të kujtuar dhe krijuar. Fitojmë nga bujaria e kontribuesve të Wikimedias në mbarë botën, por shumë pak prej nesh ndalojnë të marrin në konsideratë sfidat me të cilat mund të përballen shumë nga ata kontribues. Lajmi i vdekjes së Bassel është një kujtesë e dhimbshme për rrezikun dhe vështirësitë që shumë njerëz përballen thjesht duke ushtruar të drejtat e tyre themelore për të ndarë dhe për të mësuar.

Ne besojmë se të gjithë duhet të jenë në gjendje të flasin lirisht dhe të ndajnë lirisht. Ne besojmë se ky përkushtim ndaj shprehjes, hapjes dhe krijimtarisë është një kujtesë për njerëzimin tonë të përbashkët dhe themelet për një botë më të mirë. Lëvizja globale për kulturat e hapura dhe njohuritë e lira është më e fortë për shkak të kontributeve të Bassel. Ne mbajmë zi për humbjen e tij, dhe bashkohuni me familjen, miqtë dhe komunitetet e tij në nderimin e kujtesës së tij. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj vlerave për të cilat ai jetonte.

Katherine Maher, Drejtore Ekzekutive
Fondacioni Wikimendia