Fundraising 2007/Fundraising FAQ - translation/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
 • Mikor kezdődött?

2007. október 22-én.

 • Mikor ér véget?

2007. december 22-én.

 • Hogy segíthetek terjeszteni a hírt?

Terjeszd, ahogyan csak tudod. Szólj a barátaidnak és a családtagjaidnak. Tegyél ki egy gombot vagy bannert a blogodra. Állíts be egy ilyen aláírást a levelezőprogramodban: A Wikipédia működését az adományok teszik lehetővé. Támogasd a Wikimedia Foundation-t: http://donate.wikimedia.org

 • Hogyan adakozhatok? (milyen úton, milyen pénznemben stb.)

Az adakozáshoz látogass el a http://donate.wikimedia.org-ra. Használhatsz bármilyen általánosan elfogadott bankkártyát (például VISA, Mastercard, Discover vagy American Express), PayPal vagy Moneybookers átutalást, közvetlen banki átutalást az alapítvány belgiumi számlájára, vagy küldhetsz csekket. A csekkhez bármilyen pénznemet használhatsz, és a többi módszernél is számos lehetőség közül választhatsz.

 • Hova küldjem a csekket?

Wikimedia Foundation, Inc., P.O. Box 919227, Orlando, FL 32891-9227, United States.

 • Leírhatom az adományt az adómból?

Csak az Egyesült Államokban.

 • Ha küldök adományt, hogy kapok róla számlát?

Mindenki, aki 100 dollárnál többet ad, kap számlát, ha megadta a személyes adatait. Kisebb összeg esetén a donate @ wikimedia.org címre küldött emailben kérhetsz számlát – ne felejtesd el mellékelni az adataidat, és hogy milyen úton és mennyi pénzt küldtél.

 • Mi van, ha nem az Egyesült Államokban élek?

Számlát akkor is kérhetsz, de az adományokat csak az Egyesült Államokban írhatod le az adódból.

 • Ha rengeteg pénzt küldök, kapok valami különlegeset?

Igen. Idén azokat, akik 10 000 és 24 999 dollár közötti összeget adnak, Jimmy Wales felhívja telefonon. (Ehhez meg kell adnod a telefonszámodat az adomány elküldésekor.) Akik 25 000 dollár felett adakoznak, azokat meghívjuk egy közös ebédre Jimmyvel.

 • Küldhetek-e célzott vagy korlátozott adományt – vagyis adhatok-e pénzt egy meghatorozott célr,a hogy másra ne legyen felhasználható?

Az egyesült államokbeli közhasznú szervezetek – így a Wikimedia Foundation is – kötelesek betartani az adakozók által szabott feltételeket. Ha tehát megjelölöd, hogy az adományodat csak egy bizonyos célra használhatjuk fel, azt tiszteletben tartjuk, és vagy arra használjuk, vagy visszaküldjük a pénzt. De mielőtt megtennéd, kérjük vedd fontolóra, hogy a korlátozás nélküli adományok sokkal hasznosabbak számunkra. A Wikimedia projektek gyors fejlődése miatt a Wikimediának szüksége van korlátozás nélküli adományokra, hogy kellően rugalmas maradhasson.

 • Milyen összeget adhatok?

Amilyet csak akarsz. Kírtunk néhány összeget (200, 100, 60 és 40 dollár), hogy megmutassuk, melyiknek milyen hatása lehet. (Ez nem jelenti azt, hogy az adott összegű adományt feltétlenül az összegnél megjelölt célra fordítjuk.)

 • Ha nincs elég pénzem, vagy nem akarok adakozni, hogyan támogathatom még az alapítványt?

Sok más módon is támogathatsz minket, és az időd legalább olyan értékes, mint egy pénzbeli adomány. Megtaníthatod egy barátodat a Wikipédia használatára. Feltöltheted a fényképeidet szabad licenccel a Commonsra. Vagy küldhetsz egy képet a "Miért szeretem a Wikipédiát" Flickr csoportba.

 • Mekkora összeg az idei gyűjtőkampány célja?

Idén nem tűzünk ki konkrét célt, de a végén meg fogjuk mondani, mennyi pénz gyűlt össze.

 • Miért tűztök ki célt?

Sok vitát folytattunk arról, hogy kitűzzünk-e, és minden álláspont mellett szóltak jó érvek. Végül úgy döntöttünk, nem tesszük, és nem a kapott összeget, haem a felajánlók számát állítjuk a középpontba. Ez jobban illik a projekt szellemiségéhez.

 • Ha nincs kitűzött összeg, hogyan méritek, sikeres volt-e?

Idén valami újat próbálunk. Büszkék vagyunk rá, hogy az alapítvány költségvetésének 96%-a egyéni adományokból jön, többnyire kis összegűekből. (A maradék néhány egyéb jövedelemforrásból jön, például a valós idejű feed árusításából és a pólóeladásokból.) Ez azt mutatja, hogy sok különböző ember számára hasznosak vagyunk. Idén először nem az összegyűlt összeggel, hanem az adakozók számával mérjük a sikert. Úgy gondoljuk, hogy ez jól illik a projektek szellemiségéhez és kollaboratív ethoszához.

 • Mire használjátok majd a pénzt?

Elsősorban arra, hogy a projektek online elérehtőek maradjanak: ebből fizetjük a szerverek árát, a sávszélességet, a helyiségeket és egyéb költégeket. Másodszor, több figyelmet akarunk fordítani a közreműködők képzésére, különösen azokban a közösségekben, amik alulreprezentáltak a projektekben. November elején például számos Wikipédia Akadémiát tartunk Dél-Afrikában, amivel remélhetőleg növeljük az afrikai nyelveken író wikipédisták számát. Több ehhez hasonló közösségépítő programot szeretnénk folytatni. A 2007–08-as évre előirányzott költségvetésünk 4,6 millió dollár. A költségvetést áttekintő lapunkon találod, hogyan akarjuk elkölteni.

 • Mi az a Wikipédia Akadémia?

Az Akadémiák nyilvános események, céljuk az emberek bátorítása arra, hogy a Wikipédiába írjanak. Általában egy bizonyos témához (mint a matematika) vagy nyelvhez kötődnek, általában olyanhoz, ami kicsi vagy veszélyeztetett. Az eseménysorozat 2005-ben indult, Frank Schulenburg német wikipédista kezdeményezésére.

 • Hogyan segíti a Wikipédia a nyelvi diverzitást?

Az olyan nyelveken, mint a maori (egy Új-Zélandon beszélt kelet-polinéz nyelv), a szuahéli (egy Afrikának a Szahara alatti részén beszélt bantu nyelv), felsőszorb (Keletnémetországban beszélt szláv nyelv) vagy a baszk (Spanyolország északi és középső, illetve Franciaország déli részén beszélt nyelv), alig néhány információforrás érhető el, és a Wikipédia ezek egyike.

 • Hogyan segíti a Wikipédia a fejlődő országokban élőket?

A fejlődő országokban működő oktatási programok tüneményes módokon használják fel a Wikipédia tartalmát. Az anyagaink elérhetőek a világ bármely részén DVD-n és könyvben, és felkerülnek a One Laptop Per Child program olcsó laptopjaira.

 • Hol találom a legutóbbi audit eredményét?

A 2007-es audit folyamatban van; ha minden jól megy, november végére elkészül. A jelentést közzétesszük a Wikimedia Foundation weboldalán, amint elkészül.

 • Hol találom a 990-es űrlapot (adómentességet kapó szervezetek által beadandó pénzügyi kimutatás)?

A legfrissebb 990-es űrlap a 2006. június 30-ával végződött költségvetési évre szól, és itt található. Az utolsó, 2006–07-es költségvetési évre szóló 990-es űrlap felkerül az alapítvány weboldalára, amint az audit befejeződik.

 • Lesz idén is adományduplázás? Ha igen, hogy működik?

Igen, lesz. Ahogy eddig is, egy fügyelmeztető üzenet fog megjelenni minden projekt minden oldalának tetején azokon a napokon, amikor egy cég megduplázza a felajánlott adományokat. Az üzenetet a nap végén eltávolítjuk, ha összegyűlt a kitűzött összeg.

 • Hogyan hívjátok fel az emberek figyelmét a gyűjtőkampányra?

Számos különböző módon. Először is az oldalak tetején elhelyezett üzenetekkel, másodszor a médián keresztül, sajtóközleményekkel és Jimmay Wales és Florence Devouard által adott interjúkkal. Harmadszor, arra kérjük a közösség tagjait, hogy terjesszék a gyűjtőkampány hírét rokonaik és ismerőseik között.

 • Hol találom Jimmy Wales videóüzenetét?

A http://wikimediafoundation.org/donate/2007/psa/ címen.

 • Mit tegyek, ha elrontottam valamit az adomány elküldésekor?

Ha nem annyi pénzt küldtél, amennyit szerettél volna, vagy valami más hibát ejtettél, írd meg egy e-mailben a donate @ wikimedia.org címre, mi történt. Ne felejtsd el megírni az előrhetőségedet, és mindent, amire emlékszel az adomány elküldéséből (mekkora összeget küldtél, milyen úton stb.).

 • Mit mutat a számláló a lap tetekén levő üzenetben?

Az adományt felajánlók számát. Ebben az évben azt számoljuk, összesen hányan adakoztak, nem azt, hogy összesen hány dollárt adtak. Úgy gondoljuk, ez jobban illik a projektek részvételi, önkéntes-alapú természetéhez.

 • Honnan vannak a lapteteji üzenetekben mutatott idézetek?

Egytől-egyig valódi idézetek a projektek valódi felhasználóitól. Azért írtuk ki őket, hogy megmutassuk, hogy az emberek használják és megbecsülik a projekteket, és hogy lehetőséget adjunk nekik, hogy elmondják a véleményüket.

 • Hol olvashatok az adományozók adatainak védelméről?

Itt: Donor Privacy Policy.