Fundraising 2007/Fundraising FAQ - translation/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

This translation is complete and ready for publishing.

Veel gestelde vragen over de fondsenwervingscampagne[edit]

 • Wanneer is de fondsenwervingscampagne begonnen?

22 oktober 2007.

 • Wanneer eindigt de fondsenwervingscampagne?

22 december 2007.

 • Hoe kan ik helpen bekendheid te geven aan deze campagne?

Op elke manier die u maar kunt bedenken! Vertel het aan uw familie en vrienden. Zet buttons en banners op uw blog. Gebruik de onderstaande tekst als uw handtekening onder uw e-mails: Uw bijdragen houden Wikipedia in de lucht! Steun de Wikimedia Foundation vandaag nog: http://donate.wikimedia.org

 • Hoe kan ik doneren (welke methodes, welke valuta, enzovoort)?

Ga voor donaties alstublieft naar http://donate.wikimedia.org. U kunt doneren met alle bekende creditcards (inclusief VISA, Mastercard, Discover of American Express), PayPal, Moneybookers, een directe overboeking op onze bankrekening in België, of door een cheque te sturen naar de Foundation. U kunt cheques sturen in iedere gewenste valuta en via onze donatiepagina kunt u kiezen uit meerdere valuta.

 • Waar kan ik een cheque naartoe sturen?

Stuur cheques naar Wikimedia Foundation, Inc., P.O. Box 919227, Orlando, FL 32891-9227, United States.

 • Zijn mijn donaties aftrekbaar van de belasting?

Donaties zijn alleen aftrekbaar in de Verenigde Staten. Canadese staatsburgers kunnen hun giften aftrekken van inkomsten gemaakt in de Verenigde Staten.

 • Als ik een donatie maak, hoe krijg ik dan mijn kwitantie?

Iedereen die $100 of meer doneert, krijgt automatisch een kwitantie, mits contactgegevens zijn opgegeven bij de donatie. Het is mogelijk een kwitantie te vragen voor een kleiner bedrag door een e-mail te sturen naar donate @ wikimedia.org. Geeft u daarbij alstublieft uw contactgegevens op, de wijze waarop u heeft gedoneerd en het bedrag van uw donatie.

 • Wat als ik me niet in de Verenigde Staten bevind?

U kunt een kwitantie opvragen, maar donaties zijn alleen aftrekbaar in de Verenigde Staten.

 • Als ik een grote donatie maak, krijg ik daar dan iets voor terug?

Ja. Dit jaar krijgen mensen die tussen USD 10.000 en 24.999 doneren een persoonlijk telefoontje van Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia. Geeft u wel uw telefoonnummer op bij uw donatie. Mensen die meer dan USD 25.000 doneren worden getrakteerd op een diner met Jimmy.

 • Kan ik een donatie doen onder voorwaarden, zodat mijn geld alleen voor een bepaalde doelstelling gebruikt kan worden en niet voor andere doelstellingen?

Charitatieve organisaties in de Verenigde Staten, zoals de Wikimedia Foundation, moeten tegemoet komen aan voorwaarden die door donateurs worden gesteld. Dat betekent dat als u uw donatie bestemt voor een specifiek doel, we ofwel aan uw wens tegemoet komen ofwel uw donatie terugstorten. Overweeg alstublieft voordat u voorwaarden stelt of dat wel zinvol is voor ons. Om flexibel te kunnen blijven bij de huidige ontwikkelingen, heeft Wikimedia volgens ons donaties zonder voorwaarden nodig.

 • Welke bedragen kan ik doneren?

U kunt ieder gewenst bedrag doneren. We hebben een aantal voorbeelden gegeven (USD 200, 100, 60 and 40) om te laten zien welk effect bepaalde bedragen kunnen hebben. Let wel: tenzij u voorwaarden aan uw donatie verbindt, worden alle ontvangen gelden centraal herverdeeld en niet voor bepaalde doeleinden bestemd.

 • Als ik niet kan of wil doneren, wat kan ik dan doen om de Foundation te steunen?

U kunt op veel manieren bijdragen. Uw tijd is net zo belangrijk als uw bijdrage in geld. Leer een vriend hoe die kan bijdragen aan Wikipedia. Upload een aantal van uw foto's op Wikimedia Commons onder een vrije licentie, of laat zien hoeveel u Wikipedia op prijs stelt door een afbeelding toe te voegen aan de Flickr-groep "Why Do You Love Wikipedia".

 • Wat is de financiële doelstelling voor de fondsenwervingscampagne dit jaar

We communiceren dit jaar geen financiële doelstelling. We gaan wel aangeven hoeveel geld er is gedoneerd.

 • Waarom communiceren jullie geen doelstelling?

We hebben een interne discussie gehad over het al dan niet aankondigen van de doelstelling. Er waren goede argumenten voor beide stellingen. Uiteindelijk hebben we besloten het niet te doen. In plaats daarvan wilden we experimenteren met het volgen van het aantal mensen dat een donatie heeft gedaan, in plaats van hoeveel geld er is gedoneerd. Dit lijkt meer in overeenstemming te zijn met de geest van de projecten.

 • Als je geen financiële doelstellingen hebt, hoe meet je dan of de compagne succesvol is?

Dit jaar proberen we iets nieuws. We zijn er trots op dat 96% van het budget van de Foundation uit donaties van individuen komt. De meeste daarvan zijn vrij klein. Het overige geld komt van andere geldstromen, waaronder de verkoop van live feeds, T-shirts en soortgelijke dingen. Hieruit maken wij op dat veel mensen zich bij ons betrokken voelen. Daarom volgen we dit jaar voor het eerst het succes van de fondsenwervingscampagne door het aantal donateurs te rapporteren. We denken dat dit helemaal in de geest is van de projecten en hun samenwerkingsgedachte.

 • Wat gaan jullie met het geld doen?

Ten eerste hebben we het geld nodig om onze projecten in de lucht te houden: om servers, bandbreedte, kantoorruimte en andere noodzakelijke dingen te betalen. Ten tweede willen we meer aandacht schenken aan het ontwikkelen van programma's, in het bijzonder in gemeenschappen die ondervertegenwoordigd zijn in de projecten, waarvan sommigen weinig of geen toegang hebben tot leermiddelen. In november 2007 houden we bijvoorbeeld een aantal Wikipedia Academies in Zuid-Afrika. Hierdoor hopen we dat het aantal Wikipedianen dat bijdraagt aan de Afrikaanse talen toeneemt. We willen graag meer van dit soort zendingswerk doen. Ons gepland operationeel budget voor 2008 is USD 4.6 miljoen. U kunt zien hoe dat zou worden uitgegeven op onze overzichtspagina budget.

 • Wat zijn Wikipedia Academies?

De Academies zijn openbaar toegankelijke evenementen die tot doel hebben mensen aan te moedigen om in Wikipedia te gaan schrijven. Meestal gaan de Academies over één hoofdonderwerp (bijvoorbeeld wiskunde), of een bepaalde taal, meestal een taal die dreigt uit te sterven. De Academies zijn gestart in 2005 door Frank Schulenburg van de Duitstalige Wikipedia.

 • Hoe helpt Wikipedia taaldiversiteit te ondersteunen?

Wikipedia is een van de weinige beschikbare naslagwerken in talen als Maori (een Oost-Malayo-Polynesische taal die wordt gesproken in Nieuw-Zeeland), Swahili (een Bantoetaal die wordt gebruikt bezuiden de Sahara), Oppersorbisch (een Slavische taal die in het oosten van Duitsland wordt gesproken) en Baskisch (gesproken in noord-centraal Spanje en het zuidwesten van Frankrijk).

 • Hoe helpt Wikipedia mensen in ontwikkelingslanden?

Educatieve programma's in ontwikkelingslanden gebruiken de inhoud van Wikipedia op fenomenale wijze. Ons materiaal is in de hele wereld beschikbaar op DVD's en in boeken, en geïnstalleerd op goedkope laptops via het programma One Laptop Per Child.

 • Waar zijn de resultaten van de meeste recente audit?

De audit voor 2007 is aan de gang. Die verwachten we eind november af te ronden. Als het rapport klaar is, maken we dat beschikbaar op de website van de Wikimedia Foundation.

 • Waar staat Form 990?

Het meest recente Form 990 is voor het fiscale jaar dat eindigt op 30 juni 2006 en staat hier. Als de audit is afgerond, maken we het Form 990 voor het laatste fiscale jaar 2006-07 beschikbaar op de website van de Foundation.

 • Komen er dit jaar matching donations en zo ja, hoe gaat dat werken?

Ja. Zoals voorheen wordt er een sitenotice bovenaan iedere projectpagina geplaatst op dagen dat donaties worden bijgelegd. De sitenotice wordt aan het einde van de dag verwijderd, als het streefbedrag is gehaald.

 • Hoe wordt de fondsenwervingscampagne bekend gemaakt bij het publiek?

We promoten de fondsenwervingscampagne op veel manieren. Ten eerste zetten we een banner bovenaan iedere pagina, op alle projecten. Ten tweede sturen we een persbericht naar media in de hele wereld. Jimbo Wales en Florence Devouard geven interviews met de media. Ten derde vragen we leden van de gemeenschap om de fondsenwervingscampagne bekend te maken bij hun vrienden en familie.

 • Waar staat de video van Jimbo Wales?

De video is te zien op http://wikimediafoundation.org/donate/2007/psa/subtitled-nl.html.

 • Als ik een fout heb gemaakt bij mijn donatie, wat kan ik dan doen?

Als u het verkeerde bedrag heeft gedoneerd of een andere vergissing heeft gemaakt, stuur dan alstublieft een e-mail waarin u de situatie uitlegt naar donate @ wikimedia.org. Zorg er alstublieft voor dat u alle noodzakelijke contactinformatie bijvoegt en alles wat u zich herinnert over uw donatie (zoals bedrag, betaalmethode, enzovoort).

 • Wat betekent de teller in de banner in de sitenotice?

De teller laat het aantal donaties zien dat tijdens de fondsenwervingscampagne is ontvangen. Dit jaar volgen we het aantal donaties in plaats van het aantal dollars dat is gedoneerd. We denken dat dit meer recht doet aan de op deelname gerichte vrijwilligerscultuur van de projecten.

 • Waar komen alle citaten in de banner in de sitenotice vandaan?

Dat zijn allemaal echte citaten van echte gebruikers van de projecten. We hebben ze in de sitenotice gezet om aan te geven dat echte mensen de projecten gebruiken en waarderen, en ze een platform gegeven waar ze dat kunnen uiten.

 • Waar staat het privacybeleid aangaande donateurs?

Hier staat het privacybeleid aangaande donateurs (Engelstalig).