Fundraising 2007/Fundraising FAQ - translation/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
 • Када је прикупљање прилога почело?

22. октобра 2007.

 • Када се прикупљање прилога завршава?

22. децембра 2007.

 • Како могу помоћи у ширењу приче?

Ширите причу о нама на сваки начин! Реците својим пријатељима и родбини. Поставите дугмиће и банере на свој блог. Поставите следећи текст испод потписа сваке своје електронске поруке: Ваши континуирани прилози одржавају Википедију! Подржите Задужбину Викимедија данас: http://donate.wikimedia.org

 • Како да приложим? (тј., на који начин, која валута, итд.)

Да бисте приложили, молимо Вас посетите http://donate.wikimedia.org. Можете приложити користећи неку од познатих кредитних картица (рецимо VISA, Mastercard, Discover или American Express), PayPal, Moneybookers, непосредном уплатом на рачун у белгијску банку, или слањем попуњеног чека поштом на адресу Задужбине. Можете послати чек у валути којој желите, а и остале наше опције донације су валутно вишеструке (мада не баш све).

 • Где да пошаљем чек?

Пошаљите чек на Wikimedia Foundation, Inc., P.O. Box 919227, Orlando, FL 32891-9227, United States.

 • Јесу ли моји прилози основ за ослобађање од пореза?

Прилози су основ за ослобађање од пореза у Сједињеним Америчким Државама. Канадски грађани такође могу тражити ослобађање од пореза на зараду остварену у Сједињеним Државама.

 • Ако приложим, како могу добити потврду за ослобађање од пореза?

Свако ко приложи 100 америчких долара или више ће аутоматски добити потврду за ослобађање од пореза уколико остави контакт информације уз свој прилог. Можете тражити ову потврду и за мање прилоге, слањем електронске поште на адресу donate @ wikimedia.org. Молимо Вас да оставите своју адресу и кажете на који начин сте приложили као и износ Вашег прилога.

 • Шта ако нисам из Сједињених Америчких Држава?

Можете тражити потврду за ослобађање од пореза; међутим, пореске олакшице се могу остварити само у Сједињеним Америчким Државама.

 • Ако приложим велики износ, могу ли очекивати нешто посебно?

Да. Ове године, приложнике износа између 10,000 и 24,999 америчких долара лично ће телефоном позвати Џими Вејлс, оснивач Википедије. (Уз прилог треба да оставите број свог телефона.) Онај ко приложи износ 25,000 америчких долара или више ће бити угошћен на ручку са Џимијем.

 • Могу ли дати усмерен или ограничен прилог -- у смислу, могу ли дати новац за специфичну намену, и ни за шта друго?

Добротворне установе у Сједињеним Америчким Државама, као што је Задужбина Викимедија, морају поштовати вољу приложника. То значи да ћемо удовољити вашем захтеву или ћемо Вам вратити ваш прилог. Међутим, пре него што се одлучите за такав захтев, молимо Вас да размислите о неусмереном прилогу јер је то много корисније за нас. Брзина којом се развијају Викимедијини пројекти тражи да прилози у што већој мери буду неусмерени.

 • Колики износ могу приложити?

Можете приложити колико желите. Ми смо поставили неке примере за Вас (200 америчких долара, 100, 60 и 40) да бисмо Вам приказали начин на који ће сваки долар утицати. Приметите да, осим ако се другачије не нагласи, Ваш прилог, без обзира на износ, ће ући у свеукупни износ и неће бити ограничен на специфичну употребу.

 • Ако не могу приложити или не желим, могу ли урадити нешто друго да подржим Задужбину?

Постоји више начина да покажете своју подршку. Ваше време је исто толико драгоцено као и ваша новчана помоћ. Можете помоћи пријатељу да научи да доприноси на Википедији. Пошаљите неке своје фотографије на Викимедијину Оставу под слободном лиценцом или поделите своју љубав шаљући фотографије на "Why Do You Love Wikipedia" Фликер групу.

 • Колики укупан износ је постављен за циљ ове кампање прикупљања прилога?

Ове године нисмо објавили циљани износ новца. Међутим, на крају ћемо објавити колико је новца прикупљено.

 • Зашто нисте објавили циљани укупан износ?

Постојала је међусобна расправа о објављивању циља и постојали су добри аргументи за све изнесене ставове. Коначно, одлучено је да се износ не објављује. Уместо тога, желели смо да експериментишемо са праћењем броја приложника, радије него са бројем прикупљених долара. Чинило се да ово много више одговара духу пројеката.

 • Ако немате циљни износ, како ћете мерити успех кампање?

Ове године покушаћемо нешто друго. Поносни смо на чињеницу да 96% прихода Задужбине долази од личних прилога, углавном прилично малих. (Остатак долази од малог броја додатних извора прихода, укључујући живе преносе, продају мајица и сличних ствари.) Ово нам говори да служимо мноштву разних људи. Први пут ове године нећемо пратити успешност акције скупљања прилога по броју прикупљених долара него по броју приложника. Мислимо да ово снажно одражава дух пројеката и њихову сарадничку етику.

 • Шта планирате урадити са прикупљеним новцем?

Прво, новац нам треба за одржавање наших пројеката: плаћање сервера, комуникационих капацитета, канцеларијског простора и друге потрепштине. Друго, желимо да усредсредимо пажњу на развој програма, посебно у заједницама које су недовољно заступљене у пројектима, од којих неке немају приступ образовним ресурсима. На пример, почетком новембра ћемо одржати неколико Википедија академија у Јужној Африци, у жељи да повећамо број Википедијанаца који ће доприносити на афричким језицима. Надамо се да ћемо убудуће допрети даље и радити више оваквих послова. Наш финансијски прорачун за 2007. и 2008. је 4.6 милиона америчких долара (3.2 милиона евра — 246 милиона динара). Можете погледати како ће новац бити трошен на страници са прегледом прорачунатих трошкова.

 • Шта је Википедија Академија?

Академије су јавни догађаји намењени подстицању људи да пишу за Википедију. Обично су посвећене једној теми (нпр. математика), или једном језику, обично је то неки мали или угрожени језик. Започео их је 2005. године Франк Шуленберг са немачке Википедије.

 • Како Википедија помаже подршку језичкој разноврсности?

Википедија је једaн од свега неколико извора референци на језицима као што су маорски (источнополинежански језик који се говори на Новом Зеланду), свахили (банту језик који се користи у подсахарском региону Африке), горњолужичкосрпски (словенски језик који се говори у источној Немачкој) или баскијски (говори се у централној северној Шпанији и југозападу Француске).

 • Како Википедија помаже људима у земљама у развоју?

Образовни програми у земљама у развоју користе наш садржај на невероватне начине. Наш материјал је доступан широм света у виду ДВД-ова и књига и инсталиран је на јефтиним лаптоп рачунарима кроз програм један-лаптоп-по-детету (OLPC).

 • Где могу пронаћи резултате најновијег завршног рачуна?

Завршни рачун за 2007. године се још прави. Очекујемо да буде завршен крајем новембра. Објавићемо извештај на сајту Задужбине Викимедије чим буде завршен.

 • Где могу наћи формулар 990?

Најновији формулар 990 је за фискалну годину која се завршава 30. јуна 2006. и може се наћи овде. Формулар 990 за последњу фискалну 2006/07 годину ће бити доступан на сајту Задужбине чим се испитивања заврше.

 • Хоће ли бити изједначених прилога ове године - и ако ће бити како ће радити?

Да. Као и увек, у траци за обавештавање на врху страница сваког пројекта ће бити објављено да се прилози изједначују. Назнака ће бити уклоњена на крају дана, чим циљани износ буде достигнут.

 • Како се ова кампања прикупљања прилога представља јавности?

Нашу кампању за прикупљање прилога представљамо на различите начине. Прво, поставили смо банере на врх страница свих наших пројеката. Друго, шаљемо саопштења за штампу медијима широм света, а Џими Вејлс и Флоранс Девоар ће давати интервјуе. Треће, молимо чланове наше заједнице да потпомажу активности прикупљања прилога на разне начине међу пријатељима и родбином.

 • Где могу наћи видео прилог Џими Вејлса?

Овај видео снимак је на http://wikimediafoundation.org/donate/2007/psa/.

 • Ако у поступку прилагања погрешим, шта да радим?

Ако сте приложили погрешан износ или учинили неку другу грешку, молимо Вас да пошаљете електронску пошту са објашњењем на donate @ wikimedia.org. Молимо Вас да пошаљете вашу адресу и све чега се можете сетити у вези поступка прилагања (тј. износ, начин уплате, итд.).

 • Какав је то бројач на врху траке за обавештавање?

Бројач представља укупан број прилога од почетка кампање. Ове године, пратимо и представљамо број прилога уместо прикупљеног доларског износа. Мислимо да на овај начин истинитије приказујемо како раде добровљним заједничким учешћем помогнути пројекти.

 • Какве су оно поруке које се појављују у траци за обавештавање на врху?

То су стварне поруке стварних корисника пројеката. Ми смо их сместили у траку за обавештавање да покажемо да стварни људи користе и цене пројекте, и да чујемо њихов глас зашто.

 • Где се налази политика приватности приложника?

Налази се на Политика приватности приложника.