Fundraising 2007/Testimonials/SOS Children's village - translation/el

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Παιδικά Χωριά SOS[edit]

Οποιοσδήποτε μπορεί ελεύθερα να κατεβάσει τη Βικιπαίδεια στον υπολογιστή του και να προσαρμόσει το περιεχόμενο σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές, έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα περιεκτικό εκπαιδευτικό προϊόν. Αυτό έκαναν τα SOS Children’s Village (Παιδικά Χωριά SOS) με τη δημιουργία της Wikipedia Selection for Schools (Επιλογή από την Βικιπαίδεια για Σχολεία), που προορίζεται να βοηθήσει τα παιδιά με τις μεγαλύτερες ανάγκες στον κόσμο.

Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός για ορφανά παιδιά στον κόσμο, και είναι αφοσιωμένα στο να παρέχουν οικογενειακή ζωή σε παιδιά που έμειναν ορφανά λόγω του πολέμου, της φτώχειας και φυσικών καταστροφών. Σήμερα τα Χωριά στεγάζουν πάνω από 60.000 παιδιά σε 123 χώρες, και ο οργανισμός βοηθά εκατομμύρια φτωχές οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Το 2005, τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βρετανία άρχισαν να διερευνούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ωφελούσαν τα παιδιά τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων που γεννήθηκε η Wikipedia Selection for Schools. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια offline έκδοση της Wikipedia που θα ήταν φιλική για τα παιδιά, χωρίς βανδαλισμούς, και που θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που δεν διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Επιπλέον, επιδιώχθηκε να προσαρμοστεί το περιεχόμενο έτσι ώστε να συμβαδίζει με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Βρετανίας, που χρησιμοποιείται από πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο.

"Η απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τη Wikipedia ήταν εύκολη. Δεν υπάρχει κανένα άλλο εγχείρημα που να συναγωνίζεται το γενικό εύρος και την ποιότητα των ατομικών συνεισφορών. Η Wikipedia όχι απλά είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη, αλλά δεν υπάρχει κανείς ανταγωνιστής που να αξίζει να αναφερθεί στην ίδια πρόταση με αυτή", δηλώνει ο Διευθύνοντας Σύμβουλος των Χωριών SOS και Βικιπαιδιστής, Άντριου Κέιτς.

Για να προετοιμαστεί το περιεχόμενο, η ομάδα του Κέιτς επινόησε τεχνικές λύσεις, και βοηθήθηκε από τους εκατοντάδες εθελοντές από το Κέμπριτζ, την έδρα του Οργανισμού, που δήλωσαν ενδιαφέρον.

"Κρατήσαμε όλα τα "Αξιόλογα" και "Καλά" άρθρα και αφαιρέσαμε το περιεχόμενο που είχε σχέση με τη λειτουργία της Wikipedia ή εκείνο που δεν ήταν κατάλληλο για παιδιά. Η κοινότητα της Wikipedia μας υπέδειξε και άλλα άρθρα, τα οποία εξετάσαμε. Δεν υπήρχαν "Καλά" άρθρα για όλα τα θέματα που θέλαμε να καλύψουμε, όπως για μερικά μυθιστορήματα της αγγλικής λογοτεχνίας που διδάσκονται με βάση το Αγγλικό αναλυτικό πρόγραμμα", δήλωσε ο Κέιτς.

Το 2006, τα Παιδικά Χωριά SOS της Βρετανίας είχαν κυκλοφορήσει την πρώτη έκδοση και, το 2007, ακολούθησε η δεύτερη. Οι εκδόσεις ήταν διαθέσιμες τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε CD/DVD. Η Wikipedia Selection for Schools γνώρισε θετική αποδοχή παγκόσμια, σε βαθμό που ορισμένοι οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα Shuttleworth, άρχισαν τη διανομή της στη Νότια Αφρική.

"Όσον αφορά το CD, ο περισσότερος κόσμος έχει αντιδράσει με ενθουσιασμό. Μας λένε ότι ήταν φανταστική ιδέα. Μου ζήτησαν αντίτυπα απ' όλο τον κόσμο... Πολλές χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τον ιστότοπο της Wikipedia για Σχολεία κάθε μέρα, το CD έχει κατέβει χιλιάδες φορές και έχουμε μοιράσει εκατοντάδες αντίτυπα. Χαιρόμαστε που η δουλειά που έγινε έδωσε κάτι καλό και χρήσιμο", δηλώνει ο Κέιτς.

Εκτός από τα Παιδικά Χωριά SOS που διανέμουν αυτή την έκδοση της Wikipedia στη Νότια Αφρική, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο, άλλοι φορείς έχουν αρχίσει να την προσφέρουν μέσω διαδικτύου, όπως η Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτόρια στην Αυστραλία.

Σαν εθελοντής της Wikipedia, ο Κέιτς πιστεύει έντονα στις δυνατότητές της και το θετικό αντίκτυπο που έχει παγκόσμια. Όσον αφορά τα παιδιά, πιστεύει ότι η Wikipedia είναι πολύ καλή στο να βοηθά τα παιδιά να γίνουν συστηματικά με τις πηγές γνώσεων.

"Ως χρήστης της Wikipedia, το χαρακτηριστικό της που νομίζω ότι έχει υποτιμηθεί είναι η διεθνής αλληλοκατανόηση που έχει αναπτυχθεί στους κόλπους της. Βλέπω πολλούς ανθρώπους που ανήκουν σε φονταμενταλιστικές ομάδες, για παράδειγμα, που ξεκινούν με αμετακίνητες απόψεις και γνώμες αλλά μέσω της ευγενικής αλληλεπίδρασης με άλλους χρήστες μαθαίνουν για την ανάγκη για αξιοπιστία των γραφομένων, την "Ουδέτερη Οπτική Γωνία" και για απόψεις διαφορετικές από τις δικές τους σχετικά με την ιστορία της Μέσης Ανατολής, για παράδειγμα. Είναι πολύ ενθαρρυντικό και διδακτικό να βλέπεις ανθρώπους με χίλιες δυο διαφορετικές καταβολές να δουλεύουν μαζί για την επίτευξη ενός εγχειρήματος", δηλώνει ο Κέιτς.

Σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν σχέδια και για μελλοντικές εκδόσεις της Wikipedia Selection for Schools. Ο Κέιτς τονίζει ότι τώρα ο οργανισμός διαθέτει λογισμικό και μέσα για την εύκολη δημιουργία DVD. Έτσι υπάρχει το περιθώριο για να διερευνηθούν πολλές δυνατότητες, όπως εκδόσεις σε άλλες γλώσσες.

"Φέτος στείλαμε αντίγραφα του CD σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι θα κάνουμε στη συνέχεια;" δηλώνει ο Κέιτς


Περιγραφή εικόνας: Το ελεύθερο περιεχόμενο της Wikipedia χρησιμοποιήθηκε για να βοηθηθούν τα παιδιά με τις μεγαλύτερες ανάγκες στον κόσμο.