Fundraising 2007/Testimonials/The ideal Wikipedian - translation/el

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Ο Ιδανικός Βικιπαιδιστής

Οι Βικιπαιδιστές, οι άνθρωποι πίσω από τη Wikipedia, προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, έθνη και κράτη. Αυτό που μοιράζονται είναι το πάθος τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, και συνήθως είναι αξιοσέβαστοι στην τοπική τους κοινότητα.

Με μια πρώτη ματιά, ο Πατρίτσιο Λορέντε μοιάζει με έναν τυπικό Αργεντίνο - αγαπά το ποδόσφαιρο, το καλό φαγητό και να περνάει χρόνο με την παρέα του. Όμως, αν κανείς τον γνωρίσει καλύτερα θα καταλάβει τι τον κάνει τυπικό Βικιπαιδιστή - το πάθος του να βοηθήσει τον κόσμο και η εκπληκτικά πλούσια σε εμπειρίες ζωή του.

Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες, ο Πατρίτσιο Λορέντε μπορεί να περιγραφεί σαν "Άνθρωπος της Αναγέννησης".

"Πάντα ενδιαφερόμουν να μελετήσω τα πιο διαφορετικά αντικείμενα. Αυτό με δυσκόλεψε στο να τελειώσω το πανεπιστήμιο καθώς είχα αλλάξει αντικείμενο μεταξύ λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, υπολογιστών, νομικής κλπ. Ήθελα να τα μάθω όλα!" λέει ο Λορέντε.

Η περιέργειά του για τον κόσμο πάντα τον έφερνε μπροστά σε νέες περιπέτειες. Το 1991 ο Πατρίτσιο βρήκε μια δουλειά που θα κρατούσε το ενδιαφέρον του αμείωτο για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε να δουλεύει για μια διεθνή υπηρεσία ανάπτυξης ως τοπικός αντιπρόσωπος, βοηθώντας να δοθούν μικροδάνεια, αναπτύσσοντας προγράμματα κοινωνικής βοήθειας και βοηθώντας οικογένειες να εξασφαλίσουν ιατρική περίθαλψη και φαγητό.

"Ήταν σημαντική δουλειά. Βοηθούσα ανθρώπους που δεν είχαν πόρους, και που περνούσαν πραγματικά δύσκολες στιγμές... Όμως, η ουσία ήταν ότι τους έδινα τη δύναμη να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, ότι τους έδινα τα εργαλεία για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς" λέει ο Λορέντε.

Ο Πατρίτσιο δηλώνει ότι εκείνη την εποχή συνειδητοποίησε βαθιά το χάσμα ανάμεσα στους "έχοντες και μη έχοντες". Επίσης εκείνη περίπου την εποχή γνώρισε τη WIkipedia.

"Στη δουλειά μου αυτό που έμαθα είναι ότι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσεις πραγματικά τους ανθρώπους, είναι να γίνουν πρωταγωνιστές και όχι παθητικοί δέκτες. Η Wikipedia κάνει κάθε άνθρωπο πρωταγωνιστή. Αυτό με τράβηξε στο εγχείρημα. Είναι μια εγκυκλοπαίδεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, και η μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών που έχει ποτέ δημιουργήσει η ανθρωπότητα" λέει ο Λορέντε.

Η πρώτη συνεισφορά του Πατρίτσιο ήταν στο άρθρο για την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, όμως σύντομα άρχισε να επεξεργάζεται πιο σύνθετα θέματα, και έγινε τακτικός χρήστης. Το πάθος του για το εγχείρημα συνέχισε να μεγαλώνει καθώς συνειδητοποιούσε ότι η Wikipedia βοηθούσε τις ίδιες κοινότητες που υπηρετούσε κι αυτός. Σε λίγα χρόνια, ο Πατρίτσιο θα βοηθούσε να στηθεί το Wikimedia Argentina, μια ομάδα εθελοντών με σκοπό να αναπτύξει τα εγχειρήματα Wikimedia σε τοπικό επίπεδο. Η ομάδα δημιουργήθηκε επίσημα τον περασμένο Σεπτέμβρη.

"Σαν Wikimedia Argentina έχουμε πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Την επόμενη βδομάδα θα συναντηθούμε με τοπικές φυλές ιθαγενών, ελπίζοντας να υπάρξει το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας Wikipedia γραμμένης στις δικές τους γλώσσες. Έχει γίνει πολλή συζήτηση ανάμεσα στις φυλές για το πως θα μπορούσαν να αποδοθούν γραπτά αυτές οι προφορικές γλώσσες. Η ειρωνία είναι ότι τους φέρνουμε σε επαφή όχι μόνο με τη Wikipedia, αλλά και με το συναινετικό τρόπο λήψης αποφάσεων της Wikipedia, έτσι ώστε να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο για να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα", λέει.

Σύμφωνα με τον Πατρίτσιο, το Wikimedia Argentina διερευνά επίσης τρόπους να βοηθήσει μη προνομιούχους φοιτητές και σχολεία της Αργεντινής: "Μια από τις πολλές ιδέες μας είναι να δημιουργήσουμε σημεία και τρόπους ανάγνωσης της Wikipedia, ή εγχειρίδια βασισμένα στο ελεύθερο περιεχόμενο της Wikipedia. Πολλά σχολεία δεν έχουν τέτοιους πόρους, πόσο μάλλον σύνδεση στο Ίντερνετ".

Σήμερα, ο Πατρίτσιο είναι παντρεμένος και έχει δυο πανέμορφα παιδιά. Έχει αλλάξει δουλειά και προς το παρόν θα εργαστεί σε ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα, όπου θα είναι υπεύθυνος για την απονομή υποτροφιών σε μη προνομιούχους φοιτητές. Πιστεύει ότι η Wikipedia και τα αδελφικά της εγχειρήματα μπορούν να μεταμορφώσουν την πραγματικότητα πολλών μη προνομιούχων ανθρώπων στην πατρίδα του σε κάτι θετικό και ελπιδοφόρο.

"Το μόνο που χρειάζεται το Wikimedia Argentina είναι χρόνος".

Περιγραφή εικόνας: Το Wikimedia Argentina γιορτάζει την έναρξη της λειτουργίας του. Η ομάδα έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια να βοηθήσει κοινότητες στη Νότια Αμερική χρησιμοποιώντας το ελεύθερο περιεχόμενο της Wikipedia.