Jump to content

Fundraising 2010/Appeal/da

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Mange folk så underlige ud i hovederne for ti år siden, da jeg begyndte at tale om Wikipedia.

Man kan godt sige, at nogle af folkene med forretningsbaggrund var skeptiske over for et koncept, hvor frivillige fra hele verden ville finde sammen for at skabe en omfattende samling af menneskelig viden – alt sammen udelukkende med det formål at dele den.

Ingen reklamer. Ingen profit. Ingen dagsorden.

Ti år efter grundlæggelsen er der nu mere end 380 millioner mennesker, der bruger Wikipedia hver måned – næsten en tredjedel af alle dem, der har adgang til Internettet.

Det er den femtemest populære hjemmeside i verden. De fire, der ligger foran, er skabt og vedligeholdt af investeringer på milliarder af dollars, enorme grupper af ansatte og benhård markedsføring.

Men Wikipedia er helt forskellig fra kommercielle hjemmesider. Det er en social frembringelse, skrevet af frivillige med ét bidrag ad gangen. Du er en del af vores fællesskab. Og jeg skriver til dig i dag for at bede dig om at beskytte og støtte Wikipedia.

I fællesskab kan vi holde Wikipedia betalingsfri og reklamefri. Vi kan holde det åbent – så du kan bruge informationerne i Wikipedia præcis som du vil. Vi kan sørge for at Wikipedia fortsat vokser – så den udbreder viden overalt og indbyder alle til at bidrage.

Hvert år ved denne tid rækker vi hånden ud til dig for at bede dig og andre i hele Wikipedia-fællesskabet om at støtte vore fælles anstrengelser med en beskeden donation på fx $20, $35, $50 eller mere.

Hvis du sætter pris på Wikipedia som informationskilde – og inspiration – så håber jeg, at du vil vælge at handle nu.

De bedste hilsner,

Jimmy Wales

Grundlægger af Wikipedia

PS. Wikipedia handler om den styrke, der ligger i folk som os, til at gøre noget særligt. Folk som os skriver Wikipedia, ét ord ad gangen. Folk som os finansierer det, ét bidrag ad gangen. Det er et bevis på vores samlede potentiale til at forandre verden.