Grants:APG/Proposals/2013-2014 round1/Wikimedia Serbia/Progress report form/Q1/Serbian

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Overview of this quarter[edit]

The purpose of this section is to provide a brief overview of this report. Please use no more than 1-2 paragraphs to address the questions outlined below. You will have an opportunity to address these questions in detail elsewhere in this report.

CHANGES: Please describe how you changed your plans and budget based on the FDC allocation approved by the Board in December 2012, and your rationale for these changes. You can then use the changed plans and budget as the basis on which to report back on the first quarter.

Није било значајних измена у овом тромесечју.

HIGHLIGHTS: What were 1–2 important highlights of the past quarter? (These may include successes, challenges, lessons learned.)

Успешно организована ЕдуВики конференција и ЕдуВики Learning Day, као и успеси у организовању едукативних пројеката у образовним институцијама у Србији.

WIKI-FOCUS: What Wikimedia projects was your entity focused on (e.g., Wiki Commons, French Wiktionary) this quarter?

Највише на Википедију и Викиречник на српском језику, као и Викимедијину Оставу.

GROWTH: How did your entity grow over the past quarter vs. the previous quarter (e.g., Number of active editors reached/involved/added, number of articles created, number of events held, number of participants reached through workshops)?

Напредак овогодишњих циљева[edit]

Овај одељак тиче се утицаја програма/иницијатива и циљева које је ваш огранак имплементирао кроз прошли квартал и напредак који је остварен имајући у виду овогодишње циљеве. Разумемо да неке од метрика можда неће бити применљиве у овом тромесечном периоду, па Вас молимо да додате метрике ако су исте применљиве.

 • У прошлом периоду, ФДЦ је користио терин “иницијатива”, сада користимо термин “програм”.

Едукативни програм[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Едукативни програм Викимедија Србије се састоји од неколико различитих пројеката, за које ћемо дати кључне циљеве:

 • ЕдуВики конференција: Ово је конференција која има за циљ упознавање образовних и научних институција са пројектима Викимедије, стварајући двосмерну комуникацију, увођење Викимедијиних пројеката у наставни програм образовних институција у Србији и информисање државних институција о позитивним аспектима слободног знања, што је темељ Викимедијиних пројеката.
 • ЕдуВики Learning Day: Ово је једнодневни догађај који ће се десити пре ЕдуВики конференције. Кључни циљ је размена искустава између менаџера пројекта (како локалних тако и гостију из иностранства) у погледу вођења и реализације образовних програма у глобалној заједници и јачање партнерства.
 • Википедија у школама: Викимедија Србије има дугу традицију одржавања предавања и радионица у оквиру пројеката за све врсте образовних институција: основне школе, средње школе и факултети. Циљ је да се Викимедијини пројекти користе у едукативне сврхе, као слободна платформа која би могла да се користи на много начина. Један од њих је писање семинарских радова на Википедији, којим ће се повећати квалитет и квантитет овог пројекта. Захваљујући предавањима и радионицама, нови уредници и корисници ће бити информисани о начинима функционисања Викимедијиних пројеката.

Семинари и обуке: Ово је пројекат који обухвата обуку наставника и професора за рад на Википедији, тако да они могу да уређују чланке сами и касније обучавају своје ученике или студенте да користе Википедију у свом наставном плану и програму.

 • Професионални развој: Ово је пројекат који се бави укључивањем семинара и обука у систем стручног усавршавања наставног особља кроз похађање обавезних курсева и семинара. За разлику од пројекта "семинари и обуке", која није обавезна и спроводи се као проширење сарадње са образовним установама на пројекту писања чланака на Википедији, "Професионални развој" је пројекат где наставници и професори из свих делова Србије присуствују семинару, јер су обавезни да похађају неколико таквих семинара током целе године, у циљу професионалног развоја.
Критеријуми успеха
 • ЕдуВики конференција: Конференција ће се сматрати успешном, ако најмање 50 људи из образовног сектора у Србији присуствује и учествује у програму. Неки ефекти конференције можда неће бити видљиви на први поглед, али ми намеравамо да радимо на остваривању сарадње након конференције, тако да се постојање два или више нових партнера у образовним пројектима такође може сматрати успехом.

Википедија у школама: Очекивани резултат овог пројекта зависи од броја институција са којима ћемо радити, као и њихове величине. Све у свему, план је да имамо најмање 400 нових чланака до краја пројекта.

 • Семинари и обуке: Семинари су везани за број образовних институција са којима ћемо сарађивати у пројекту "Википедија у школама". Очекујемо сарадњу са наставницима и професорима из најмање 5 образовних институција.
 • Професионални развој: Организовање најмање једног семинара за наставнике из свих крајева Србије, са најмање 20 учесника, ће се сматрати успешним.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали)

ЕдуВики конференција: Био је добар одзив планираних предавача из Србије и иностранства. Догађај је био отвореног типа, па је био присутан велики број слушалаца из Србије. Лоше временске прилике су можда утицале на слабију посећеност. У реализацију су били укључени запослени и више волонтера који су имали искуства у организовању сличних догађаја. У организацији је учествовало 20 волонтера и запослених, а укупно су присуствовала 73 госта из институција.

ЕдуВики Learning Day: У веома богатом програму који је осмишљен за овај догађај учествовало је 7 гостију из иностранства и неколико представника Викимедије Србије. Размењена су многа искуства, сви су понешто научили. Запослени и више волонтера помагали су у припреми и реализацији догађаја, а научене лекције ћемо покушати применити у нашем даљу раду и развијању едукативних активности Викимедије у Србији. Википедија у школама: Ово тромесечје је имало врло интензивне едукативне активности на више факултета и средњих школа у Србији. По броју одржаних радионица, укључених институција, студената и волонтера он превазилази исти период од прошле године. Очекује се сличан тренд и у наредном периоду, што захтева додатне ресурсе за бољим праћењем и координацијом догађаја. Како је ово период почињања пројеката, број написаних чланака биће познат када се пројекти почну приводити крају у наредним тромесечјима.

Семинари и обуке: Већи број професора средњих школа, асистената и професора факултета са којима смо сарађивали прошао је кроз обуку рада на Википедији, и пратио је промотивне материјале и друге ресурсе. Већина њих планира да се и наредних година бави едукативним пројектима, а један део њих је и до сада сарађивао са нама на овим активностима. До краја године ћемо имати тачне податке о броју професора са којима смо сарађивали на овим пројектима јер њихов број стално расте.

Професионални развој: Овај пројекат још није реализован, почеле су припреме да се што боље организује.

Предузете активности.

ЕдуВики конференција: Припреме за конференцију почеле су у септембру 2013. године. Оформљен је тим, а затим се почело осмишљавање концепта самог догађаја. Направљен је и посебан сајт за образовне програме (и саму конференцију уопште), припремљен је и промотивни материјал. У сарадњи са представницима локалног образовног пројекта и колегама из иностранства, 5 месеци се радило на планирању програма и тематских целина. Уважене су све идеје и предлози до коначног изгледа. У последњих месец дана урађене су најсвеобухватније припреме које су укључивале: финализацију програма, припреме учесника (предавачи, волонтери, организатори), припрему места одржавања (Дом омладине), разне врсте материјала (промотивни, писани, разно), обавештавање јавности и јавни позиви, презентације, кетеринг, освежење и др. Конференција је одржана 24. марта 2014. у Дому омладине. Богат целодневни програм је био подељен на више целина, представници Викимедије Србије су презентовали своје активности, историјат, идеје, планове итд. Гости из институција са којима смо сарађивали, (факултети, средње школе, институти и Универзитетска библиотека) изнели су своја искуства и примере успешне сарадње са Викимедијом Србије. После тога су гости из иностранства представили свим учесницима образовне пројекте којима су се они бавили и своје виђење тога. На крају догађаја Род Дуникан је дао интервју за Вики вести на српском језику.

ЕдуВики Learning Day: Паралелно са припремама за Конференцију, рађене су и припреме за Learning Day. Пет месеци пре почетка, контактирани су сви заинтересовани гости из образовних пројеката у иностранству. Они су активно учествовали у осмишљавању идеја и тематских целина за тај дан. Након уважених предлога извршено је коначно уобличавање програма. У последњих месец дана след припрема поклапао се са истима које су пратиле конференцијски дан. Ово је био једнодневни догађај реализован 23. марта 2014. у канцеларији Викимедије Србије. Осмишљен је богат и занимљив програм са кључним питањима из области едукативних пројеката, на која смо заједно покушавали да дођемо до одговора и да своја размишљања и искуства поделимо са другима.

Википедија у школама: У овом периоду су завршени неки уноси почети прошле године, и то на пројекту Вики студент завршени су уноси семинарских радова на Рачунарском факултету, као и за студенте мастер студија на Математичком факултету. У пројекту Вики гимназијалац, завршен је почети пројекат у Трећој београдској гимназији.

У овој години почела је реализација нових пројеката, у Математичкој гимназији је по први пут реализован пројекат Вики гимназијалац у једном одељењу ученика 2. разреда, како при школи постоје и 7. и 8. разред основне школе онда је са њима први пут реализован пројекат Вики школарац. Осим тога, са новом генерацијом студената 2. године Математичког факултета покренута је нова реализација пројекта на иста два предмета као прошле године у ово време. Посебно се истиче покретање пројекта Вики студент на Универзитету у Нишу, на Учитељском факултету у Врању, што је прва реализација овог пројекта ван Београда. На Универзитету у Нишу је покренут и пројекат под називом „Унипедија“ фокусиран на локалне теме из Ниша. На Универзитету у Београду покренут је пројекат на Рударско-геолошком факултету, слично као и прошле године у ово време. Нов партнер у овом тромесечју је Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија из Београда. Студенти Филолошког факултета су продужили свој пројекат завршен у децембру и на овај семестар, у питању су студенти шпанског језика. Већина нових пројеката се завршава у следећем тромесечју.

Семинари и обуке: Током предавања и радионица за студенте и ученике у већини случајева су обучавани и њихови професори. Део тих обука се одвијао и кроз посебне састанке и разговоре који су организовани одвојено од радионица са студентима. Ово је било од користи, јер су на тај начин и сами професори у процесу израде семинарских радова способни да помогну студентима око неких питања. Неки од њих су се укључивали и у реализацију практичних радионица са студентима.

Професионални развој: Викимедија Србије је конкурисала за одобрење да организује акредитован семинар за обуку наставника. Резултати се очекују за неколико месеци, па се реализација овога очекује у другој половини године. Осим тога, постоји идеја да се конкурише за сличан семинар који би се бавио обуком библиотекара.

Шта је функционисало, шта није?

ЕдуВики конференција: Викимедија Србије је дала све од себе да конференција успе на најбољи начин, и општи је утисак да смо у тој намери и успели. Бројне техничке детаље је требало осмислити и организовати и ту је помоћ волонтера била драгоцена. Обезбеђен је симултан превод и то је омогућило лакше праћење догађаја свим учесницима.

ЕдуВики Learning Day: Сви учесници су могли да поделе своја запажања и да изнесу коментаре, иако смо се трудили да се придржавамо предложене сатнице, било је омогућено свима да учествују. Скуп је био затвореног типа, само за људе који се врло интензивно баве образовним пројектима, па су и искуства и закључци били на врло професионалном нивоу. Направљен је велики број фотографија, којим је документован догађај. Овај догађај је био прилика да се упознају особе које се годинама у различитим државама баве едукативним програмима, и као такав био је добар увод за EduWiki Conference.

Википедија у школама: Са свим групама студената су рађене практичне радионице, као и предавања о томе шта је Википедија, Викимедија, Едукативни програм итд. Студентима је подељен промотивни материјал, и достављени су им сви потребни линкови и други материјали везани за правила око семинарских радова. Почели смо да пратимо и детаљније статистике пројекта, као и да учесницима дајемо анкете. На Филолошком факултету, који је радио по скрам технологији, достављали смо редован фидбек. Нисмо поставили вики амбасадоре на Филолошком факултету да одговарају студентима и помажу им у раду, иако смо размишљали о томе. Семинари и обуке: Професори који су са нама сарађивали на едукативним пројкетима су у већини заинтересовани и спремни за дугорочну сарадњу и зато је и њихово лично обучавање од значаја за бољи успех пројекта. Овај пројекат је делом у сенци осталих пројеката, јер је тешко мерити његове успехе, јер се од професора не очекује да пишу чланке, него само да помажу студентима у одређеној мери да се боље снађу у раду.

Професионални развој: Неки други едукативни пројекти, посебно ЕдуВики конференција и сарадња са факултeтима и школама, помажу да већи број наставника чује за едукативне пројекте Викимедије Србије. Очекујемо да ће ово помоћи да посећеност планираног семинара буде одговарајућа. Иде нам у прилог то што је званичним школским програмом у 2. разреду гимназије предвиђено да се обрађују вики теме.

Додатне информације

Викимедија Србије је такође креирала нову евалуациону форму за студенте који учествују у нашем едукативном програму. Циљ је да се сакупе статистички подаци о годинама и полу, о њиховом претходном знању и искуству на Википедији, као и да ли су задовољни радионицом у којој су учествовали.

Викикоптер[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Викимедијини пројекти имају велику количину медијских датотека (фотографије и видео снимке), али су они углавном аматерски или врло слабог квалитета. Конкретно, Србији недостају фотографије из ваздуха (или их уопште нема), јер обично захтевају веома скупу опрему. Циљ овог програма је да се омогући Викимедијанцима да сниме фотографије из ваздуха, пошто тренутно нису у стању да то ураде. Пројекат ће се прво реализовати на територији Београда, а касније, као део пројекта Фото сафари, широм Србије.

 • Ми ћемо направити бесплатни водич за изградњу квадрикоптера.
 • Ми ћемо изградити Викикоптер који ће бити у власништву Викимедије Србије.
 • Ми ћемо направити најмање 4 серије фотографисања са најмање 400 фотографија укупно, користећи Викикоптер.
Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали)

Напредак се процењује на 5%. До сада су укључена 2 волонтера.

Предузете активности.

Чланови Хаклаб Београда, где ће Викикоптер бити монтиран, су информисани о пројекту и позвани да учествују. Део листа се креира и очекује се да ће ускоро бити објављен.

Шта је функционисало, шта није?

Интересовање за пројекат међу члановима Хаклаб је мањи од очекиваног. Очекује се да ће то повећати када Викикоптер буде попримио свој коначан облик.

Такмичења[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Примарни циљ овог програма је повећање слободног знања кроз креирање нових или унапређење постојећих чланака на Википедији, за које је иначе мала вероватноћа да би се написали или унапредили, осим кроз организовање такмичења. Поред тога, такмичење је добра прилика да се чланови заједнице мотивишу да уређују чланке. Кроз неколико такмичења, очекујемо да:

 • Најмање 300 нових чланака буде написано
 • Најмање 150 постојећих чланака буде унапређено
 • Најмање 15 чланова заједнице по такмичењу учествује
Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали)

Напредак се процењује на 25%: 1 такмичење у писању чланака о Уједињеном Краљевству је организовано. Пошто је такмичење почело крајем извештајног периода, метрике ће бити укључене у извештај другог квартала.

Предузете активности.

Обављене су следеће активности:

 • Теме су изабране (чланци везане за Уједињено Краљевство)
 • Награде су изабране (прва награда: пут у Лондон на Викиманију, друга награда: мобилни телефон, трећа награда: „Лондон“ Едварда Радерфорда у три тома)
 • Такмичење је објављено на сајту Википедије на српском и нашој мејлинг листи
 • Конкурс је почео 20. марта и трајe до 20. априла
Шта је функционисало, шта није?

Имајући у виду да је прво такмичење почело крајем квартала 1 и да ће се завршити 20. априла, метрике и евалуација ће бити познате у следећем кварталу.

Слободни фото садржај[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Фото такмичења обухватају следеће:

 • Фото сафари: Као део прошлогодишњег плана, имали смо пројекат Вики експедиција, која је била слична овом пројекту по циљу - волонтери ће ићи у неки део Србије, фотографисати што је могуће више фотографија и држати презентације у локалним институцијама. Међутим, проблеми који су се појавили везани су за тешко проналажење локалних институција културе које су биле спремне да нам помогну и да нам омогуће презентације. Ово би могло бити због чињенице да су делови Србије, осим главног града релативно неразвијени. Такође, ако бисмо нашли институције које су спремне да сарађују са нама, често би било тешко пронаћи одговарајући временски оквир за обе организације. Са Фото сафаријем, желели бисмо да наставимо са пројектом документовања делова Србије који нису добро покривени, без нужног одржавања презентација у институцијама. Главни циљ је прикупљање фотографија недовољно покривених делова Србије, нпр природне баштине, свакодневног живота, места од већег значаја у српским селима и мањим градовима. Ако је могуће, желимо да остваримо сарадњу са локалном заједницом. Циљ је да се организује најмање 4 фото сафарија, са око 400 квалитетних фотографија које ће бити отпремљене на Викимедијину оставу до краја пројекта.
 • Вики воли споменике: Овај пројекат подразумева масовно прикупљање фотографија културних споменика у Србији кроз већ добро познато такмичење; такође, један од циљева ове године ће бити одржавање такмичења ради писања нових и унапређивања квалитета постојећих чланака везаних за културне споменике Србије. Такође, очекујемо да ћемо промовисати пројекат кроз одржавање неколико изложби победничких фотографија. Учешће волонтера веома зависи од промоције оваквог догађаја, атрактивности награда, али и доступности и удаљености споменика који треба да се фотографише. Циљ је најмање 3000 отпремљених фотографија културних споменика Србије, најмање две фото туре, најмање један уређивачки маратон о споменицима и најмање три изложбе у Србији.
Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).
 • Фото сафари: Одржан је један Фото сафари, на ком је прикупљено око 600 фотографија, које су послате на Викимедијину оставу; четири учесника (од којих су сви били волонтери) су учествовали у овом целодневном догађају
 • Вики воли споменике: N/A
Предузете активности.

Фото сафари:

 • Догађај је најављен за 15. март на мејлинг листи огранка
 • Припреме за догађај укључивале су планирање руте и припрему листе битних знаменитости које се налазе у крају
 • Догађај је одржан 15. марта, са почетком у 9 часова и крајем око 20 часова. Четири учесника су се возила у колима једног од учесника. Укупно је посећено 36 места у 5 српских округа, од којих су већина у Мачванском округу.
 • Фотографије са два фото-апарата су послате на Викимедијину оставу наредних недеља и неке од фотографија су додате у одговарајуће чланке на Википедији на срском језику

Вики воли споменике: N/A

Шта је функционисало, шта није?
 • Фото сафари: Испланирали смо неколико могућих рута пре почетка пута, што се испоставило добрим, јер је потребна флексибилност када се путује у непознате крајеве, будући да је понекад немогуће знати колико ће времена бити потребно за покривање неких места. Нисмо имали среће у једном тренутку, када смо морали да пређемо лош планински пут, што је трајало око два и по сата. Лекција коју смо научили је да се не уздамо искључиво у Гугл мапе када су у питању категорије и квалитет путева.
 • Вики воли споменике: N/A

ГЛАМ и Дигитални Београд[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

ГЛАМ: Овим пројекатом се наставља наш рад са ГЛАМ институцијама са циљевима остваривања двосмерне сарадње, олакшавања ослобађања фотографија, тектова и података под слободним лиценцама и покушајима да успоставимо сарадњу са институцијама са којима нисмо радили до сада. До краја овог пројекта очекујемо да:

 • имамо једног Википедијанца стажисту у бар једној ГЛАМ институцији
 • сарађујемо са ГЛАМ институцијама кроз добијање фотографија

Дигитални Београд: Циљ овог пројекта је наставак постављања QRпедијиних QR кодова на споменике у Београду.

 • контактираћемо кориснике неколико спомен кућа
 • писаћемо и унапређиваћемо квалитет чланака и слика о објектима и поставићемо QR кодове на њима
 • радићемо на развоју мобилне апликације за потребе овог пројекта
Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали)

Реализоване активности ради остваривања циљева:

 • Презентација ГЛАМ пројекта Народној библиотеци Србије
 • Презентација ГЛАМ пројекта музеју Николи Тесли у Београду
 • Презентација ГЛАМ пројекта Математичком иституту САНУ
 • Презентација ГЛАМ пројекта УО Народне библиотеке Србије
 • Презентација ГЛАМ пројекта посластичарници Пеливан
 • Прављење базе података свих ГЛАМ институција у Србији
 • Успостављање комуникације са Завичајним музејом из Књажевца око могуће ГЛАМ сарадње
 • Презентација пројекта Универзитетској библиотеци Светозар Марковић
 • Успостављање комуникације са новом управом ЗЗСК Града Београда у вези са наставком реализације пројекта Дигтални Београд.

Већину активности обавило је двоје запослених, уз повремену помоћ и учествовање волонтера.

Предузете активности.

Презентација ГЛАМ пројекта Народној библиотеци Србије: Презентација у Народној библиотеци Србије одржана је 30. јануара, када су приликом разговора са начелником презентовани Викимедија и Википедија и пројекти, истичући између осталог ГЛАМ пројекат. Начелник, Мирољуб Стојановић је био веома заинтересован за сарадњу. Том приликом заказан је још један састанак на коме ће присуствовати начелници и директори, где ће оценити које су могућности сарадње. Такође, позвани смо да присуствујемо и учествујемо у дебати која је заказана за 06. фебруар. На овај начин, Викимедија Србије је стављена на листу битних чинилаца процеса дигитализације и њеног значаја. Начелник је показао велико интересовање за оцеровање одређених садржаја, QR кодове, уређивачке маратоне и постављање слика на Викимедијиној остави, са напоменом на мета податке који се налазе у шаблонима испод слика. На састанку су приказане позитивне праксе и сарадње са другим ГЛАМ институцијама. Доворили смо се да што пре закажемо следећи састанак и наставимо дискусију. После састанка, провео нас је кроз библиотеку, показао нам је стручне читаонице, легате, као и посебну читаоницу за слепе, како бисмо се упознали са могућностима библиотеке.

Презентација ГЛАМ пројекта члановима УО Народне библиотеке: Пре састанка, господину Мирољубу послат је материјал у виду линкова и информација о конкретним моделима пројеката. Следећи састанак заказан је и одржан 12. марта. Истом су присуствовали чланови Управног одбора заједно са Мирољубом Стојановићем. Ивана Маџаревић и Миле Киш су одржали једносатну презентацију ГЛАМ пројекта у оквиру које су презентовани реализовани пројектни модели, успешне приче, идеје и предлози пројеката. Након презентације уследила су питања и одговори, а потом је започет разговор о могућој сарадњи, потписивању Уговора и конкретнијим пројектима. Народна библиотека је показала заинтересованост за сарадњу. Највише питања је било у вези са отвореношћу уређивања и начину контроле садржаја на Википедији, начину финансирања пројекта и са ким се до сада сарађивало из Србије. Као главну препреку сарадњи наводили су могућност да свако уређује чланак, међутим већина делегата Библиотеке истакла је да уколико желе да буду отворени, да једноставно морају да прихвате овакве стандарде који се већ примењују другде. На крају састанка договорено је да се у што краћем року припреми предлог Уговора тј Меморандума о општој сарадњи између Викимедије Србије и Народне библиотеке. Након потписивања уговора, потребно је још једном се састати како би се дефинисали циљеви деловања из којих ће произићи конкретне акције.

Након састанка са представницима Библиотеке, имали смо мини састанак са Мирољубом, који је изнео своју идеју о OCR. Његова идеја је да ове године ради на делима Нушића. Музеј би обезбедио технику потребну за овај процес, а идеја је да се пронађу волонтери или заинтересују студенти са Филолошког факултета за прегледање чланака. Такође, позвао нас је да у оквиру семинара Едукације у дигитализацији одржимо једночасно (школски час од 45 минута) предавање о ГЛАМ пројекту или о неком конкретнијем моделу пројекта. Едукација ће трајати од 24. до 26. априла 2014.

Презентација ГЛАМ пројекта музеју Николе Тесле у Београду: Састанак у Музеју Николе Тесле са Владимиром Јеленковићем одржан је 30. јануара и тада смо директору презентовали ГЛАМ пројекат, стављајући акценат на QR кодове, уређивачке маратоне и донацију слика. Испоставило се да је Музеј веома затворен за давање материјала под CC лиценцом, али смо после дугог преговарања направили компромис за ослобађање одређених дигиталних фотографија из Теслине архиве од минимум 1000 пиксела, за потребе писања чланака о Музеју и Николи Тесли, као и за постављање два велика QR кода о институцији и овом научнику. Музеј је заинтересован за писање одређених текстова и превођење истих.

Презентација ГЛАМ пројекта Математичком институту САНУ: Састанак са Зораном Огњановићем са Математичког института САНУ одржан је 30. јануара и њему су присуствовали Зоран, Миле, Ђорђе и Ивана. Састанак је био врло продуктиван. Презентовали смо Викимедију и Википедију. Разговарало се о коришћењу дигиталног и текстуалног материјала којим располаже Завод, превођењу текстова, ГЛАМ-у. Огњановић је дао примере уговора о сарадњи и разумевању и очекује се да у наредном периоду потпишемо исти са њима. Предложио је да се укључимо у Србија форум и превођење чланака о споменицима културе. Ђорђе је поменуо да су биографије домаћих математичара слабо заступљене на Википедији, на шта је Огњановић предложио да се из постојећих књига САНУ-а, узме по пар реченица и напишу чланци који ће бити линковани ка сајту. Представљена су два могућа модела сарадње од стране Зорана Огњановића: преко Форума Србија или преко споменика културе, а и једно и друго је повезано са дигитализацијом. Споменуо је Национални центар за дигитализацију и њихове конференције као једну од могућности да Викимедија Србије представи своје пројекте који са тим имају везе, и споменуо је да можемо бити додати на њихову мејлинг листу.

Презентација пројекта Универзитетској библиотеци Светозар Марковић У јануару је организовано предавање и обука библиотекара за рад на Википедији у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду. Том приликом је успостављена одлична сарадња, и прављени су планови за будућу обуку и других библиотекара, а они су били и наши гости на ЕдуВики конференцији.

Шта је функционисало, шта није?

Добра страна састанака и разговора са представницима институција је била што су институције показале начелну заинтересованост за сарадњу. Такође, представници су изразили жељу да више сазнају о пројектима, па су им сви линкови пројеката послати.

Још једни избори у Србији и промене у Министарству, поново су пролонгирале започињање разговора на вишем нивоу о могућој сарадњи. Представници институција су и поред заинтересованости за сарадњу били скептични и изражавали жељу да чланци о њима на Википедији буду закључани или да дају фотографије малих величина.

Уско грло у успостављању сарадње са институцијама показало се и код писања меморандума. Наиме, свака од институција тражила је од нас да јој доставимо меморандум за сарадњу. Ово је био, а и даље је, велики изазов за Викимедију Србије, јер немамо волонтере који су довољно стручни да пишу правне документе (уговоре и меморандуме), а такође немамо ни услуге правника.

Викиречник[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Ово је наставак пројекта развоја Википедијиног сестринског пројекта. Рад на пројекту 1001 Арапска реч, који је почео у 2013, укључује писање арапско-српског речника, чланке о арапском језику и граматици, одржавање радионица и промоцију пројекта. Осим арапског речника, наш план је да покренемо сличне пројекте везане за Викиречник, у сарадњи са Филолошким факултетом, Универзитета у Београду. Видевши како су волонтери који су учествовали у пројекту 1001 Арапска реч у 2013. показали вољу за активно учешће и у другим пројектима и активностима Викимедије Србије, поред пројекта Викиречник, очекујемо да ће и друге сличне групе показати одређени интерес за дешавања у Викимедији Србије и њеним другим пројектима. Очекујемо да започнемо нове пројекте у Викиречнику на најмање два нова језика, па ће се пројекат сматрати успешним ако се унесе 1000 нових речи. Све у свему, ми ћемо држати најмање 80 радионица / састанака у канцеларији Викимедије Србије као део овог пројекта.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).

Тим је успешно достигао број од 800 речи, заједно са десетинама текстова о арапском језику, граматици и култури. Повећали смо број чланова тима на 9, па смо убрзали ефикасност и брзину уноса нових чланака.

Предузете активности.
 • Провера свих чланака додатих од почетка пројекта
 • Почетак уноса глагола,
 • Планови су направљени за процес уношења Арапских фраза, и завршила се израда шаблона за њих
Шта је функционисало, шта није?

Пројекат 1001 арапска реч одвија се по плану. Покретање сличних пројеката са другим језицима и даље је у почетној фази реализације.

Подршка регионалјно сарадњи[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Као један од најстаријих огранака, Викимедија Србије је започела многе иницијативе за регионалну сарадњу. Ми смо раније организовали неколико веома успешних регионалних конференција - најскорија је била ЦЕЕ (Централна и Источна Европа) конференција у 2012. - што је резултирало формирањем заједница и огранака у региону. Кроз наставак регионалне сарадње, надамо се да ћемо подржати развој, јачање и повезивање заједница у нашем региону. Наш циљ је да учествујемо и омогућимо учешће представника заједница у догађајима, да помогнемо у организовању догађаја кроз давање савета или кроз активно учешће у организационим процесима. Очекујемо да ЦЕЕ конференција буде успешно организована, да има најмање 30 учесника из 15 земаља и да резултира видљивом сарадњом између огранака. Од Викикамп програма очекујемо организацију најмање једног Викикампа са најмање 20 учесника и 2 теме током 2 дана.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).
 • Подршка активним корисницима у Републици Српској
 • Давање мишљења у вези са програмом Викимедијине конференције у Берлину

На пројекту су учествовала 2 запослена, чланови Управног одбора и два волонтера из Републике Српске.

Предузете активности.
 • Подршка активностима у Републици Српској: Неколико корисника Википедије из Републике Српске изразило је заинтересованост да покрену први Вики пројекат у Босни и Херцеговини. Викимедија Србије је кроз свој програм Микрогрантова понудила могућност за финансијску подршку, али и за логистичко-организационе савете. Детаљније о самом пројекту у одељку за Микрогрантове.
 • Викимедијина конференција:Викимедија Србије послала је своје мишљење у вези са програмом Викимедијине конференције у Берлину.
Шта је функционисало, шта није?

У првом кварталу највише се радило на административним и бирократским пословима у вези са канцеларијом и припреми пројеката у Србији. Већи учинак у регионалној сарадњи очекује се у наредном периоду.

Подршка заједници[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Циљ овег пројекта је омогућавање комуникације како шире тако и уже заједнице окупљене око Википедије, њених сестринских пројеката, као и ширег Викимедијиног покрета. Други циљ је информисање јавности о дешавањима у Викимедијином покрету писањем и превођењем блог чланака и активностима на друштвеним мрежама. Такође, један од циљева је одржавање контаката са широм заједницом у Србији посећивањем и омогућивањем члановима заједнице да учествују у Викимедијиним пројектима (нпр. учествовање у локалним и међународним конференцијама и састанцима). Ми ћемо објавити најмање 50 блог чланака и неколико десетина нових чланака на веб сајтовима Викимедије Србије и минимум 100 постављања на друштвеним мрежама. Ми ћемо пружити најмање једну стипендију за учешће на Викиманији и једну стипендију за учешће на тематској конференцији. Ми ћемо организовати/учествовати у најмање два састанка ван Београда.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).
 • Писање блог постова (7 постова, 2 запослена и 2 волонтера)
 • Одржавање профила и страница на друштвеним мрежама (2 запослена)
 • Веб сајтови и мејлинг листе (15 волонтера и 2 запослена)
 • Одржавање састанака са волонтерима

У овом програму учествовало је 5 волонтера и 2 запослених.

Предузете активности.
 • Блог:
  • Написана су 4 ауторска текста:
   • Аплицирање за стипендирање Викиманије 2014. је отворено
   • Обележавање 11 година Википедија на српском језику
   • ЕдуВики конференција 2014
   • Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао Википедијанца стажисту)
  • и 3 су преведена са блога Задужбине Викимедије
   • Википедијанац Игор Костенко погинуо на Тргу Независности у Кијеву
   • Викимедија учествује у ЕУ консултацијама о ауторским правима
   • Прослава Међународног дана жена на Вики начин
 • Друштвене мреже:
  • Фејсбук:
   • Википедија на српском језику (број пратилаца повећан је за 35,8%, објављено је 84 поста);
   • Викимедија Србије (број пратилаца повећан је за 14%, објављено је 34 поста и 2 догађаја).
  • Твитер:
   • Направљен је хаштаг #eduwikisr и постављани су статуси са фејсбук профила и твитови везани за ЕдуВики конференцију.
  • Веб сајтови и мејлинг листе:
 • Настављено је одржавање и ажурирање веб сајта удружења, блога, ГЛАМ и Еду Вики пројекта, као и ЦЦ Србије. За комуникацију са члановима, користиле су се мејлинг листе.

Дарко Гајић, активни Википедијанац, посетио је Викимедију Србије у циљу бољег упознавања са заједницом и пројектима. Том приликом одржали смо пар састанака са ГЛАМ институцијама на којима је присуствовао. *Видно задовољан посетом, Дарко је показао вољу и жељу да и даље уређује Википедију и активно ради на томе.

Такође, омогућен је долазак две активне Википедијанке које су посетили канцеларију и упознали се са пројектима након чега су изразиле жељу да се прикључе ГЛАМ и ЕдуВики пројектима. Обе су такође учествовале у трибини “Род и левица” где су као женске уреднице са Википедије говориле о заступљености жена уредница на Википедији.


Шта је функционисало, шта није?

Све је функционисало по плану.

Додатне информације.

Creative Commons[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Кријетив Комонс: Јавност у Србији није добро упозната са концептом ауторских права или културом слободних лиценци. У прошлости смо имали успеха у подизању јавне свести у том погледу, што је резултирало побољшањем квалитета мултимедијалног садржаја везаног за Србију у Викимедијиним пројектима. Циљ овог пројекта је да се настави са популаризацијом слободних лиценци културе у Србији, организовањем предавања и промоције Кријетив Комонса у Београду и Србији. Вики воли науку је наставак истоименог пројекта из 2012. и 2013. године, са циљем промовисања отворених стандарда и отвореног приступа кроз предавања стручњака и јавне расправе. Очекујемо да ће овај пројекат довести до објављивања најмање десет блог постова creativecommons.org.rs и најмање пет догађаја везаних за Кријетив Комонс и Вики Воли Науку.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).
 • правна и ИТ инфраструктура сајта ЦЦ Србије (Невенка Антић, Драган Сатарић)
 • промоција пројекта: трибински програм у Србији „Кријетив Комонс – креативност и друштво знања“ (Невенка Антић, националне институције)
 • предавање са пратећом двојезичком српско-енглеском видео презентацијом "Кријетив Комонс стандарди у отвореним образовним ресурсима – Кријетив Комонс стандарди ин ОЕР", Еду Вики конференција Београд 2014, EduWiki Conference 2014, Belgrade и учествовање у припреми конференцијског програма (Невенка Антић)
 • ЦЦ подршка (Невенка Антић)
Предузете активности.

Промоција пројекта

 • Наставак састављања, ажурирања и уноса садржаја на веб сајт ЦЦ Србије: http://creativecommons.org.rs/
 • припрема/организација неколико трибина у Србији
  • припрема и дистрибуција промо материјала – флајера за трибину у Бечеју, у Народној библиотеци, 04. априла 2014. године
  • избор националних институција, кооорганизатора неколико трибина у Србији
  • састављање и упућивање позива учесницима трибине у Бечеју и локалним медијима, у сарадњи с коорганизаторима догађаја
  • припрема едукативног материјала о ЦЦ за трибину у Бечеју

ЕдуВики конференција

 • предавање с пратећом двојезичком српско-енглеском видео презентацијом "Кријетив Комонс стандарди у отвореним образовним ресурсима”, Еду Вики конференција Београд 2014, 24. март 2014.
 • предлагање и позивање два предавача, од којих се један одазвао и занимљивим предавањем, учествовао у програму:
  • Милица Шевкушић (Библиотека Института техничких наука, САНУ
 • ЦЦ подршка корисницима и потенцијалним корисницима ЦЦ лиценци и ЦЦ садржаја у вези с ЦЦ стандардима
Шта је функционисало, шта није?

Све је текло по плану.

Додатне информације

Планирамо наставак правне и ИТ инфраструктуре ЦЦ Србије (састављање, ажурирање, унос садржаја, као и језичку (и правну) адаптацију ЦЦ стандарда (ЦЦ0 и ЦЦ лиценце у новој верзији 4.0) и пратећег инфо, промотивног и едукативног материјала) у сарадњи с Кријетив Комонс и наставак трибинског програма "Кријетив Комонс – креативност и друштво знања" у Србији 2014. године. Планира се језичко-правна адаптација ЦЦ стандарда (ЦЦ0 и ЦЦ 4.0) и пратећег инфо, промо и едукативног материјала.

Први светски рат: Сто година после[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Први светски рат: 100 година после је пројекат обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. Његов циљ је да повећа квалитет и квантитет садржаја на Викимедијиним пројектима везаним за Први светски рат. Пројекат ће трајати током целе 2014. године. Очекујемо да организујемо најмање три уређивачка маратона као део пројекта, са најмање 10 учесника у сваком од њих, где ће најмање 40 чланака укупно бити написано или побољшано.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).

Реализоване активности за остваривање циљева

 • Прављење пројектног плана и дефинисања општих циљева
 • Прављење странице на Википедији посвећене пројекту
 • Одржавање уређивачке радионице за ученике Седме београдске гимназије
 • Одржавање састанка са Александром Васелићем, чланом Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 и носиоца пројекта 100 година од ратне 1914. године, ради евентуалне могуће сарадње и добијања слободних фотографија из овог периода
 • Избор потенцијалних тема (чланака) за превођење за потребе ученика Седме београдске гимназије
 • Успостављање сарадње са Гимназијом Ивањица из Ивањице
 • Набављање материјала за потребе уређивања чланака везаних за Први светски рат и Моравички крај
 • Успостављање сарадње са Општином Врачар и Канцеларијом за Младе Врачар око одржавања дебате и предавања у вези са Википедијом и пројектом Први светски рат: 100 година после, како бисмо заинтересовали нове волонтере за уређивање чланака на Википедији и самим тим обогатили садржај везан за ову тематику.

У наредном периоду, радиће се на наставку реализације планираних активности и промоције пројекта - организовања уређивачких маратона, трибина и дебата на тему Првог светског рата. На пројекту је радило двоје запослених.

Предузете активности.

У првом тромесечју радило се на припреми пројекта Први светски рат: 100 година после. Циљ пројекта је да се повећа број чланака на Википедији у вези са овом темом, среде и допуне постојећи чланци, прикупе фотографије (и/или остали ММ) из периода 1914-1918 кроз сарадњу са ГЛАМ и/или јавношћу. Поред поменутих уређивачких маратона планиране су и јавна дебата и радионице на тему пројекта.

Како би се обавестила Википедијина заједница, послата су обавештења о пројекту, а на самој Википедији на српском језику направљена је страница посвећена самом пројекту. [1] Са професором из Седме београдске гимназије и са директором Гимназије Ивањица направљен је договор да ученици виших разреда учествују у писању чланака на тему Првог светског рата. Почетком марта одржано је предавање о Википедији и Викимедији ученицима из Седме београдске гиманзије и почела је подела тема за писање. У гимназији у Ивањици су заказане радионице за крај априла.

У циљу умрежавања пројекта, започети су преговори са Александром Васелићем, чланом Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 и носиоцем пројекта 100 година од ратне 1914. године, ради евентуалне могуће сарадње. Наиме њихов пројекат између осталог прикупља фотографије из ратног периода које се могу поставити на Викимедијиној Остави.

За потребе уређивачког маратона, успостављен је договор са Народном библиотеком Србије, која ће пружити своје ресурсе неопходне за креирање чланака. Ту спадају инфраструктура, приступ ресурсима и помоћ запослених. Уређивачки маратон планиран је за другу половину године.

За другу половину године такође је планирана јавна дебата и предавање о пројекту које ће се реализовати у просторијама Општине Врачар и Канцеларији за младе Врачар, а на чијим припремама се ради од друге половине марта.

Шта је функционисало, шта није?

За сада се све одвија по плану.

Додатне информације.

Планирано је ширење пројекта, тако да се поред уређивачких маратона организује трибина и радионице посвећене тематици.

Микрогрантови[edit]

Који су циљеви овог програма? Молимо Вас, уносите метрике.

Неки од пројеката који смо желели да реализујемо у следећој години нису били довољно велики или детаљни или су зависили од треће стране, тако да нису могли да захтевају временски оквир за реализацију. Такође, понекад након контактирања нових људи/организација, постоји мала могућност да се спроведе пројекат који је мањи у обиму, што би само изазвало одлагање од почетка. Циљ овог програма је да нам се финансијска средства нађу при руци ако и када се појави таква прилика. Очекујемо покретање најмање 3 пројекта који би одговарали опису, један у првој половини године и два у другој половини, са најмање 5 волонтера који би учествовали у њиховој реализацији.

Напредак који је остварен имајући у виду ове циљеве (уносите метрике, број волонтера и запослених који су учествовали).

Група Викимедијанаца и Википедијанаца показала је заинтересованост за реализацију првог Вики пројекта у Републици Српској и имају намеру да конкуришу за микрогрант Викимедије Србије. Група је радила на осмишљавању пројекта, дефинисању циљева и активности, као и начину рада и активирању волонтера.

Предузете активности.

Одржани су састанци у Вишеграду поводом потенцијалног реализовања овог пројекта. Активно се радило на саветовању и упознавању групе са заједницом и пројектима.

Шта је функционисало, шта није?

Постојале су одређене препреке када је у питању уплаћивање средстава физичком лицу. Из тог разлога уложени су напори да се пронађе локални партнер за сарадњу како би се проблеми овог типа избегли.

Научене лекције[edit]

A key objective of the funding is to enable the movement as a whole to understand how to achieve shared goals better and faster. An important way of doing this is to identify lessons learned from entities who receive funds, and to share these lessons across the movement. The purpose of this section is to elicit some of these insights, which will be shared throughout the movement. Please answer the following questions in 1–2 paragraphs each.

What were your major accomplishments in the past quarter, and how did you help to achieve movement goals?

Достигнућа: Успешан Learning Day и ЕдуВики конференција што је допринело интернационалној и локалној сарадњи, размени знања и искустава, информисању јавности о ЕдуВики пројектима у Србији. Фото сафари и подршка заједници у Републици Српској су такође успешно имплементирани. Такође, било је доста активности на ГЛАМ пројекту. Имајући у виду присутне баријере са ГЛАМ институцијама, ово је велики успех. Презентовали смо им пројекте, нашу визију и мисију. Ово је допринело покрету, с обзиром на то да многе институције имају приступ нашем раду и постојању уопште. Викимедија Србије је помогла развоју циљева покрета кроз промоцију Википедије од стране ЕдуВики Србије као и Еду пројектима глобално.

What were your major setbacks in the past quarter (e.g., programs that were not successful)?

Велики број активности које спроводимо захтевају повећавање броја волонтера. Као што смо рекли, уско грло у успостављању сарадње са институцијама показало се и код писања меморандума. Наиме, свака од институција тражила је од нас да јој доставимо меморандум за сарадњу. Ово је био, а и даље је, велики изазов за Викимедији Србије јер немамо волонтере које су довољно стручни да пишу правне документе (уговоре и меморандуме), а такође немамо ни услуге правника. Кашњења у потписивању меморандума довели су до пролонгирања почетка сарадње са неким ГЛАМ институцијама. Појачана медијска активност показала је потребу за поновним оспособљавањем Медијског одбора или проналаска волонтера који би се бавили конкретно јавним односима.

What factors (organizational, environmental) enabled your success?
 • Ентузијазам
 • Нови запослени - Отворена је нова радна позиција Менаџер пројеката и заједнице и са радницом Иваном Маџаревић је склопљен уговор до краја 2014. године. Овим радним местом, Викимедија Србије је повећала своје капацитете, дала јачу подршку својим пројектима и волонтерима.
 • Свежији Управни одбор (нови чланови)
 • Боља организација и документација рада
 • Нови волонтери - неколико волонтера се придружило Викимедији Србије, што је у многоме помогло организацији пројеката и конференције.
What unanticipated challenges did you encounter and how did this affect what you were able to accomplish?

Ово је први ФДЦ грант Викимедије Србије. Запослен је још један радник, а број пројеката скоро је дуплиран у поређењу са прошлом годином. Овако амбициозан план активности има своје изазове и ризике. Потребно је радити на повећавању броја активних волонтера како би се спречили евентуални неуспеси.

У првом кварталу, највише се радило на административним и бирократским стварима, како саме канцеларије тако и пројеката, те је учешће запослених било веће од учешћа волонтера. Повећавање волонтерске активности очекује се у извршним фазама пројеката, очекиваних за наредни период.

Нови избори поново су проузроковали кадровске промене у многим ГЛАМ институцијама што је утицало на ГЛАМ пројекат и Дигитални Београд.

What changes might you make in executing your initiatives into the next quarter?

Поред одржавања локалног WLM, као већ препознатљивог бренда у Србији, разматра се покретање локалног WLE такмичења.

Додатне информације[edit]

Управни одбор[edit]

Активности: У овом периоду, Управни одбор је одржао три редовна састанка, један састанак са новим запосленим и посебне састанке са свим координаторима пројеката за ову годину.

Током редовних састанака, Управни одбор је разговарао о организационим питањима, његовим односом са запосленима и донео неке финансијске одлуке (о опреми за канцеларију итд). Један од састанака служио је за презентовање утиска наших делегата са учешћа на Wikimedia Board Training Workshop, одржаном у Лондону почетком марта. То је довело до расправе о нашој управи и организационим питањима, односима између Управног одбора и запослених, волонтера и односима унутар самог Управног одбора. То је било важно јер смо се по први пут директно бавили овим питањима. Такође је било значајно и због тога што ће се неки поменути ставови и раззмишљања интегрисати у нашу стратегију.

Током састанка са Иваном и волонтерима/носиоцима пројеката, желели смо да информишемо и нас и Ивану о пројектима, активностима и временским оквирима за сваки пројекат. Ови састанци били су успешни, јер се Управни одбор постарао да се менаџер пројеката и заједнице упозна са свим овогодишњим пројектима и плановима директно од стране њихових координатора.

Медијска активност[edit]

 • Гостовања у радио емисијама: Јутро уз Филипа Угреновића на Накси радију, Дигиталне иконе: гостовање на Радију Београд;
 • ТВ гостовања: Културни дневник на РТС1, Биљана за вас на Коперникусу, Метрополису и Пинку2;
 • Интервјуи за новине: чланак у Политикином магазину - 11 година Википедије на српском језику;
 • Интервјуи за веб портале: чланак за dnevno.rs
 • Саопштење за јавност на сајту Викимедије Србије о ЕдуВики конференцији;
 • Блог: Написана су 4 ауторска текста и 3 су преведена са блога Задужбине Викимедије;
 • Оглашавање на друштвеним мрежама: Фејсбук (Викимедија Србије, Википедија на српском језику), Твитер (Викимедија Србије);
 • Учествовање у јавним дебатама и трибинама
 • Скупштина Викимедије Србије је крајем фебруара донела одлуку о реорганизацији Медијског одбора.
Списак активности
 • Гостовања у радио емисијама:
  • Јутро уз Филипа Угреновића на Накси радију: Тања Младеновић је причала о обележавању 11 година Википедије на српском. Том приликом је говорила о најпосећенијим станицама на Википедији, о томе ко може да уређује Википедију и која су правила;
  • гостовање код Тамаре Вученовић у емисији Дигиталне иконе на Радију Београд: Миле Киш је гостовао на Радију Београд, када је говорио о Викимедији као организацији и њеним пројектима али и о одржаној ЕдуВики конференцији;
 • ТВ гостовања:
  • Културни дневник на РТС1: гостовао је Миле Киш, који је представио Викимедију и пројекте као што су Вики воли споменике, ГЛАМ, Први светски рат - 100 година после. Такође је било речи о Википедији као највећој енциклопедији, њеном значају и могућности уређивања;
  • Биљана за вас: гостовао је Филип Маљковић, који је истицао значај Википедије као енциклопедије која се константно ажурира, као и њен значај у образовним сврхама кроз писање семинарских радова у средњим школама и факултетима;
 • Интервјуи за новине:
  • Чланак у Политикином магазину - 11 година Википедије на српском језику. Новинарка Александра Мијалковић је на прослави рођендана Википедије на српском језику разговарала са члановима Викимедије и том приликом разговарали смо о свим пројектима Викимедије, али понајвише о Википедији на српском језику;
 • Интервјуи за веб портале:
  • Чланак Венди у прошлој години најтраженији појам на српској Википедији - Тања Младеновић говорила је о обележавању годишњице Википедије на српском језику као и о најчитанијим темама из 2013. године.
  • Саопштење за јавност на сајту Викимедије Србије о ЕдуВики конференцији;
 • Блог:
  • Написана су 4 ауторска текста:
   • Аплицирање за стипендирање Викиманије 2014. је отворено
   • Обележавање 11 година Википедија на српском језику
   • ЕдуВики конференција 2014
   • Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао Википедијанца стажисту)
  • и 3 су преведена са блога Задужбине Викимедије
   • Википедијанац Игор Костенко погинуо на Тргу Независности у Кијеву
   • Викимедија учествује у ЕУ консултацијама о ауторским правима
   • Прослава Међународног дана жена на Вики начин
 • Оглашавање на друштвеним мрежама:
  • Фејсбук: - Википедија на српском језику: У периоду јануар - март 2014. број пратилаца на фејсбуку повећан је 35,8% (са 466 на 633) од који су сада 51% жене а 48% мушкарци. Објављено је 84 поста (изабране слике, чланак дана, Да ли сте знали…, албум слика са рођендана); Викимедија Србије: број пратилаца у тромесечном периоду повећан је 141% (са 302 на 730) од којих су сада 52% жене а 48% мушкарци. Објављено је 34 поста и направљена су две странице за догађаје (навести имена страница/догађаја).
  • Твитер (Викимедија Србије)
   • на Твитеру су објављивани статуси са Фејсбука, као и твитови поводом ЕдуВики конференције. Направљен је хаштаг за ЕдуВики дешавања у Србији. #eduwikisr
 • Мејлинг листе
  • На мејлинг листи за медије послат је позив на ЕдуВики конференцију која је одржана 24.03.2014.
  • Поред ових активности, позиви за ЕдуВики конференцију су слати и Удружењу новинара као и новинарима са којима смо већ имали сарадњу.
 • Учествовање на трибинама:
  • Викимедија Србија је такође имала своје представнике на два јавна панела током овог периода, који су одржани у Дому омладине Београда: “Род и левица”: Једна од наших чланова одбора, Сања Павловић, учествовала је у јавним расправама "Редефинисање феминизма: Преиспитивање стереотипа, поједностављења и предрасуде ", која је одржана 19. фебруара у Дому омладине Београда, а организована је од стране центра Жене ИНДОК. Она је говорила о томе како су обрађене теме везане за пол на Википедији, са чим су се жене Википедијанке суочавале и како предрасуде и стереотипи могу бити превазиђени. То је била прва дискусија овог типа где је Викимедија Србија имала свог представника. То је важно због тога што је много феминистичких активисткиња изразило интересовање за уређивање Википедије, тако да планирамо да организујемо неколико тематских уређивачких маратона у наредном периоду.
  • Године 2014, у Србији је по први пут организовано обележавање Међународног дана матерњег језика. Међу многобројним слушаоцина присутни су били и оба запослена Викимедије Србије. Говорници су, између осталог, истакли значај Википедије као средству за чување и промоцију језика, похваливши Википедију на српском и локални огранак Викимедије у њиховим напорима да промовишу и чувају српски језик.

Скупштина Викимедије Србије је крајем фебруара донела одлуку о реорганизацији Медијског одбора. Овом приликом је распуштен стари састав и формиран нови Медијски одбор кога су чиниле Ивана Маџаревић и Сања Павловић, а састав се у марту месецу проширио за још четири члана: Јелисавета Јовановић, Мирослав Остојић, Тања Младеновић, Јулија Војиновић. У марту месецу одржана су два састанка Медијског одбора на којима се разматрао план за убудуће.

Рад на ширењу заједнице на друштвеним мрежама имао је позитивне резултате. Гостовања на националној телевизији и интервјуи за престижне новине имали су позитиван ефекат. Постовано је више објава и привучено на десетине нових људи. Медијске активности у овом кварталу покриле су све медије. (ТВ, радио, веб, штампа, блог). Рад са медијима захтева добру припрему и времена, односно потребу да се одговори у року и потреби медија, што понекад представља проблем.

Канцеларија[edit]

Списак активности:

 • Набавка репрезентације за канцеларију;
 • Набавка опреме;
 • Набавка за радионице у канцеларији;
 • Набавка за дешавања ван канцеларије;
 • Слање и преузимање пошиљки;
 • Учествовање у ГЛАМ пројекту;
 • Учествовање у Едукативним пројектима;
 • Учествовање у Први светски рат - 100 после;
 • Учествовање у организацији Фото Сафарија;
 • Учествовање у организацији ЕдуВики Learning Day-a;
 • Учествовање у организацији ЕдуВики конференције;
 • Учествовање у организацији радионице 1001 арапске речи;
 • Учествовање и организација састанка УО;
 • Учествовање и организација седнице Скупштине;
 • Учествовање у организацији састанака са координаторима пројеката;
 • Учествовање у пројекту Унипедија;
 • Учествовање на јавним дебатама;
 • Вођење финансијских евиденција;
 • Вођење евиденција о раду;
 • Писање седмоденвних извештаја;
 • Писање извештаја са састанака и догађаја;
 • Надгледање пројеката и саветовање координатора;
 • Вођење административних послова;
 • Вођење архиве;
 • Вођење библиотеке;
 • Вођење распореда дешавања у канцеларији;
 • Давање интервјуа и учествовање у радио и ТВ емисијама;
 • Одржавање канцеларије.
Канцеларија

Канцеларија је опремљена новим лаптоповима и ситним инвентаром (мишевима, кулерима, продужним кабловима). Куповином техничког инвентара проширени су технички капацитети канцеларије и волонтерима и радницима су на располагању четири лаптопа.

Канцеларија је, поред тога што је служила за радно место радницима, била отворена за радионице, састанке, волонтере, састанке са заједницом, Скупштину, Управни и остале одборе, примање гостију из иностранства, новинара и потенцијалних партнера, снимање, давање интервјуа.

Редовно је вршено одржавање канцеларије и набавка репрезентације.

Запослени

У првом тромесечју 2014. године, дошло је до повећавање капацитета радне снаге. Отворена је нова радна позиција Менаџер пројеката и заједнице и са радницом Иваном Маџаревић је склопљен уговор до краја 2014. године. Овим радним местом, Викимедија Србије је повећала своје капацитете, дала јачу подршку својим пројектима и волонтерима.

Скупштинском променом статута, укинуто је радно место Генералног секретара и отворено место Извршног директора, након чега је за ово радно место потписан уговор са Киш Милетом.

Радници су радили на финансијским, бирократским, програмским, пи ар и организационо-логистичким пословима. Такође, радило се на одржавању канцеларије, проналажењу волонтера и склапању партнерстава.

Оба запослена учествовала су у састанцима Управног одбора, заседању скупштине, већем броју радионица и догађаја и састанцима са потенцијалним партнерима.

Активно је учествовано у организацији и логистици саме канцеларије и активностима, како у њој тако и ван ње. Радници су такође активно учествовали у скоро свим пројектима.

Радници су почели да воде евиденцију о радним данима, према којој се може видети број радних дана у месецу.

УНИпедија[edit]

Учесници пројекта: Јелена Продановић, Иван Матејић, Сања Павловић, Мирослав Лоци, Миле Киш

Датум активности: јануар - март 2014.

Списак активности

 • организовање предавања о Википедији и Викимедији
 • организовање уређивачке радионице
 • прављење категорија и шаблона потребних за пројекат УНИпедија
 • учествовање на фестивалу науке Наук није баук
 • радионице
 • предавања
 • штанд

Опис активности:

Пројекат Унипедија покренут је од стране студената Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу у оквиру програма Покрени се за будућност уз подршку компаније Philip Morris Operations.

Општи циљ пројекта је да се повећа број чланака везаних за Ниш на Википедији. Други циљеви су повећање броја активних чланова који пишу и постављају текстове на Википедији, повећавање броја чланака о општинама и повећавање броја доступних фотографија о Нишу из различитих области


Разговори о сарадњи са Унипедијом и Викимедијом Србије почели су 2013. године. Средином јануара 2014, трочлани тим из Викимедије Србије посетио је чланове тима пројекта УНИпедија. Том приликом одржано је предавање о општим начелима Викимедије и Википедије. Након тога уследила је практична радионица писања чланака на Википедији.

За потребе пројекта креирана је страница пројекта Унипедија (ВП:УНИП14) и шаблон (УНИП14) који ће користити приликом рада. Пошто ће пројекат бити активан током прве половине године, остављено је да се чланци директно пишу у ГИП-у и назначен је период уноса. Теме које ће чланови тима обрађивати обухватају неке од значајнијих грађевина, виђеније архитекте, стилове у архитектури, и слично.

До краја марта, написан је 21 нови чланак.

Након радионице у Нишу, уследила је сарадња на фестивалу науке Наук није баук. Реч је о традиционалном фестивалу којег је прошле године посетило више од 18.000 људи. Учесници фестивала на штандовима излажу и показују експерименте и пројекте.. Пројекат УНИпедија имао је свој штанд у централном делу излагачког простора. Током два дана на штанду је дељен промотивни материјал о Википедији и Викимедији као и о самом пројекту. Поред ове активности, одржано је пет предавања за ученике средњих школа, гимназија као и за неколико професора из Ниша. Циљ предавања био је да присутне детаљније упознамо са “Вики светом” и УНИпедијом. Поред самих предавања, одржане су и уређивачке радионице. Присутни, преко 80 њих, отворили су своје корисничке профиле и почели да уносе своје прве измене на Википедији. Као подстицај за наставак рада, тим УНИпедије одлучио је да сваком ко у наредних пар недеља напише енциклопедијски чланак у вези са темом Ниш, уручи сертификат о учествовању у пројекту.

Трошење ФДЦ средстава[edit]

Расходи Валута Буџет К1 К2 К3 К4 Кумулативни Буџет ($US)* Кумулативни ($US)* Проценат утрошених средстава Објашњење од разлика у плановима
Запослени, порези, одржавање и канцеларијска опремеа, телекомуникација и комуналних трошкова RSD 4,617,250.91 897,932.37 897,932.37 55,026.29 10,720.41 19.48
Пројекти RSD 4,497,916 672,842.56 672,842.56 53,603.48 8,033.06 14.98 Проценат утрошених средстава укључује и износ приказан у ставци Остало и готовина
Банка, књиговотство и ПТТ услуге RSD 152,671 23,404.28 23,404.28 1,822.7 279.42 279.42
Остало и готовина RSD 214,549.79 214,549.79 2,561.51 Остало и готовина су трошкови који ће бити враћени и готовина која је узета за пројекте а утрошен износ ће бити познат у наредном кварталу.
Укупно RSD 9,246,032.00 1,808,729 2,070,647.1 110,352 21,594.41 19.56