Jump to content

Грантове:Начало/Хора

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Grants:Start/People and the translation is 100% complete.
Запознайте се с грантовата програма Включете се Научете повече
Програмата за финансиране на Уикимедия представлява сътрудничество между получателите на грантове, персонала на фондация Уикимедия, доброволческите комитети и уикимедианците от цял свят. Ние свързваме хора от множество проекти на Уикимедия и географски области чрез нашето световно движение за свободна култура.

Получатели на грантове

В Китай Адис Уанг разпространява Уикипедия чрез иновативни социални медийни кампании.

Получателите на грантове са основната движеща сила на грантовата програма на Уикимедия. Те идентифицират нови възможности и незадоволени потребности в рамките на своите местни общности и уикипроекти, предлагат иновативни проекти и ги извеждат до благополучен край. Получателите работят със служителите на ФУ, членовете на комитета, както и други доброволци от общността, при оформянето и планирането на проектите си, реализирането на идеите си на практика, при отчитането на резултатите от проектите, измерването на въздействието, и при споделянето на наученото.

Персонал

Екипът за предоставяне на грантове на Фондация Уикимедия, март 2014 г.

Екипът на Community Resources поддържа 4 вида грантове и стипендии на Уикимедия —Подкрепа за пътуване и участия, Индивидуални грантове, Грантове за проекти и събития и Грантове от годишния план. Грантовата програма има петима офицери, един администратор, един организатор на конференции и един организатор на общностите. Воден от Директор Siko Bouterse, персоналът на Community Resources работи в близко сътрудничество със следните екипи на WMF: Learning & Evaluation, Education, Wikipedia Library, Community Liaison, Community Advocacy, Analytics, Legal, Finance, and Executive teams.

Комитети

Персоналът на грантовата програма и Комитетът за разпределение на средствата стават сериозни през ноември 2013 г.

Членовете на комитетите в грантовата програма са основни съветници и вземащи решения в нашите грантови програми. Нашите четири комитета — participation support committee, individual engagement grant committee, grant advisor committee и funds dissemination committee— се състоят от редактори на Уикипедия и сестринските проекти на различни езици и включват доброволци от цял свят.

Членовете на комитета ръководят и осъществяват контакт с кандидатите, подкрепяйки бъдещите получатели на грантове по време на целия процес на заявка и оценяване. Комитетите от грантовата програма работят с персонала на ФУ при разпределянето на повече от 8 милиона долара годишно, с цел подкрепа на членовете на общността в работата им по разпространяване на свободно познание.

Общност

Брейнсторминг сесия на Лабораторията за идеи по време на Уикимания 2013.

От огромна важност за нашия успех е активното участие на общността. Широката общност на Уикимедия взема важно участие в процедурите на грантовата програма. Членовете на общността обсъждат и одобряват заявките за грантове, измислят смели и новаторски инициативи в IdeaLab и споделят знания чрез Learning Patterns. Често те могат да участват в конкретни проекти като предлагат своя опит, например да помагат при оценката или по друг начин.

Владеещите различни езици Уикимедианци застават начело при превода и локализирането на порталите от грантовата програма, на документацията с инструкции, на отчетите по проекти и на публикациите в блога, което прави процеса и резултатите от грантовата програма на ФУ по-достъпни и привлекателни за тези, които не владеят английски.