Grants:PEG/WM HU/Annual Program Plan 2012/Report Q3/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

(English|magyar)

Bevezető[edit]

Ez a Wikimédia Magyarország Egyesület 2012. harmadik negyedévről szóló beszámolója, mely a július, augusztus, szeptember hónapok tevékenységét foglalja össze.

Szócikkíró versenyek[edit]

Nyári szócikkíró verseny a műhelyek vezényletével[edit]

A műhelyek aktivitásának növelése érdekében, valamint hogy a nyári szünetben is lekössük szerkesztőinket, célirányos versenyeket hirdettünk a műhelyek számára. Ezek olyan kisebb versenyek voltak, amiben bármely olyan műhely részt vehetett, amelyből két szerkesztő elvállalta a kiírást, lebonyolítást és az értékelést. A magyar Wikipédia aktív műhelyei közül öt műhely jelentkezett a versenyre, július hónapban a tenisz- és az informatikai műhely, augusztusban pedig az anime- és mangaműhely, az állatok műhelye és a Felvidék-műhely indította el 4-4 hetes versenyét. Az öt műhely versenyén végül 21 szerkesztő vett részt, akik összesen 83 cikket hoztak létre vagy bővítettek ki jelentős mértékben. A versenyek végén a résztvevők és a szervezők számára közös ebédet szerveztünk, a személyes találkozóval elősegítve a jövőbeli közös munkát.

Ezek voltak az egyesület első tematikus szócikkíró versenyei, melyek közvetlenül kapcsolódtak egy-egy műhelyhez, és reményeink szerint jövőre – mivel a szerkesztők már ismeri fogják a lehetőséget, a részleteket, bátrabban fognak belevágni a műhelytagok is a szervezésbe, népszerűsítésbe – még több műhelyt és szerkesztőt fognak mozgósítani.

Szépirodalmi szócikkíróverseny[edit]

A nyári kisebb versenyek mellé őszre egy nagyobb, szépirodalmi témájú szócikkíró versenyt is szerveztünk. Ez egy hosszabb, másfél hónapos időtartamú verseny október-novemberben, melynek előkészítését már szeptemberben megkezdtük. A versenyre olyan szépirodalmi témájú cikkekkel nevezhetnek a résztvevők (művek, életrajzok stb.), melyeket a verseny időtartama alatt hoztak létre és fejeztek be. Mivel új szerkesztőket is igyekszünk bevonni a versenybe, fontos teendő volt a verseny különböző közösségi médiafelületeken való meghirdetése, sajtóközlemény előkészítése, a kezdők számára a versenykiírás megfelelő útmutatókkal való ellátása, a közösség figyelmének felhívása a várható új szerkesztők megjelenésére, hogy tanácsokkal láthassák el őket és megfelelő türelemmel segítsék első lépéseiket. A versenytől sok új aktív tagot, és sok új szépirodalmi cikket várunk. Már a verseny előkészítése során több, már inaktív szerkesztő tért vissza a Wikipédiához a verseny miatt, illetve újonnan regisztrált szerkesztők is jelezték részvételi szándékukat és kezdtek bele cikkek előkészítésébe, írásába.

WLM[edit]

A Wikimédia Magyarország nagy reményeket fűzött a 2011-ben igen sikeres Wiki Loves Monuments fotópályázat 2012-es fordulójához, amihez előbb a műemléki adatbázist gondozó Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal kellett megegyezni. A hivatal elnöke azonban a kormányzattal való egyet nem értés miatt júniusban lemondott, a 2012-re vonatkozó együttműködési megállapodást már nem írta alá, utódjára hagyva a döntést. Az új elnök, részben a hivatal átvételének feladatai, részben a nyári szabadságolások miatt, érdemben csak augusztus közepén tudott a szerződéstervezettel foglalkozni, végül augusztus végén, pár nappal a hivatal kormányzat által való felszámolását megelőzően azt a választ kaptuk, hogy az idén nem tudunk szerződést kötni, így kénytelenek voltunk a nemzetközi fotópályázatban való részvételünket lemondani.

Fotóséták[edit]

A harmadik negyedévben egy fotósétát tartottunk Budapest Rákóczi út menti szakaszán. Az idei 11 fotósétánk eddigi mérlege: 733 kép született, amiből 664-en vannak épületek, 69-en pedig a résztvevők. A 664 kép 120 magyar nyelvű, illetve 23 más nyelvű Wikipédia-szócikket illusztrál (sokszor van, hogy egy cikkben több fotósétánkon készült kép is van, illetve ugyanazon kép több nyelvi változatban is előfordul). A 120 illusztrált magyar szócikkből, 27 új szócikk, melyeket a séták hatására írt meg valaki. Emellett több olyan épületről készítettünk fényképet, melyhez még nem tartozik szócikk, így az illusztrált cikkek száma azok megírásával párhuzamosan nőni fog.

Wikimánia[edit]

Idén Washington DC-ben tartották a Wikimédia-közösség legnagyobb nemzetközi konferenciáját, a Wikimániát. A konferencia lehetőséget ad a tapasztalatcserére, a műszaki képességfejlesztésre és a kapcsolatépítésre a különböző országok szerkesztői és egyesületi közösségei között. Egyesületünk (a független nemzetközi ösztöndíjbizottság által megállapított pontozás alapján) 6 személyt támogatott ösztöndíjjal , hogy részt vehessenek a konferencián, közülük hárman elő is adtak:

  • Bináris: Efficient and flexible text manipulation, spelling correction, searching and page collections with Pywikibot (Hatékony és rugalmas szövegmanipuláció, helyesírás-javítás, keresés és oldalgyűjtés Pywikibot segítségével; videó feltöltés alatt)
  • Oren Bochman: Article Quality Assessment - Community based Content Analytics (A szócikkek minőségének felmérése – közösségi alapú tartalomanalitika; videó 29:29-től)
  • Damokos Bence: Chapters Committee: past, present and future (A társszervezeti bizottság múltjáról, jelenéről, jövőjéről; diák, videó)

Az ösztöndíjasaink élménybeszámolója megtalálható a Wikipédián.

A washingtoni utat kihasználva egyesületünk alelnöke és irodavezetője is beiktatott egy látogatást a Wikipédiát fenntartó Wikimedia Foundation San Franciscó-i irodájába, ahol bemutatkozó látogatást tettek az alapítvány közép- és felsővezetőinél, hogy jobban megismerjék a szervezet és az iroda működését.

Wikitábor 2012[edit]

Az egyesület a harmadik, korábbi években nagy sikert aratott nyári szerkesztőségi tábort 2012-ben Veszprémbe és környékére szervezte. Az augusztus 2. és 5 között megtartott tábor a Wikipédia szerkesztői és az egyesület tagjai több napos közösségi eseménye, mely kirándulásokkal, városnézéssel, múzeum- és kiállításlátogatással, strandolással és wikipédiás előadásokkal csábította a résztvevőket.

Egyesületi találkozók[edit]

A negyedév során két egyesületi tematikájú találkozót tartottunk, augusztus 18-án, a 2013-as évre szóló egyesületi programterv és stratégia kidolgozására gyűlt össze öt tagunk és egy külső vendég. Az augusztusi találkozón elkezdett terv az egyesület levelezőlistáján folytatott megbeszélések során, és egy szeptember 25-én megtartott elnökségi megbeszélésen nyerte el közel végleges formáját. A terv végső elfogadása előreláthatólag a december 1-i közgyűlésen várható.

Wikimedia CEE Meeting 2012[edit]

A közép- és kelet-európai országok Wikipédia-szerkesztői és Wikimédia-tagjai számára a szerb társszervezet október közepére egy konferenciát és találkozót szervezett. A találkozó költségeihez – előzetes ígéretünknek megfelelően, a 2012-es éves tervünkkel és költségvetésünkkel összhangban – egyesületünk 1000 eurót ajánlott fel, melyet a támogatási szerződés szeptember végi megkötését követően október első napjaiban juttattunk el a konferencia szervezőinek. Az eseményen Magyarországról két fő vett részt, egyikük egyesületi támogatással.

Készülő kiadvány[edit]

A korábbi két, Wikimédia Egyesületet és a Wikipédia szerkesztésének első lépéseit bemutató kiadványt követően az egyesület az idei év végén egy újabb kiadvánnyal szeretné bővíteni könyvespolcát, ami a Wikimédia-könyvespolc hasonló, angol nyelvű kiadványának felhasználásával a Wikipédia-cikkek minőségének javításához próbál útmutatót adni. A kiadványnak fordítása és dizájnjának kialakítása már elkészült, jelenleg a korrektúrázása zajlik, a nyomdai előkészítést és az ISBN szám igénylését követően legyártatása november hónapban várható.

1%[edit]

Egyesületünk, közhasznú minősítésének köszönhetően jogosult az adózók személyi jövedelemadója 1%-nak fogadására, amire a 2011-es adóévről szóló 2012-es adóbevallások folyamán 1,34 millió forintot ajánlottak fel az állampolgárok. Ennek a jelentős támogatásnak az átvétele az adóhatósággal való adminisztrációt követően éppen folyamatban van, várhatóan november legelején érkezik meg hozzánk. Ezért a jelentős mértékű támogatásért egyesületünk igen hálás, és közhasznú tevékenységének megvalósítására fogja fordítani.

Média[edit]

A harmadik negyedévben két interjút adtunk a szerkesztők számának fogyásáról, mely több másik hírportál által át lett véve:


A Magyar Wikipédia Magazinban két blogbejegyzést tettünk közzé a 3. negyedévben, melyek a két szócikkíró versenyről szóltak. Az első bejegyzéssel a műhelyeket célzó cikkíró versenyt igyekeztünk népszerűsíteni, a második pedig az őszi szépirodalmi témájú verseny részleteit tartalmazza. A Wikitáborról pedig a Wikimedia Foundation blogján számoltunk be.

Közelgő események[edit]

  • Fenti kiadvány megjelentetése november végére;
  • Szócikkíró verseny október 5. és november 20. között;
  • Közgyűlés december 1-jén (várható, legfontosabb napirendi pontok az egyesület elnökségének választása a 2012-14-es időszakra, valamint a 2013-as egyesületi terv és költségvetés véglegesítése).