Help:Redirect/da

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

At omdirigere en side eller artikel, vil sige at man sender alle henvisninger til et givent søgeord videre til et andet. Dette gælder både når man skriver et ord eller en tekst i søgefeltet og når der vælges en henvisning i en artikels tekst.

Hvordan laver jeg en omdirigeringsside?[edit]

Siden påbegyndes på normal vis, enten ved at redigere en eksisterende side eller oprette en ny side, mens selve omdirigeringen opsættes med kommandoen:

#REDIRECT [[navn på siden]]

- helt øverst på siden og i begyndelsen af linjen. Se for eksempel Amter.

Bemærk at en omdirigering ikke vil fungere, hvis der nogen anden tekst på siden end redirect-kommandoen:

#REDIRECT [[Danmark]]_

Ovenstående vil ikke virke på grund af det unødvendige understregningstegn. Vær derfor på vagt over for ekstra mellemrum og linjeskift, når du laver en omdirigering - brug eventuelt knappen "Forhåndsvisning" inden du gemmer siden, for at sikre dig at omdirigeringskommandoen fortolkes korrekt af softwaren.

Hvordan redigerer man en omdirigeringsside?[edit]

Når du vælger et link til en omdirigeringsside, så bliver du automatisk omdirigeret til den nye side. Men hvad nu hvis du vil ændre omdirigeringssiden, for eksempel til at omdirigere til noget andet? For at gøre det, skal du vælge linket "(Omdirigeret fra GammeltSidenavn)" i toppen af den nye side.

Hvad bruges omdirigeringer til?[edit]

Her er nogle eksempler på, hvordan vi anvender omdirigeringer. Listen er ikke udtømmende og der er for de fleste eksemplers vedkommende ingen fasttømrede regler, endnu.

Omdøbninger og sammenlægninger[edit]

Vi prøver at undgå ødelagte henvisninger, fordi de er til irritation for brugerne. Ændres navngivningen af en række beslægtede artikler, eller sammenlægges to artikler om det samme emne, efterlader vi altid omdirigeringer på de gamle placeringer, pegende på den nye placering, da søgemaskiner og brugerne måske har lavet links til siderne på den pågældende adresser. Hvis siderne er blevet slettet, vil potentielle nye brugere havne i et redigeringsvindue, og det samme gælder alle der tidligere har føjet siderne til deres foretrukne links.

Bemærkning vedrørende flertalsformen[edit]

I den danske udgave af Wikipedia bruger vi flertalsformen af artikelnavne til lister med relevans for emnet, hvorfor eksempelvis Amter ikke omdirigerer til Amt, men fra "Amter" linkes der dog til "Amt". I de sjældne tilfælde, hvor det anses for absolut nødvendigt at lade flertalsformen af et artikelnavn omdirigere til entalsformen, kan omdirigeringen oprettes og man kan, hvis det er aktuelt, finde på et andet passende navn til en liste med relevans for emnet.