Hvad vi bruger pengene til

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Hvad vi bruger pengene til

Wikimedias internetsteder omfatter Wikipedia, et af de 750 mest besøgte netsteder i verden ifølge Alexa.com, og mange andre projekter på mange sprog. Den vigtigste anvendelse af alle vores pengemidler er køb af det computerudstyr, som der er behov for til støtte for disse aktiviteter.

Hvis du ønsker detaljerede oplysninger om, hvad vi har brugt gaverne til siden begyndelsen af 2004, kan du se i:

Vi kunne tænke os at skaffe og klargøre udstyr nu, så vi kan klare vores forudsete vækst- og pålidelighedsbehov frem til årets slutning. Webservere er lige nu det største behov, for brugen af dem når 100% i mange timer på tidspunkter med spidsbelastning. Den projekterede forøgelse af trafikken gør, at vi må købe nye servere for mellem $75.000 og $90.000 inden slutningen af året for at kunne følge med. Alene i dette kvartal (juli-september 2004) har vi budgetteret med $35.000 til køb af nye servere.

Lige nu har vi ikke midler nok til at dække budgettet. Men da vi havde brug for penge til vores store indkøb af servere sidste vinter, dækkede mange små gaver vores behov. Hvis du vil bidrage eller hvis du vil se den seneste statusopgørelse, kan du se vores donation page hos wikimediafoundation.org.

På længere sigt prøver vi at finde ud af at graduere databaserne (hvilke af de mange muligheder vi skal bruge). Vi bruger tre for øjeblikket, én mest til at håndtere redigering, én til søgning og én til backup, hvor de to sidstnævnte begge er synkront opdaterede kopier af den første. Hvis du ønsker data, kan du se i:

  • "Squid" statistik, som viser det totale antal og cachebesøgene.
  • Ganglia cluster stats viser tegn på belastning. De mest blå er webserverne, de blandet rød/blå er squidcacherne (ca. 60% max. er bedst for maksimal belastning af dem, ellers vil der blive mærkbar på ventetid) og Suda og Ariel er de hårdest belastede databaseservere. Suda har begrænset diskkapacitet, når den er i normal brug som databaseserver. Ariel har sin begrænsning på hukommelse/CPU-båndbredde, fordi den har hurtigere harddiske, mere cache og en anden arbejdskapacitet.
  • Usage statistics viser de månedlige besøgstal på serverne for den engelske wikipedia (som er størst).

Vores vækst er ret enkel: når serverne er hurtige, vokser vi, så vi kan udnytte den tilgængelige kapacitet, indtil vi bliver langsomme igen. Der er stadigvæk ikke tegn på, at vi når en grænse for efterspørgsel. Så det ser ikke ud til, at vi får problemer med at finde et større publikum, hvis vi havde $50.000-$100.000 at gøre godt med – vores vækstfremskrivninger antyder, at det er, hvad der ville ske ved årets slutning, hvis vi blev ved med at være hurtige indtil da.

Vi får ofte spørgsmålet: kan vi bruge gængse PC'er som webservere? Det ville vi gerne, men bare det at sætte dem op til at virke sammen er ikke muligt for tiden. Vi stræber efter at skaffe dual CPU 1U computere som er den næste, mest omkostningseffektive mulighed, når vi taler om de følgende indkøb af webservere. Januarindkøbet drejede sig bl.a. om at skaffe nok computere, så vi kan skifte mellem dem, når der opstår fejl, så det var 1U-computere til lav stykpris. Dem har vi nok af nu, så det handler om CPUkraft/tæthedstid.

Hvis nogen har forslag til, hvordan vi skal bruge vores penge, så lav gerne en kommentar på den engelske diskussionsside – vi er ca. en halv snes folk i teknologiteam’et og flere kommentarer er altid velkomne, for vi er ude efter de mest effektive muligheder, der kan findes!