Image filter referendum/FAQ/el

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Το δημοψήφισμα έληξε την 30 Αυγούστου 2011. Δεν μπορείτε πλέον να ψηφίσετε.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2011.

Δημοψήφισμα φίλτρου εικόνων

Οργάνωση

Αυτή είναι μια λίστα με τις πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. Για μεμονωνομένες ερωτήσεις και άλλου είδους συζήτηση απευθυνθείτε στο Talk:Image filter referendum/el.

Τί είναι το εργαλείο προσωπικής απόκρυψης εικόνων;[edit]

Το εργαλείο προσωπικής απόκρυψης εικόνων θα δώσει τη δυνατότητα σε συνδεδεμένους και ανώνυμους χρήστες να κρύβουν εικόνες που δε θέλουν να βλέπουν στα εγχειρήματα Wikimedia.

Ποιές είναι οι αρχές δημιουργίας του;[edit]

  1. Είναι ένα προαιρετικό μόνο εργαλείο. Όλο το περιεχόμενο της Wikimedia φορτώνεται σε όλους τους φυλλομετρητές των χρηστών αυτόματα. Το εργαλείο ενεργοποιείται μόνο αφότου έχει φορτωθεί όλο το περιεχόμενο, και τότε μόνο αν το ζητήσει συγκεκριμένα ο χρήστης.
  2. Είναι ένα προσωπικό σύστημα. Οι αποφάσεις που κάνεις αφορούν μόνο τον εαυτό σου.
  3. Οι εικόνες δε μπορούν να αφαιρεθούν από το εργαλείο, απλώς κρύπτονται. Μια απλή εντολή μπορεί να αποκαλύψει οποιαδήποτε κρυμμένη εικόνα σε οποιαδήποτε στιγμή.
  4. Το εργαλείο πρόκειται να είναι πολιτισμικά ουδέτερο και ανταποκρίνεται σε όλους τους πολιτισμούς.
  5. Η αρχή της ελάχιστης κατάπληξης είναι βασική για τη δημιουργία του.

Τί είναι η αρχή της ελάχιστης κατάπληξης;[edit]

Η αρχή της ελάχιστης κατάπληξης σημαίνει ότι οι χρήστες δεν πρέπει ποτέ να εκπλήσσονται από κάποιο περιεχόμενο που δεν ανέμεναν να αντιμετοπίσουν στις σελίδες του Wikimedia. Αν πας σε μια σελίδα για την ποδηλασία, δεν αναμένεις να δεις εικόνες γυμνών ποδηλατιστών. Αν πας σε μια σελίδα για κλειδαριές, δεν αναμένεις να δεις γραφικές εικόνες όπως για παράδειγμα σεξουαλικού περιεχομένου. Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να αποφασίσεις για τον εαυτό σου, ώστε να μειώσει αυτές τις πιθανότητες.

Πώς θα λειτουργεί αυτό το εργαλείο;[edit]

Οι χρήστες - τόσο οι συνδεδεμένοι όσο και οι ανώνυμοι - θα μπορούν να επιλέξουν από προαποφασισμένες κατηγορίες το είδος των εικόνων που επιθυμούν να κρύπτονται από τις σελίδες του Wikimedia. Μπορούν επίσης να κρύψουν μεμονωμένες εικόνες σε αυτές τις κατηγορίες όταν τις πρωτοδούν. Αυτές οι αποφάσεις είναι αντιστρέψιμες οποιαδήποτε στιγμή. Με μια απλή εντολή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εικόνα έχει κρυφτεί.

Ποιές εικόνες θα είναι αποκρύψιμες;[edit]

Οι αποκρύψιμες εικόνες θα ομαδοποιηθούν σε κατηγορίες. Η κοινότητα θα αποφασίσει τη δομή των κατηγοριών και θα αποφασίσει ποιές εικόνες θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτές τις κατηγορίες.

Ποιό είναι το παρασκήνιο της προσωπικής απόκρυψης εικόνων;[edit]

Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Wikimedia ζήτησε από το ίδρυμα και την κοινότητα να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αυτό το εργαλείο τον περασμένο Μάιο για υιοθέτηση από όλα τα εγχειρήματα Wikimedia, ως μέρος του ψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

Αυτό το ψήφισμα ήταν η απάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Αναφοράς για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο που κομίστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι για να βοηθήσει το διοικητικό συμβούλιο και την κοινότητα να επεξεργαστούν τα θέματα σχετικά με αυτού του είδους το περιεχόμενο στα εγχειρήματα Wikimedia, μια διαμάχη που συζητάται επί μακρόν στα εγχειρήματα Wikimedia. Η εισαγωγή ενός εργαλείου όπως αυτό της προσωπικής απόκρυψης εικόνων ήταν μια από τις προτάσεις αυτής της αναφοράς. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ερευνηθεί η αντίδραση των συντακτών για αυτό το χαρακτηριστικό μέσω ψηφίσματος.

Πώς αυτό το εργαλείο θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το περιεχόμενο στα εγχειρήματα Wikimedia;[edit]

Δεν τα επηρεάζει καθόλου. Το εργαλείο δεν αποφασίζει τί περιεχόμενο εμφανίζεται στις σελίδες Wikimedia. Η κοινότητα της Wikimedia, ακολουθώντας συγκεκριμένες πολιτικές και γραμμές το αποφασίζει. Το Εργαλείο Προσωπικής Απόκρυψης Εικόνων απλά επιτρέπει στους αναγνώστες και άλλους χρήστες να επιλέξουν και να δουν το περιεχόμενο με τέτοιο τρόπο που να ταιριάζει στις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Γιατί αυτό εφαρμόζεται;[edit]

Το εργαλείο εφαρμόζεται για να αυξήσει την ικανότητα επιλογής και τα επίπεδα ικανοποίησης αυτών που χρησιμοποιούν τα εγχειρήματα Wikimedia. Έτσι, αναμένεται ότι αυτό το εργαλείο θα οδηγήσει σε αυξημένη χρήση των εγχειρημάτων Wikimedia παγκοσμίως. Καθώς είναι ένα εργαλίο που αυξάνει την ικανότητα επιλογής κάποιων ανθρώπων, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τις επιλογές άλλων ανθρώπων, μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε καλύτερα στους αναγνώστες μας και σε άλλους χρήστες

Είναι η προσωπική απόκρυψη εικόνων μια μορφή λογοκρισίας;[edit]

Όχι. Το εργαλείο επηρεάζει μόνο τις οπτικές εμπειρίες του ανθρώπου που επιλέγει να το χρησιμοποιήσει και μόνο με έναν τρόπο που επιλέγει για τον εαυτό του. Δεν επηρεάζει κανέναν άλλο χρήστη. Το πλήρες εύρος του περιεχομένου Wikimedia είναι πάντα διαθέσιμο σε κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να το δει. Κανένα περιεχόμενο δεν απομακρύνεται από αυτό το εργαλείο, ακόμα και για αυτούς που το ενεργοποιούν. Το επιλεγμένο περιεχόμενο είναι απλά προσωρινά κρυμμένο από τη όψη τους.

Ποιά είναι η φύση των ερωτήσεων που ερωτούνται σε αυτό το ψήφισμα;[edit]

Η σχεδίαση του φίλτρου προσωπικής απόκρυψης είναι στα αρχικά στάδια. Η προκαταρκτική δουλειά στο εργελείο είναι διαθέσιμη στο mw:Personal image filter. Βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές. Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω στη σχεδίαση, ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τις γνώμες σας όσων αφορά τη σχετική σημασία αυτών των αρχών. Αυτό θα ανατροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη, η οποία θα συμβεί με την πλήρη συμμετοχή της κοινότητας.