Image filter referendum/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
A szavazás 2011. augusztus 30-án ért véget. Nem fogadunk el több szavazatot.
Az eredményeket (angol) 2011. szeptember 1-jén hirdették ki.

Szavazás a képszűrőről

Szervezés

A Wikimédia Alapítvány egy szavazást tart, hogy megtudja, a közösség nagy része szeretné-e egy beépített, személyre szabható képszűrő funkció kifejlesztését és használatát, amivel az olvasók kiszűrhetnek bizonyos képfajtákat a saját felhasználói fiókjukban. Ezt a funkciót a bizottsági tagok testülete kérelmezte 2011 júniusában.

A szavazás 2011. augusztus 15-én kezdődött és augusztus 30-án ér véget; a Software in the Public Interest szerverein tartjuk meg. További részletek és oktatóanyagok ezeken az oldalakon találhatók.

Miután elolvastad a szavazásról szóló információt, kattints ide az utasításokhoz és szavazóképességhez.

Háttér[edit]

A bizottsági tagok testülete felkérte a Wikimédia Alapítványt, hogy fejlesszenek ki egy képszűrő funkciót.

A célja az, hogy az olvasók a Wikimédia-projektek oldalain könnyen kiszűrhessenek olyan képeket, amelyeket nem szeretnének megnézni, akár a kép első megtekintésénél, akár a személyes beállítások oldalon. A funkció könnyen kezelhető és egyszerű lesz, mind az olvasók, mind a szerkesztők számára.

A jövőben a funkciót minden projektre kifejlesztik és minden projektbe beépítik. Nem távolítja el a képeket, csak elrejti őket. A fejlesztéshez készítettünk néhány irányelvet, de a fejlesztés folyamata során valószínűleg kompromisszumot kell majd kötni. Ennek érdekében arra kérünk, segíts a szavazásban.

Ez miért fontos?[edit]

A 2010-es Harris-jelentésben két ajánlás (a 7-es és a 9-es) arról szólt, hogy az olvasók elrejthetik azokat a képeket, amelyeket nem szeretnének látni; valamint arról, hogy az olvasók a feltehetőleg sértő tartalmakat elrejthetnék egy gombnyomásra.

Sok okfejtés van egy ilyen funkcióval kapcsolatban. A szexualitásra és erőszakra utaló képek szükségesek a Wikimédia-projektek oktató jellegéhez. Azonban ezek a képek – például a nemi szervek és szexuális tevékenységek, illetve tömegsírok és megcsonkított holttestek – elkerülhetetlenül zavarhatnak egyes olvasókat, különösen gyermekeket. Olyan esetekben is sértőek lehetnek, ha egyáltalán nem áll szándékunkban megtekinteni ilyen jellegű képeket. A személyre szabott képszűrő funkció lényege az, hogy ne legyen ilyen meglepetésben részük az olvasóknak, mivel második parancs nélkül nem lehet megnézni az ilyen fajta képeket. A Wikimédia világában ezt gyakran a „legkisebb megdöbbenés” vagy „legkisebb meglepetés” elvének hívják.

Másrészről azt gondoljuk, hogy ennek a parancsnak csak késleltetnie kellene a képek megjelenését, nem megakadályozni. A Wikimédia Alapítvány oldalain az információhoz való hozzáférést csak úgy korlátozhatjuk, hogy minden olvasó igényeit kielégítjük. Egy redőzött kép jobban kielégít mindenkit, mint egy teljesen rejtett kép.

Mit kérdezünk?[edit]

Egy 0-tól 10-es skálán (ahol 0 az erősen ellenjavallt, az 5 a semleges és a 10 az erősen ajánlott) ezeket fogjuk megkérdezni:

 • a Wikimédia-projekteknek fel kellene-e ajánlani ezt a funkciót;
 • ez a funkció a bejelentkezett és a be nem jelentkezett olvasóknak is rendelkezésre álljon-e;
 • vissza lehessen-e fordítani az elrejtést, ha az olvasók meggondolják magukat;
 • akárki megjelölhessen-e képeket sértőként;
 • az olvasók kiválaszthassák-e, milyen fajta képeket rejtsenek el; így a szexualitásra vonatkozó képeket elrejthetik, de az erőszakra vonatkozókat nem;
 • kulturálisan semleges legyen-e a funkció (amennyire lehet, azaz olyan képeket rejtsen el, amelyek a világ nagy részén sértők).

Azt is megadhatod válaszként, hogy „nincs elég információd” a válaszadáshoz.

Hogy néz majd ki a képszűrő?[edit]

Bár még nem kezdődött el a képszűrő fejlesztése, elérhetőek képek, amelyek egy ilyen funkciót mutatnak be. Ezeken valószínűleg változtatni fogunk, de lehetséges, hogy a végső funkció hasonlítani fog ezekhez. Ezek a bemutató képek háromféle módot mutatnak be, melyen keresztül az olvasók beállíthatják a funkciót: a navigációból, egy rejtett képből és egy nem rejtett képből. Ezek a képek bemutatják, hogyan festene ez a funkció egy be nem jelentkezett olvasó számára.


Szabályok[edit]

Szavazóképesség[edit]

Szerkesztők

A Wikimédia wikin egyetlen felhasználói fiókodból szavazhatsz (akárhány fiókod is van, csak egyszer szavazhatsz). A fiók:

 • nem lehet blokkolva több mint egy projektből, és
 • nem lehet blokkolva arról a projektről, amiről szavazol, és
 • nem lehet bot, és ha
 • legalább 10 szerkesztése volt 2011. augusztus 1-je előtt az összes Wikimédiás wikit beszámítva, ha egységesített bejelentkezésed van
Fejlesztők

A MediaWiki fejlesztői akkor szavazhatnak, ha:

 • Wikimédia szerveradminisztrátorok shell-hozzáféréssel, vagy
 • hozzáférésük van a Wikimédia SVN-jéhez, és legalább egy cselekvésük volt
Alkalmazottak és szerződéses munkavállalók

A Wikimédia Alapítvány alkalmazottjai és szerződéses munkavállalói akkor szavazhatnak, ha az Alapítvány tagjai azon a napon, amikor szavaznak, és 2011. augusztus 1-je előtt vették fel őket

Testületi és tanácsadó-tesületi tagok

A jelenlegi és a korábbi testületi tagok és a tanácsadók testülete szavazhat.

Hogyan szavazz[edit]

Ha szavazóképes vagy:

 1. Olvasd el az állításokat és döntsd el, támogatod-e a javaslatot
 2. Menj egy wikire, ahonnan szavazhatsz. A keresőablakba írd be ezt: Special:SecurePoll/vote/230. Például, ha a Meta-Wikin vagy a legaktívabb, a címsorban ezt kell látnod: meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/230. A magyar Wikipédián ez a http://hu.wikipedia.org/wiki/Speciális:SecurePoll/vote/230 címen lesz.
 3. Kattints a "Menj a szavazószerverre". Ezzel a szavazásra kijelölt SPI-szerverre jutottál
 4. Kövesd az utasításokat

Engedélyezned kell a sütiket a wikimedia.amellus.net-en és a harmadik-fél sütiket fel kell ismernie a szavazófelületnek, mielőtt szavazhatsz, vagy különben hibaüzenetet kapsz.

Visszatérhetsz a wiki oldalára és később megváltoztathatod a szavazatodat.

Szervezés[edit]

Idővonal[edit]

 • 2011-06-30: kihirdetés: fordítás elkezdése
 • 2011-07-25: szavazás feltételei és GYIK kiadva: kezdődik a fordítás főfázisa.
 • 2011-08-08: ideálisan minden fordítás befejeződik.
 • 2011-08-15: szavazás elkezdődik.
 • 2011-08-17: levélküldés elkezdése (minden szavazóképes szavazónak)
 • 2011-08-30: szavazás vége: kezdődik a szavazatszámlálás.
 • 2011-09-01: eredmények kihirdetése.

Fordítások[edit]

Ahhoz, hogy biztosítsuk a szavazóközösség sokszínűségét, fontos a szavazás információinak lefordítása. Itt segíts a fordításban. Ha beszélsz más nyelveken, értékelnénk a segítséged.