Jump to content

Jornada de projectes germans

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jornada de projectes germans 2014
15 de novembre de 2014 - Tarragona
#viquitrobada14 enllaç=Amical Wikimedia

La Jornada de projectes germans és una trobada organitzada per Amical Wikimedia que tindrà lloc el proper 15 de novembre a Tarragona, dins del conjunt de la Viquitrobada 2014.

Organització[edit]

Data[edit]

 • 15 de novembre de 2014

Lloc[edit]

+Info sobre com arribar aquí

Objectiu[edit]

L'objectiu de la Jornada és :

 1. Difondre dins de la comunitat d'editors wiki els projectes germans
 2. Ajuntar els principals impulsors dels projectes germans en català
 3. Compartir experiències i cercar sinergies entre projectes germans (oportunitats i reptes)
 4. Definir un pla de treball de cara a 2015-2016.

Programa[edit]

Proposta de programa:

 • 10:00 - Keynote: Kippelboy: Estat de la qüestió
 • 10:30 - Panel: 5-10 propostes de col·laboració dels impulsors
 • 12:00 - Pausa-cafè
 • 12:10 - General: Pluja d'idees: Millorem els projectes germans (moderador KRLS)
 • 12:50 - Conclusions per Davidpar
 • 13:00 - Viquimarató projectes germans.
 • 14:00 - Fi de l'acte

Resultats i conclusions[edit]

Presentació general projectes germans

Primer es van presentar tots els projectes, en un breu estat de la qüestió dels projectes germans. Som actius en 13 dels 15 possibles projectes germans, en alguns, com la viquiversitat, es va decidir continuar sense participar fins tenir massa crítica d'usuaris (per exemple caldria primer desenvolupar més viquillibres). El problema és que la majoria de projectes germans depenen d'un grup molt reduït d'usuaris.

Es va destacar que la comunitat de la Viquipèdia està sana: creix el nombre d'editors actius i les pàgines vistes, a diferència d'altres llengües. Hi ha el risc de perdre aquests usuaris si es deriven cap als projectes germans? O cal incentivar que els viquipedistes apadrinin també aquests projectes?

El projecte més viu dels germans és Viquitexts. Els reptes i concursos han ajudat a revifar els projectes en períodes concrets.

Presentació Viccionari

El Viccionari en realitat inclou molts tipus de diccionaris. Dels 19 possibles, només s'exclou el normatiu, la resta (ideològic, d'arcaismes, enciclopèdic...) hi té cabuda. S'explica com ajudar a fer entrades amb el format adequat: els enllaços verds condueixen a entrades pre-creades amb un formulari. La gent pot afegir definicions, traduccions, anagrames o millorar el contingut de cada entrada. Pot ser atractiu pensar que tot està per fer, s'és pioner, les normes estan per definir. Hi ha un gran repte per als usuaris tècnics en el camp de les plantilles i automatitzacions. També pot ser atractiu incloure les variants dialectals i locals, fitxers d'àudio per les pronúncies o fins i tot vídeos de les llengües de signes a cada entrada.

Presentació viquillibres

Viquillibres es basa en uns indicadors de desenvolupament que indiquen com de complet està el llibre. Té tres subprojectes rellevants: la viquiversitat, wikijunior i els llibres de cuina. Un dels principals problemes és la manca de llibre d'estil, que fa que cada usuari faci els llibres a la seva manera. No hi ha una ajuda clara. El projecte és poc visible als cercadors i té competència (ehow, llibres de manuals gratuïts...). Hi ha un debat sobre l'atribució de contingut, contrasta amb l'esperit wiki. Un aspecte interessant és que apart de manuals es poden incloure assajos sense tenir en compte el punt de vista neutral de la viquipèdia, de manera que es poden fer llibres des d'un punt de vista particular (o tenir els dos) mentre es declari.

Presentació Viquidites

Viquidites (el projecte on després s'apuntarà més gent) té sobretot dubtes legals sobre fins a quin punt es pot citar o no determinat contingut. Hi ha qui apunta que el nom és confús, que hauria d'haver estat viquicites per aclarir l'autèntic abast. De fer hi caben diversos tipus de pàgines: dites populars sobre temes, citacions d'obres o d'autors concrets... Quan són en un altre idioma sempre s'inclou la llengua original. Ha crescut el nombre de referències associades a la cita.

Presentació Viquitexs

Viquitexts inclou també un codi de colors on en vermell apareixen les pàgines no revisades/ per crear, en groc les transcrites per un usuari i en verd les que tenen el vistiplau de dos o més usuaris. Actualment es compta amb l'ajuda d'un lector OCR que proposa una primera versió de la pàgina ja digitalitzada i que per tant no cal picar lletra per lletra. Aquest programari, però, és deficient en català (n'hi ha altres versions però són privatives). Es presenten dues novetats rellevants: el BUB (Book Uploader Bot) que posa les pàgines escanejades a commons i l'Anskarbot que ajuda al seu traspàs a Viquitexts. S'anuncia la compra d'un escàner professional per part d'Amical que permetrà escanejar patrimoni d'arxius i biblioteques. Es comenten els problemes de Google Books: poden tancar a discreció el contingut local (ho estan fent amb la Biblioteca Nacional) i no revisen allò que pugen, de manera que hi ha molts errors al text, llibres barrejats... A Viquitexts es poden fer diverses tasques: transcriure llibres en domini públic, traduir documents en altres idiomes, modernitzar obres prefabrianes, incorporar partitures (després es poden sentir amb sintetizador de veu) o incloure audiollibres. Es presenten projectes ja fets (com el dia de la poesia), la inclusió de noves funcionalitats per descarregar-se llibres electrònics i s'anuncia la possibilitat d'un repositori futur de partitures sense text. Un dels principals problemes és la categorització deficient.

Es presenta Mediawiki i s'anima a vèncer la divisió entre gent tècnica i no tècnica, tots els que editem o debatem sobre funcionalitats som tècnics. Apart de modificar el codi de manera col·laborativa es pot ajudar fent traduccions o reportant problemes. Es presenta el Phabricator, que unificarà diferents pàgines disperses sobre codi i facilitarà la seva localització.

Wikidata suposa que ja no parli cada viquipèdia amb altres versions sinó tots els projectes amb un node comú. A la llarga substituirà les categories, metadades de plantilles o fitxers, coordenades, interwikis...Es pot ajudar a partir del wikidata game. Problema: què passa quan hi ha conflicte entre dades de diferents viquis o entre wikidata i la viqui local? No és encara evident com xuclar la informació de wikidata per actualitzar de forma automàtica els projectes. Què passa amb les botopèdies? Wikidata és encara un projecte molt jove.

Inscripcions[edit]

Enllaços externs[edit]