Panoramafrihet Press

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Pressmeddelande[edit]

Stockholm 2015-06-23[edit]

Europaparlamentariker vill göra Wikipedias bildarkiv olagligt[edit]

Det belgiska nationalmonumentet Atomium får inte visas på internet utan uttrycklig tillåtelse från konstnären och är därför censurerad på denna bild. Om det nya tillägget från Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor godtas måste också bilder av till exempel Sergels torg censureras.

Wikipedia kan tvingas radera tiotusentals bilder om Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor får som det vill. Dessutom kan den delning av foton på nätet som var och varannan svensk ägnar sig åt bli förbjuden. Det befarar Wikimedia Sverige, som nu uppmanar Europaparlamentariker från alla partier att stoppa förslaget.

EU är i färd med att modernisera sin upphovsrättslag. Som underlag finns den så kallade Julia Reda-rapporten, som Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor tog ställning till den 16 juni. I samband med omröstningen godkände utskottet ett tillägg om att begränsa rätten att publicera bilder av byggnader och skulpturer som finns på allmänna platser. Enligt förslaget ska all kommersiell användning av bilder på byggnader kräva tillstånd från arkitekten.

– Det här vore en katastrof, säger Jan Ainali, som är verksamhetschef på Wikimedia Sverige. Wikimedias idé är att tillhandahålla material som kan användas fritt, och om den här typen av bilder inte längre får användas för vissa syften kommer de att raderas. Det innebär också att vi inte kan illustrera artiklar med bilder på byggnader och skulpturer i allmänna miljöer.

Julia Reda-rapporten är inte juridiskt bindande, men förväntas väga tungt när EU-Kommissionen utformar sitt aviserade förslag till upphovsrättsreform. Därför är det viktigt hur den utformas.

Jan Ainali tror att vissa Europaparlamentariker inte förstår konsekvenserna av förslaget om hur foton får användas. I dag är det fritt fram att fotografera byggnader och monument på gator och torg och att dela bilderna på nätet.

– Att förbjuda kommersiell användning av den här sortens bilder skulle inte bara rasera Wikipedias bildarkiv utan även skapa en ordning som går tvärtemot det allmänna rättsmedvetandet.

De flesta tar för givet att de får ta bilder av offentliga miljöer och dela dem fritt via sociala medier. I dag är det så, men om kommersiell användning av bilderna förbjuds blir det här en juridisk träskmark. Sociala medier som används för att dela bilder, såsom Facebook och Twitter, är kommersiella verksamheter även om användarna inte har som syfte att tjäna pengar.

– Eftersom människors aktiviteter på internet ofta innehåller såväl kommersiella som icke-kommersiella inslag får förbud mot kommersiell användning av egna fotografier svåröverskådliga konsekvenser. Vad vi vet säkert är att förbudet skulle slå hårt mot Wikipedia och rasera mycket av det arbete som volontärer har gjort för att skapa ett heltäckande uppslagsverk.

Den 9 juli röstar parlamentet i plenum om Julia Reda-rapporten, och därmed förslaget om att begränsa rätten att publicera egna fotografier på byggnader i offentliga miljöer.

– Då räknar vi med att svenska parlamentariker röstar nej till den här onödiga byråkratin, som skulle orsaka stor skada utan att fylla något vettigt syfte.


De svenska parlamentariker som sitter i Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor, och därmed kan förväntas ha bäst kännedom om frågan, är:

  • Max Andersson, MP(ledamot)
  • Cecilia Wikström, FP(ersättare)
  • Jytte Guteland, S(ersättare)


För mer information, kontakta Jan Ainali: 0729-672948 jan.ainali at wikimedia.se

Bakgrund[edit]

En längre bakgrund med en lista över vanliga frågor finns på svenskspråkiga Wikipedia.