Jump to content

Requests for comment/Scope of Ombudsman Commission/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Dit is een vertaling; zie Requests for comment/Scope of Ombudsman Commission voor de brontekst in het Engels.

Dit verzoek om commentaar gaat over het doel van de ombudsmancommissie en de reikwijdte van haar bevoegdheden. De commissie wil graag feedback op onderstaande voorstellen, zodat zij te weten komt of de gemeenschap deze aanpassingen nodig acht om het probleem op te lossen.

De commissie nodigt alle gebruikers uit om op deze pagina commentaar te geven. Mocht u vragen hebben, plaats ze dan gerust hieronder. Een lid van de ombudsmancommissie zal indien mogelijk proberen ze te beantwoorden.

Namens de ombudsmancommissie,

--Deskana (overleg) 20:47, 6 mei 2013 (UTC)

Probleemstelling[edit]

De Board of Trustees van de Wikimedia Foundation nam in 2006 een resolutie aan waarmee de ombudsmancommissie werd opgericht. Deze commissie kreeg als taak om overtredingen van het privacybeleid of misbruik van de checkusertool te onderzoeken. Op dit moment neemt de commissie echter alleen zaken in behandeling over overtredingen van het privacybeleid. Dat betekent dat klachten over misbruik van de checkusertool, zonder overtreding van het privacybeleid, worden afgewezen omdat ze niet binnen de reikwijdte van de ombudsmancommissie liggen.

Voor wiki's met lokale procedures voor de behandeling van dergelijke klachten, zoals de Engelstalige Wikipedia, waar die klachten worden behandeld door de Audit Subcommittee, is dat meestal geen probleem. Op kleinere wiki's zonder zulke procedures, en op de Duitstalige Wikipedia, waar de arbitragecommissie geen klachten over misbruik van de checkusertool in behandeling neemt, bestaan geen specifieke procedures voor de behandeling van klachten over checkusers en oversighters die hun tools mogelijk hebben misbruikt. Zelfs als de klachten binnen de reikwijdte vallen van procedures t.b.v. lokale conflictafhandeling, zouden de problemen mogelijk niet via deze procedures kunnen worden opgelost, omdat bij klachten over misbruik van de checkusertool vaak niet-publieke gegevens een rol spelen. Als de klacht gaat over een lid van het beroepsorgaan (bijv. de arbitragecommissie), dan is er geen onpartijdige groep die de klacht kan behandelen.

Tot slot, hoewel oversight toen reeds op Wikimedia-wiki's bestond, worden in de resolutie uit 2006 geen oversightgerelateerde kwesties genoemd in de beschrijving van de bevoegdheden van de ombudsmancommissie. De toegang tot de oversighttool heeft echter, net als de toegang tot de checkusertool, gevolgen voor wat het privacybeleid betreft. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om klachten te behandelen over overtredingen van het privacybeleid middels de oversighttool.

Voorstel[edit]

Om de hierboven beschreven problemen op te lossen, stelt de ombudsmancommissie de volgende uitbreidingen van haar bevoegdheden voor:

  1. We zullen klachten in behandeling nemen over de vraag of lokaal checkuser- en/of oversightbeleid overeenstemt met het globale oftewel Wikimedia-wijde beleid.
  2. We zullen klachten in behandeling nemen over vermeende overtredingen van het globale oftewel Wikimedia-wijde checkuser- en oversightbeleid door checkusers en oversighters.
  3. We zullen klachten over vermeende overtredingen van het globale oftewel Wikimedia-wijde checkuser- en oversightbeleid indien mogelijk en gepast overlaten aan bepaalde lokale groepen (zoals een arbitragecommissie of haar subcommissie). Als er echter een goede reden is om de lokale procedure over te slaan (bijv. als leden van die bepaalde lokale groep betrokken zijn), dan kan de commissie de lokale procedure overslaan. Als de indiener van de klacht de lokale procedure heeft doorlopen en niet tevreden is met de reactie, dan kan de commissie de klacht in behandeling nemen en onderzoeken als daarvoor een goede reden is gegeven. We zullen, indien dat gepast zou zijn, de lokale groep informeren over dit onderzoek.

Corollaires[edit]

  • Het onderzoek naar klachten over overtredingen van het privacybeleid blijft tot onze bevoegdheden behoren.
  • We blijven aanbevelingen doen aan de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation als een overtreding van het checkuser-, oversight- of privacybeleid is aangetroffen. Deze aanbevelingen kunnen de verwijdering van iemands extra gebruikersrechten inhouden als hij of zij de regels heeft overtreden, of een voorstel tot aanpassing van de regels en de software als dat nodig of gepast wordt geacht. De leden van de ombudsmancommissie zullen, net als voorheen, niet de mogelijkheid hebben om direct gebruikersrechten te ontnemen.
  • Lokaal checkuser- en oversightbeleid kan niet minder strikt zijn dan het globale beleid. Lokaal beleid kan echter wel meer strikt zijn als de gemeenschap van die wiki dat wil. Als een wiki heeft besloten om een strikter beleid te hanteren, dan is de ombudsmancommissie niet bevoegd aanbevelingen te doen om dat beleid te wijzigen.
  • Als het lokale checkuser- en/of oversightbeleid van een wiki strikter is dan het globale beleid, dan kan de ombudsmancommissie alleen onderzoek doen naar klachten over overtredingen van het globale beleid. Als een lokale klachtenprocedure voor die wiki bestaat, dan zullen we de indiener van de klacht adviseren om daarvan gebruik te maken.
  • We kunnen alleen klachten in behandeling nemen als er overtuigend bewijs is van een mogelijke overtreding van het globale checkuser-, oversight- en/of privacybeleid. Klachten die niet zijn voorzien van dergelijk bewijs worden onder voorbehoud afgewezen, totdat het bewijs is gegeven.

Commentaar[edit]

Plaats evt. commentaar op Requests for comment/Scope of Ombudsman Commission#Comments from the community.