Talk:Fundraising 2010/Appeal/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Mensen keken me tien jaar geleden raar aan toen ik begon over Wikipedia. Het idee! Dat gewone mensen hun kennis zouden bundelen en zo een encyclopedie maken. Veel/Sommige Mensen uit het bedrijfsleven vonden dat niet overtuigend. Tien jaar geleden kreeg ik nog veel vreemde blikken als ik over Wikipedia begon. Gewone mensen die dan hun kennis zouden bundelen, en dat ze dan samen een encyclopedie zouden schrijven. Het ging er bij mensen uit het bedrijfsleven niet bepaald goed in.

Geen reclame. Geen winst. Geen verborgen agenda.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en wordt Wikipedia iedere maand door 380 miljoen mensen gebruikt. Dat is bijna een derde van de mensen met toegang tot internet. Dat is bijna een op de drie mensen met internet of met internettoegang

Het is een van de vijf grootste websites ter wereld. De andere vier worden gebouwd en onderhouden met behulp van miljardeninvesteringen, hordes personeel en enorme reclamecampagnes. De andere vier zijn commerciële websites. En ze hebben miljardeninvesteringen nodig, hordes personeel, enorme reclamecampagnes

Maar Wikipedia is geen commerciële website. Wikipedia wordt door een gemeenschap gemaakt, door vrijwilligers die iedere keer één stukje toevoegen. U maakt deel uit van die gemeenschap. Vandaag vraag ik u om Wikipedia te beschermen. Wikipedia is anders. Wikipedia is geen commerciële website. Wikipedia is een gemeenschap. Een gemeenschap van vrijwilligers, die samen, stukje bij beetje, artikel voor artikel wikipedia maken tot wat het is. U als gebruiker van Wikipedia bent onderdeel van die gemeenschap. Vandaag vraag ik u om Wikipedia te beschermen (overgens, beschermen waartegen?)

Samen houden we Wikipedia gratis en vrij van reclame. Samen houden we Wikipedia open?????(wat wordt hier bedoeld??). U kunt die informatie van Wikipedia gebruiken zoals u wenst. Wij kunnen Wikipedia laten groeien door overal kennis te verspreiden en door iedereen uit te nodigen om mee te doen. Het staat iedereen vrij om Wikipedia te gebruiken watvoor manier dan ook. Door overal onze gezamelijke kennis te verspreiden en aan iedereen vragen om mee te doen laten we Wikipedia nog verder groeien

Elk jaar rond deze tijd vragen we u om Wikipedia te steunen met een bescheiden gift van €20, €35, €50 of meer.

Als u Wikipedia als bron van informatie en inspiratie waardeert, dan hoop ik dat u daar nu naar handelt.

Dank u wel!

Jimmy Wales
Oprichter Wikipedia

PS De kracht van Wikipedia is dat gewone mensen als u en ik samen iets buitengewoons presteren. Wij maken Wikipedia, woord voor woord, artikel na artikel. Gewone mensen bekostigen Wikipedia. Ieder met hun eigen gift. Die bereidheid is ons kapitaal, onze kans de wereld te veranderen! PS. De kracht van Wikipedia is de kracht van mensen zoals U en ik die samen iets neerzetten dat groter is dan elk van ons. Wij maken- nee, wij zijn Wikipedia. Wij zijn elk woord en elk artikel. Mensen zoals U en ik bekostigen Wikipedia. Iedereen draagt iets bij. Die bereidheid is ons kapitaal, onze kans de wereld te veranderen!

Bedankt voor de suggesties Martijn! Ik zal de link doorsturen aan Corinne, hopelijk kan ze er iets mee - maar ik heb zelf iig het idee dat sommige verbeteringen misschien wel beter klinken voor de community, maar vooral focussen op het bewerkingsproces. Het feit dat we niet commercieel zijn, lijkt me een belangrijkere factor om al dan niet te doneren hier. Maar laat ik er niet op vooruitlopen. Effeietsanders 11:11, 13 November 2010 (UTC)
Zeker bedankt. Ik vind sommige verbeteringen echt verbeteringen , anderen juist niet. Smaken verschillen kennelijk. Maar wat ik prettig zou vinden, is te horen wat jij - jullie lezers - ervan vinden om deze pagina grondig in te dikken. Hij is zo langdradig. Uiteindelijk gaat het er toch om de kern van Wikipedia te schetsen - en de noodzaak/het belang dat dat blijft.
Mijn suggestie vandaag zou zijn te starten met de PS (aangepast met Martijns opmerkingen indachtig) en daar een korte, en duidelijker vraag te geven aan toe te voegen, zo:
"Wikipedia staat voor vrij toegankelijke kennis. Wikipedia is waardevol voor veel mensen over de hele wereld. Wikipedia is een van de meest bezochte websites ter wereld. En toch is Wikipedia geen commerciële website met daarachter een groot marketingbudget en veel personeel.
Wikipedia is een gemeenschap. Een gemeenschap van vrijwilligers, die samen, stukje bij beetje, artikel voor artikel Wikipedia maken tot wat het is. Doordat zoveel vrijwilligers hun tijd en energie geven, kan Wikipedia bestaan zonder dat er veel geld voor nodig is. Maar er zijn wel kosten, en daarvoor is geld nodig. Andere websites worden bekostigd door advertenties toe te laten, Wikipedia doet dat niet. De filosofie van Wikipedia is: vrijheid van advertenties en van invloed van adverteerders. "No ads. No agenda."
U als gebruiker van Wikipedia bent onderdeel van de gemeenschap. Vandaag vraag ik u om uw steun te geven aan dit mooie project. Daarmee houden wij Wikipedia vrij - van advertenties en zakelijke of politieke beïnvloeding.
In de eerste plaats hebben wij financiële steun nodig. Om Wikipedia in de lucht te houden is 16 miljoen dollar nodig. Dat hebben we bovenal nodig. Geef dus alstublieft!
Ook hebben we mensen nodig die zich vrijwillig inzetten voor Wikipedia. Daarbij kunt u ook helpen. <iets over werven?>
of in plaats van die laatste zin : Of het nu tijd en energie is, of een donatie, geef alstublieft!Corinne Bekker 22:31, 19 November 2010 (UTC)