Jump to content

Talk:Movement roles/Current players and their roles/ca

Add topic
From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Crítiques. Mancançes. Suggeriments.[edit]

  • No hi ha un mapa dels actors i papers en un lloc fàcil d'entendre i d'accedir-hi per a tothom.
  • Permisos acumulables en admin, burocrates, stewards. Genera una piràmide aparentment jeràrquica.
  • Manca d'actors encarregats de (amb mecanismes sistemàtics per) demanar opinió als lectors sobre aspectes que els afecten: Qualitat continguts, facilitat maneig mediawiki, disseny pàgines, tipus de continguts que manquen...
  • Manca d'actors encarregats de provocar a innovació. http://meta.wikimedia.org/wiki/New_projects
  • Manca d'actors i mecanismes per donar veu als donants sobre on volen invertir les seves donacions.
  • Manca d'actors per gestionar els ajuts econòmics als projectes: http://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:Index Ajuts tancats als chapters. Manca de publicitat a les comunitats dels ajuts atorgats i dels resultats obtinguts.
  • Manca d'actors i organismes de debat i decisió a nivell llengua-interprojecte i a nivell global. Mentre en les decisions editorials la participació és directa en les altres la participació és indirecta. Manca d'organismes de participació directa en les decisions globals o locals no editorials.
  • Manca de participació de i transparència vers les comunitats en la selecció dels membres dels comitès i del Consell elegits pels Chapters.
  • Pes d'influència dels Cahpters lineal, independent de la seva activitat i el seu nombre de membres.
  • Manca d'actors de supervisió de les activitats des chapters.
  • Manca d'actors encarregats de dinamitzar la comunicació entre chapters entre ells, entre chapters i comunitats i entre chapters i WMF.
  • Manca d'actors encarregats de mantenir constantment la activitat de definició estratègica.
  • Manca d'aprofitament de sinergies. Chapters amb la mateixa llengua, traduccions de missatges, traduccions de mediawiki.
  • Estructura contradictòria entre un projecte global que respecta la diversitat i una organització articulada sobre fronteres estatals que pot tendir limitar la diversitat.
  • Té sentit recaptar diners a traves d’organitzacions locals on fer-ho permeti oferir avantatges als donants que previsiblement facin augmentar les donacions. Per exemple si poden oferir-los desgravacions fiscals i atenció en la seva pròpia llengua. Però no té sentit l’esquema 50% 50% que no garanteix cap correlació ni amb la voluntat dels donants ni amb l’origen de l’esforç que ha creat els continguts dels projectes ni amb les prioritats i les necessitats del moviment.
  • Els ajuts que poden demanar els chapters estan bé per aquells que no tenen acord o els que estan en països on l’acord no els permet cobrir les seves possibilitats però no cobreix el cas d’altres grups que no són chapters i que poden presentar iniciatives tant o més interessants.

Proposta[edit]

Diagrama dels actors proposats pel moviment Wikimedia amb les noves relacions. Les fletxes indiquen el nomenament da cada cos. Les fletxes de punts indiquen recomanacions per prendre decisions.

Declaració base[edit]

Recomanar una declaració inicial on els valors del moviment s'adoptin al mateix nivell que la visió i la missió.

Nous actors i nous papers[edit]

Recomanar la creació de nous actors amb els següents papers:

  1. Recuperar la idea d'un consell viquimedia (veure Wikicouncil i [[1]]) però assignant-li els papers de:
    1. Dinamitzar la participació directa de les comunitats en les diferents llengües en el debat de les decisions que afecten a tot el moviment. Fer de portaveus de les diferents comunitats i projectes.
    2. Organitzar les eleccions als diferents comitès i fomentar que es presentin candidats procedents de les diferents llengües i projectes.
    3. Facilitar el diàleg entre el Board, els chapters i les comunitats.
  2. Nous comitès
    1. Comitee de coordinació i supervisió de Chapters i organitzacions. Per fomentar la cooperació entre ells, fer un seguiment de les seves activitats, fer un seguiment de la informació i els serveis que donen a les comunitats, monitoritzar els resultats que obtenen, consultar a les comunitats sobre la continuïtat o no, recomanar la continuïtat o no, definir les regles per acceptar els grups sense personalitat jurídica.
    2. Comitè de relacions entre projectes. Tractar temes que afecten a diversos projectes, consensuar les solucions.
    3. Comitè d'ajuts econòmics. Per fer un seguiment dels projectes i les activitats on s'inverteixen els diners recaptats en les campanyes anuals per la WMF i els Cahpters i altres grups. Definir els mecanismes perquè els diners vagin a fiançar els projectes alineats amb els fins i més prioritaris. Assegurar que tot grup i tot projecte que s'ho valgui rebi finançament independentment que el grup participi o no en les campanyes. Supervisar els resultats obtinguts. Assegurar que els resultats es fan públics accessibles a tothom i es difonen.
    4. Comitè d'innovació. Dedicat a promoure activament la inversió en propostes noves.
  3. Nous grups
    1. Grups amb personalitat jurídica no territorials. Veure http://strategy.wikimedia.org/wiki/Proposal:Thematic_Chapters/ca
    2. Grups sense personalitat jurídica.
    3. Consell de coordinació: De grups i chapters amb la mateixa llengua. De grups i chapters que actuïn en el mateix estat

Canvis els actors actuals[edit]

Recomanar que es defineixi el nomenament dels membres del comitès actuals evitant que en cap cas tots els membres es nomenin pel propi comitè. En concret

  1. Comitès nomenats pel personal
    1. OTRS
    2. Comunicacions/Traduccions
    3. Innovació
  2. Comites nomenats per la comunitat
    1. ChapCom
    2. Llengues
    3. Consell viquimèdia
    4. Supervisió de chapters
    5. Relacions inter-projecte
    6. Ajuts econòmics

Canvis en les pràctiques[edit]

  • Recomanar que es facin enquestes periòdiques als lectors demanant la seva opinió sobre aspectes de continguts, estètica, qualitat. Personalitzades per projectes i retornant a la comunitat la informació per prendre decisions.
  • Recomanar que a les campanyes de donacions es doni la possibilitat d'escollir on es vol donar.
  • Obrir línies de donació estil crowdfunding on els grups pugin obrir projectes i activitats i els donants decideixin on donen.
  • Augmentar el pes dels membres del board escollits per les comunitats. Per exemple 5 comunitats + 2 Chapters i organitzacions + 2 Mateix board + 1 Fundador.
  • Fer transparent l'elecció dels membres del Board escollits pels chapters i els grups. Que tothom pugui presentar-se que tothom pugui veure les qüestions i les respostes i el debat per escollir-los.
  • Fer que la participació en les activitats per part dels chapters i els grups sigui proporcionada a les seves contribucions i no només al fet de ser chapter o no.

Campanyes de recaptació de fons[edit]

  1. Que els diners es recaptin a traves de la WMF o dels chapters o dels grups que puguin millorar les possibilitats de recaptació. Que demostrin que poden oferir als donants avantatges i que estan disposats a transferir els diners als projectes i activitats que compleixin amb la voluntat dels donants i les prioritats del moviment. En aquest sentit es recomana explorar les tres possibilitats de segmentació: Per geografia, per llengua i per projecte.
  2. Donar als donants la possibilitat d’escollir: a) En quines activitats i projectes prefereixen que s’inverteixin les seves donacions b) A traves de quina organització volen donar.
  3. Que abans de les campanyes de recaptació de fons la WMF, els chapters i els grups que ho desitgin puguin presentar plans d’activitat amb els corresponents pressupostos.
  4. Que el comitè d’ajuts classifiqui per prioritats les activitats planificades per la WMF els chapters i els grups i recomani al Board l’provació de les prioritats de finançament del moviment. Que el board aprovi les prioritats definitives i en base a aquestes es determini el % de la recaptació que es destinarà a WMF i a cada chapter i grup dins de les disponibilitats i respectant la voluntat dels donants.
  5. Que tota activitat no planificada es financi si hi ha fons a traves d’ajuts supervisats pel comitè d’ajuts.