Talk:Vietnam Wikimedians User Group

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Đề xuất Nghị quyết tháng 9 năm 2018[edit]

Tạo lập một website có dạng https://vn.wikimedia.org/ trên hệ thống dùng nền tảng MediaWiki của Wikimedia theo quy trình fish-bowl nội bộ. Tài khoản người dùng hiện thời sẽ chỉ được mở cho những người đã ký tên làm thành viên của VNMWUG. Hiện UG này không có một "Điều lệ hoạt động", việc vận hành do các thành viên đã ký tên thực hiện, bao gồm quyền bỏ phiếu.

Đề xuất tương tự Nghị quyết của West Bengal Wikimedians User Group tại West Bengal Wikimedians/Resolutions/April 2017. --minhhuy (talk) 17:04, 20 September 2018 (UTC)

Bỏ phiếu Nghị quyết
 • Support Tuanminh01 (talk) 17:33, 20 September 2018 (UTC)
 • Support Support Đồng ý/Support Bdanh 00:48, 21 September 2018 (UTC)
 • Support Support Bluetpp (talk) 02:10, 21 September 2018 (UTC)
 • Oppose Oppose như thảo luận bên dưới.AlleinStein (talk) 06:22, 21 September 2018 (UTC)
 • Support Support Tôi đồng ý.--Kimkha (talk) 09:07, 21 September 2018 (UTC) Oppose Oppose Tôi đổi lại phiếu của mình vì tôi nghĩ cần phải thảo luận xong như đề cập bên dưới. --Kimkha (talk) 03:00, 16 October 2018 (UTC) Support Support Tôi đổi lại ý kiến lần nữa, sau khi clear vấn đề trên. --Kimkha (talk) 01:16, 20 October 2018 (UTC)
 • Support Support tôi tán thành. Mintu Martin (talk)
 • Support Support Thánh Thiện TALK_MT 12:03, 21 September 2018 (UTC)
 • Support Support Tôi đồng ý. | Sideduck (talk) 17:31, 28 September 2018 (UTC)
 • Support Support Chỉ mong có thành viên vận hành thường xuyên --ThiênĐế98 (talk) 09:51, 7 October 2018 (UTC)
 • Support Support đồng ý Ledinhthang (talk) 00:32, 24 October 2018 (UTC)
 • Support Support ok 𝖇𝖚𝖎𝖑𝖊𝖉𝖚𝖈𝖆𝖓𝖍 (talk) 12:30, 1 November 2018 (UTC)
Thảo luận
 • Tôi có thắc mắc là liệu chúng ta sẽ làm gì với cái website này? Tôi sẽ chỉ bỏ phiếu khi tôi biết rõ mục đích cũng như tính cấp thiết của 1 vấn đề nào đó.AlleinStein (talk) 03:02, 21 September 2018 (UTC)
  Website là cổng thông tin thay thế đăng tải các hoạt động và chiến lược phong trào cùa VNMWUG như một tổ chức với các quan hệ công chúng, bao gồm các báo cáo thường niên. Meta thường không thích hợp bởi việc truy cập vào trang con không đơn giản và không mang tính chính quy. --minhhuy (talk) 03:26, 21 September 2018 (UTC)
  Tôi thấy các group khác hình như ít group nào có website riêng trên meta mặc dù họ đi trước rất lâu. Tôi nghĩ page hiện giờ cũng đủ để làm các tác vụ đó rồi nên việc này không cần thiết lắm. Thay vì mở rình rang đủ thứ xong sau đó bỏ hoang thì chúng ta nên tập trung vào kế hoạch cụ thể sẽ làm cái gì trong tương lai thì tốt hơn.AlleinStein (talk) 06:21, 21 September 2018 (UTC)
 • Chúng ta nên gặp mặt một buổi không nhỉ? Tôi nghĩ là cần thiết để nói chuyện sẽ tốt hơn là thảo luận online. Về hình thức thì có thể ngồi cafe nào đó, hoặc dùng Hangout để thảo luận video. Nhưng cần nhất vẫn là các thành viên chủ chốt đồng ý. --Kimkha (talk) 09:11, 21 September 2018 (UTC)
  Nếu các bạn muốn phát triển hơn UG này thì theo tôi nên tổ chức cơ cấu một cách "chính quy" hơn như bầu ra Ban chấp hành có các quyền cao trong việc quảng bá và tuyên truyền phong trào Wikimedia tại Việt Nam cũng như làm việc với GLAM. Hiện tại do chúng ta chỉ mới tổ chức các edit-a-thon online nên chưa cấp thiết, nhưng về lâu dài để tổ chức độc lập này có thể phát huy hết khả năng của nó thì rất cần một cơ chế rõ ràng như vậy để tránh các tranh chấp về đường lối hoạt động. UG là một nhánh tách biệt với các dự án online, nó chỉ hỗ trợ chứ không điều hành cũng như không nhận lệnh từ cộng đồng. --minhhuy (talk) 14:40, 21 September 2018 (UTC)
  @Trần Nguyễn Minh Huy: Tôi cũng nghĩ thế. Tôi nói chuyện với các hội nhóm wikimedia bên các ngôn ngữ khác thì họ cũng đều họp mặt nhau, nói chuyện và bàn bạc phương hướng phát triển ở ngoài đời thực chứ không chỉ thảo luận trên diễn đàn như thế này (như ý kiến bạn Kimkha). Những buổi đó có thể được quay lại hoặc được tóm tắt lại rồi đăng lên để những thành viên không thể tham gia cuộc họp cũng có thể đọc và nắm bắt. Cũng có thể họp online. Tuy nhiên tôi nghĩ chúng ta cần phải bắt chước nhiều các hội nhóm của ngôn ngữ khác. Có thể một website là chưa cần thiết, nhưng nhất thiết phải có 1 người đứng lên kêu gọi tất cả những người còn lại, tổ chức họp hành, lên phương án... Bluetpp (talk) 15:14, 21 September 2018 (UTC)
  Thực ra điều tôi muốn cũng là như thế đó. UG nên là một team độc lập, chỉ hoạt động theo mục tiêu quảng bá hình ảnh Wikimedia, kêu gọi mọi người tham gia cộng đồng, và nếu cần, giải đáp các thắc mắc của những member mới hoặc đang hiểu nhầm wikimedia. Tất nhiên, các việc trên cũng có thể được thực hiện bởi bất cứ ai, nhưng nếu thông tin liền mạch và có hệ thống sẽ tạo độ tin cậy cao hơn. Các hoạt động offline sau này (nếu có) của UG cũng không nên ngoài mục tiêu quảng bá trên... Tôi cũng đồng tình với minhhuy về chuyện bầu ra một ban phụ trách chính. Tuy nhiên, điểm bắt đầu cũng chính là việc "bầu" đó, thế nên tôi mới đề xuất việc gặp mặt online/offline. Khi đó chúng ta sẽ thảo luận cụ thể hơn và dễ đi tới đồng thuận cao hơn. --Kimkha (talk) 15:20, 21 September 2018 (UTC)
  Nếu có thể họp mặt online hoặc kết hợp online như qua Skype thì tôi có thể tham gia :D --minhhuy (talk) 16:06, 21 September 2018 (UTC)
  Ngoài ra hiện tại chúng ta vẫn chưa có một biểu trưng dạng tròn kèm chữ chính xác. --minhhuy (talk) 16:20, 21 September 2018 (UTC)
 • Nhân tiện, tôi có thấy Tuanminh01 (talk · contribs) hỏi bên TNCBQV về fanpage của wiki tiếng Việt. Trước kia tôi là người tạo ra page này và được sự hỗ trợ của các thành viên ban đầu để phát triển. Nhưng chỉ được thời gian đầu còn sau này ai cũng khá bận rộn cho nên tôi có nhờ 1 số BQV ở wiki quản lý giúp và update bài. Nếu Tuanminh cần quyền quản lý của page này và group để dùng cho UG thay vì phải tạo mới thì bạn hãy email cho tôi để tôi add admin cho bạn. Xin lưu ý là khi add admin group thì sẽ có notification tự động lên wall của group, do đó, nếu bạn muốn ẩn danh, hãy tạo 1 account facebook khác để dùng cho việc này. Về vấn đề offline UG, tôi nghĩ hiện nay còn nhiều điều khá bất cập để thực hiện, vì thực tế các thành viên trong UG còn không biết tên tuổi của nhau thì làm sao mà có thể offline được. Offline chỉ là 1 hình thức, cá nhân tôi cũng không thích gặp nhiều người, nhưng mục tiêu quan trọng nhất của chúng ta là có thể định hình được cách thức phát triển và đưa ra được những đề xuất quan trọng trong việc phát triển cộng đồng wikipedia tiếng Việt. Trước mắt, tôi thấy lời đề nghị workshop của đại sứ quán Thụy Điển rất hấp dẫn cho 1 event ra mắt chính thức của UG và trong tầm tay mà group có thể thực hiện được. Tôi rất mong các thành viên quan tâm đến vấn đề này. Nếu thành viên nào trong group hiện ở HN và có thời gian rảnh rỗi, rất hy vọng các bạn có thể thực hiện được workshop này.AlleinStein (talk) 17:46, 21 September 2018 (UTC)
  @AlleinStein: Như có một lần tôi đã nói trong trang TNBQV, sau khi đã tham gia phát triển trang Facebook đó thì tôi cảm thấy thiếu sự rõ ràng trong việc quản lý trang và dễ dấn đến các mâu thuẫn về định hướng hoạt động. như tôi và một admin suốt thời gian đó gần như ngày nào cũng tranh cãi về việc nên hay không xem fanpage là một phần liên kết với chúng ta (khi đó UG vẫn chưa ra đời), và dường như cho đến bây giờ admin ấy vẫn muốn tránh mọi sự liên hệ mang tính chính thức nếu có thể với Wikimedia, nên việc dùng fanpage để đại diện cho UG là còn mập mờ. Tôi có hai phương án: #1. Mở một trang Facebook mới thực sự thuộc về VNMWUG để chúng ta dễ dàng đăng các tin quảng bá, phong trào mà không dấy lên các lo lắng nào khác về tính chính quy. #2. Mở một nghị quyết để bỏ phiếu quyền sở hữu fanpage đó thuộc về WNMWUG và các bạn ở đây (hoặc Ban chấp hành trong tương lai) sẽ có toàn quyền quản lý nó trong việc đăng các tin phong trào và định hướng phát triển UG. --minhhuy (talk) 03:10, 22 September 2018 (UTC)
  Tôi cho rằng đó chỉ là mâu thuẫn cá nhân của bạn và admin hiện đang giúp page đăng bài hàng ngày, điều đó không hề liên quan gì đến mục đích của chúng tôi, những người khởi tạo, khi mở page này. Quản lý page fb hay viết bài ở wiki hoặc bảo quản wiki, thì chúng ta đều chung mục đích muốn phát triển cộng đồng này và công việc đó hoàn toàn tự nguyện, ai rảnh có thời gian thì làm thôi. Tôi có thảo luận với bạn ở fb nhiều lần rằng nếu UG cần thì tôi sẽ chuyển cho UG toàn quyền quyết định page đó. Còn nếu UG không cần và muốn tạo page riêng thì cũng không sao cả, đây chỉ là nhã ý của tôi.AlleinStein (talk) 08:59, 22 September 2018 (UTC)
  Không rõ bạn hiểu lầm vấn đề hay chưa hiểu những gì tôi nói ở trên mà thảo luận chệch hướng và đề cập "mục đích của chúng tôi", vì tôi chẳng hề đụng gì đến mục đích tạo fanpage của các bạn. Tôi chỉ nêu một thực tế là cần làm rõ ràng việc page sẽ thuộc về VNMWUG hay không, hay chỉ là một "fanpage tách bạch" không có mối liên kết với Wikipedia. Câu này do một admin của fanpage các bạn viết và tôi đọc được nó rồi suy ra rằng page đang có định hướng hoạt động không liên kết với Wikipedia, theo cách nhìn khách quan của tôi. Có lẽ bạn cũng đã đọc được hay chưa thì tôi không biết. Về việc quản lý, tôi tin rằng tuy bạn là người tạo fanpage nhưng thực tế bạn không phải là admin duy nhất, và tôi giả định rằng việc bàn giao fanpage sẽ cần một sự thống nhất giữa bạn và các admin còn lại. Nếu giả định của tôi là sai, việc này trở nên đơn giản hơn, chỉ cần mọi người ở đây quyết định sử dụng fanpage như kênh quảng bá chính thức của WNMWUG thì chúng ta sẽ dùng nó, rất nhanh gọn. --minhhuy (talk) 12:01, 22 September 2018 (UTC)
 • Quy định như tham khảo nên copy ra trang của chúng ta sau đó các thành viên thống nhất và có chiến lược phát triển trong dài và ngắn hạn. Cứ bám theo đó mà làm, còn trong quá trình vận hành sẽ có những điều chỉnh. Đây vẫn là ý khi đề xuất lập nhóm. Trước đây có cuộc thảo luận đến 2030 sẽ như thế nào, tuy nhiên cái đó là của TG, vậy vấn đề Wikipedia tiếng Việt mình như thế nào, các vấn đề cấp bách cần giải quyết và phát triển là gì? Các bạn nêu vài ý kiến để mình xác định mục tiêu và phát triển thêm. Ngoài ra, sao cái website đó mất quá nhiều thời gian phản hồi, tôi không thể truy cập được. Thân mến.Cheers! (talk) 01:09, 22 September 2018 (UTC)
  @Cheers!: URL trên chỉ là đề xuất, tôi vẫn chưa đệ trình lên Phab vì cần sự đồng thuận để các phát triển viên mở một internal wiki. Ngoài ra tôi đang soạn thảo một khung đề xuất để hoàn thiện hóa UG này theo cơ chế rõ ràng, hy vọng sau đó sẽ được mọi người hợp sức hoàn thiện và đưa nó đi vào thực tiễn. Xây nhà cần xây từ móng, tránh đi theo vết xe đổ của Wikipedia tiếng Việt đang xây lại từ nóc nhà xuống sẽ khiến mọi việc trì trệ sau này. --minhhuy (talk) 03:10, 22 September 2018 (UTC)
  Tôi đương nhiên ủng hộ việc làm rõ ràng quy chế hoạt động. Tôi nghĩ cho tiện thì chúng ta nên bắt đầu bằng một cuộc họp online, đề xuất là dùng Google Hangouts vì tính dễ sử dụng của nó. Nếu OK, tôi sẽ setup và gửi link đến mọi người, dùng PC thì có thể truy cập link trên là nói chuyện được, nếu dùng trên điện thoại thì cài thêm Google Hangouts. Chất lượng video/audio rất tốt. Chúng ta sẽ có rất nhiều việc thảo luận, nhưng nếu có một khung đề xuất như @Trần Nguyễn Minh Huy: nói, thì sẽ nhanh chóng thôi. Thời gian họp tôi đề nghị là chiều chủ nhật tuần này (ngày mai), hoặc tuần sau. Vì tôi nghĩ ít người bận vào lúc đó. --Kimkha (talk) 07:32, 22 September 2018 (UTC)
 • Group được chấp nhận trong vòng 1 năm, và phải xác nhận lại để được công nhận tiếp sau đó. Nên các thành viên đề xuất những công việc theo thứ tự ưu tiên để triển khai. Sau khi thống nhất các thành viên sẽ xung phong làm công tác điều phối/triển khai công việc; trong quá trình thực hiện có những khó khăn gì thì trao đổi trong nhóm để mọi người hỗ trợ.Cheers! (talk) 01:27, 22 September 2018 (UTC)
  Hiện tại, tôi có thể hỗ trợ làm công tác hướng dẫn thực hành/chỉnh sửa Wikipedia cho học sinh, sinh viên.Cheers! (talk) 01:31, 22 September 2018 (UTC)

Đã kết thúc thảo luận?[edit]

Tôi thấy ai đó đã đưa cái này lên Phab để thực thi, trong khi cuộc thảo luận đang bế tắc và chưa kết thúc: https://phabricator.wikimedia.org/T207052. Tôi nghĩ chúng ta cần phải làm sáng tỏ mọi thứ trước khi thực hiện đồng bộ, để tránh việc biến nó thành "sự đã rồi" và gặp rắc rối sau này. Trong thời gian đó, tôi sẽ đổi lại phiếu bầu của mình. --Kimkha (talk) 03:00, 16 October 2018 (UTC)

@Kimkha: Cuộc trưng cầu thường diễn ra trong vòng 15 ngày, đến nay tôi thấy không có bất đồng nào lớn về việc mở một site wiki để tiến hành đề xuất nó lên phab. Các thảo luận xoay quanh cơ chế hoạt động của WNMWUG vẫn đang tiếp diễn, chứ không liên quan trực tiếp đến việc có hay không sử dụng một website, đã được đồng thuận với chỉ 1 ý kiến phản đối ở trên. --minhhuy (talk) 03:16, 16 October 2018 (UTC)
Tôi thì thấy nó liên quan trực tiếp đến chuyện người nào được trao quyền bureaucrat. Một khi chưa thống nhất được quy chế hoạt động, và chưa có một leader thật sự thì việc trao quyền bureaucrat cho một ai cũng trở nên vội vã. --Kimkha (talk) 03:25, 16 October 2018 (UTC)
Nếu cần thể hiện rõ ràng hơn tôi có thể tách phần thảo luận về cơ chế ra một đề mục riêng, chứ nó không phải là đề xuất của tôi khi yêu cầu trưng cầu về website cho UG. Còn việc Vinhtantran nói trên phab về hành chính viên đầu tiên, tôi nghĩ Tuanminh01 là một trong những người sáng lập WNMWUG thì hiển nhiên bạn ấy có sự tín nhiệm sẵn có để đứng ra quản lý website đầu tiên, và tôi xin quyền này vì là người đề ra ý tưởng sử dụng website, nên về cơ bản tôi sẽ phải cấu hình nó trong những ngày đầu tiên. Nếu có vướng mắc như vậy thì tôi xin trao lại công việc này cho một ai khác hoặc là ba thành viên sáng lập. Thân --minhhuy (talk) 03:27, 16 October 2018 (UTC)
Dù tôi không tham gia vào dự án này, nhưng tôi có theo dõi trong một thời gian dài từ khi trang Facebook vi.wikipedia có nhắc đến nhóm người dùng, nên tôi thấy cần lên tiếng. Tôi nghĩ rằng không nên cái gì cũng đem ra biểu quyết khi chưa có đủ thông tin. Minh Huy làm việc lâu ở Wikipedia vẫn chưa hiểu "Wikipedia không phải là nơi thể hiện quyền dân chủ" hay sao? Hai phiếu phản đối của AllenStein (người đã rút khỏi dự án) và Kimkha cho thấy cần phải thảo luận rốt ráo hơn về 1) Tại sao lại cần vn.wikimedia? Mục đích lập ra để làm gì? 2) Cấu trúc trên vn.wikimedia sẽ ra sao? Thảo luận về vấn đề gì? Nó có khác biệt gì so với thảo luận ở ngay đây, hoặc thảo luận riêng ở nhóm? 3) Ai là người điều hành? Ai có thể tham gia? Trách nhiệm của mỗi người với trang đó là gì? Có bầu chọn, có rút quyền,... hay không?
Nhóm người dùng này được chấp thuận gần 2 tháng, vậy mà tất cả chỉ là hư danh. Hãy nhìn xem những mục ghi ra ở phần Communication, có cái gì là đang hoạt động hay không? Nhóm lập ra mới chỉ có mục tiêu, hoàn toàn không thấy lộ trình, không rõ ai là người lãnh đạo, không phân công trách nhiệm và công việc. Tất cả chỉ toàn là bày biện ra cho đủ mà bất kể nó có ra hồn hay không. Tân (talk) 04:48, 16 October 2018 (UTC)
Tôi nhận thức rõ ràng Wikimedia không phải là nơi quyết định mọi việc bằng tính dân chủ, và sau khi xem xét cuộc thảo luận kéo dài sau gần 1 tháng, ngoài ý kiến của AllenStein, các thành viên của nhóm đều nhất trí với việc thành lập một website, không có sự phản đối nào kể cả dưới hình thức phiếu hay ý kiến bên ngoài, và cân nhắc giữa tác động của sự không đồng tình này với ý kiến của các thành viên còn lại, tôi xem đó là một sự thống nhất (rõ ràng gần như không có đề xuất nào tại Meta, Wikipedia hay trong phong trào Wikimedia cũng đạt được sự ủng hộ tuyệt đối). Kimkha rút lại phiếu vào ngày hôm nay sau khi yêu cầu được đề trình, đây là việc nằm ngoài dự tính trong suốt thời gian cuộc trưng cầu diễn ra, chính Kimkha cũng là người tán thành nó và tôi không có cơ sở nào để thấy có sự bất đồng nào từ phía Kimkha với việc thành lập website tính đến ngày hôm qua. Tôi mở ra đề mục Thảo luận với trọng tâm là để mọi người bàn bạc các vướng mắc có thể có trong việc thành lập một website như đề xuất, ngay từ đầu nội dung về việc quản lý Nhóm nên nằm trong một đề mục riêng, nhưng tôi không tách ra vì cảm thấy không cần thiết.
Một điều nữa: Nhóm thành lập được hai tháng và hoạt động chưa hiệu quả, tôi nhìn rõ điều đó và không biết bạn đang có ý "đổ lỗi" cho ai? Tôi không phải là người vận động thành lập nhóm này từ đầu, không phải là người tham gia hoạch định lộ trình cho nó, mà chỉ cung cấp ý tưởng từ trước khi có sự thống nhất của cộng đồng ở Wikipedia tiếng Việt về việc thành lập User group. Khi cảm thấy nhóm chưa có tiến triển tốt, tôi suy nghĩ và quyết định đề ra các ý tưởng để nhóm thực sự đi vào hoạt động, thực sự có thảo luận diễn ra về việc chúng ta nên làm gì, như một tình nguyện viên, nếu không nhóm vẫn sẽ cứ nằm đây, thỉnh thoảng nhận ngân sách từ WMF để tổ chức các cuộc edit-a-thon (một việc vốn cũng chẳng cần phải có Nhóm mới làm được) chứ không có hoạt động quảng bá nào đáng kể, và cũng không chắc gì sẽ hoạt động bền bỉ cho đến kỳ thẩm định sau 1 năm của AffCom. Website là ý tưởng đầu tiên của tôi để mở không gian quảng bá hiệu quả và đại diện cho nhóm. Tôi cũng mở ra các đề xuất để mọi người đóng góp ý kiến, và cũng có sẵn các sáng kiến mới để cho nhóm hoạt động tốt hơn nếu được chấp nhận về sau, nhưng tôi không thể nào một mình cáng đáng mọi thứ như một người tình nguyện, và việc thảo luận không tiến triển thêm do không có ý kiến đóng góp mới, không lẽ là lỗi do tôi? Bạn phát biểu như kiểu chính tôi là người thành lập Nhóm rồi để nó "hoang tàn". Cũng nhấn mạnh rằng Nhóm muốn hoạt động tốt phải là sự chung sức của nhiều người, chứ không phải chỉ của các thành viên sáng lập ra nó, nó không phải là trách nhiệm của cá nhân ai cả. (P/s: ở trên chính tôi cũng nêu ý tưởng về thành lập Ban Chấp hành cho nhóm, nhưng các thành viên không tiếp tục đóng góp ý kiến cho nó thì chẳng lẽ bây giờ lại quay sang chỉ trích tôi làm cho nhóm không có người lãnh đạo?)
Thật chán nản và thật ngại khi phải nói thế này: Chúng ta không bao giờ tiến lên được bởi cứ nằm đó không ai chịu làm hay có khẳng định sự quan tâm và hứng thú của mình với công việc, đến khi có người trực tiếp đứng ra làm rồi thì lại cản trở nó đi đến đích với lý do là "hệ quả" từ việc không có ai chịu làm. Một vòng luẩn quẩn. --minhhuy (talk) 05:10, 16 October 2018 (UTC)
Trích Setting up an internal Wikimedia wiki#Basics "Get consensus - is this wiki really needed? What will it be used for? Has the relevant community, arbcom, or WMF body, that is responsible for the wiki, agreed to its creation?" (tôi tự in đậm). Tôi không đổ lỗi cho bạn, mà tôi đổ lỗi cho toàn bộ thành viên ở đây khi vẫn phong cách cũ, lập ra để đó. Vấn đề của bạn là thay vì tìm cách cho nhóm thành viên liên hệ với nhau để thảo luận, hoạt động có thực chất thì bạn lại tìm cách mở ra thêm một hình thức mới mà chẳng rõ để làm gì, ai chịu trách nhiệm, tại sao bạn nghĩ trang vn.wikimedia sẽ giúp cho nhóm "thực sự đi vào hoạt động", hay nó sẽ trở thành một "Chùa Bà Đanh" mới? Tân (talk) 05:41, 16 October 2018 (UTC)
Tôi có tự quyết định được việc mở một trang web cho nhóm không? Tôi đặt đề xuất ở đây, nêu mục đích và phương hướng của nó ở đây, và liên hệ cho tất cả thành viên của Nhóm này đến đây để cùng bàn bạc xem việc thành lập trang web là nên hay không. Gần 1 tháng trôi qua, các thành viên nhóm không phản đối, và ý kiến xoay quanh việc Nhóm sẽ hoạt động ra sao vẫn đang được tiếp tục, nó bị gián đoạn do không ai có đề xuất nào khác hơn, nhưng điểm chính trong đề xuất của tôi là thành lập một trang web để rồi sau đó dùng nó làm nền tảng quảng bá đại diện cho nhóm, như tôi trình bày trong thảo luận ở trên, được tán thành gần như tuyệt đối. Một điều rõ ràng ở đây là: bạn đang phản đối do lo ngại một việc chưa diễn ra, ở vào thời điểm sau cuộc thảo luận gần như đã đi đến kết thúc vào hôm qua với sự đồng thuận về việc thành lập nó. Nếu bạn quan tâm đến đề xuất này, tôi ước gì bạn chịu đóng góp ý kiến cho nó sớm hơn, hay thậm chí phản đối nó một cách rõ ràng, từ đó tôi sẽ không nhìn nhận rằng mọi người ở đây đã quyết định về trang web và đề xuất lên Phab. Việc này chẳng khác nào cái bẫy. (Cũng xin nhấn mạnh thêm là tôi sẽ chẳng đệ trình nếu cuộc thảo luận ở đây vẫn đang diễn ra, nhưng thực tế là các ý kiến mới đã kết thúc từ hơn 2 tuần, đủ cơ sở để nhận định thảo luận về việc thành lập website đã kết thúc.) --minhhuy (talk) 05:52, 16 October 2018 (UTC)
Tôi không thấy bạn ghi mục đích và phương hướng ở trên đầu trang. Tôi có thể tóm tắt đề xuất của bạn trong 1 câu "chúng ta nên mở cái này, giống như Bengal đã làm". Tôi không tham gia vì tôi biết mình không đủ thì giờ và vị trí địa lý không phù hợp, nhưng tôi theo dõi xem nó tiến triển thế nào vì mục tiêu của nó khá thú vị. Từ đầu tôi đã thấy đề xuất lập trang riêng có vấn đề, sau đó thì một loạt thành viên bỏ phiếu theo mà không thấy có thành viên nào chín chắn bỏ phiếu, rồi đến khi AllenStein đặt câu hỏi bạn cũng không có câu trả lời thuyết phục. Tôi cứ nghĩ bạn phải thấy đó là điều cần phải bàn tới cho ra nhẽ, vậy mà bạn kết luận là đạt đồng thuận rất cao rồi đi yêu cầu mở trang mà thậm chí không đặt được 1 cái kết luận ở trang này. Tôi thấy quá bức xúc nên phải lên tiếng. Ngoài ra, một loạt special configuration cho trang mới, bạn đã thảo luận chưa? Ngoài bạn ra, có ai biết đến nó chưa? Tân (talk) 06:10, 16 October 2018 (UTC)
Thật kỳ lạ, tôi trả lời thắc mắc của AlleinStein chứ không bỏ qua nó, nhưng bạn ấy không đồng ý nó với lý do rất cơ bản "không cần thiết lắm", thì chẳng lẽ tôi phải lặp lại những gì vừa nói một lần vốn đã giải thích việc nó cần thiết: "đăng tải các hoạt động và chiến lược phong trào cùa VNMWUG như một tổ chức với các quan hệ công chúng, bao gồm các báo cáo thường niên." Website này là một wiki đóng, nó không cần thiết phải có sự hoạt động "nhộn nhịp", về cơ bản nó ra đời như một trang web đại diện cho thấy có sự tồn tại của một Hiệp hội như vậy, trong một địa chỉ url khác hơn Meta. Việc mục tiêu này có cần thiết hay không phụ thuộc vào nguyện vọng của những người thực dự đã hy sinh thời gian và công sức tham gia đóng góp vào nó, những người mà bạn phán xét là "không chín chắn". Việc tôi nhìn nhận thảo luận đã có đồng thuận, tôi nghĩ mình lặp lại nguyên do không dưới 3 lần ở trên và không cảm thấy cần thiết giải trình lại. Các special configuration là rất cơ bản, ngay đầu tiên tôi đã ghi "Tài khoản người dùng hiện thời sẽ chỉ được mở cho những người đã ký tên làm thành viên của VNMWUG", thì tức đây là wiki không cho phép mở tài khoản rộng rãi mà được chỉ định phê duyệt dành cho những ai đang là thành viên. Vấn đề như logo cũng rất cơ bản vì nó là cái đang được dùng, tôi không thể hiểu tại sao bạn xem nó nghiêm trọng đến mức việc gì cũng phải viết tường trình như báo cáo lên cơ quan có thẩm quyền chính phủ kể cả khi nó không tác động gì cả đến đề xuất. Hoặc giả trừ phi bạn đánh giá thiện ý của tôi theo cách tôi dùng trang web này làm lợi riêng cho mình để đổi lấy lợi ích nào đó? --minhhuy (talk) 06:22, 16 October 2018 (UTC)
Không. Tôi có cảm giác bạn đang rất nhiệt tình trong việc tạo ra rất nhiều thứ mới một cách hình thức, nhưng chưa nghĩ tới việc duy trì và phát triển thực chất. Việc mở một nơi để đăng những cái bạn nói là việc rất rất phụ (có thể dùng ngay trang chính của trang này), trong khi những việc phi kỹ thuật họp bàn ai làm gì, việc trước mắt và lâu dài, thì không ai bàn đến. Cái "khung đề xuất để hoàn thiện hóa UG này theo cơ chế rõ ràng" mà bạn đề cập trong thảo luận với Cheers! đến đâu rồi? Tân (talk) 06:48, 16 October 2018 (UTC)
Thứ nhất: nếu không bàn tính đến việc duy trì và phát triển, tôi đã không đặt ra rất nhiều đề xuất như thành lập Ban Chấp hành, Điều lệ và cả dự thảo khung cho nó, một việc mà đáng lý ra phải được cộng đồng Wikipedia tiếng Việt hoàn thiện trước khi gửi yêu cầu cho AffCom để họ công nhận User group. Tôi là một trong số ít những người đóng góp ý tưởng đầu tiên cho nó sau chuyến thăm Việt Nam của một đại sứ từ Wikimedia Ấn Độ là Anirudh, mà cụ thể chỉ làm việc nhỏ nhoi nhất là người nảy ra ý tưởng về thiết kế logo, nhưng tôi không có mặt lúc cộng đồng bỏ phiếu thành lập User group, và những việc tôi làm ở đây nếu so sánh giống như người đến sau cảm thấy đáng tiếc khi Nhóm chưa được định hình cụ thể, chưa đủ tốt như ý định ấp ủ đầu tiên của mình, nên tình nguyện đứng ra làm một cái gì đó và gắn kết mọi người lại để thảo luận tìm phương hướng, nhưng mọi người không mặn mà thảo luận tiếp thì tôi biết làm gì hơn? Chẳng lẽ một mình tôi đề xuất "họp bàn ai làm gì, việc trước mắt và lâu dài" rồi thì cũng tự một mình tôi quyết được hay sao?
Thứ hai, khung đề xuất là thứ tôi đang tiến hành, và vẫn chưa xong do công việc ngoài đời của tôi và thời gian tôi dành cho các dự án khác của Wikimedia, nhưng như một người tình nguyện và không có ràng buộc pháp lý với tổ chức này, tôi không thể bảo đảm sẽ hoàn thành nó trong từng thời hạn cụ thể được nêu ra, và dù thế nào quan trọng nhất vẫn là sự đóng góp của mọi người chứ không phải im hơi lặng tiếng như hiện nay.
Những cái bạn nói không ai bàn đến, thực chất vẫn đang được bàn, tôi có đề ra một số đề xuất, Kimkha và những người khác cũng đề xuất, nhưng có tiếp tục tiến hành hay không phải được sự tham gia chung.
Sau cùng, việc "mở một nơi để đăng những cái [tôi] nói," tôi nhận thức rằng rất phụ, nhưng kể cả nếu "phụ" mà ít ra đạt được sự quan tâm và có tán thành thì nó vẫn là một quyết định của cộng đồng, và nếu tiến hành nó không gây hại gì cho ai, cho cộng đồng, hay cho nhóm này, thì cứ làm mà thôi, không thể vin vào cớ "vì cái này chưa xong nên chưa thể làm cái kia", khi mà vốn dĩ "cái này" cũng có ai chịu ngồi vào bàn cho đến cùng đâu mà yêu cầu nó xong, rồi cứ kéo dài ra như vậy thì dự án này trong tình trạng treo mà "không cái gì ra hồn" như bạn chỉ trích ở trên chăng?
Sự phê bình của bạn với công sức, thời gian và tâm huyết tôi bỏ ra, với tư cách là một cá nhân tình nguyện viên, tôi rất bất mãn. Việc Nhóm không thông qua thành lập trang web với tôi là hết sức bình thường, chỉ cần các bạn bày tỏ rõ ràng ý kiến không đồng tình của mình, chẳng lẽ tôi lạm dụng quyền (mà tôi cũng chẳng có quyền nào để lạm dụng, chẳng phải người lập ra Nhóm, chẳng phải nhân viên nào của WMF) để rồi tự làm theo ý mình? Nay lại để khi mà mọi việc đã gần như kết luận xong, với sự thật là gần như không ai phản đối việc thành lập trang web, lại đảo ngược tiến trình và phủ quyết nó? --minhhuy (talk) 07:07, 16 October 2018 (UTC)
Nhân tiện, vị trí địa lý của tôi giống như bạn, cũng chẳng phù hợp với Nhóm này đâu, nhưng tôi vẫn muốn ít nhất lên tiếng đóng góp cho nó. --minhhuy (talk) 07:14, 16 October 2018 (UTC)

┌────────────────────────────────────┘
Cũng như AlleinStein, tôi xin rút khỏi User group này. Lý do một phần vì tôi cảm thấy mình khó giữ được cái đầu lạnh là điều cần thiết để hoạt động ở đây, cảm thấy sự thiếu tín nhiệm và tôn trọng trước mỗi đề xuất được nêu ra, và một phần vì tôi nhận ra mình không đủ tư cách tham gia như thành viên Nhóm do vị trí địa lý không phù hợp. Đề xuất Nghị quyết ở trên vẫn đang treo tại Phab và tùy theo quyết định của Nhóm trong tương lai, có thể với cơ chế tự quyết, mà một thành viên Nhóm có thể yêu cầu mở lại. Tôi mong được giúp đỡ Nhóm trong tương lai như người đóng góp ý kiến. Chúc mọi người có thể hợp sức để đưa Nhóm thực sự đi vào hoạt động và thực sự là cầu nối giữa phong trào Wikimedia với người dùng tại Việt Nam, có thể là qua sự kiện WikiGap sắp tới, thân ái. --minhhuy (talk) 08:09, 16 October 2018 (UTC)

Tôi không tham gia vào cuộc tranh luận của @Trần Nguyễn Minh Huy:@Vinhtantran:, hôm qua giờ tôi bận nên không nói tiếp được, giờ xin nói tiếp về ý kiến của minhhuy (ở tuốt ở trên chứ không phải mới nhất). Tôi cũng thấy hợp lý với minhhuy về chuyện phải tách thảo luận về hướng đi của nhóm ra riêng, và không tính vào trang web lần này. Tuy nhiên, cái tôi đang muốn nói lại chính là chuyện trang web, rằng chúng ta cần phải có một mục tiêu rõ ràng cho trang web, thay vì cứ tạo tên miền, và dựng trang lên mà không có bất cứ động thái nào tiếp theo. Chí ít mình cũng cần đề xuất những thông tin gì sẽ đưa lên trang web, để đánh giá mức độ cần thiết của nó cho cộng đồng. --Kimkha (talk) 03:11, 17 October 2018 (UTC)

Việc này tôi không nghĩ quá khó... Bạn là người đề xuất trang web, chắc chắn trong đầu bạn đã có một vài ý tưởng nào đó rồi. Chỉ cần viết nó ra mà thôi. Riêng về chuyện của nhóm, tôi sẽ tìm cách tiếp theo để đẩy mạnh nhóm lên, hi vọng là mọi người sẽ ủng hộ đề xuất của tôi. --Kimkha (talk) 03:14, 17 October 2018 (UTC)
Xin phép tag @Kimkha: vì bạn đã tag tôi: Hiển nhiên một điều là khi đề xuất trang tôi đã lên kế hoạch về nội dung và layout cho nó, trước tiên cơ bản sẽ giống như trang Nhóm hiện tại nhưng sắp xếp lại cho sinh động hơn, và phát triển nội dung trang ra sao thì phải tùy vào mức độ phát triển của bản thân Nhóm và các sáng kiến mới thì trang mới có thêm nội dung. Cái tôi làm là phụ, nhưng nó là nền tảng sớm chuẩn bị lâu dài về sau cho Nhóm, điều này chính lúc bỏ phiếu thành lập UG các thành viên Wikipedia cũng từng đề cập, thậm chí tạo đề mục riêng về việc lấy lại tên miền wikimedia.vn đang bị trang web thương mại nào đó chiếm mất, tôi không nghĩ đề xuất của tôi có gì trái ngược với tinh thần nhóm hay viễn vông. Điều chính như tôi đã trình bày, nếu các bạn có thắc mắc thêm về bản thân trang web, không phải Nhóm, xin viết nó ra rõ ràng lúc tôi đề xuất ý kiến, đừng chỉ tán thành suông rồi khi mọi thứ tưởng như đã chốt lại chuyển thành phản đối nó. Thân ái. --minhhuy (talk) 03:50, 17 October 2018 (UTC)
Uhm, tôi đồng ý là mình đã sai khi không yêu cầu bạn viết rõ nội dung và layout trước đây. Tôi nghĩ Vinhtantran cũng giống như tôi, là không rõ việc tạo trang web sẽ có mục đích và nội dung gì mà thôi, chứ không mang tính công kích cá nhân gì. Nếu bạn một mực khẳng định là đề xuất về nội dung của bạn không có vấn đề gì cả, và rằng nó sẽ tốt cho cộng đồng nói chung, thì mình cũng không có gì để phản đối nữa. Nguyên nhân mình không phản đối nữa là vì mình nhận ra cái sai của mình lúc đầu, chứ không hẳn là đồng tình. Mình nói rõ ràng vậy thôi... :) Thân ái. --Kimkha (talk) 04:13, 17 October 2018 (UTC)
Cá nhân tôi thấy làm những việc mang tính ngoại tuyến là chính (trực tuyến như xin tài trợ thì không cần Nhóm) cũng cần có sự tin cậy lẫn nhau và tôn trọng nỗ lực của nhau, bởi từ đầu Nhóm không phải là của riêng cộng đồng ở Wikipedia mà được xây dựng lên từ những người đã đăng ký vào đây để ủng hộ phong trào Wikimedia ở Việt Nam nói chung. Bởi vì chính các bạn cũng từng đề xuất việc lấy lại tên miền wikimedia.vn, tôi không cảm thấy phải đắn đo nhiều như vậy trước việc tạo một trang nhà đại diện cho Nhóm, nên trừ phi được hỏi rõ ràng theo lẽ thường tình tôi không cảm thấy phải nói dài dòng về một thứ đã được vạch lộ trình theo kiểu sẽ hiển nhiên có ngay từ khi có thảo luận thành lập. Nếu giờ đây nghi ngại về trang nhà này, mọi thảo luận nên viết rõ ràng và cụ thể hơn ra. Nếu bạn không còn phản đối chuyện nhóm có một trang nhà, bạn cứ tự nhiên nhắn lại trên Phab, dù tôi cũng không biết đến đây thì còn khúc mắc nào mới hơn không. Nếu bạn không đồng tình thì cũng không cần phải tham gia bỏ phiếu cho nó hoặc cứ phản đối nó, rất bình thường thôi, tôi vốn chỉ đệ trình khi thấy không còn ai ra phản đối nào khác. (P/s: về chuyện công kích, tôi không xem đó là công kích, mà là sự thiếu tôn trọng với nỗ lực của mọi người, qua việc gọi những người tham gia trưng cầu ý kiến với sự ủng hộ mở trang web là "không chín chắn") --minhhuy (talk) 04:30, 17 October 2018 (UTC)
OK. Tôi sẽ nhắn trên Phab. --Kimkha (talk) 01:16, 20 October 2018 (UTC)

Tôi vẫn thấy rằng cần phải làm được một cái gì đã (buổi họp ra mắt? biên bản nhóm họp? chi tiết hóa mục tiêu? đối tượng tiếp cận của nhóm là ai? mục tiêu sau 1 năm là gì? chi phí và cần xin tài trợ bao nhiêu?) rồi hãy nghĩ đến chuyện có nơi để lưu giữ nó. Các bạn nghĩ rằng xin được một tên miền là tự nhiên sẽ đẻ ra chuyện để làm? Cái nào nên có trước? Cái nào nên có sau? Nếu chúng ta không xác định được điều này, tôi e nhóm sẽ như một bộ hài cốt khoác lên chiếc áo đẹp mà thôi. Tôi vẫn phản đối ý tưởng này. Tân (talk) 02:54, 20 October 2018 (UTC)

Xin mời xem danh sách các nhóm ở đây, có bao nhiêu nhóm có trang riêng? Có những nhóm như Ghana có đến 50K lượt theo dõi trên Facebook, thành lập từ năm 2012, cực kỳ nhiều hoạt động xã hội và truyền bá cho các dự án Wikimedia, họ có cần một tên miền con riêng không? Và các bạn thử đếm xem chúng ta sẽ cần bao nhiêu từ để ghi lại hoạt động của chúng ta, chứ đừng nói đến trang! Và nên nhớ cái khác biệt lớn nhất của User Group là các hoạt động ngoại tuyến (offline), là tiếp cận với nhiều người hơn, chứ không phải ngồi nặn ra trang wiki. Các bạn ơi, hãy làm thực chất trước cái đã, rồi hãy nói đến chuyện danh tính. Hãy dùng các tài nguyên hiện có: Facebook, các trang con của dự án này,... để hoạt động đi đã. Tân (talk) 03:03, 20 October 2018 (UTC)
Thật ra Wikimedia Ghana từng có trang web hoạt động riêng tại nền tảng Wordpress, trước đây là một tên miền hoàn chỉnh nhưng có vẻ họ không tiếp tục trả phí duy trì nó nữa nên đã giáng cấp trở lại làm tên miền phụ (wmgh.org đổi hướng về tên miền phụ Wordpress, nhưng đó vẫn là địa chỉ email liên lạc chính thức của họ).
Một lần nữa về chuyện trang web, tôi nhận thức rằng trang không phải là thứ cần thiết nhất ở thời điểm này, mà là một cơ cấu hoạt động, nhưng đồng thời nó cũng không phải là thứ không nên có để chối bỏ nó, nhất là khi nó (từng) được tán thành cao, cả trong quá trình thảo luận lập user group lẫn thảo luận ở trên. Tôi chỉ muốn nhấn mạnh việc này thôi chứ không có ý định kiểu như khăng khăng phải có trang web cho bằng được, quan điểm của tôi là nếu mọi người đã đồng ý với một việc gì đó (mà nó chẳng có hại gì) thì nên làm, còn nếu phản đối thì không, như vậy thôi. --minhhuy (talk) 04:37, 20 October 2018 (UTC)
Nếu chưa có đồng thuận về việc xây dựng một wiki riêng, tôi nghĩ nên tạm thời đổi hướng vn.wikimedia.org đến trang Vietnam Wikimedians User Group. wikimedia.vn đã bị squat nên trang giới thiệu nhóm này nên có một URL dễ nhớ hơn. – Minh Nguyễn 💬 05:33, 20 October 2018 (UTC)
Tôi thấy đó là ý tưởng hay. Một phần lý do nên có một địa chỉ url cũng là để tránh các hiểu lầm đối với trang wikimedia.vn --minhhuy (talk) 07:16, 20 October 2018 (UTC)
Có lẽ một thành viên nhóm nên yêu cầu đổi hướng vn.wikimedia.org để chính thức hơn thay vì tôi yêu cầu. Các nhà phát triển vẫn còn đang ngại về phab:T207052 nên cần ghi rõ rằng trang đổi hướng là một thỏa hiệp tạm thời. Tôi đã gửi thư cho văn phòng luật pháp để báo họ về tên miền wikimedia.org và yêu cầu họ lấy nó lại để bảo vệ nhãn hiệu Wikimedia. – Minh Nguyễn 💬 08:10, 13 November 2018 (UTC)

Objectives[edit]

Việc mô tả objectives còn chưa rõ, hơi khó định lượng, tôi sẽ sửa lại và nêu ra đây để mọi người tham khảo nhé.Cheers! (talk) 01:18, 22 September 2018 (UTC)

Đóng góp về mục đích của UG[edit]

Sau rất nhiều ý kiến khác nhau, nhiều người đồng ý rằng cần phải có một chương trình hoạt động rõ ràng của UG này. Mỗi người có cái khó riêng, nên rất khó tập hợp để thảo luận, và nếu có cuộc thảo luận như vậy sẽ tốn rất nhiều thời gian và công sức. Để tiết kiệm, tôi mong mọi người cho biết ý kiến cá nhân của mỗi người, sau đó tôi sẽ gom lại và viết thành một bản nghị quyết hoàn chỉnh và đệ trình để thông qua.

Sau đây là ý kiến của tôi:

 1. Việc thành lập User Group là để có tính chính danh khi liên hệ với các tổ chức/trường học khác, nhằm mục đích nâng cao nhận thức của mọi người về wikipedia. Và để đảm bảo thì danh sách thành viên sẽ được công bố trên website, đồng thời sẽ có name card cho các thành viên giữ vai trò liên lạc.
 2. Nhất thiết phải bầu một nhóm quản lý. Nhiệm vụ nhóm quản lý này là đưa ra các hoạt động của UG trong từng tháng/từng giai đoạn, và đôi khi không cần có sự đồng ý của cả user group. Các thành viên user group sẽ có quyền bầu chọn nhóm quản lý, và bầu mỗi năm 1 lần dựa theo danh sách ứng cử. Với cách thức này, nhóm quản lý sẽ có các quyết định nhanh và kịp thời hơn.
 3. Họp mặt wiki.

Sau đây là ý kiến của Cheers! về các hoạt động cần thiết của UG:

 1. Tiếp tục đẩy mạnh các cuộc thi viết bài, mà hiện tại các bạn đã làm rất tốt
 2. Tương tác với các trường ĐH để giới thiệu Wikipedia, đồng thời giới thiệu các cuộc thi viết bài như trên.
 3. Chọn lọc các chủ đề được nhiều người quan tâm nâng cao chất lượng và có các món quà nhỏ động viên các editor.

Xin nhắc lại là hiện tại chỉ lấy ý kiến đề xuất, chứ không chốt bất cứ thứ gì. Mọi ý kiến mới đều welcome.

Tái bút: Có ai biết cách nào notify tất cả các member của UG, để họ biết mà tham gia thảo luận này không? Tôi không rành lắm.

Xin cảm ơn.--Kimkha (talk) 03:31, 17 October 2018 (UTC)

Về việc notify và gắn kết thảo luận, có nhiều cách
 1. dùng một trang massmessager như trang tôi có tạo để gửi thư cho Nhóm này, yêu cầu bảo quản viên gửi thư hàng loạt khi có thảo luận cần chú ý
 2. dùng một danh sách thư, như tôi đã nhờ tạo sẵn (chưa triển khai) một cái cho Nhóm này tại mail:wikimedia-vn, các thành viên nhóm có thể đăng ký theo dõi để nhận thông báo, hoặc nếu có văn hóa trao đổi qua thư thì có thể thảo luận trực tiếp ở đó luôn, có kho lưu trữ để không sợ bị trôi mất thảo luận, tiện cho việc đọc lại về sau theo từng luồng gọn gàng. Bạn hoặc ai đó có kinh nghiệm với hòm thư này muốn quản lý nó thì tôi sẽ trao quyền quản trị hòm thư, tôi có nhắn Tuanminh01 để quản lý nhưng bạn ấy bảo bận.
 3. dùng một kênh IRC, điều này khó khả thi do dường như ít người Việt Nam quen thuộc với nó.
Chỉ một số đề xuất, thân. --minhhuy (talk) 07:12, 17 October 2018 (UTC)

Làm dự án quảng bá wikipedia và nhận tiền tài trợ từ meta[edit]

@Cheers, Alphama, Ledinhthang, Bdanh, Bluetpp, Tuyenduong97, Thái Nhi, Trần Nguyễn Minh Huy, ThiênĐế98, Mintu Martin, Kimkha, Mai Ngọc Xuân, Én bạc, Hugopako, Quenhitran, P.T.Đ, Vdongold, Nhatminh01, and Chihaya~chan:: Do chúng ta đã thành lập Group, nên Meta có thể tài trợ bằng tiền nếu chúng ta thực hiện các công việc quảng bá wikipedia như làm Tháng viết bài (như tôi đã làm), hoặc làm đào tạo tại chỗ cho sinh viên các trường đại học (như Anirudh đã làm) và các hoạt động khác (tùy trí tưởng tượng). Các bạn tham khảo Grants:Project/Rapid để biết cách làm dự án khả thi để xin tiền tài trợ nhé (500- 2000 USD). Yêu cầu là phải viết mọi thứ bằng tiếng Anh, gồm cả báo cáo sau khi dự án đã xong. Thân mến. Tuanminh01 (talk) 10:18, 26 October 2018 (UTC)

@Tuanminh01: Tôi muốn làm 1 buổi hội thảo như Anirudh đã làm ở trường đại học cũ của mình. Cho hỏi bây giờ tôi phải làm gì? Và phải "viết" mọi thứ bằng Tiếng Anh là viết cái gì, ý bạn là viết báo cáo lại với Meta thôi đúng không, còn với các hoạt động cụ thể thì đương nhiên là bằng Tiếng Việt phải không?

Edit: Ồ, tôi vừa được Anirudh gửi cho link xin tài trợ trên Meta. Nhưng có vẻ như tối thiểu số tiền là $500, mà mở 1 buổi hội thảo ở trường đại học địa phương thì chẳng thể tốn từng ấy... Có lẽ tôi có thể mở hội thảo mà không cần xin tài trợ... Bluetpp (talk) 07:49, 27 October 2018 (UTC)

Bạn Bluetpp có thể tổ chức nhiều hội thảo tại nhiều trường chứ, sao lại chỉ có 1 :-) Hãy bắt chước Anirudh. Meta cho tiền thì bạn phải viết dự thảo khi chờ duyệt và báo cáo cho họ khi dự án kết thúc. Hoạt động cụ thể thì bằng tiếng địa phương. Tuanminh01 (talk) 08:29, 27 October 2018 (UTC)
Có thể chúng ta vận động mọi người góp thêm tiền tổ chức hội thảo đi, có thể viết thêm bài đăng báo để quảng bá cho wikipedia, thông qua báo mạng giúp quảng bá cho wiki dễ dàng hơnLedinhthang (talk) 02:20, 1 November 2018 (UTC)

Như vậy, tôi phải kết thúc dự án đang làm và sẽ có ý tưởng lập cái mới nhé. Alphama (talk) 07:30, 4 November 2018 (UTC)

Learning Quarterly: November 2018[edit]

L&E Newsletter / Volume 5 / Issue 17 / November 2018
Learning Quarterly

Stay tuned
blogs, events
& more!

MediaWiki message delivery (talk) 01:10, 29 November 2018 (UTC)

2018 Affiliations Committee call for candidates[edit]

This is an update from the Wikimedia Affiliations Committee.

Affiliations Committee logo.svg

The Affiliations Committee – the committee responsible for guiding volunteers in establishing Wikimedia chapters, thematic organizations, and user groups – is looking for new members!

The main role of the Affiliations Committee is to guide groups of volunteers that are interested in forming Wikimedia affiliates. We review applications from new groups, answer questions and provide advice about the different Wikimedia affiliation models and processes, review affiliate bylaws for compliance with requirements and best practices, and advise the Wikimedia Foundation Board of Trustees on issues connected to chapters, thematic organizations and Wikimedia user groups.

The committee can include up to fifteen members, roughly half of whom are selected every twelve months for staggered two-year terms. Those joining the committee during the current process will serve a two-year term ending in December 2020.

Key skills

Being a part of the Affiliations Committee requires communication with volunteers all over the world, negotiating skills, cultural sensitivity, and the ability to understand legal texts. We look for a healthy mix of different skill sets in our members, including the following key skills and experience:

- Willingness to process applications through a set, perhaps bureaucratic process.
- Readiness to participate in political discussions on the role and future of affiliates, models of affiliation, and similar topics.
- Availability of up to 5 hours per week, and the time to participate in a monthly two-hour voice/video meeting.
- International orientation.
- Fluency in English.
- Ability to work and communicate with other languages and cultures.
- Strong understanding of the structure and work of affiliates and the Wikimedia Foundation.
- Knowledge of different legal systems and experience in community building and organizing are a plus.
- Skills in other languages are a major plus.
- Experience with or in an active affiliate is a major plus.
- Strong track record of effective collaboration (such as evidenced skills at facilitation, mediation, negotiation, and so forth) are a major plus.
- Willingness to use one's real name in committee activities (including contacts with current and potential affiliates) when appropriate.

We are looking for people who are excited by the challenge of empowering volunteers to get organized and form communities that further our mission around the world. In exchange, committee members selected will gain the experience of supporting their world-wide colleagues to develop their communities as well as personal development in guiding organizational development, facilitating affiliate partnerships, and professional communications.

Selection process

As a reflection of our commitment to openness, transparency, and bilateral engagement with the Wikimedia community, the 2018 member selection process will include a public review and comment period. All applications received by the committee will be posted on Meta at Affiliations Committee/Candidates/December 2018, and the community will be invited to provide comments and feedback about each candidate.

At the end of the public comment period, the applications will be voted on by the members of the committee who are not seeking re-election, taking into account comments put forward by the committee's members, advisors, Wikimedia Foundation staff and board liaisons, and the community. A final decision will be made by mid-January 2019, with new members expected to join later that month.

How to apply

If you are interested in joining the committee, please post your application on the nomination page and send an email announcing your application to affcom@lists.wikimedia.org by 31 December 2018. Your application must include the following information:

- Your full name and Wikimedia username
- A statement describing your relevant experience, skills, and motivation for joining the committee.
- Answers to the following three questions:

 1. How do you think affiliates work best together to partner on effective projects and initiatives?
 2. What do you see as the role of affiliates in the Wikimedia movement in the next three years?
 3. What do you feel you will bring to the committee that makes you a uniquely qualified candidate?


If you have any questions, please don't hesitate to contact me and/or the committee as a whole. We are happy to chat or have a phone call with anyone about our work if this helps them decide to apply. Please distribute this call among your networks, and do apply if you are interested!

Best regards,
Kirill Lokshin
Chair, Affiliations Committee

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Affiliations Committee, 06:25, 17 December 2018 (UTC)

For join the team[edit]

Hello Vietnam Wikimedians users group's members ! I'm coming to you to establish contact in the expectation of a anthropological field word in your country and linked to the Wikimedia movement observation. Nice to meet you all ! Lionel Scheepmans Contact French native speaker, sorry for my dysorthography 20:00, 3 January 2019 (UTC)

A warm welcome from a member of Vietnam User Group, thank you. Alphama (talk) 04:56, 5 January 2019 (UTC)

New Affiliations Committee appointments[edit]

AffCom is excited to share with you the news that the Wikimedia Foundation Board has unanimously approved the changes to the Bylaws during the last Board meeting on January 30, 2019.

This change allows the participation of User Groups in the Affiliate-selected Board seats (ASBS) 2019 process.

To read the Board's announcement, please click here

--MediaWiki message delivery (talk) 14:45, 21 February 2019 (UTC)

Help us make Wikipedia talk pages more accessible to more participants[edit]

Hello!

Our team at the Wikimedia Foundation is working on a project to improve the ease-of-use and productivity of wiki talk pages. As an affiliate, I can imagine you’ve run into challenges explaining talk pages to first-time participants, or it is an consultation that would interest your members.

We want all contributors to be able to talk to each other on the wikis – to ask questions, to resolve differences, to organize projects and to make decisions. Communication is essential for the depth and quality of our content, and the health of our communities.

We're currently leading a global consultation on how to improve talk pages, and we're looking for groups that can discuss and report on their experiences using (or helping other people to use) wiki talk pages. We'd like to invite you to participate, with the user groups that you belong to. You can learn more about the consultation at Mediawiki.org and if you're interested in hosting a group discussion (on-wiki or off-wiki), you can sign up at the participant sign-up group.

If you’d like to participate or if you have any questions, please contact us and let us know. The more people participate from many horizons, the better the outcome will be.

Thank you! Trizek (WMF) 15:29, 8 March 2019 (UTC)

Call for complementary facilitators and more to get the ASBS 2019 process started![edit]

User (13635) - The Noun Project.svg

Hi everyone, hope all is fine with you!

The next weeks will be intense, as affiliates figure out their participation in the process that will soon select 2 people for the Wikimedia Foundation Board of Trustees. Since new Bylaws established that the user groups are for the first time going to be involved in such process, a lot more support than before is certainly going to be necessary, among other things, for big and healthy conversations on the topic. Hence, please encourage members of your group to become a complementary facilitator, or sign up yourself! You can add yourself to the list on Meta or reply to me to flag availability. One person from the facilitators group should soon be selected to liaise with the Foundation Board’s Chair, María Sefidari, on behalf of all affiliates, and it may be wise to also find a deputy for them.

Finally, if you can think of any huge obstacles that would prevent your group from participating to the process (for instance, a language barrier, or lack of good decision-making mechanisms, etc.), please reach out to me directly: it is really important that we hear about them as early as possible. Thank you! Elitre (WMF) 15:23, 12 March 2019 (UTC)

Update on the Affiliate-selected Board seats 2019 process[edit]

Hi all,

The Election Facilitators met on Friday, April 5. We finalized the resolution, which is now frozen. The Board of Trustees of the Wikimedia Foundation will be asked to approve the resolution.

We have made two small changes to be more inclusive. We extended the date for compliance with AffCom reporting and being in good standing to May 7 to allow time for as many Affiliates as possible to be current with these requirements. The Election Facilitators adjusted the language in case a quorum is not met during the election.

On the talk page of the resolution one issue was raised. The issue looks like to be about a possible candidate. Affiliates will have ample time to discuss the merits of candidates during nomination time, screening time, and they can cast their votes on candidates. The Election Facilitators didn't see the necessity for this change, and left the resolution on this point unchanged.

The Election Facilitators will be Abhinav Srivastava, Lane Rasberry, Jeffrey Keefer, Ad Huikeshoven, Neal McBurnett and Alessandro Marchetti. We will welcome more volunteers to assist us in this process, to reach out to the diversity in language and gender in our communities, and do so in an advisory role.

The nomination period opens on April 15. We are going to prepare nomination pages on Meta. You can expect a call for nominations. There is a draft call, including a candidates' profile section with non-binding guidelines about experience and characteristics for nominees. You are welcome to add your insights, or discuss on the talk page.

Erica Litrenta (WMF staff) supports us in this process. She will reach out to all affiliates through mail and other channels to make sure we are up to date with (user)name and contact details of your primary contact.

On behalf of the Election Facilitators, Ad Huikeshoven 10:52, 6 April 2019 (UTC)

Update about the Affiliate-selected Board seats process 2019[edit]

ASBS 2019.pdf

Hello everyone!

 • The Resolution has been approved by the Board of Trustees;
 • Nominations phase is now open, from April 15 00:00 UTC to April 30 23:59 UTC. See the Call for Candidates and Nominations pages;
  • Community members may ask questions of the candidates;
 • Your main representative has just received an email to confirm that they are indeed the primary contact and will perform official actions on behalf of your group (such as endorsing candidates and then voting). Some groups also need to verify their eligibility status in due time, as explained in the email;
 • New content is available to spread awareness around the process - the infographic on this page has clickable links and can be translated, and a primer is available, that we hope will be particularly helpful to those new to such a process;
 • Finally, you are welcome to help with translations! Pick one page from the ASBS category and, in the next couple of weeks, please consider translating profiles of the candidates in particular.

Thanks for your attention! The Facilitators for ASBS 2019, 07:33, 15 April 2019 (UTC)

Affiliate-selected Board seats 2019 process: your representative[edit]

Nuvola apps important.png

Hello. The name of the only person who will vote on behalf of this group to select the next two Board members is now at m:Affiliate-selected Board seats/2019/Eligible entities. Please contact me directly as soon as possible if you need any kind of corrections there. There's only a few hours left to endorse candidates, and only the official voter can do that. I would also like to take this opportunity to remind you that you can make a difference with the necessary translations.

Appreciate your attention and your support so far! Thank you! Elitre (WMF) and Facilitators of ASBS 2019, 12:15, 29 April 2019 (UTC)

Introducing Wikimedia Space: A platform for movement news and organizations[edit]

Hi Vietnam Wikimedians User Group,
I’m writing to let you know that the Community Engagement department [1]at the Wikimedia Foundation is launching a new platform, Wikimedia Space. Here, you will find stories for and by contributors to the Wikimedia movement, and a space for discussions of different topics.

We know that finding information about Wikimedia activities and processes is very complicated, which makes the learning curve to enter our movement and be successful afterwards, really steep. By centralizing community stories and conversations in one shared space, we believe we are facilitating access and discoverability of topics across the movement, improving, in turn, connections among Wikimedians.

As an affiliated organization to the Wikimedia Foundation, we hope that you can share this platform with your local community, and we count on you to encourage them to add their voices. If you’d like to contribute stories, and overall, participate in the discussion section, please read our blogging guidelines and our code of conduct and join the conversation. Find more information about the project on its page on Meta.

Looking forward to seeing you at Wikimedia Space,
María Cruz, Communications and Outreach Manager, Wikimedia Foundation.
MediaWiki message delivery (talk) 17:53, 25 June 2019 (UTC)

References

Opportunity to collaborate with Wikimedia Foundation Education Team[edit]

Greetings!

I hope this email finds you well. I wanted to draw your attention to an opportunity for affiliates to collaborate on an exciting project with the Education Team at the Wikimedia Foundation.

The project is called "Reading Wikipedia in the Classroom," and aims to support teachers to use Wikipedia as a tool for teaching information literacy. We are looking for 3 affiliates to work together with us on this project. We will provide funding for a local coordinator, as well as provide on-site capacity development for affiliate staff and volunteers.

We have created a page on outreach where you can find more information about this project, including a video recording of the information session we held earlier this week. You can also find FAQ, that will hopefully answer any further questions you have.

Any affiliate able and willing to partner with us on this project should complete this application form by October 20th, 2019. We will select the 3 partners by October 31st, 2019, with work to begin in November on the information gathering stage.

If you have any further questions, do let me know. -- SPatnaik (WMF) (talk) 15:11, 14 October 2019 (UTC)

Wikimedia 2020[edit]

Hello, please check the eligible criteria for our group here. I am not sure why our status do not change to eligible. 148.204.66.104 16:40, 8 November 2019 (UTC)

Introducing Wikimedia Diary: A memory book (notebook) for all[edit]

Wikipedia Education Globe 1.png Wikimedia Diary
Hello Vietnam Wikimedians User Group, I wanna share you about Wikimedia Diary, a public memory book (notebook) in which Wikimedians from all over the world are free to write any worth noting event/activities/experiences by them or community in this Wiki world. It is a more casual place to write about what one is up to.

As we all know, a diary is a book in which diarist keeps a daily record of events and experiences. Likewise, the basic idea of Wikimedia Diary is that we do many activities here in wiki world which we are proud of, but unfortunately it became only the history anytime. So, It is meant to record those activities on the happened date with a signature (~~~~) which is worth noting, and letting fellow Wikimedians know about what inspirational you've did. It would motivate users from all around the world to keep on cool activities and publish a note. I hope you share your activities with all of us on the page, and please let your friends know about Wikimedia Diary. Also, your feedback is welcome on the discussion page. Thank you!
Kind regards,
Tulsi Bhagat, Initiator of Wikimedia Diary, Wikimedia movement communications group.
MediaWiki message delivery (talk) 08:09, 15 November 2019 (UTC)

Tham dự Wikimedia 2020[edit]

Tôi sẽ tham dự hội nghị này, nếu trong trường hợp tôi không thể tham dự thì Tuanminh01 sẽ người thay thế. Alphama (talk) 19:21, 16 December 2019 (UTC)

2019 Affiliations Committee call for candidates[edit]

The Affiliations Committee (AffCom) – the committee responsible for guiding volunteers in establishing Wikimedia chapters, thematic organizations, and user groups – is looking for new members!

The main role of the Affiliations Committee is to guide groups of volunteers that are interested in forming Wikimedia affiliates. We review applications from new groups, answer questions and provide advice about the different Wikimedia affiliation models and processes, review affiliate bylaws for compliance with requirements and best practices, and update the Wikimedia Foundation Board of Trustees as well as advise them on issues connected to chapters, thematic organizations and Wikimedia user groups.

The committee consists of fourteen members, selected every twelve months for staggered two-year terms. Those joining the committee during the current process will serve a two-year term ending in December 2021.

AffCom continues to closely monitor the Wikimedia 2030 Strategy process that was initiated in 2016. While the affiliation models continue to be discussed as part of the broader strategy discussion, as no decisions have been made to change the current affiliation models yet, AffCom will continue to work in the same manner with regard to affiliate recognitions and intervention support for affiliates with issues of non-compliance in 2020. Specifically, AffCom will continue to process applications for user group and chapter/thematic organization creation, while we await the strategy next steps and begin to prepare for a smooth transition of the committee and affiliates ecosystem to any changing movement structures and systems in 2021.

Being a part of the Affiliations Committee requires communication with volunteers all over the world, negotiating skills, cultural sensitivity, and the ability to understand legal texts. We look for a healthy mix of different skill sets in our members.

Required and Recommended Skills for Affiliations Committee Members[edit]

Across all committee members there are additional relevant skills as well as requirements which help to support the committee and its sustainability which include both required and relevant general skills

Required Skills[edit]

 • Fluency in English
 • Availability of up to 5 hours per week, and the time to participate in a monthly one and two-hour voice/video meetings.
 • Willingness to use one's real name in committee activities (including contacts with current and potential affiliates) when appropriate.
 • Strong track record of effective collaboration
 • International orientation

Relevant Skills[edit]

 • Skills in other languages are a major plus.
 • Public Communications (English writing and speaking skills)
 • Strong understanding of the structure and work of affiliates and the Wikimedia Foundation.
 • Documentation practices
 • Interviewing experience
 • Knowledge of different legal systems and experience in community building and organizing are a plus
 • Experience with, or in, an active affiliate is a major plus.
 • Teamwork
  • Focusing on shared goals instead of disagreements
  • Focusing on the conflict at hand and not past ones
  • Ensuring each member of the team has a clearly defined role, which can help reduce disagreements over areas of responsibility
  • Project and people management to coordinate different parties on a shared plan and seeing it through to completion.
 • Problem-Solving
  • Ability to evaluate various solutions
  • Ability to consider multiple interests and points of view
  • Willingness to revisit unresolved issues
  • The capacity to recognize and respond to important matters
  • The ability to seek compromise and avoid punishing
 • Ability to work and communicate with other languages and cultures.

Given the expectations for maintaining course in 2020 and preparing for potential 2021 transitions, it is important that we are also clear about two different skill sets critical to committee support at this time. The first skillset is oriented to understanding affiliate dynamics and organizational development patterns to successfully process affiliate applications for recognition; the other is oriented to conflict prevention and intervention support for affiliates in conflict.

Affiliate Recognitions Relevant Skills[edit]

 • Administration
  • Willingness to process applications through a set, perhaps bureaucratic process.
  • Attention to detail
 • Monitoring & Strategic Development
  • Readiness to participate in political discussions on the role and future of affiliates, models of affiliation, and similar topics.
 • Organizational Awareness
  • Understanding of and community building and organizational development
  • Understanding of group dynamics
  • Awareness of the affiliates ecosystem and models

Conflict Prevention & Intervention Relevant Skills[edit]

 • Communication
  • Active listening
  • Reading nonverbal cues
  • Knowing when to interrupt and when to stay quiet
  • Being culturally sensitive at the same time remaining clear and concise when explaining a concept or opinion
 • Stress Management
  • Patience
  • Positivity
  • Ability to inject a dose of humor to dilute anger and frustration when needed
  • Taking well-timed breaks that can bring calm in the midst of flared tempers
  • Ability to manage stress while remaining alert and calm
 • Emotional Intelligence
  • Being emotionally aware,
  • Ability to control emotions and behaviors,
  • Ability to practice empathy,
  • Impartiality,
  • Don’t take anything personally,
  • Being aware of and respectful of differences.
 • Facilitation skills
  • Meeting facilitation experience
  • Peer or community mediation training
  • Peer or community mediation experience

Do you have any of these skill sets and an interest to support movement affiliates?

We are looking for people who are excited by the challenge of empowering volunteers to get organized and form communities that further our mission around the world. In exchange, committee members selected will gain the experience of supporting their world-wide colleagues to develop their communities as well as personal development in guiding organizational development, facilitating affiliate partnerships, and professional communications.

Selection process[edit]

As a reflection of our commitment to openness, transparency, and bilateral engagement with the Wikimedia community, the 2019 member selection process will include a public review and comment period. We invite you to share with us you applications, specifying your focus area you’re interested in. All applications received by the committee will be posted on Meta, and the community will be invited to provide comments and feedback about each candidate.

At the end of the public comment period, the applications will be voted on by the members of the committee who are not seeking re-election, taking into account comments put forward by the committee's members, advisors, Wikimedia Foundation staff and board liaisons, and the community. A final decision will be made by mid-January 2020, with new members expected to join later that month.

How to apply[edit]

If you are interested in joining the committee, please post your application on the nomination page and send an email announcing your application to AffCom(_AT_)lists.wikimedia.org by 10 January 2020. Your application must include the following information:

 • Your full name and Wikimedia username
 • A statement describing your relevant experience, skills, and motivation for joining the committee.
 • Answers to the following questions:
 1. How do you think affiliates work best together to partner on effective projects and initiatives?
 2. What do you see as the role of affiliates in the Wikimedia movement in the next three years?
 3. What do you feel you will bring to the committee that makes you uniquely qualified?
 4. Which subcommittee are you most interested in serving on: Recognitions OR Conflict Prevention & Intervention?

If you have any questions, please don't hesitate to contact me and/or the committee as a whole. We are happy to chat or have a phone call with anyone about our work if this helps them decide to apply. Please distribute this call among your networks, and do apply if you are interested!


On behalf of the committee,

Camelia Boban, AffCom member

Khảo sát dữ liệu dành cho các nhóm người dùng ở Wikipedia[edit]

Trân trọng mời các bạn trong nhóm tham gia khảo sát ở liên kết trên để Meta có thể đánh giá tốt hơn về hoạt động của các nhóm, Chapter,... ở Wikipedia. Cảm ơn! Alphama (talk) 01:40, 22 January 2020 (UTC)

Invitation to participate in Wikipedia Pages Wanting Photos[edit]

Dear Wikimedia Affiliate Community,

We are inviting you to participate in Wikipedia Pages Wanting Photos (WPWP), a new global contest scheduled to run from July through August 2020:

Participants will choose among Wikipedia pages without photo images, then add a suitable file from among the many thousands of photos in the Wikimedia Commons, especially those uploaded from thematic contests (Wiki Loves Africa, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Folklore, etc.) over the years.

WPWP offers a focused task for guiding new editors through the steps of adding content to existing pages. It can be used to organize editing workshops and edit-a-thons.

The organizing team is looking for a contact person at the Chapter, Thematic group & Wikimedia User Group level (geographically or thematically), or for a language WP, to coordinate the project locally. We’d be glad for you to sign up directly at WPWP Participating Communities

Thank you,

Deborah Schwartz Jacobs

On behalf of Wikipedia Pages Wanting Photos Organizing Team - 21:19, 9 May 2020 (UTC)

Call for candidates - June 2020[edit]

Hi everyone,

The Affiliations Committee (AffCom) – the committee responsible for guiding volunteers in establishing and sustaining Wikimedia chapters, thematic organizations, and user groups – is seeking new members!

The main role of the AffCom is to guide groups of volunteers that are interested in forming Wikimedia affiliates. We review applications from new groups, answer questions and provide advice about the different Wikimedia affiliation models and processes, review affiliate bylaws for compliance with requirements and best practices, and update the Wikimedia Foundation Board of Trustees as well as advise them on issues connected to chapters, thematic organizations and Wikimedia user groups.

The committee consists of five to fifteen members, selected at least once every year, to serve two-year terms. As the committee must hold mid-year elections to replenish its members at this time, those joining the committee during the current process will serve a slightly extended term from July 2020 through December 2022.

AffCom continues to closely monitor the Wikimedia 2030 Strategy process initiated in 2016. While the affiliation models continue to be discussed as part of the broader strategy discussion, as no decisions have been made to change the current affiliation models yet, AffCom continues to work in the same manner with regard to affiliate recognitions and intervention support for affiliates with issues of non-compliance in 2020. AffCom continues to process applications for user group and chapter/thematic organization creation, while we await the strategy next steps and begin to prepare for a smooth transition of the committee and affiliates ecosystem to any changing movement structures and systems in 2021.

Being a part of the AffCom requires communication with volunteers all over the world, negotiating skills, cultural sensitivity, and the ability to understand legal texts. We look for a mix of different skill sets in our members.

Click here for further details.

James Heilman on behalf of AffCom

MediaWiki message delivery (talk) 06:18, 13 June 2020 (UTC)

Thank you. Alphama (talk) 07:16, 15 June 2020 (UTC)

Cuộc this viết Wikipedia Yêu Ba Lan[edit]

Hiện nay có cuộc thi [1], mời các bạn trong nhóm tham dự. Alphama (talk) 07:18, 15 June 2020 (UTC)

Affiliations Committee elections announcement June 2020[edit]

Hi everyone,

This is a friendly reminder that the Affiliations Committee (AffCom) – the committee responsible for guiding volunteers in establishing and sustaining Wikimedia chapters, thematic organizations, and user groups – is seeking new members! The deadline to post your application on the nomination page is 30 June 2020.

 • Application process: Considering the anticipated changes following the Strategy recommendations, we had a limited scope to introduce changes in the process. We have made a small but impactful addition to the application process by introducing the Self Assessment survey form which will help the committee know more about your engagement as endorsements are not consistently shared, may not be representative, and often do not speak to the specific skills needed.
 • Selection process: No change; see: Membership.

If you have any questions, please contact me and/or the committee as a whole. We are happy to answer questions about our work if this helps people decide to apply. Please distribute this announcement among your networks. Good luck to all the candidates!

On behalf of the committee,

--Rosiestep (talk) 00:49, 19 June 2020 (UTC) via MassMessaging

June 21 All-Affiliates Brand Meeting[edit]

All Wikimedia affiliates are invited to join an urgent All-Affiliates Brand Meeting in two sessions on Sunday June 21, regarding the most recent developments.-- Pharos (talk) 19:59, 19 June 2020 (UTC)

@Tuanminh01 and Cheers!: Không biết có ai tham gia cuộc họp này đại diện cho UG chúng ta không nhỉ? Bluetpp (talk) 02:38, 20 June 2020 (UTC)
không có ai nhé bạn, có lẽ thời gian tới nhờ Bluetpp tham gia các dự án kiểu này giúp. Alphama (talk) 02:12, 25 June 2020 (UTC)

Invitation to participate in Wiki Loves Earth 2020[edit]

Dear colleagues,

The 8th year in a row the Wiki Loves Earth international photo contest is gathering pictures of nature heritage sites from different parts of the world! Our aims are raising public awareness about protected areas and creating the biggest database of free photos of them. Since 2013, WLE collected 585k free photos of natural heritage sites, with around 130k being used in the wikiprojects.

This year the contest is taking place between May and July, and have received over 48K photos so far! During this tough time it's important to make an impact online. By digging through photo archives and taking part in WLE our participants can help Wikipedia while staying safe. We have 32 participating countries for now and looking forward to welcoming more. Exactly Vietnam can become a part of the WLE family!

How to join Wiki Loves Earth 2020?

 1. Assemble a team of volunteers devoted to organizing WLE in your country (see our guide https://w.wiki/KYAtoget an understanding of what this job entails)
 2. Declare your participation by adding your country to the list at https://w.wiki/KYH.
 3. Create a list of nature heritage objects in your region/country (if you do not have one). Find out more about it here — https://w.wiki/LQ4.
 4. Decide on dates of your contest. Please consider how much time you need to prepare and what is the best time in your country. You are free to decide when exactly to hold your contest within the international timeframe.
 5. Create your local landing page, start working on promotion and gathering pictures of nature heritage sites of your country!

You can learn more about how to organize a contest in the guide — https://w.wiki/KYA.

Important: due to the spread of COVID-19, there are restrictions for offline public events. Please find our advice on how to handle the situation — https://w.wiki/KiE.

If you need assistance from the international team to get WLE 2020 started in your country, please don't hesitate to write to us at wle-team@wikimedia.org.ua.

Stay safe!

Best regards, Anastasiia Petrova, Project Manager for International Wiki Loves Earth 2020 on behalf of the international organizing team

Community open letter on renaming[edit]

Wikimedia đang có kế hoạch đổi tên, các bạn vào cho ý kiến. Chúng ta có thể thống nhất ở đây để ý kiến đại diện nhóm. Alphama (talk) 02:14, 25 June 2020 (UTC)

Feedback on movement names[edit]

There are a lot of conversations happening about the future of our movement names. We hope that you are part of these discussions and that your community is represented.

Since 16 June, the Foundation Brand Team has been running a survey in 7 languages about 3 naming options. There are also community members sharing concerns about renaming in a Community Open Letter.

You should have received a separate affiliate survey via email. If you have not, feel free to email brandproject(_AT_)wikimedia.org.

Our goal in this call for feedback is to hear from across the community, so we encourage you to participate in the survey, the open letter, or both. The survey will go through 7 July in all timezones. Input from the survey and discussions will be analyzed and published on Meta-Wiki.

Thanks for thinking about the future of the movement --The Brand Project team, 13:37, 2 July 2020 (UTC)

Note: The survey is conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement.

Announcing a new wiki project! Welcome, Abstract Wikipedia[edit]

Hello everyone. I am posting the announcement below, which you may have missed elsewhere, and in the hope that you can share it with your local communities. Please note that it may be available in your language at m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement. Thanks for your attention! m:User:Elitre (WMF)


Invitation to affiliate members to complete a survey about WMF wide Universal Code of Conduct[edit]

Hello; My name is Mervat, and I am helping the Trust and Safety team to reach out to affiliates in order to discuss the Universal Code of Conduct.  

There has been talks about the need for a global set of conduct rules in different communities over time, and finally, Wikimedia Foundation Board announced a Community Culture Statement, enacting new standards to address harassment and promote inclusivity across projects.Since the universal code of conduct that will be a binding minimum set of standards across all Wikimedia projects, will apply to all of us, staff and volunteers alike, all around the globe, and will impact our work as groups, individuals and projects, it’s of great importance that we all participate in expressing our opinions and thoughts about UCoC, its nature, what we think it should cover or include and what it shouldn’t include; how it may develop, drawback or help our groups.   This is the time to talk about it. As you are a valuable contributor to the Wikimedia movement, your voice counts.

Before starting to draft the code of conduct, we would like to hear from you; We invite you to devote some minutes to take this survey; your answers will help us create a safer environment for all on Wikimedia:

(English): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd36dNdU3C5shXEkKp9itJOhuCTx9hZE5AE-xflkxtfRMnZtg/viewform?usp=pp_url  

It’s possible that you are a member of more than one affiliate; hence you may receive this survey more than once, and you may have participated previously in the discussions or filled out a previous survey during the first round of consultations about UCoC which targeted wikipedia/wikimedia communities. We apologize for this; it is really difficult to identify if a wikimedian belongs to multiple groups that work to spread free knowledge.

Looking forward to your thoughts and opinions and hoping that you can respond within the next 2 weeks. If you have any questions about the surveys or difficulties accessing the link, please contact me by email (msalman-ctr@wikimedia.org).

Results will be considered during the drafting process for the UCoC.

Thank you for your participation

Mervat Salman Trust & Safety (Policy) Facilitator Wikimedia Foundation --Mervat (WMF) (talk) 19:52, 14 August 2020 (UTC)

Sunday August 23: Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Strategic flock of Wikimedians heading in a new direction.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a proposed forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

The idea is to follow up on the All-Affiliates Brand Meeting and other strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates, and you are all invited to RSVP here.--Pharos (talk) 21:40, 20 August 2020 (UTC)

Sunday September 20 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Birds of a feather flock together.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the August SWAN meeting and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates, this month we are meeting on Sunday September 20, and you are all invited to RSVP here.--Pharos (talk) 01:37, 18 September 2020 (UTC)

Movement Strategy - What Are Your Choices For Implementation[edit]

Hello Vietnam Wikimedians User Group,

The time has come to put Strategy into work and everyone's invited to participate.

The Movement Strategy Design Group and Support Team are inviting you to organize virtual meetings with your community and colleagues before the end of October. The aim is for you to decide what ideas from the Movement Strategy recommendations respond to your needs and will have an impact in the movement. The recommendations are available in different formats and in many languages. There are 10 awesome recommendations and close to 50 recommended changes and actions or initiatives. Not everything will be implemented. The aim of prioritization is to create an 18-month implementation plan to take some of the initiatives forward starting in 2021.

Prioritization is at the level of your group, affiliate, and community. Think local and relevant! Regional and thematic platforms are great ways to prepare and share ideas. Afterwards, we will come together in November to co-create the implementation plan. More information about November’s global events will be shared soon. For now and until the end of October, organize locally and share your priorities with us.

You can find guidance for the events, the simple reporting template, and other supporting materials here on Meta. You can share your results directly on Meta, by email, or by filling out this survey. Please don’t hesitate to get in touch with us if you have any questions or comments, strategy2030(_AT_)wikimedia.org

We will be hosting office hours to answer any questions you might have, Thursday October 1 at 14.00 UTC (Google Meet).

MPourzaki (WMF) (talk) 16:18, 25 September 2020 (UTC)

Sunday October 25 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Friendship is a movement value.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the September and August SWAN meetings, and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates including the recent proposed changes to the Wikimedia Foundation Bylaws, this month we are meeting on Sunday October 25, and you are all invited to RSVP here.--Pharos (talk) 17:43, 20 October 2020 (UTC)

Notification of Affiliate Expiration - Renewal pending submission of reporting[edit]

Greetings

This is a notification to bring to your attention that your organization is currently past due on its required annual reporting. Wikimedia User Groups are required to submit an annual activity report covering the entirety of the 12-month agreement period in order to prompt review for a renewal.  Reports must be written in English, posted to meta via the  Wikimedia Affiliates Data Portal. This page is used to track how organizations and groups are meeting reporting requirements described in their agreements with the Wikimedia Foundation (e.g. chapter agreements, thematic organization agreements, user group agreements).  It is the central place where affiliates can add reports about their activities, share their plans, and even news or social media channels with the wider movement. When new reports are available, organizations and groups should add them to this page to keep their columns up to date.  As noted on the meta Reports page,  your organization’s 2019-20 annual reporting became past due in August.  Please be sure to :

 1. Post your 2019-20 annual reporting to the meta via the  Wikimedia Affiliates Data Portal as soon as possible to return to compliance with your user group agreement. # Check that your group’s page is also up to date with past report links for historical record-keeping, and# Please send an email to Wikimedia-l in order to share with a movement-wide audience.

If you have any questions or need any further guidance, please don’t hesitate to reach out.

Regards,

MKaur (WMF) (talk) 17:59, 6 November 2020 (UTC)

@MKaur (WMF): Thank you for your reminder. I have submitted report 2019-2020 through the portal. Regards, Tuanminh01 (talk) 01:41, 10 November 2020 (UTC)
@Tuanminh01: The updated report is for 2018-2019, while the report is due for August 2019-July 2020 period. Please update the same on data portal.
@MKaur (WMF): Thanks, report re-submitted. Tuanminh01 (talk) 16:51, 15 November 2020 (UTC)

Regards,

MKaur (WMF) (talk) 18:38, 13 November 2020 (UTC)

Join the Global Conversations on November 21 and 22[edit]

Hola, こんにちは, E kaabo, Ciao, ਸਤਿ ਸ਼੍ਰੀ, Hello, سلام, Halo, Salut, 你好, Nnọọ, হ্যালো, Hallo, สวัสดี, Dzień dobry, Gyebale ko, வணக்கம், Mi Kwabo, ନମସ୍କାର, приветствие, שלום, Mholo, नमस्ते, γεια, Ahoj, ഹലോ, 여보세요, مرحبا, Բարեւ Ձեզ, Xin chào, Hallå, ಹಲೋ, Sawubona, નમસ્તે, Здраво, Merhaba, Talofa, హలో, Olá, ನಮಸ್ಕಾರ

Vietnam Wikimedians User Group, we would love to see you at the upcoming Movement Strategy Global Conversations. It’s been a while.

The Movement Strategy Global Conversations will take place on Saturday November 21, 11:00 to 15:00 UTC, and Sunday November 22, 17:00 to 21:00 UTC, and you are warmly invited.

The focus will be to look at priorities identified by communities and affiliates, and to begin to create a movement-wide implementation plan for 2021. The main sessions will be in English. Any group interested to support live interpretation in another language may be able to receive a rapid grant. Let us know as soon as possible.

Please register by Nov. 20 so we can share the Zoom login information with you. If you have any questions or comments, don’t hesitate to reach out to the Support Team via Telegram, Wikimedia Chat or by email at strategy2030(_AT_)wikimedia.org.

Looking forward to seeing you on November 21 or 22.

MPourzaki (WMF) (talk) 16:05, 16 November 2020 (UTC)

Registered. Alphama (talk) 18:10, 18 November 2020 (UTC)

Call for insights on ways to better communicate the work of the movement[edit]

The Movement Strategy recommendations published this year made clear the importance of establishing stronger communications within our movement. To this end, the Foundation wants to gather insights from communities, including affiliates, on ways we all might more consistently communicate about our collective work, and better highlight community contributions from across the movement. Over the coming months, we will be running focus groups and online discussions to collect these insights. We hope your affiliate will decide to share your thoughts by participating in a focus group or joining the discussion on Meta-Wiki.

ELappen (WMF) (talk) 18:54, 18 November 2020 (UTC)

Ưu tiên mục tiêu 2030[edit]

Chào các bạn, phong trào Wikimedia đang tiếp tục tìm kiếm ý kiến đóng góp của cộng đồng về phần Wikimedia 2030 Movement Strategy Recommendations, có thể có 10 mục tiêu chính. Các bạn có biết ý kiến Wikipedia tiếng Việt cần mục tiêu nào nhé:

 1. Increase the Sustainability of Our Movement (Tăng tính bền vững của phong trào của chúng tôi)
 2. Invest in Skills and Leadership Development (Đầu tư vào Phát triển Kỹ năng và Lãnh đạo)
 3. Improve User Experience (Cải thiện trải nghiệm người dùng)
 4. Manage Internal Knowledge (Quản lý kiến thức nội bộ)
 5. Provide for Safety and Inclusion (Cung cấp cho sự an toàn và hòa nhập)
 6. Identify Topics for Impact (Xác định chủ đề cho tác động)
 7. Ensure Equity in Decision-making (Đảm bảo công bằng trong việc ra quyết định)
 8. Innovate in Free Knowledge (Đổi mới kiến thức miễn phí)
 9. Coordinate Across Stakeholders (Phối hợp giữa các bên liên quan)
 10. Evaluate, Iterate, and Adapt (Evaluate, Iterate, and Adapt)

Các bạn cho ý kiến trong vòng vài ngày nhé, cảm ơn các bạn.  A l p h a m a  Talk 18:03, ngày 18 tháng 11 năm 2020 (UTC)

Các bạn cho ý kiến đi ạ, Meta yêu cầu dự án và nay phải submit rồi. Tạm thời với dự án tiếng Việt, tôi ưu tiên:
 • Improve User Experience (Cải thiện trải nghiệm người dùng, nhất là thành viên mới)
 • Manage Internal Knowledge (Quản lý kiến thức nội bộ, chủ yếu kiến thức về quy định, cách giải quyết vấn đề giữa các thành viên)
 • Ensure Equity in Decision-making (Đảm bảo công bằng trong việc ra quyết định, tức mỗi quyết định đưa ra cần chú trọng và có tính tham khảo cộng đồng)
 A l p h a m a  Talk 18:20, ngày 19 tháng 11 năm 2020 (UTC)
Dự án chúng ta quá yếu, tuy vậy ý kiến của tôi là 1- Tăng tính bền vững của phong trào, 2-Đầu tư vào Phát triển Kỹ năng và Lãnh đạo, 7-Đảm bảo công bằng trong việc ra quyết định, 9-Phối hợp giữa các bên liên quan. ✠ Tân-Vương  18:29, ngày 19 tháng 11 năm 2020 (UTC)
Ý kiếnː Chúng ta nên tập trungː Một là, Quản lý kiến thức nội bộ (Nhất là Quy chế, quy định và việc phân loại thể loại tri thức). Hai là, Phối hợp giữa các bên liên quan (Tập trung vận động chính sách, quan hệ đối tác bên thứ ba, giao tiếp, trao đổi) .Ba là, Đánh giá-Tổng hợp-Điều chỉnh (Tập trung vào việc đánh giá tổng quan, quảng bá, chia sẻ, thu hút và duy trì thành viên cho việc đóng góp).  T à i T â m T ì n h  Thảo luận 15:05, ngày 20 tháng 11 năm 2020 (UTC)
Cảm ơn các bạn, tôi sẽ xúc tiến báo cáo và liên hệ lại nếu cần thiết.  A l p h a m a  Talk 00:52, ngày 21 tháng 11 năm 2020 (UTC)

Sunday November 29 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Take flight with us.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the August, September, and October SWAN meetings, and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates including the recent proposed changes to the Wikimedia Foundation Bylaws, this month we are meeting on Sunday November 29, and you are all invited to RSVP here.

(Note that the UTC times of 03:00 UTC and 19:00 UTC are the same as before, although a number of places have had daylight savings time changes since our last meeting).--Pharos (talk) 18:52, 24 November 2020 (UTC)

Global Conversations continue on December 5 and 6[edit]

Hola, こんにちは, Ciao, Hello, سلام, Halo, Salut, 你好, Nnọọ, হ্যালো, Hallo, สวัสดี, Dzień dobry, வணக்கம், приветствие, שלום, Mholo, हैलो, γεια, Ahoj, ഹലോ, 여보세요, مرحبا, Բարեւ Ձեզ, Olá, Xin chào, Hallå, ಹಲೋ, Sawubona, Здраво, Merhaba, Talofa, హలో

Global Conversations Dec. 5 & 6

Hi Vietnam Wikimedians User Group. 250 people participated in virtual Global Conversations that took place on November 21 and 22. The conversation continues on December 5 and 6 and we warmly invite you to take part. Registration is open until December 4. Looking forward to seeing you.

Since September, many groups have shared their local, regional, and thematic priorities for implementing the Movement Strategy recommendations. During the first set of Global Conversations on Nov. 21 and 22, we focused on initiatives that should be globally prioritized and coordinated. We invite you to read the selected global priorities. What do you like about them? What is missing? And what would make you want to play an active role in implementation? Share your thoughts in advance and continue the conversation on December 5 and 6.

Looking forward to seeing you again, or for the first time, on December 5 and 6.

MPourzaki (WMF) (talk) 20:58, 25 November 2020 (UTC)

Sunday January 10 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Into the blue.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the August, September, October, and November SWAN meetings, and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates including SWAN input on Interim Global Council and Movement Charter, this month we are meeting on Sunday January 10, and you are all invited to RSVP here.

To start the exchange of ideas on the IGC early, and to help prepare before the SWAN calls, we have set up and invite everyone to participate at this etherpad. If you like a more interactive way of discussing, we have also made a jamboard. Check here for more details.

--Pharos (talk) 18:41, 1 January 2021 (UTC)

Project Grant Open Call[edit]

This is the announcement for the Project Grants program open call that started on January 11, with the submission deadline of February 10, 2021.
This first open call will be focussed on Community Organizing proposals. A second open call focused on research and software proposals is scheduled from February 15 with a submission deadline of March 16, 2021.

For the Round 1 open call, we invite you to propose grant applications that fall under community development and organizing (offline and online) categories. Project Grant funds are available to support individuals, groups, and organizations to implement new experiments and proven ideas, from organizing a better process on your wiki, coordinating a campaign or editathon series to providing other support for community building. We offer the following resources to help you plan your project and complete a grant proposal:

Weekly proposals clinics via Zoom during the Open Call. Join us for #Upcoming_Proposal_Clinics|real-time discussions with Program Officers and select thematic experts and get live feedback about your Project Grants proposal. We’ll answer questions and help you make your proposal better.

Program officers are also available to offer individualized proposal support upon request. Contact us at projectgrants@wikimedia.org if you would like feedback or more information.

We are excited to see your grant ideas that will support our community and make an impact on the future of Wikimedia projects. Put your idea into motion, and submit your proposal by February 10, 2021!

Please feel free to get in touch with questions about getting started with your grant application, or about serving on the Project Grants Committee. Contact us at projectgrants(_AT_)wikimedia.org.
RSharma (WMF)MediaWiki message delivery (talk) 07:56, 28 January 2021 (UTC)

Sunday February 21 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

We are a mosiac.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the August, September, October, November, and January SWAN meetings and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates, this month we are meeting on Sunday February 21, and you are all invited to RSVP here.

To help set priorities for the SWAN agenda, and also to help manage which global conversations should be a focus in general, we have set up and invite everyone to participate at this SWAN priorities form.

Possible topics include Community Board seats, Interim Global Council, Strategy prioritization follow-up events, Branding, Universal Code of Conduct, Grant strategy, and WMF CEO search. That is a lot of things, which are most important to cover in our upcoming SWAN meeting?

--Pharos (talk) 18:52, 15 February 2021 (UTC)

Sunday March 21 Strategic Wikimedia Affiliates Network meeting[edit]

Community as a hand-carved gem.

The Strategic Wikimedia Affiliates Network (SWAN) is a developing forum for all Wikimedia movement affiliates to share ideas on the Wikimedia 2030 strategy process. It expands on the model of the All-Affiliates Brand Meeting to help lay some of the groundwork for a future Global Council.

Following up on the August, September, October, November, January, and February SWAN meetings and June's All-Affiliates Brand Meeting, as well as strategic and outreach topics of mutual concern to all affiliates including Grants relaunch and Community Board seats, this month we are meeting on Sunday March 21, and you are all invited to RSVP here.

(Note that the UTC times of 03:00 UTC and 19:00 UTC are the same as before, although some places have had daylight savings time changes since our last meeting).--Pharos (talk) 04:16, 17 March 2021 (UTC)

Invitation to discuss the Universal Code of Conduct enforcement[edit]

‎Dear Vietnam Wikimedians User Group:

My name is Ramzy. I work for the Wikimedia Foundation to facilitate discussions with Affiliates in the ESEAP region about the Universal Code of Conduct. I sent an email to primary contact(s) of your Affiliate about a week ago, and I want to post a follow-up request on this page.

During the Movement Strategy discussions, an initiative to Provide for Safety and Inclusion initiative was included as one of the 10 primary recommendations. This initiative covered the formulation of an Universal Code of Conduct, which was ratified by the Board of Trustees in February 2021. In this phase, we would like to engage Affiliates to discuss their ideas, thoughts and concerns about how to implement, enforce, and report violations of the UCoC. As a major Affiliate in the ESEAP region, we view that your experiences, ideas, and concerns would be of great contribution to plan and formulate a global enforcement guideline of the UCoC.

I would like to inquire about your availability to have a conversation within the period of coming three weeks until mid-April. It could be in one of these models:

 • Survey: a Google Form-hosted survey is available in English to be filled by all member. Please note this survey will be conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement. The survey link would be open until the end of April.
 • Internal meeting: should you prefer to discuss the UCoC internally, we have provided some initial topics to discuss, and I would be glad to receive the feedback from that meeting.
 • One-on-one meeting: should you prefer this, I would be available to arrange a meeting via your preferred channel of communication to explain about UCoC and hear what your Board and/or members think.

Please let me know what you prefer.

Best, RamzyM (WMF) (talk) 23:45, 7 April 2021 (UTC)