Talk:WikiBotevgrad

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

,,,Никола Илиев Близнаков,,, е учител по биология, природозащитник , директор на ППМГ "Акад. Проф. Д-р Асен Златаров"

/16 юли 1934 – 24.12.2017/

Биография и творчески път[edit]

Никола Близнаков е роден на 16 юли 1934г. в град Стара Загора, където завършва средното си образование. Висше образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност биология през 1957г. Учителства в град Твърдица и град Гълъбово. От 1960г. започва творческият си път в Ботевград. Бил е за малко заместник- директор на Селскостопанският техникум. От 1971 г. до пенсионирането си /1994/ е директор на ППМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” – Ботевград. Има издадени множество статии в централния и местен печат, и издаден учебник по Обща биология за селскостопанските техникуми и училища. Издадени са много природозащитни и педагогически статии. С активна гражданска позиция и природозащитна дейност. По време на неговото управление на гимназията , тя става природо-математическа и печели голям авторитет не само в бившия Софийски окръг, но и в цялата страна.

Природонаучна дейст[edit]

Никола Близнаков е активен деец на движението за опазване на околната среда в Ботевградския край. Негова е заслугата заедно със зоологът доц. д-р Владимир Бешков за обявяване на местността „Мухалница” в защитена, тъй като там се намира природната забележителност „Жабешко блато”, наречена така заради уникалната ежегодна миграция на Планинската жаба (Rana temporaria), която се размножава в блатистата местност. Той е основател и председател на местния пещерен клуб „Бисера” . Автор е на редица научни статии, стихове и дърворезба.

Награди и отличия[edit]

През 2002 година е удостоен със званието „Заслужил гражданин на Ботевград”. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – I степен. Отличия на Българска федерация по спелеология и Българското туристическо дружество.

Източник: http://botevgrad.com/news/66469/Predi-tri-godini-botevgradchanka-e-alarmirala-instituciite-za-opasnost-ot-presahvane-na-Jabeshkoto-blato/ https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0 http://eea.government.bg/zpo/bg/area.jsp?NEM_Partition=1&categoryID=6&areaID=100 http://botevgrad.com/news/56345/Nikola-Bliznakov-navarshva-80-godini/