Training modules/dashboard/slides/11511-close-paraphrasing-quiz/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Training modules/dashboard/slides/11511-close-paraphrasing-quiz and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎español • ‎euskara • ‎magyar • ‎polski • ‎العربية

Szoros átdolgozás kvíz

Próbáld ki magad!
Olvasd el az alábbi, eredeti (fiktív) szöveget, majd válaszd ki azt a lehetőséget, amelyik szerinted a Wikipédián való közlésre legalkalmasabb szövegváltozatot tartalmazza.

Állítás:

„1967-ben a bostoni szavazók mindössze 25%-a vett részt a marhatartásra kijelölt területek korlátozásáról szóló szavazáson. Dr. Bickford kutatása szerint ennek oka a szavazólap zavaró nyelvezete volt; pontosabb megfogalmazás esetén a támogatók aránya is magasabb lett volna.”
Hogyan osztanád meg a fenti információt a Wikipédián?'
 1. „1967-ben a szavazók negyede támogatta a bostoni marhatartásra szolgáló terület korlátozását. Egyes kutatók szerint ennek oka a zavaró megfogalmazás, és többen vettek volna részt a voksoláson, ha a szavazólap egyértelműbben lett volna megfogalmazva.” (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! Habár a szavak különböznek, az általános szerkezet azonos (a szöveg ugyanúgy az évvel, a szavazók számával és a voksolás témájával kezdődik). A szavak megváltoztak, a struktúra azonban megegyezik.
 2. „Dr. Bickford szerint Bostonban a szavazásra jogosultak 25%-a támogatta a marhatartásra szolgáló városi terület korlátozását.” (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! Habár az információ forrása egyértelmű (habár technikailag helytelen), azt a szöveg szóról-szóra másolja. Ha ez jogvédett szöveg lenne, akkor a fenti változat jogsértés lenne.
 3. „A kutatások szerint a marhatartás korlátozásáról szóló 1967-es bostoni szavazás alacsony támogatottságának okai az összezavarodott választók és a nem egyértelmű kérdések.” (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYES! A fenti példa jól mutatja, hogyan kell a Wikipédián információt közölni (feltéve, hogy a forrásokat megadod).
 4. „A bostoni szavazók többsége nem értette a kérdést, így a legtöbben a marhatartásra szolgáló városi terület korlátozására szavaztak.” (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! Ugyan a megfogalmazás egyedi, de légy óvatos – a fenti szövegváltozat ellentétes értelmű az eredeti állítással; ezért fontos, hogy megértsd a forrást azelőtt, hogy dolgozni kezdenél vele!

(A kérdés megbeszélése)