WMDOC/Wikimedia and free content one-pager/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Important note: When you edit this text, you agree to release your contribution in the public domain. If you don't want this, please don't edit.

De Wikimedia Foundation[edit]

De Wikimedia Foundation is een non-profit organisatie die verschillende vrije-inhoud projecten op Internet aanbiedt, zoals Wikipedia, de prijs-winnende meertalige encyclopedie. Andere online projecten zijn onder andere: Wikibooks, vrije, open-inhoud leerboeken; Wikinieuws, een vrije nieuws bron; Wikiquote, een vrije verzameling citaten; Wikisource, een vrije bibliotheek; Wikispecies, een open, vrije verzameling soorten; en Wiktionary, een vrij meertalig woordenboek.

Wikimedia Foundation, Inc. is opgericht om de noodzakelijke infrastructuur te ontwikkelen en te onderhouden voor de groeiende online projecten. De stichting, officieel gevestigd in de staat Florida van de Verenigde Staten, is eigenaar van de servers en andere bedrijfsmiddelen, en verzekert dat de uitgaven van de organisatie worden betaald. Lokale afdelinge zijn opgezet in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Servië en Zwitserland om de projecten op nationaal niveau te ondersteunen en te promoten. De Wikimedia Foundation werkt merendeels met vrijwilligers en is volledig afhankelijk van donaties en subsidies om de missie van het leveren van vrije kennis aan iedere persoon in de wereld te kunnen bewerkstelligen.


Vrije inhoud[edit]

Alle artikelen in projecten van de Wikimedia Foundation zijn vrije inhoud; dit betekent dat ze voor elk doel door iedereen gebruikt mogen worden, inclusief uitzending en commercieel gebruik.

Iedereen die bijdraagt aan de projecten stemt toe in het in een of meer vrije licentie geven van zijn bijdragen, zoals de 'GNU Free Documentation license' of de 'Creative Commons Attribution' licentie. Deze licenties zijn ontworpen om niet alleen hergebruik door anderen van de inhoud mogelijk te maken, maar ook wijziging van het materiaal. Zij hebben enkele beperkingen, in het bijzonder dat ieder gebruik van het materiaal ook vrij gelicenseerd moet zijn, en dat de auteurs (of hun aangewezen vertegenwoordiger zoals de Foundation zelf) als auteur vermeld worden. Dit idee van het delen van je auteursrechthebbende creaties, en het gebruiken van een licentie dat toekomstige afgeleide werken ook soortgelijk gedeeld worden, staat bekend als “copyleft”.

Gebruikmakend van dit vrije-inhoud model, kunnen artikelen snel aangepast worden keer op keer door degenen die bijdragen aan de projecten, waarbij iedere auteur bouwt op het materiaal geleverd door eerdere redacteuren. Artikelen neigen te groeien, en grote stukken worden afgesplitst om hun eigen artikel te worden, maar soms worden artikelen gesnoeid tot de basale feiten als overenthousiaste bijdragers te gedetailleerd raken in hun proza. De mogelijkheid tot aanpassen, uitbreiden, of verwijderen van informatie geven de Wikimedia Foundation projecten hun noodzakelijke dynamische karakter.