Osztályozás

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wiki labels and the translation is 100% complete.
A Wikipédia:Osztályozás lapba integrált segédeszköz működés közben.
Osztályozó segédeszköz. A Wikipédia:Osztályozás lapba integrált segédeszköz működés közben.

Az osztályozás (angolul wiki labels) célja szócikk-szerkesztések egy osztályozott gyűjteményének előállítása.

Az osztályozott szerkesztés egy olyan szerkesztés, amihez valaki kézzel hozzárendelt különféle jellemzőket (például: „vandalizmus”, „hasznos szerkesztés”, „helyesírási javítás”). Ha kellő számú ilyen szerkesztést gyűjtünk össze, az számos kutatási és fejlesztési feladatnál nagyon hasznos lehet.

Az osztályozást lehetővé tevő szoftver egy MediaWiki segédeszköz/szerver páros, JavaScriptben és CSSben, illetve Pythonban, Flaskban és Postgresben írva.

Segédeszköz

Az osztályozó segédeszköz OAuth engedélyező ablaka.
OAuth engedélyezés. Az osztályozó segédeszköz OAuth engedélyező ablaka.

Azoknak a szerkesztőknek, akik telepítették a segédeszközt, az osztályozó projekt főoldalán megjelenik az osztályozás felhasználói felülete (ha az az adott wikin be lett kapcsolva). A szerkesztők megnézhetik az aktív kampányok listáját és részt is vehetnek azokban.

A rendszer az OAuth protokollt használja a szerkesztők azonosítására, az osztályozás így az azt végző szerkesztő központi fiókjához lesz kötve.

Telepítés

Semmit nem kell telepíteni. Csak látogasd meg a https://labels.wmflabs.org/ui/ címet, és válaszd ki, melyik wiki szerkesztéseit akarod osztályozni.

Felületfordítás

Az osztályozó eszköz fordítása a translatewiki.net-en történik. Ha segíteni szeretnél, lásd a translatewiki:Translating:Revision_scoring címet.

Szerver

A segédeszköz egy szerverrel kommunikál; a szerver kezeli a kampányokat (campaigns), feladatokat (tasks), munkaadagokat (worksets) és osztályozásokat (labels). A szerver négy alapmodulból áll: auth, users, campaigns és forms. A szerver néhány közvetlen szolgáltatást is nyújt a felhasználók számára: egy felületet új űrlapok tervezéséhez, és egy önálló segédeszközt.

Űrlapkészítő

labels.wmflabs.org/form_builder

Az „űrlapkésztő” felület az új osztályozási feladatokhoz szükséges űrlapok fejlesztésében és tesztelésében segít. Az űrlapok mezőit YAML formátumban lehet definiálni, az OOjs UI felépítését követő formátumban. Új űrlapot bárki javasolhat.

Az űrlapkészítő képe.
Űrlapkészítő. Az űrlapkészítő képe.

Önálló segédeszköz

labels.wmflabs.org/gadget

A fejlesztést és tesztelést megkönnyítendő, a segédeszközt egy önálló weboldal formájában is hozzáférhetővé tettük. Ha valamiért a wikin lévő példány nem működik, dolgozhatsz ezen a felületen is.

Az önálló segédeszköz képernyőképe.
Önálló segédeszköz. Az önálló segédeszköz képernyőképe.


API címek

/campaigns/ - Kilistázza azokat a wikiket, ahol van valamilyen kampány.


/campaigns/<wiki>/ - Kilistázza az adott wikiben elérhető kampányokat.

Fűzd az URL végéhez a ?campaign=stats kódot, ha a kampánystatisztikákat is akarod látni.


/campaigns/<wiki>/<campaign_id>/ - Információt szolgáltat egy adott kampányról.
 • Add az URL-hez a ?tasks paramétert, ha a kampányba tartozó feladatokat is akarod látni.
 • Add az URL-hez a ?worksets paramétert, ha a kampányba tartozó munkaadagokat is akarod látni. Az egyes munkaadagok statisztikáinak lekérdezése a ?worksets=stats paraméterrel lehetséges.
 • Add az URL-hez a ?assign paramétert, ha egy új munkaadagot akarsz kiosztani az aktuális felhasználónak. Ez csak akkor fog működni, ha (1) a felhasználó be van jelentkezve, (2) vannak kiosztásra váró feladatok, (3) a felhasználónak nincsen kiosztva olyan munkaadag, amivel még nem készült el.
/campaigns/<wiki>/<campaign_id>/<workset_id>/ - Információt szolgáltat egy adott munkaadagról.
 • Add az URL-hez a ?tasks paramétert, ha a munkaadagba tartozó feladatokat is akarod látni.
 • Add az URL-hez a ?worksets=stats paramétert, ha a munkaadag statisztikáit is akarod látni.
 • Add az URL-hez a ?campaign paramétert, ha a munkaadagot tartalmazó kampányt is akarod látni, és a ?campaign=stats paramétert, ha a kampány statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?abandon paramétert, ha vissza akarod helyezni a munkaadag megoldatlan feladatait a közösbe. Ez csak akkor fog működni, ha (1) a felhasználó be van jelentkezve, (2) a munkaadag a felhasználóhoz tartozik. Csak a megoldatlan feladatok kerülnek vissza a közösbe.
/campaigns/<wiki>/<campaign_id>/<workset_id>/<task_id>/ - Információt szolgáltat egy adott feladatról.
 • Add az URL-hez a ?campaign paramétert, ha a feladatot tartalmazó kampányt is akarod látni, és a ?campaign=stats paramétert, ha a kampány statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?worksets paramétert, ha a feladatot tartalmazó munkaadagot is akarod látni, és a ?worksets=stats paramétert, ha a munkaadag statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?label=<encoded json> paramétert, ha rögzíteni akarod a feladat megoldását. Például campaigns/enwiki/1/1/1?label={"damaging":true,"good-faith":false}. Ez csak akkor működik, ha a felhasználó be van jelentkezve.
/users/ - Információt szolgáltat egy felhasználóról.


/users/<user_id>/ - Információt szolgáltat egy felhasználó tevékenységéről.
 • Add az URL-hez a $campaign paramétert, ha látni akarod azokat a kampányokat, amikben van a felhasználóhoz rendelt munkaadag, és a ?campaigns=stats paramétert, ha a kampányok statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?worksets paramétert, ha látni akarod azokat a munkaadagokat, amik a felhasználóhoz vannak rendelve, és a ?worksets=stats paramétert, ha a munkaadagok statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?tasks paramétert, ha látni akarod azokat a feladatokat, amik a felhasználóhoz vannak rendelve. Ebben a nézetben csak azokat az osztályozásokat fogod látni, amiket a felhasználó adott.
/users/<user_id>/<campaign_id>/ - Információt szolgáltat egy felhasználó adott kampányon belüli tevékenységéről.
 • Add az URL-hez a $campstats paramétert, ha a kampány statisztikáit is akarod látni.
 • Add az URL-hez a ?worksets paramétert, ha látni akarod azokat a munkaadagokat, amik a felhasználóhoz vannak rendelve, és a ?worksets=stats paramétert, ha a munkaadagok statisztikáit is.
 • Add az URL-hez a ?tasks paramétert, ha látni akarod azokat a feladatokat, amik a felhasználóhoz vannak rendelve. Ebben a nézetben csak azokat az osztályozásokat fogod látni, amiket a felhasználó adott.
/auth/ - A felhasználók bejelentkezését segíti.


/auth/initiate/ - Elindítja az OAuth kézfogást egy MediaWiki wikivel.

Egy felugró ablakból érdemes hívni.

/auth/callback/ - A wiki fogja használni az OAuth kézfogás befejezésére.

Ha egy felugró ablakot ide irányítanak át, automatikusan be lesz zárva.

/auth/whoami/ - Információt ad egy bejelentkezett felhasználóról.

...

/auth/logout/ - Törli a munkamenetet (session) és elfelejti a felhasználót.

...

/forms/ - Információt szolgáltat az űrlapok konfigurációjáról és internacionalizációjáról.

Ezeket az űrlapokat mutatja az osztályozó segédeszköz.


/forms/<form_name> - Információt szolgáltat az űrlap konfigurációjáról.

...


Lásd még

Hivatkozások