Jump to content

WikiDojo

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikidojo and the translation is 100% complete.
WikiDojo në Wikimania 2016
Wikidojo në Wikimedia Conference 2016
Wikidojo at Wikicamp Brajčino 2017

Wikidojo është një aktivitet ku në mënyrë bashkëpunuese shkruhet një artikull në një takim të drejtpërdrejtë të Wikipedianëve.

Ideja orgjinale

Marrë nga biseda origjinale e Vassia Atanasova-së The Wiki Educator's Survival Kit: Some Tried and Tested Teaching Experiences from Bulgaria", të mbajtur më 20 dhjetor 2014, në takimin e CEE në Kiev, ideja nga Nikola Kalçev: Është zbatuar me sukses për herë të parë në 2015 Central and Easter Europe Meeting në Voore, Estoni.

 • Vetëm për nerds
 • Hapi 0: Lexoni What is Coding Dojo? dhe imagjinoni sikur jeni duke redaktuar Wikipedian.
 • Hapi 1: Merni n njerëz së bashku në një dhomë (idealja, n> = 7). Përcaktoni një faqe Wiki për krijim apo redaktim
 • Hapi 2: Caktoni një 'pilot' dhe një 'bashkë-pilot'. 'Piloti' kontrollon tastierën dhe 'bashkë-pilot"i jep ide. Të tjerët n-2 persona shikojnë të dy dhe të mësojnë nga përvoja e tyre.
 • Hapi 3: Pas ~ 7 minutash 'piloti' largohet e 'bashkë-piloti' bëhet 'piloti' dhe një shikues bëhet 'bashkë-piloti'.
 • Hapi 4: Përsërisni Hapin 3 deri në të gjithë të kenë qenë "Pilot" të paktën një herë.
 • Rezultati i Pritshëm : Ndarje Njohurish/ aftësish + artikull i balancuar

Përshkrimi

Wikidojo është një praktikë bashkëpunuese, frymëzuar nga kodimi dojos - ushtrime për programues kompjuteri, i cili përbëhet nga një grup Wikipedianësh me nivele të ndryshme të përvojës në redaktimi wiki. Grupi përbëhet nga një "piloti" - personi i vetëm në dhomën i cili mund të përdorin tastierën, një "bashkë-pilot" - i vetmi person tjetër i cili është lejuar që të flasi, dhe të vëzhgojë. Çdo shtatë minuta piloti bëhet një vëzhgues, bashkë-piloti bëhet një pilot dhe një vëzhgues të bëhet bashkë-pilot. Idealisht grupi do të përbëhet nga 10 persona, në mënyrë që e gjithë Wikidojo merr 70 minuta, me 20 minuta një seancë 90-minuta të mbetura për diskutim. Artikulli që do redakotohet duhet zgjedhur nga organizatori dhe prezantuesi para pjesëmarrësve në fillim të seancës. Redaktimi duhet projektuar në një ekran.

Duke shkruar një artikull në bashkëpunim, redaktorët mësojnë në lidhje me stilin e redaktorit tjetër - p.sh.

 • Kur burimet janë shtuar (para se të shkruar një fjali, pas saj, ose kurrë);
 • Si të tjerët kërkojnë për burime;
 • Çfarë lloj të burimeve janë të pranueshme për të tjerët;
 • Si të tjerët përmendin burimet e tyre;
 • Çfare templates janë më të preferuara;
 • Se si të tjerët vendosin cilat kategori duhen shtuar;

etj

Sidomos kur pjesëmarrës nga Wiki-t e ndryshme të punojnë së bashku, ato mund të krahasojnë rregullat dhe praktikat më të mira, të njohura nga Wiki-t e tyre, me ato të wikis huaj.

Këshilla të dobishme për organizatorët

 • Përgatitja
 • Zgjidh temat paraprakisht
 • Njihni pjesëmarrësit me rregullat
 • Të ketë një lehtësues të shikojnë kohën, dhe për të mbajtur rendin
 • Lër kohë të mjaftueshme për diskutim
 • Merrni reagime
 • Bëjeni sa më argëtuese!

Shih edhe

Lidhje të jashtme