Wikijunior/da

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Sprog:

Beck Foundation har kontaktet Wikimedia Fonden for at høre om vi kan udvikle undervisningsmateriale til et yngre publikum. Vi svarede at vi ville være interesserede i et sådant projekt og at vores materiale kan tilpasses børn. Et forslag blev sendt og vi modtog et lille beløb til at udvikle projektet (se October 16, 2004 board meeting). Hermed var projektet Wikibørnebøger født. Før der gås i detaljer med projektet skal det noteres at projektets titel stadig er en arbejdstitel, forslag til en bedre titel er meget velkomne.

Omkring materiale til tryk[edit]

Ideen bag Wikibørnebøgerne er at producere en serie af hæfter i farver på glossy papir (48pp., 8½ x 11) til et yngre publikum - dvs. børn i alderen 8-11 år. Hæfterne behandler forskellige emner, der fanger børn f.eks. astronomi, dyr, dinosaurer, lande i verden, naturvidenskab, historie og i teorien alle mulige andre emner vi kan komme i tanke om. Hæfternes emner vil indgå i små nummererede serier f.eks. "Afrikanske dyr", "Kødædende dinosaurer", "Sydamerika", "Den franske revolution" osv.

Hæfterne vil være rigt illustrerede med fotografier, diagrammer, skitser og originaltegninger. De skal være rettede mod børn, så skrivestilen skal være let og venlig. Teksterne skal følge et fastlagt format, så artiklerne vil få en grafisk sammenhæng selvom de behandler forskellige emner. På den måde kan børn nemt bladre igennem de forskellige artikler og finde netop den artikel de synes er spændende. Overblikket kan bl.a. opnås ved at erstatte standard-wikipedia-overskrifterne med spørgsmål f.eks. Hvor lever løver/giraffer/elefanter.

Projektet på internettet[edit]

Wikibørnebøgerne skal også have en online del. Som ethvert Wikiprojekt bliver de udviklet online, så wikisamfundet kan udvikle, editere og tjekke projektets materiale konstant. Der vil dog være enkelte forskelle mellem dette projekt og det traditionelle Wikipedia:

 1. Alt indhold skal tjekkes, Kilder til alt tilføjet materiale skal angives på artiklernes diskussionsside.
 2. I de engelske hæfter skal stavningen være ensrettet enten britisk eller amerikans men ikke en blanding.
 3. Der bliver ingen POV advarsler, f.eks. emnet om menneskelig forplantning vil kunne optræde i hæfterne men skal i så fald behandles smagfuldt og med hensyntagen til målgruppen.
 4. Onlineversionen af Wikibørnebøgerne skal have en feature hvor børn kan stille spørgsmål, på samme måde som på børne- og ungeportalen på den danske Wikipedia. Spørgsmålene vil blive kædet sammen med artiklerne der giver svaret. I de tilfælde hvor der ikke findes artikler endnu vil vi gøre hvad vi kan for at få hullerne udfyldt.
 5. Websitet der er tilgængeligt for børn vil ikke ligne websitet der er tilgængeligt for skribenterne. På den måde vil børn der søger informationer ikke blive fanget i redigeringskrige, personlige angreb og lignende.

Distribuering[edit]

Det er planen at børnebøgerne skal distribueres til hele verden. Prisen vil afhænge af hvor i verden man køber dem. Hæfterne skal være så billige at børn har råd til at købe dem.

I første omgang skrives Wikibørnebøgerne på engelsk. Men vi opmuntrer til oversættelser til mange flere sprog. Højest prioritet har oversættelser til latinamerikansk spansk, portugisisk og arabisk. Wikimedia Fonden vil derfor først give tilskud til trykning af hæfterne på disse sprog før tilskud gives til hæfter oversat til Klingonsk eller gotisk...

Kræfterne vil i første omgang blive lagt i emner der er af interesse for børn i udviklingslandene, da disse børn er primært mål for projektet.

Hvad mangler vi at gøre?[edit]

 1. Vælge et navn til projektet, se Wikijunior project name.
 2. designe et logo eller et navnetræk med udgangspunkt i det valgte navn, se Wikijunior project logo
 3. Vælge emnerne til de første serier: Dette er gjort - det biver:
 4. Udvælge det materiale, der skal bruges i de første hæfter.
 5. Udvælge standardspørgsmålene, der skal gå igen igennem serierne.
 6. Designe et prøvehæfte (4 pp.).
 7. Afsende prøvehæftet til undervisere for kommentarer.
 8. Udføre projektet
 9. Opstille projektstyringsplaner.
 10. Opstille budget.
 11. Planlægge trykning og distribution.

Mere information vil blive tilføjet her, efterhånden som projektet skrider fremad. Alle kommentarer bedes skrives på engelsk på diskussionssiden til den engelske udgave af denne side (da det er et flersproget projekt er det der de fleste sandsynligvis vil se din kommentar).

Projektets foreslåede "maskot" eller "fortæller", "Kiki"

(se også Proposal)

interesserede deltagere[edit]

see "Wikibørnebøger interesserede deltagere"

Folk der støtter ideen[edit]

 1. I doubt I will have time to participate (would in french though), but I just wanted to mention I supported the project greatly. Anthere 02:23, 25 Oct 2004 (UTC)
 2. Not sure how much I'll be able to help, but it sounds like a great project. Anthony DiPierro
  so, kinda like wikireaders for kids, yeah? sounds good. The bellman 04:18, 27 Oct 2004 (UTC) moved to Interested Participants
 3. Yann 13:19, 8 Nov 2004 (UTC)
 4. I wont be able to participate in english, but I'm interested to see if it works, for a future french version Guil 15:52, 8 Nov 2004 (UTC)
 5. Great project, I'm looking forward to the French version. Deviles 07:11, 9 Nov 2004 (UTC)
 6. Why not one more french, let's see how it works ... Tipiac 00:31, 11 Nov 2004 (UTC)
 7. Good idea. --Mero 12:22, 31 Dec 2004 (UTC)
 8. Cool, hope it works out Dan100 19:40, 11 Jan 2005 (UTC)
 9. I'd like to help, but I don't see how...but I am just coming out of the age group, so I would look forward to reading it! ~ Lewis1350 (talk | @) 03:28, 2005 Feb 18 (UTC)
 10. Waerth 07:39, 9 Mar 2005 (UTC)