Jump to content

Wikimedia Community User Group Turkey/Reports/2016 tr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Annual Report 2016
English version

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye İştirak Komitesi tarafından resmi olarak 9 Şubat 2016'da tanındı.

VikiProje: VikiPera

[edit]

Yılın en önemli etkinliklerinden birisi İstanbul'daki Pera Müzesi ile gerçekleştirilen Vikipera işbirliği projesi idi. Proje, birkaç adımdan oluşuyordu.

1. VikiProje: VikiPera. İnternet kullanıcıları müzedeki iki koleksiyon (Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar ile Osman Hamdi Bey koleksiyonları) hakkında Türkçe Vikipedi'de ansiklopedi maddesi oluşturmaya davet edildi. 13 Temmuz - 15 Ağustos tarihleri arasında bir yarışma yapıldı. Pera Müzesi tarafından kazananlara ödüller verildi. Yarışma sosyal medya kanalları ve basın yoluyla duyuruldu. Oluşturulan sayfaların listesi buradadır:Liste

2. Vikipera: Vikimaraton. VikiProje'ye ilgi büyük oldu ve Pera Müzesi'ndeki tablolarla ilgili maddelerin oluşturulmasına özellikle 15 yeni editörün yoğun katkısı oldu. Ancak oluşturulan maddelerin biçim ve düzen açısından Vikipedi'ye uygun olması için deneyimli vikipedistlerin bir daha maddelerin üzerinden geçmesi gerektiği görüldü. Deneyimli Vikipedistler 13 Ağustos'ta Müze'de buluşmaya davet etildi. Katılımcılar rehberli gezi ile eserleri yakından gördüler. Ardından müzenin yakınındaki kardeş kuruluşu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi'ne giderek birlikte maddeler üzerinde çalıştılar. Eskişehir, Bursa, Tekirdağ, İstanbul gibi farklı şehirlerden katılım oldu.

3. VKod-Pera. Müze içinde eser künyelerine yerleştirilen karekodlar sayesinde, eserler ile ilgili daha detaylı bilgi isteyen ziyaretçilerin ilgili Vikipedi maddelerine sergi galerinde telefonları ile karekodu okutarak ulaşabilmeleri sağlandı.

VEP ve üniversitelerdeki seminerler

[edit]
9 Kasım, SAÜ (2016)

2016'da Vikipedi Eğitim Programı çerçevesindeki etkinlikler, WMTR etkinliklerinin merkezindeki etkinliklerdendi. Uludağ Üniversitesi Psikoloji Böümü bu program için bir pilot kurum işlevi gördü. Programı önce lisansüstü bir derste başlattık, daha sonra daha kalabalık lisans derslerine uyguladık. Öğrencilerden çok olumlu geribildirimler alındı. Öğrenciler, Vikipedi'ye katkıda bulunmaktan hoşlandıklarını, kendilerini önemli ve topluma faydalı hissettiklerini; çalışmalarının sadece dersin hocası tarafından değil başka internet kullanıcıları tarafından da okunacağını bilmenin heyecan verici olduğunu ifade ettiler. Uludağ Üniversitesi'nin 14 fakültesinde 70binden fazla öğrencisi var ve halen Vikipedi ile bir eğitim aracı olarak tanışmamış bir çok öğrenci ve öğretim üyesi var. Psikoloji bölümünden sonra, programı aynı üniversitenin diğer bölümlerine ve başka üniversitelere yaymaya çalıştık.

Akademik kurumlarla kurulan ilişkiler sırasında akademik dünyanın da Vikipedi'nin işleyişine aşina olmadığın ve derslerde farklı şekillerde nasıl yararlanılabileceğini bilmediklerini gördük. Bu nedenle Vikipedi'yi derslerine entegre etme konusunda çekingendiler fakat onun yerine öğrencileri için genel bir Vikipedi sunumu yapmamızı istiyorlardı. Bu tür sunumlar için akademisyenlerin veya öğrenci kulüplerinin organize ettiği etkinliklere katıldık. İletişim kurduğumuz akademisyenlerden birisi Van şehrindeki Yüzüncüyıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeydi. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde öğrenim gören ve gelecekte derslerinde Vikipedi'yi kullanabilecek olan öğretmen adaylarına sunum yapmak heyecan vericiydi. Van'a gitme olanağımız olmadığından ilk defa çevrimiçi-konferansı deniyor olmamız açısından da bu etkinlik önemliydi. Sunum başarılı idi ve daha sonra da on çevrimiçi-konferansı kullanmaya devam ettik. Mümkün olduğunda bir vikpedistin üniversiteye gidip yüzyüze sunum yapmasını ve diğer Vikipedistlerin de soru-cevap kısmında soru cevaplayıp kendi deneyimlerini aktarmaları için veya sırf "merhaba" demek için çevrimiçi olarak etkinliğe katılmalarını tercih ediyoruz. Sakarya Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde böyle bir eğitim ve ardından uygulama yapıldı. Ayrıca Uludag Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde de sunum yapıldı.

Şimdye kadar bu etkinliklere 380 üniversite öğrencisine ulaşıldı. Her bir etkinlikten sonra sunumu yapan grup üyesi d topluluğu bilgilendirmek ve gelecek programlara yol göstermek için detaylı bir rapor hazırladı.

Vikipedi Kullanımı ve Tutum Araştırması

[edit]
3 Kasım 2016, PSİ2007 2016

WMTR, Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Leman Pınar Tosu'dan üniversite öğrencilerinin Vikipedi kullanımı ve tutumları konusunda bir araştırma yapmasını istedi. Dr. Tosun bu konuda görüşme yoluyla veri toplamak için bir araştırma tasarladı. Görüşmeler, araştırma yöntemleri dersini alan ikinci sınıf öğrencileri tarafından ders yükümlülükleri kapsamında ödev olarak gerçekleştirilmekte. Güz dönemi başında görüşme yapacak öğrencileri bilgilendirmek amacıyla bir vikipedst dersi ziyaret ederek Vikipedi'nin işleyişini, temel taşlarını anlattı. Veri toplamanın Aralık 2016'da bitmesi bekleniyor. Veriler bahar döneminde analiz edilip raporlanacak.

Üniversite dışı seminerler

[edit]
Pera Müzesi, 7 Ekim 2016

Yıl boyunca genellikle akademik dünya ile işbirlikleri gerçekleştirmiş ve üniversite öğrencilerine ulaşmaya çalışmış olsak da toplumun farklı kesimlerinden gönüllülere ulaşmak için etkinlik yapabileceğimiz başka uygun yer ve platformları araştırdık. Atölye çalışmaları ve düzenleme maratonları (editaton) düzenlemek istememize rağmen üniversite dışında da çoğunlukla Vikipedi hakkında genel bir sunum yapma talebi aldık. Bu tür etkinliklerin bir örneği Bursa'da gerçekleşti. Bir vikipedist, 29 Kasım'da bir felsefe topluluğuna konuşmacı olarak davet edildi ve Vikipedi'nin felsefesini anlattı. İkinci bir adım olarak, Türkçe vikipedi'deki antik filozof maddeleri üzerinde çalışmak üzere bir atölye çalışması yapılması görüşüldü. Grubun İzmit şubesinde ise 13 aralık'ta bir sunum yapıldı. Bursa'da Şiir Kütüphanesi'nde şiir-sevenlerle atölye çalışması yapmak üzere görüşmeler yapıldı.

Üyelerimiz 7 Ekim'de Pera Müzesi'nde bir Vikipedi'ye Giriş eğitimi verdiler. Katılımcılar müzedeki Katherine Behar: Veri Girişi sergisini gezdikten sonra vikipedi yazarlığı hakkında bilgi alıp nasıl Vikipedi maddesi oluşturacaklarını öğrendiler.

Düzenleme maratonları

[edit]

WMTR'ın ilk düzenleme maratonu Art+Feminism maratonu idi. Istanbul'da 5 Mart 2016'da gerçekleşti. Duyurusu basında ilgi gördü. Etkinlik için girişimde bulunan, İstanbul'da bir radyo programıcısı idi ve bağlantıları etkinliğin çevrimiçi ve çevrimdışı kanallarda yeralmasında etkili oldu. Bu etkinlik sayesinde bazı grup üyeleri İstanbul'da yüzyüze gelme imkanı buldu. Etkinlik sayfası buradadır.

Aynı dönemde benzer bir etkinlik, Kadınlar Günü vesilesiyle Finlandiya Büyükelçiliği tarafından Ankara'da gerçekleşti. Bu etkinlik bazı WMTR üyeleri tarafından çevrimiçi olarak desteklendi.

Kadınlar hakkında madde oluşturma ile ilgili bir başka düzenleme maratornu 8 Aralık 2016'da BBC Türkçe tarafından İstanbul'da düzenlendi. Bu etkinlik, BBC 100 Kadın serisi ile Wikimedia UK'nin ortaklığı ile gerçekleşen organizasyonun bir parçasıydı. Etkinlik sırasında katılımcılara WMTR üyeleri destek verdi.

Grup toplantıları

[edit]

Kuruluş aşamasında WMTR, 2015 yılının Ekim-Kasım aylarında İstanbul'da üç yüzyüze toplantı ve bir de İstanbul dışından üyelerin de katılabildiği çevrimiçi toplantı yaptı. Grup resmen kurulduktan sonra 19 Şubat'ta İstanbul'da bir toplantı daha yapıldı. Ardından Mart ayıdna bazı üyeler Art+Feminism etkinliğinde biraraya gelme fırsatı buldu ; son olarak 8 Ağustos'ta bir çevrimiçi toplantı yapıldı. Pera Müzesi'ndeki Vikimaraton etkinliği vesilesiyle 13 Ağustos'ta farklı şehirlerden katılımcılar İstanbul'da buluştu.

Bu tarihten sonra etkinlikler küçük çevrimiçi toplantılar veya e-posta yoluyla yazışarak planlandı. 23 Kasım'da Wikimedia UK'den gelen bir ziyaretçi ile buluşmak üzere (Jwslubbock) İstanbul'da yüzyüze gelindi.

Uluslararası etkinliklere katılım

[edit]
  • Wikimedia Orta ve Doğu Avrupa Bahar Yarışması: Wikimedia Orta ve Doğu Avrupa Bahar Yarışması'nın yerel ayağı düzenledni. 20 katılımcı 134 madde üretti. Here is the local page: CEE Spring 2016 Turkey
  • Wikimania 2016:Bir WMTR üyesi 21 -28 Haziran arasında gerçekleşe Wikimania 2016'ya katıldı. Katılımcının notları buradadır: Wikimania 2016 İzlenimeleri
  • Wikimedia Orta ve Doğu Avrupa Toplantısı:İki WMTR üyesi 27-29 Ağustos'ta gerçekleşen Wikimedia Orta ve Doğu Avrupa Bahar toplantısına katıldı. Katılımcıların notları buradadır: İzlenimler 1, İzlenimler 2

Sosyal ağlar

[edit]

Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye'nin kurulmasından sonra grubun Facebook ve Twittre hesapları oluşturuldu. Wikipedia etkinlikleri hakkında haberler ile eğitim videoları bu hesaplarda paylaşılmakta.