Jump to content

Comunicació/Centre de Recursos/Relat i missatges/Comunicar eficaçment temes abstractes al públic

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Outdated translations are marked like this.
Centre de Recursos Comunicatius

Compartir coneixement sobre les comunicacions de Wikimedia - Afegiu-ne!

Com comunico amb eficàcia temes abstractes per al públic, com "coneixement lliure"?

Problema

Nosaltres concebem un món en què cadascun dels humans pugui compartir lliurement la suma de tot el coneixement. Això és el que volem. La missió de Wikimedia és educativa: capacitar i involucrar la gent per crear i difondre lliurement el coneixement. Això és el que fem per tal d'ajudar a fer realitat la nostra visió. D'aquí el terme coneixement lliure, que és bàsicament una eina per a la nostra missió. Per definició, és abstracte, precisament: advocant el coneixement lliure estem suggerint que el coneixement no és (prou) lliure. Però, quantes persones que coneixen considerarien que el seu coneixement "no és lliure"? Quantes persones pensarien aquest tipus de preguntes? Probablement no molts, ja que per entendre què és el coneixement lliure cal entendre el seu oposat, ... de la mateixa manera que només es pot entendre el concepte de la salut si entens el que significa no ser saludable. És complementari. Un no té sentit sense l'altre.

Ara, cada vegada que defensem el nostre concepte de coneixement lliure requerim al nostre públic objectiu que comparteixi les nostres premisses que el coneixement no pot ser lliure. Però, de fet, no ho fem. En el seu lloc, expliquem coses com els drets d'autor i copyleft o la història del domini públic, que al seu torn són tan abstracte com coneixement lliure. Que difícil! Coses abstractes no són intuïtives. En general, la gent recorre a exemples concrets per explicar-se. Per sort, la Viquipèdia és precisament un exemple concret perfecte:

Solució

De la mateixa manera que la gent no deu ser conscient dels aspectes no lliures del coneixement, també a) coneixen la Viquipèdia i b) els agrada la Viquipèdia. Com era d'esperar, la Viquipèdia és un gran punt de partida comú per explicar els principis del coneixement lliure. Intenta connectar el funcionament de la Viquipèdia amb les experiències quotidianes del teu públic objectiu. En què estan interessats? Què els preocupa? Les cinc polítiques públiques sobre l'accés, la censura, els drets d'autor, la responsabilitat intermediària i la privacitat de Wikimedia són grans recursos que pots utilitzar. Fes una ullada a l'explicació sobre com les polítiques públiques donen suport a la Viquipèdia. Aquesta és la teva relació amb el projecte que tothom coneix i li agrada. Llavors, comprova les cinc polítiques i escull les diverses declaracions respecte a la censura, la vigilància, el (no-)accés, els drets d'autor, etc. Aquestes són les teves connexions amb les preocupacions del públic en general. D'aquesta manera, en lloc d'explicar el coneixement lliure en un nivell meta es pot explicar una història començant per la Viquipèdia i mostrant el paper que exerceix en la creixent era digital, amb tots els seus problemes. En resum:

  1. Explica l'abstracte amb exemples concrets: La Viquipèdia és l'exemple més exitós de coneixement lliure. L'obertura, la col·laboració, la compartició, la neutralitat, etc. com a fortaleses sense les quals la Viquipèdia no seria possible.
  2. Utilitza la nostra política pública com a font d'argumentació: La gent està preocupada sobre qui controla la informació en l'era digital. Els nostres suports necessaris i forts en per exemple la privacitat i la censura demostren com la Viquipèdia és un tema que està estretament entrellaçat amb grans problemes del nostre temps.
  3. "4 plantilles": Pots anar de la visió de Wikimedia a la nostra missió, a la Viquipèdia com l'exemple més reeixit de coneixement lliure, al seu impacte en la societat, com s'indica al web de política pública (lloc web extern, per a la versió Meta vegeu la Política pública).