Wikimedia Quarto/2/Wikijunior/Nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Internationale jaar van het kind - Kindertekening
Internationale jaar van het kind - Kindertekening

Als bewijs dat onze inspanningen erkend worden, werd Wikimedia enige tijd geleden benaderd door de Beck Foundation met de vraag of we educatief materiaal konden ontwikkelen voor een jonger publiek. Nadat wij hiertoe een voorstel hadden gedaan, waren zij bereid om US$ 10.000 (circa € 7.500) te steken in een project om online en gedrukt materiaal te ontwerpen voor kinderen van 8-11 jaar.

Dit project werd in eerste instantie niet enthousiast ontvangen op de mailinglist van de Foundation. Kritiekpunt was dat het project te eenzijdig door de Board bedacht was, met te weinig invloed vanuit de gemeenschap. Toen het project echter ontwikkeld werd op Meta, kreeg het project een duidelijker doel, en kreeg het de steun van iedere vrijwilliger die kennis nam van het project.

Als het Wikijuniorproject afgerond is, zullen onze boeken wereldwijd beschikbaar zijn voor kinderen, niet alleen voor hun ouders. Ofwel gratis, ofwel betaalbaar voor kinderen. Deze boeken in de vorm van glossy en full-colour tijdschriften zullen kleurrijk en rijk geïllustreerd zijn, om de nieuwsgierigheid en leergierigheid te bevorderen.

Het project wordt momenteel ontwikkeld als een onderdeel van Wikibooks. Zodra het eerste boekje af is, wordt de inhoud verplaatst naar een gedeelte van de site die niet gewijzigd kan worden door onze lezers. De inhoud wordt dan gecontroleerd door gekwalificeerde docenten en opvoedkundigen.

Een van de grootste uitdagingen tot nu toe is het aanpassen van onze schrijfstijlen en de inhoud aan kinderen. De schrijvers balanceren tussen te speels en te serieus. Uiteindelijk, als we meer onderwerpen gaan behandelen, moeten we kiezen tussen censuur en geschiktheid voor kinderen. De eerste onderwerpen die behandeld worden geven dat soort problemen nog niet: "Big Cats" (Grote katachtigen), "The Solar System" (Het Zonnestelsel) en "South America" (Zuid-Amerika) zijn de eerste boeken die de gemeenschap besloten heeft samen te stellen. Er hebben ook enkele interessante experimenten plaatsgevonden om te bepalen hoe meerdere inhoudslagen tegelijkertijd gelay-out kunnen worden.

Het boek over Zuid-Amerika wordt het snelst opgebouwd, dankzij vrijwilligers van dat continent.

We hebben al aanbiedingen gehad om de boeken te vertalen in het Deens, Frans, Portugees, Spaans en Zweeds. Ons uiteindelijke doel is om die projecten onafhankelijk van het Engelstalige project te laten ontwikkelen. Extra financiële steun zal nodig zijn om gedrukte versies te publiceren in andere talen.

Ik moedig iedereen aan om de vorderingen van Wikijunior te aanschouwen. Voeg informatie toe, meld jezelf aan als vertaler, discussieer mee over de naam van het project. We hopen dat Wikijunior zal bijdragen aan de goede naam van Wikimedia, nu dit het eerste project zal zijn dat werkelijk zichtbare resultaten zal hebben in de wereld buiten internet.