Wikimedia Sverige/Bok och Biblioteksmässan 2008

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Wikimedia Sverige
Nyliga redigeringar
Senaste ändringarna
För medlemmarna
Medlemssidan
Protokoll
Årsmötesprotokoll
Styrelsemötesprotokoll
Diverse
Wikimedia och media
Stadgar - en.
Årsmöte
Kontonummer
Styrelsens arbetsmaterial
Alla undersidor
Bilder och dokument
Maillista
Webshop
Om mallen
För att Wikimedia Sveriges egen senaste ändringar skall fungera måste den här mallen läggas in på alla våra sidor.

Denna sida hålls inte uppdaterad. Den aktuella versionen ligger på Wikimedia Sveriges nya webbplats.

Det här är Wikimedia Sveriges arbetssida för Bok- & Biblioteksmässan 2008, [1]


FÖRBEREDELSER[edit]

"Varför är vi där?"[edit]

är en viktig fråga under förberedelsearbetet. Svaret ska inte vara "för att vara där". Han såg två okej skäl:

 1. kvalitativa: för att skapa image och kännedom, med andra ord: vad ska våra "kunder" tänka/tycka om oss?
 2. kvantitativa: sälj- eller kontaktmål, med andra ord: vad ska våra "kunder" köpa av oss? (Medlemskap, föreläsningar, böcker, tröjor, donationer...)

Reklamfrågan[edit]

Vi skulle behöva något tydligt budskap på våra inbjudningar, affischer, T-shirts och broschyrer. Vad vill vi att besökarna ska göra? Vad får kunderna ut av att göra det? Det här kanske rimmar illa med hur Wikipedia fungerar, men för att det ska vara någon mening med att vi är på mässan tror jag att vi behöver ett lite mer säljbart budskap än "redigera på Wikipedia så att den blir bra så småningom" eller ”så här fungerar Wikipedia”. Kanske något i stil med en slogan. Vad sägs om ”Vad vet du?”? Han tipsade om ett par saker som ett budskap kan tilltala: lönsamhet, trygghet, bekvämlighet, omtanke, miljö, prestige, lustfylldhet. Här tror jag att det kan skilja sig lite mellan de olika dagarna. På fackmässan (fram till fredag em) kan budskapet kanske handla om att sälja föreläsningar om hur Wikipedia fungerar till bibliotek, lärare, bokcirklar, etc (lustfylldhet att gå på föreläsning, bekvämlighet, prestige?), och förhoppningsvis att sälja min bok och boken med artiklar (omtanke?). På resten av mässan kan budskapet delas mellan att få folk att börja redigera (lustfylldhet) och att sälja tröjor och böcker (lönsamhet - mässpris). Men jag är definitivt öppen för era tankar. Dock bör vi börja snart.

Tumregel[edit]

för hur det kommer att gå för oss: 10 knack ger 5 snack och 2 tack. Det betyder rent konkret: Varje pers av oss når kanske 4 besökare per timme = 20 personer per dag. 80 besökare per person av oss under hela mässan.

Knyta ihop webben med mässan[edit]

Till exempel så att en tävling som utlyses på i vårt fall Wikipedia skulle kunna få sin klimax på mässan. Några snabba förslag från mig: vi berättar på Wikipedia att vi ger den som plåtar den bästa bilden under bokmässan (det finns gott om kändisar där) och laddar upp på Commons ett pris, vi berättar att vi ger den 100:e personen som kommer till vår monter varje dag ett pris, eller vi ger (uppenbara) ledtrådar på nätet till en tävling på mässan. Finns det några människor vi hemskt gärna vill få dit? Tävlingar på Wikipedia kan ge inträdesbiljetter till bokmässan, till exempel.

Pressmapp[edit]

Bör vi göra snarast. Det rör sig om en enkel text, fria bilder (inga problem där inte) och en CD eller en länk till nätet, och en angivelse om var vi finns på mässan (monter E00:11, rakt fram från huvudentrén och runt hörnet till vänster, i mitten av raden). Den pressmappen ska vi lägga i pressrummet och fylla på inför varje dag. Det kommer vara flera hundra journalister där varje dag och de vill ha saker att skriva om. Alltihop läggs helst i plastficka, så att journalisterna slipper veckla ut mappar och kan se innehållet direkt.

Pressreleaser[edit]

Vi bör göra pressreleaser inom kort till alla facktidningar som har med böcker, internet och fri programvara att göra. Åtminstone boktidningarna har rätt lång pressläggning så det är dags nu att göra något. Någon som kan tänka sig att skriva ihop något pressrelease-aktigt – med någon nyhet i? Jag har inte riktigt tid just nu med alla konferenser och annat. Vanliga media behöver vi inte kontakta förrän senare. Men vi kan utnyttja nyhetstorkan på sommaren genom att få in artiklar då.

Visitkort[edit]

Vi måste ha visitkort och en snygg hemsida tills dess!

Åtgärdslista för förberedelser[edit]

Åtgärd Färdig datum Ansvarig Kommentar Färdig
Designa visitkort 2008-05-30 Ainali Bygger på den grafiska profilen. Till vilka?
Skriva pressmeddelanden 2008-06-01
Trycka visitkort 2008-08-31 Hur många? Budget?
Skriva text till pressmapp

UTFÖRANDET[edit]

Montern[edit]

Montern måste naturligtvis vara billig, om vi inte hittar någon sponsor som kan tänka sig att lägga ut en del pengar. Men det behöver inte betyda att den måste tråkig. Björn pratade en hel del om att man skulle ha något som fångade besökarnas blickar snarare än det vanliga upplägget med ett bord och uppsatta affischer. Jag har flera förslag där.

 1. vi har datorer, inte på bord utan på staplar av traditionella uppslagverk
 2. vi använder färgad belysning, kanon med Wikipedia och/eller en projektor som projicerar Wikipedialoggan i taket.
 3. vi pratar med en konstnär (jag känner flera här i Göteborg) som gör någon typ av konstverk, till exempel en Wikipediaglob, W-loggan eller en stor bok med text ur Wikipedia i, eller så fortsätter vi med Lars bok ”10.000 fakta som inte finns på internet” i jättefomat.
 4. vi satsar på aktiviteter istället för objekt: tävlingar, intervjuer (kan vi få dit Einar Spetz? Någon kändis?), korta kurser (på regelbundna tider), eller utlottningar.
 5. vi använder ljud – tangenttryckningar, upplästa artiklar eller filmer från de olika Wikipedia Academy som ordnats. Man får dock inte ha musik.
 6. vi har ett golv som består av urrivna sidor ur något uppslagverk eller utskrivna sidor från Wikipedia (under ett skyddande lager genomskinlig plast). Här får man gärna komma med fler uppseendeväckande förslag. Kanske något att skicka till wikipediagemenskapen?
  Size of English Wikipedia in August 2007.svg
 7. vi kanske skulle kunna förstora den där bilden som jämför hur stor Wikipedia är i jämförelse med en normal människa och sätta upp på väggen (eller ha med i broschyren).


Vår monter är ju riktigt liten, så vi blir nog tvungna att satsa på

 1. vårt folk som står där och
 2. att renodla så mycket vi kan. Att skaffa folk vet vi kan vara svårt, men folk bör inte stå mer än 4 timmar i rad. Vi kanske får försöka hitta någon typ av betalning till de som ställer upp, förutom inträde till mässan. Tröja, bok, mat, vad som som fungerar. För den som vill kanske vi skulle kunna betala för de halvdagar med mässutbildning som Mässan håller (à typ 450:-) och därmed ge lite CV-knuffar.

Tröjor[edit]

De tröjor vi har på oss bör ha vår monterplats på synlig plats: E00:11, samt vårat budskap, se ovan.

Samarbete[edit]

Vi bör också satsa på samarbete med till exempel Vulkan (se mitt tidigare mail).

Broschyrer[edit]

Broschyrerna bör göras om så att de blir mer ”kundtillvända”. Vad tjänar de på att bli medlemmar? Varför ska de redigera? Hur redigerar man? Särtryck från boken kanske?

Betalningar[edit]

Det bör gå att betala på något smidigt sätt: inbetalningskort som är färdigutskrivna eller kanske till och med att vi kan låna en kontokortsdragare någonstans ifrån. Ingen ska behöva gå därifrån för att hämta pengar för då kommer de sällan tillbaka.

Medlemsvärvning[edit]

Vi har intresseanmälningslappar färdigutskrivna. Vilken information behöver vi från dem? Namn, adress, men sen? Det här handlar ju om vad vill få ut av mässan. Björn tipsade om att det vi ska sikta på är överenskommelser: vi skickar material, vi gör affär, vi bokar besök (seminarie, säljbesök, utbildningspaket etc), vi skickar offert, de får vara med i vårat register.


Åtgärdslista för utförandet[edit]

Åtgärd Färdig datum Ansvarig Kommentar Färdig

UPPFÖLJNINGEN[edit]

En del som Björn tryckte väldigt mycket på var uppföljningen. Många satsar så hårt på själva mässan att de glömmer att många försäljningar sker efter mässan: folk som vill ha offerter (i vårt fall på föreläsningar, tröjor, etc), folk som kanske har tänkt att köpa men som behöver den lilla extra knuffen, eller bara folk som vi ska ha med i vårt intresseregister och som får nyheter lite tidigare än andra. Det här knyts samman av intresseanmälningslapparna där vi har flera alternativ att kryssa i så att de hamnar i olika register. Här skulle olika personer kunna ta hand om olika intressegrupper.

För egen del kom jag att tänka på följande saker under dagen:

 • vi kanske skulle kunna göra reklam för Wikipedia Sverige och våra aktiviteter, såsom WP:Academy genom att låna hit Ziedlermedaljen
 • det här är något som vi borde satsa en del på: Wikipedia Academy rullar på och FSCONS kan jag i stort sett ta hand om (med lite stöd av Kristoffer och Johan) fram till själva konferensen, men det här kommer kräva lite eftertanke och ”go”. Jag skulle vilja hoppas att vi har det som krävs.

Åtgärdslista för uppföljningen[edit]

Åtgärd Färdig datum Ansvarig Kommentar Färdig