Wikipedians of Slovenia User Group/Reports/2023/Tbilisi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Wikimedia CEE Meeting 2023 v Tbilisiju: Poročilo[edit]

brezokvirja
brezokvirja

Wikimedia Community User Group Georgia je uspešno organizirala letno konferenco Wikimedia CEE Meeting 2023 v Tbilisiju, ki je potekala od 15. do 17. septembra. Ta dogodek se osredotoča na projekte Wikimedije, vključno z Wikipedijo in drugimi sorodnimi projekti, v državah Srednje in Vzhodne Evrope ter v zadnjem času tudi v Srednji Aziji. Konference v živo se je udeležilo približno 150 udeležencev.

Udeležba naše uporabniške skupine

Našo uporabniško skupino sva na konferenci zastopala Upwinxp in Pinky sl.

Raznolik program[edit]

Poster slovenske uporabniške skupine na CEE Meeting 2023: »Zakaj smo še vedno zgolj uporabniška skupina (in ne uradno društvo)?«

Program, ki se je pričel v petek, 15. septembra, je vključeval glavne teme: raznolikost, tehnologija in pravo, strategija in upravljanje, sodelovanje v skupnosti, izobraževanje, pokritost in kakovost vsebine. Te teme so bile obravnavane skozi različne formate, vključno s skupinskimi razpravami, predavanji, delavnicami, paneli in kratkimi predstavitvami. Tokrat Slovenci nismo imeli predavanja, temveč smo se predstavili s posterjem. Večina tem znotraj tridnevnega konferenčnega programa je poudarjala pomen sodelovanja znotraj CEE skupnosti in povezovanja ter podpore, ki jo CEE Hub nudi lokalnim projektom.

CEE Youth Group[edit]

Maja 2023 je bila ustanovljena CEE Youth Group, katere član je tudi Upwinxp. Cilji te skupine so izmenjava izkušenj, podpora in ustvarjanje priložnosti za sodelovanje mladih wikipedistov. Na konferenci se je skupina prvič sestala v živo in predstavila preostali skupnosti. Mlajši od 26 let ste vabljeni, da se pridružite tej skupini. Za vas naj bi bili organizirani posebni dogodki.

Poudarek na podpori[edit]

S pomočjo regionalnega CEE Huba lahko pridobimo obsežno podporo za različne potrebe, vključno z vzpostavljanjem stikov z drugimi člani CEE skupine, pisanjem prošenj za finančna sredstva, tiskanjem promocijskega materiala, izobraževanjem, itd.

Upravljanje CEE Huba[edit]

Glasovanje, za katerega ste dali pooblastilo Pinky sl, se ni izvedlo, saj so nekatere skupnosti izrazile različne poglede na upravljanje in podeljevanje glasov, glede na njihovo večjo aktivnost. Razlike v razumevanju upravljanja CEE Huba so še vedno prisotne.

Skupinska slika pred univerzo v Tbilisiju

Zaključek programa[edit]

Konferenca se je zaključila v nedeljo, 17. septembra 2023, z zaključno sejo, kjer so bili predstavljeni glavni cilji CEE Huba, kandidata za naslednjo lokacijo konference (Istanbul ali Prizren) ter podelitev priznanja Celebrated Wikimedian za mesec september. Nagrada, ki jo je prejela Pinky sl, je namenjena vsem slovenskim Wikimedijcem, ki prispevajo k razvoju in širjenju znanja v Wikipediji in drugih projektih Wikimedije. To je priznanje za naše dolgoletno skupno delo.

Dokumentacija konference[edit]

Vse gradivo in predstavitve s konference so na voljo v Zbirki – Category:Wikimedia CEE Meeting 2023 documentation. V kratkem bodo objavljeni tudi posnetki predavanj.

Zaključek[edit]

Takšne vrste srečanja so za nas zelo koristna, saj nam predstavljajo priložnost za izmenjavo izkušenj z drugimi skupnostmi, spoznavanje s tujimi sodelavci, vir navdiha za možne prihodnje projekte in motivacijo za njihovo izvedbo. Nudijo nam potrditev in obenem spodbudo, da je naša skupina trdno vpeta v mednarodno skupnost in da je kljub omejenim virom, tako finančnim kot človeškim, lahko zelo uspešna.

Sestavila: Upwinxp in Pinky sl