Wikiquality/Portal/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Wiki-Quality.png Blue Glass Arrow.svg Wikimedia-logo-meta.png
This page was recently moved from Quality Wiki.
The page probably requires cleanup – please feel free to help out. Remove this template once that is done.

Hasznosabbá akarjuk tenni a Wikipédiát, és ehhez szükségünk van a Te segítségedre!

A minőség számít. Új utakat keresünk a Wikipédia és testvérprojektjei pontosságának és megbízhatóságának növelésére, és meg szeretnénk szólítani világszerte azokat a fejlesztőket, tesztelőket, szerkesztőket és adományt felajánlókat, akik segíteni tudnak ebben. Ha szeretnél hozzájárulni a Wikipédia használhatóbbá tételéhez, olvass tovább.

Hogyan segíthetsz: Adakozz a Wikimedia Alapítványnak

A Wikipédiát egy nonprofit szervezet, a Wikimedia Alapítvány működteti. A nekik adott pénzzel segítesz biztosítani az új technológiák kifejlesztéséhez és nagyléptékű minőségfejlesztési kezdeményezések elindításához szükséges erőforrásokat.

Hogyan segíthetsz: Teszteld a lapváltozatok címkézését

Lehetővé akarjuk tenni a megbízható szerkesztők egy csoportjának, hogy megjelölhessék a szócikkek azon változatait, amiket leellenőriztek, és amik garantáltan pontosak és mentesek a vandalizmustól. Ezt a wiki-szoftvernek egy Flagged Revisions (megjelölt változatok) nevű kiegészítése fogja lehetővé tenni.

Egy előzetes nemhivatalos tesztváltozat a http://wikixp.org/qa/ címen érhető el. (Ez a szerver csak korlátozott nagyságú forgalmat képes kiszolgálni, ezért időről időre előforhat, hogy leállítják.)

Rövidesen elindul egy nagyobb, nyilvános tesztoldal is. Bővebben itt találhatsz róla és a címkézéssel kapcsolatos további terveinkről.

Hogyan segíthetsz: Nézd meg Luca de Alfaro professzor bemutatóját a bizalmi színkódokról

Luca de Alfaro az informatikai tudományok docense a Santa Cruz-i University of California egyetemen. Az általa vezetett kutatócsoport a Wikipédia laptörténeteinek mintáit tanulmányozza. A csoport készített egy bemutató oldalt, ahol a wikipédia-szócikkek egyes részletei aszerint vannak színezve, hogy az adott szövegdarab szerzője mennyire megbízható.

A Wikimedia Alapítvány támogatja Luca munkáját, és keresi a legjobb megoldást arra, hogyan lehet a Wikipédia részévé tenni. Próbáld ki Luca bemutatóját, és írd meg a wikiquality-l levelezőlistára, mit gondolsz róla.

Hogyan segíthetsz: Szerkeszd a wikit :-)

A Wikipédia bárki által szerkeszthető, és az is marad. Ha még soha nem írtál bele korábban, olvasd el az új szerkesztőknek szóló ismertetőnket. Ha tudod, hogyan kell szerkeszteni, de nem tudod, mit írjál, a közösségi portálon találsz útmutatást. Ha egy adott témát szeretnél kidolgozni, csatlakozhatsz a megfelelő műhelyhez.

Hogyan segíthetsz: Oszd meg az ötleteidet vagy a kódodat

Amióta csak a Wikipédia létezik, keressük a módját, hogyan lehetne szisztematikusan fejleszteni a minőséget. Ha be szeretnél kapcsolódni ezekbe a beszélgetésekbe, feliratkozhatsz a wikiquality-l levelezőlistára, ami kimondottan ennek a témának van szentelve. Ha PHP programozó vagy, azt is ezen a listán tudják megmondani neked, milyen fejlesztésekbe tudsz bekapcsolódni. Végül pedig van egy ötletgyűjtő oldalunk, ahol megnézheted, hogy az ötletedet felvetették-e már korábban, és ha nem, beleírhatod.

A Wikipédia logója
A Wikipédia logója

A Wikipédiáról

A Wikipédia 2001 januári indulása óta az önkéntesekből álló nemzetközi közösségünk 250 különböző nyelven összesen több mint hatmillió szócikket írt.

A Wikipédia ingyenes, reklámmentes, és szabadon felhasználható bármilyen célra. Hiszünk abban, hogy a tudás elé nem szabad korlátokat állítani, és hogy a művelődés az alapvető emberi jogok egyike. Ezért egy közhasznú szervezet, a Wikimedia Alapítvány üzemelteti a Wikipédiát.

El akarjuk nyerni a bizalmadat.

A Wikipédia egy nagyon különös lexikon, amit bárki bámikor átírhat. Azt akarjuk, hogy megnézhesd, egy adott cikket hányan láttak már, és mennyire találták jónak. Ez nem azt jelenti, hogy fel akarnánk adni a tömeges együttműködés alapelveit: az alacsony belépési küszöböt és a lapos, értékelvű hierarchiát.

De amikor ránézel a Wikipédia egy szócikkére, meg akarjuk magyarázni neked, hogy pontosan mit látsz. Gondolj úgy erre, mint az élelmiszerek összetételét tartalmazó címkék információkra ragasztható megfelelőjére. Amin nem találsz ilyen címkét, azt mindig ellenőrizd le, nézd meg a laptörténetét, olvass utána a megadott forrásokban.

A Wikipédia mindannyiunké. Fogjunk össze, és tegyük a lehető legjobbá.