Jump to content

Wikivoyage/Over ons

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Twee zaken: Eerst en vooral is er het project Wikivoyage, daarnaast is er de geregistreerde vereniging Wikivoyage e.V. Beiden worden hieronder voorgesteld.

The logo of Wikivoyage
The logo of Wikivoyage

Wikivoyage is een gratis web-based reisgids voor zowel reisbestemmingen en reisonderwerpen, geschreven door vrijwilligers. Dit project heeft de doelstelling om op lange termijn een volledige en up-to-date wereldwijde reisgids te worden.

De naam Wikivoyage is een mix van het Hawaiiaanse woord "Wiki" dat "snel" betekent en het Franse woord "Voyage" dat reis betekent. Door middel van de technologie genaamd Wiki kan elke internetgebruiker, op elk gewenst moment, een artikel wijzigen of aanmaken met een webbrowser en zonder specialistische kennis.

Veel details zijn onderhevig aan voortdurende veranderingen. Wikivoyagers - dat zijn de vele auteurs van dit project - reizen niet alleen over de hele wereld. Ze delen hun kennis met andere reizigers en maken het vrij beschikbaar voor iedereen die erin geïnteresseerd is.

Wikivoyage is op 10 december 2006 gescheiden van Wikitravel. We streven naar hetzelfde doel. Door de volledige inventaris over te nemen van de Duitse wikitravel is de Duitse tak van Wikivoyage nu de meest uitgebreide wiki-gebaseerde inventaris van reisinformatie in de Duitse taal. Een jaar later werd ook een Italiaanse tak gestart.

Wikivoyage is gratis, in tegenstelling tot conventionele reisgidsen. De informatie is vrij beschikbaar op het internet, en iedereen kan het gebruiken en kopiëren indien de oorsprong wordt aangegeven door de auteurs. Dit is gebaseerd op de copyleft licentie "Creative Commons Attribution-Share Alike", die ook commercieel gebruik mogelijk maakt. In aanvulling op de online versie kan een offline versie gratis worden gedownload.

We beschouwen de structuur van een vereniging als de beste vorm voor ons project.

Wikivoyage e.V. is een geregistreerde vereniging volgens de Duitse wetgeving. De erkenning van algemeen belang is verleend. Het lidmaatschap van de vereniging is toegankelijk voor iedereen. De algemene vergadering neemt belangrijke beslissingen die het project als geheel betreffen. De algemene vergaderingen vinden plaats op de hoofdpagina, waar ook stemmingen worden gehouden. De beslissingen zijn openbaar, maar alleen de leden van de vereniging mogen stemmen en bijdragen schrijven op de overlegpagina's.