Wikimedia Commons/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to: navigation, search
Език: English  · العربية · български · čeština · Deutsch · македонски · română · русский
Wikimedia projects
Complete list of Wikimedia projectsList of Wikimedia projects by size
Лого на Общомедия

Общомедия (началната страница на български) е централно хранилище за либерално лицензирани изображения, музика, звук & видео клипове, както и озвучени текстове. Стартира на 7 септември 2004 г.

Управление на Общомедия[edit]

WMF board member Ting започна дискусия на Commons:Village_pump#Some_reflections_about_the_governance_of_Commons относно управлението на Общомедия.

Какво е Общомедия ?[edit]

Общомедия предотвратява дублиране на качени на медийни файлове, които могат да се използват от всички проекти на Фондация Уикимедия. Например, която и да е картина от Общомедия може да се вгради в страниците на всички езици на Уикипедия.

Общомедия е също така и многоезична. Това означава, че на много езици съществува в една и съща страница. Това може да стане, тъй като повечето "съхранявани неща" са изображения с кратки описания. Моля, вижте картата на проекта или старата картата на проекта за всички детайли.

Обосновка на проекта[edit]

Преди всеки един от многото сестрински проекти на Уикимедия - Уикипедия, Уикиречник, Уикикниги, Уикиизточник, Уикицитат използваха собственото си пространство за съхраняване на изображения. Не е надеждно да се ползват изображения от един проект за друг. Много неща качени за един проект могат да останат незабелязани за друг. При което се налагаше безмислено дублиране на интелектуална и творческа работа, както и ненужни съкращения и по-голяма издръжка.

Шаблони[edit]

Може да се използват {{Commons}} шаблони в сестринските на Wikimedia проекти (т.е. Wikipedia, Wikibooks, Wikinews...) сочейки към Общомедия. Вижте template:Commons.

Първи стъпки[edit]

Като начало е добре да прочетете първи стъпки в Общомедия

Директни връзки към проект[edit]

За началната страница на този проект, моля, вижте http://commons.wikimedia.org/ за повече информация.