Book tool/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Book tool and the translation is 100% complete.
Printed Wikipedia-books

Het is de bedoeling om de extensie Collection in meer WMF-projecten te laten gebruiken, waardoor het sorteren van artikelen en het converteren van PDF mogelijk is. Deze pagina is bedoeld om gemeenschappen te begeleiden naar een succesvolle implementatie van deze extensie. Het richt zich daarbij op Wikipedia in zijn verschillende talen. Om een indruk te krijgen van hoe deze tool werkt, ga naar en.wikipedia.org en zoek naar "Print/export" > "create a book" in de zijbalk.

Introductie

Dit hulpmiddel staat gebruikers in staat om persoonlijke selecties van pagina's samen te stellen in boekvorm. Boeken kunnen worden:

 • bewerkt en gestructureerd worden met gebruik van hoofdstukken
 • blijvend & geladen, gedeeld
 • opgebouwd worden als PDF (voorbeeld)
 • geëxporteerd worden als ODF tekstdocument
 • besteld als een geprint boek met PediaPress (voorbeeld)

Zie dit persbericht Wikis Go Printable voor meer informatie over dit project.

De extensie wordt getest op *.wikibooks.org sinds oktober 2008 en is geactiveerd op de Duitse Wikipedia sinds 27 januari 2009. Verder zijn er uitbreidingen gepland.

Hoe iets te doen

Mogelijk bezoekt u deze pagina omdat u op de hoogte bent gebracht dat uw Wikipedia deze extensie binnenkort zal implementeren. Sommige dingen moeten worden ingesteld en deze pagina's (proberen een leidraad) te zijn.

 • Vertaal Help. Er zijn vier helppagina's die vertaling nodig hebben. Zie Gebruikte pagina's bij deze extensie voor suggesties over waar deze pagina's in uw wiki aangemaakt moeten worden.
 • Vertaal de tutorial het hulpmiddel boek
  Met betrekking tot de feedbackpagina zal er waarschijnlijk veel feedback zijn en moet u een manier vinden om vertaalde problemen te filteren en door te sturen naar de Engelse Feedback pagina op meta. Meer informatie. Bovendien gebruiken sommige gebruikers vaak de discussie op de Help-pagina om commentaar te geven op het hulpmiddel, niet op de Help.
  Een link naar de feedbackpagina bovenaan de overlegpagina lost dit probleem op.
  Tip voor vertalers: geef deze extensie een test drive op http://simple.wikipedia.org om een beter begrip te krijgen van de functies en concepten die worden gebruikt met deze uitbreidingen. Wees ook voorzichtig wanneer u het woord "page" vertaalt, want het kan verwijzen naar een wiki-pagina (of artikel) en een pagina in een PDF of gedrukt boek.
 • Maak andere gerelateerde pagina's, categorieën en sjablonen. Het beste als de extensie eenmaal is geïmplementeerd, zie #Pages used by this extension.
 • Verzamel een lijst met sjablonen met inhoud die in PDF's moet worden weggelaten, zie #Templates to exclude in offline exports.

Zodra deze basisprincipes zijn voltooid, zijn er enkele optionele verbeteringen mogelijk:

Concepten

boek
verwijst meestal naar een collectie van pagina's (hoofdstukken, titel en subtitel zijn optioneel), kan ook verwijzen naar een afgeleid PDF, een geprint boek of een opgeslagen boek.
tijdelijk boek
een collectie van artikelen, opgeslagen in de huidige browsersessie. De lijst van artikelen van een tijdelijk boek is [[Special:Book]].
opgeslagen boek
een opgeslagen collectie van artikels staat op een normale wikipagina. Ofwel in de gebruikersnamespace ([[User:Name/Books/Bookname]]), ofwel in de main namespace ([[Wikipedia:Books/Bookname]]). Opgeslagen boeken kunnen worden geladen. Het tijdelijk boek is dan een kopie van het opgeslagen boek.
bladzijde
verwijst meestal naar [[Special:Book]] waar alle artikelen van een transiënt boek worden vermeld en het boek kan worden gewijzigd, opgeslagen, besteld, geëxporteerd. Kan ook verwijzen naar een opgeslagen boek.
(boek) portlet
"boek maken" in de zijbalk (bevat 'artikel toevoegen/verwijderen'-, 'Toon boek (N artikelen)'-, 'Boek laden'-, 'Boek verwijderen'-, 'Boeken helpen'-links).
boek help
De hoofdpagina [[Help:Books]] gelinkt vanuit het portlet.
"offline-export", "export", "in gedrukte vorm", "gedrukte versie", ...
verwijst naar het exporteren van een boek, hetzij digitaal (PDF, ODF) of fysiek (gedrukt boek).
"Suggesties", "Voorgestelde pagina's"
verwijst naar een functie die pagina's suggereert die verband houden met de huidige reeks pagina's in het boek.

Taal aanpassen

Probeer concepten goed te krijgen. Bijvoorbeeld, "Toon boek (19 pagina's)" kan verkeerd worden geïnterpreteerd alsof de PDF 19 pagina's zal hebben, hoewel het gebaseerd zal zijn op 19 artikelen en waarschijnlijk veel meer pagina's in een PDF of gedrukt boek zal hebben. Waar verwijst wis boek naar als men net een opgeslagen boek heeft geladen dat nu ook een transiënt boek is?

Als u berichten moet wijzigen, moet u ze in translatewiki.net (ext-collectie) (effectief na de volgende software-update) wijzigen of voor de wiki wijzigen door [[Special:Allmessages]] te bezoeken en te filteren opr "coll-*" om alle gerelateerde berichten te zien. Een snelle blik op de bron kan helpen om bij twijfel de juiste bericht identificatie te vinden.

Opmerking: De metafoor boek werkt goed voor de meeste wiki's. Maar dat doet het niet op *.wikibooks.org waar het botst met hun concept van boek. Als u vertalingen in translatewiki.net wijzigt, is het misschien goed om alle projecten (bijv. wikibook) die dezelfde taal gebruiken op de hoogte te stellen.

Het vertalen van de berichten die in geproduceerde PDF's worden gebruikt, kan ook worden gedaan in translatewiki.net (mwlibrl).

Dubbelcheck met translatewiki.net om te controleren of alle systeemberichten die in deze extensie worden gebruikt, zijn vertaald voor uw taal.

Pagina's die door deze extensie worden gebruikt

Lijst van alle pagina's, categorieën en sjablonen die moeten worden gemaakt.

Pagina's

[[Special:Book?bookcmd=book_creator]] (vereist geen aanmaak)
Een speciale introductiepagina (de pagina die wordt getoond wanneer een gebruiker op "Boek maken" klikt) die het mogelijk maakt om de "boekmaker" in te schakelen en een korte helppagina te transcluderen. De naam van deze helppagina kan worden ingesteld in coll-book_creator_text_article De standaardinstelling is: Help:Books/Book creator text, d.w.z. een subpagina van de geconfigureerde helppagina met de naam "Book creator text".
[[Special:Book]] (geen aanmaak nodig)
Een speciale pagina die alle belangrijke interacties op transient books mogelijk maakt.
[[Special:Book/rendering]] (geen aanmaak nodig)
De pagina die opgebouwd wordt verandert tijdens het genereren van het document. Als het klaar is, wordt een downloadlink naar het document weergegeven. Er kan ook een fout worden weergegeven als het genereren mislukt. Tekst kan worden geconfigureerd in coll-rendering_text, coll-rendering_article, coll-rendering_status, coll-rendering_page, coll-rendering_finished_text, coll-is_cached, coll-excluded_templates en coll-blacklisted_templates.
[[Special:Book/load_collection]] (geen aanmaak nodig)
Wordt gebruikt bij het laden van opgeslagen boeken. Alleen zichtbaar voor de gebruiker als men een boek wil laden, hoewel er een ander boek in de sessie bestaat. Tekst kan worden geconfigureerd in coll-load_overwrite_text, coll-overwrite, coll-append en coll-cancel
[[Help:Books]]
Hoofdpagina van de hulp (voorbeeld) voor dit hulpmiddel, gelinkt vanuit de portlet. De locatie kan worden geconfigureerd in het systeembericht coll-helppage
Alle sjablonen waarnaar op deze pagina wordt gelinkt, worden in gedrukte vorm uitgesloten. Het wordt aanbevolen om deze functie niet te gebruiken, omdat het een gecentraliseerde en inflexibele aanpak is. wordt in plaats daarvan voorgesteld (zie hieronder). Locatie kan worden gewijzigd in coll-template_blacklist_title.

Categorieën

[[Category:Wikipedia:Book tool]]
Gebruikt om alle documentatie en aanverwante pagina's en sjablonen op te slaan.
[[Category:Wikipedia:Books]]
Categorie die alle opgeslagen boeken bijhoudt. Deze categorie is bijzonder omdat alle opgenomen pagina's als boek kunnen worden geladen door een link "boek laden" die in de portlet verschijnt als men een pagina in deze categorie bezoekt. Dat gezegd hebbende, opgeslagen boeken worden automatisch toegevoegd op het moment van aanmaken, terwijl niet-opgeslagen boek pagina's niet in deze categorie zouden moeten bestaan. Kan worden geconfigureerd per coll-bookscategory. Waarschijnlijk wilt u dit bericht wijzigen in "Wikipedia:Books" (categorie "Books" is de standaard).
[[Category:Exclude in print]]
Wordt gebruikt om alle sjablonen bij te houden die informatie injecteren die nutteloos of afleidend is bij het exporteren (zie hieronder voor enige motivatie). Kan worden geconfigureerd met coll-exclusion_category_title.

Sjablonen

[[Template:Saved book]]
Dit sjabloon (voorbeeld) wordt automatisch bovenaan elk opgeslagen boek geplaatst. Het kan worden aangepast om een opgeslagen boek-pagina aantrekkelijker te maken en om wat metadata te bevatten. Locatie kan worden geconfigureerd met coll-savedbook_template.
[[Template:Hide in print]]
Dit sjabloon (voorbeeld) retourneert alle opmaak die is doorgegeven in de eerste parameter (lees: doet niets). Indien toegevoegd aan de [[Category:Exclude in print]] maakt het het mogelijk om selectief inhoud in gedrukte boeken of PDF's weg te laten. Erg handig! Je kunt dit een naam geven zoals je wilt, maar vergeet niet om het toe te voegen aan de categorie en het te documenteren/linken in de hulp van de expert. Opmerking: Deze sjabloon werd snel overgenomen en was al snel een van de meest opgenomen sjablonen, dus misschien wilt u deze beschermen.
[[Template:Only in print]] en [[Template:PrintOnly in print]]
Dit sjabloon (voorbeeld) retourneert niets van de opmaak die is doorgegeven in de eerste parameter, terwijl het corresponderende [[Template:Only in print/Print]] (voorbeeld) de doorgegeven opmaak retourneert. Zie Help voor experts voor meer informatie over de */Print-subpagina die wordt gebruikt om sjablonen in print te vervangen. Het voorvoegsel dat wordt gebruikt om sjablonen in gedrukte vorm te vervangen, kan worden geconfigureerd met coll-print_template_prefix.

Een aangepaste licentiebron instellen

Sommige gemeenschappen willen misschien wat extra tekst toevoegen aan de licentie in de PDF. De licentie die in het PDF moet worden opgenomen, kan worden geconfigureerd door MediaWiki:Coll-license_url in te stellen op een URL die naar de ruwe wikitext wijst die wordt gebruikt om de licentie te weergeven. Op openbare Wikimedia-sites is dit standaard ingesteld op https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

Sjablonen die moeten worden uitgesloten bij het offline exporteren

Er zijn veel sjablonen met inhoud die in gedrukte versies moeten worden uitgesloten. Er zijn ten minste drie belangrijke soorten:

Onderhoudsberichten
Ze zijn nutteloos en afleidend bij een offline export, omdat men niet kan bijdragen als men offline bent. Voorbeelden: Onderhoud, Opruimen...
Waarschuwing en aanwijzingen
Ze zijn nutteloos en storend bij offline exports, omdat gebruikers ze opmerkten bij het selecteren van de inhoud en ervoor kiezen om deze toch toe te voegen. Voorbeelden: Bronnen van artikelen, Disputen, Verwijdering, Algemeen...
Navigatie inhoud
Navigatielinks zijn nutteloos en leiden af bij exports. Voorbeelden: Compacte TOC, Wikimedia zusterprojecten...

Zulke sjablonen moeten worden gemarkeerd met de CSS class noprint.

Het wordt aanbevolen om relevante sjablonen te identificeren en deze vroegtijdig toe te voegen tot deze categorie - voor toepassing mogelijk is.

Op de Duitse Wikipedia waren we in staat om snel 130 sjablonen te identificeren door naar gerelateerde categorieën te kijken. We rangschikten ze allemaal op een pagina en gebruikte een bot om deze categorie toe te wijzen. Slechts 14 sjablonen werden nadien geïdentificeerd waarbij handmatig toevoeging nodig was.

Hint: Sommige sjablonen dienen als sjabloon voor andere. In zulke gevallen "moet" het voldoende zijn om dit (ouder)sjabloon aan de categorie toe te voegen; resulterend in het uitsluiten van een hele groep sjablonen.

Het communiceren over de beschikbaarheid van de 'book creator' en gedrukte boeken

Het is mogelijk om een pagina te transcluderen op de PDF rendering pagina die door een gebruiker wordt gezien als die klikt op Downloaden als PDF. Op deze pagina kunnen gebruikers (die duidelijk in een of andere offline staat zijn) kennismaken met de book creator en de optie om 'gedrukte boeken' te krijgen.

Een voorbeeld van deze pagina staat op de Engelse wikipedia en hier zoals het met de opbouw naar PDF is.

Als de pagina bestaat op de locatie die is geconfigureerd in dit systeembericht Coll-rendering_page_info_text_article (voorbeeld op en.wp), zal deze verschijnen op de PDF rendering page.

Opgeslagen boeken organiseren

Hoewel vele plezier zullen hebben met het aanmaken van hun eigen boeken, zullen anderen blij zijn als ze direct toegang hebben tot boeken over een bepaald onderwerp.

De [[Wikipedia:Books]]pagina kan gebruikt worden om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van opgeslagen boeken te promoten. Er is niet veel ervaring op dit onderwerp momenteel, maar sommige ideeën die bedacht zijn worden hieronder opgesomd in aparte delen.

Bevorderen van het aanmaken van boeken

 • Voorzie in een handleiding hoe een "goed boek" te maken:
  • hoe een passende titel te kiezen;
  • hoe een inleiding toe te voegen;
  • hoe artikelen te kiezen;
  • aanbevolen aantal artikels.
 • Richtlijnen ontwikkelen voor boeken die in de hoofdnamespace mogen bestaan.

Dit kan inhouden (voorbeelden):

  • een redelijk aantal opgenomen artikelen (bijv. meer dan 5, minder dan 200);
  • een duidelijke titel, subtitel;
  • gefocust op een onderwerp;
  • redelijke kwaliteit van de opgenomen artikels (bijv. geen betwiste artikelen, beginnetjes, kandidaat voor verwijdering, etc.).
 • Coördineer onderwerpen.

Boeken toegankelijke maken

 • Som een aantal boeken per periode (week/maand/jaar) op.
 • Label en toon de excellente boeken.
 • Voeg een bericht "Er is een boek over dit onderwerp" toe aan gerelateerde artikelen, categorieën of portalen.
 • Koppel of transcludeer delen van de boekenplank A-Z.

Boekenplank

Opgeslagen boeken worden bijgehouden in de categorie [[Category:Wikipedia:Books]], maar dit raakt snel overvol (de.wp is bijna 1.000 opgeslagen boeken - meestal in de gebruikersruimte - die binnen 10 dagen zijn aangemaakt). Verder maakt de categorieweergave het mogelijk om geen metadata weer te geven of boeken per onderwerp te openen. Het zou mogelijk zijn om boeken aan categorieën te koppelen, maar dit zou ofwel de hoofdcategorieën vervuilen met boeken of een replicatie van de categorieboom in een andere namespace vereisen/resulteren in een andere namespace.

Er is een bot die automatisch een boekenplank kan genereren waarmee boeken kunnen worden verkend op titel (AZ) of trefwoorden. Natuurlijk kan een boekenplank ook handmatig worden gemaakt. Bezoek de boekenplankpagina voor meer informatie over de aanpak van de bot.

Voorbereiding van hoofdpagina

MainPages naast portals zijn bijzonder omdat ze vaak een lay-out met meerdere kolommen gebruiken. Dergelijke pagina's zien er erg slecht uit in opgebouwde PDF's (vaste breedtebeperkingen van pagina's met staande lay-out). Maar nogmaals, dit is de pagina die bijna elke gebruiker die nieuw is met dit hulpmiddel als eerste aan zijn boek toevoegt.

Een tijdelijke oplossing om een teleurstelling te voorkomen, is om MainPage voor te bereiden om er beter uit te zien in PDF's. Dit kan worden gedaan door het sjabloon [[Hide in print]] zo te gebruiken dat de Hoofdpagina (geprint) helemaal geen tabel heeft of alleen uit een kolom bestaat. (FIXME:example)

Een ander probleem is de zichtbaarheid van de portlet. Bezoekers (niet u) van Wikipedia negeren meestal gewoon de zijbalk. Het kan helpen als er een aankondiging is over deze nieuwe functie en een link naar de helppagina op de hoofdpagina "Nieuws over Wikipedia"-box (indien beschikbaar) voor een beperkte tijd.

Bugs melden, feedback verzamelen en hulp krijgen

binnen de wiki

Er is een centrale feedbackpagina op meta (in het Engels) die gericht is op het verzamelen van alle functieverzoeken, suggesties, bugrapporten, vragen, enz. Niet-Engelstalige Wikipedia's willen misschien een soortgelijke pagina (voorbeeld) op hun wiki opzetten en een bepaald beleid definiëren wanneer en hoe problemen worden vertaald en geëscaleerd naar de feedbackpagina op meta.

bugtracker

Gebruik het onderdeel "Collection" op bugzilla.

IRC

Er is een IRC-kanaal #pediapressverbinden voor alles wat met het hulpmiddel Boek te maken heeft.

Ervaringen uit eerdere inzet

Duitse Wikipedia

Wat werkte: De ontvangst van het hulpmiddel was overwegend positief. Er zijn in korte tijd veel opgeslagen boeken ontstaan. De media besteedden snel aandacht aan dit onderwerp toen er een persbericht van de Duitse vereniging was.

Wat niet werkte: Het was de bedoeling om het nieuwe hulpmiddel de eerste week te beperken tot ingelogde gebruikers. Op de een of andere manier werd dit plan niet uitgevoerd. Als gevolg hiervan werd de functie geactiveerd terwijl documentatie en lokalisatie nog niet echt klaar waren. Voor sommige gebruikers verscheen de portlet niet op sommige pagina's, waarschijnlijk vanwege caching. De hoofdpagina was niet printvriendelijk (zie hierboven). Ten slotte was er een slashdot-effect nadat het populaire Duitse online nieuwstijdschrift Heise het verhaal van [1] had behandeld. De renderingserver is ingestort (belasting bijna 300) in plaats van bezoekers te bedienen.

Updates

Updates - vooral degene die aandacht van de gemeenschap vereisen - zullen hier worden aangekondigd.

 • September 2014: statistics for sales have been updated till the end of 2013, at [2].
 • 3 Mar 2009 - PDF-server update & ColExt update
  • Important Change: The template substitution was changed from a prefix to a suffix */Print. The license to be included in the PDF is now configurable by setting MediaWiki:Coll-license_url
  • updated to mwlib release 0.9.11 (changelog)
  • updated to mwlib.rl release 0.9.8 (changelog)
  • Collection-Extension was updated to trunk (changelog)

mwlib + mwlib.rl are used for rendering documents, Collection-Extension implements the UI in Mediawiki