Jump to content

Celebrate Women/Suggested activities/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Celebrate Women/Suggested activities and the translation is 100% complete.
Vier de vrouwen! loopt elk jaar in maart. Doe mee met de campagne om de genderkloof in de Wikimedia-projecten te dichten!

Voordat je begint met het bewerken van Wikipedia, dien je een account aan te maken, we raden je aan om dit artikel over hoe Wikipedia werkt te lezen.

Nadat je een account hebt gemaakt, kun je de volgende dingen doen:

Activiteiten voor nieuwkomers

Ben je nieuw in het bewerken van Wikipedia? We raden aan om een bestaande taal-Wikipedia uit te breiden in uw taal. De makkelijkste manier om deel te nemen is door bronvermeldingen toe te voegen: bronvermeldingen zijn de bouwsteen voor inhoud om op Wikipedia betrouwbaar te blijven.

Verbeter artikelen door referenties toe te voegen
Kies een artikel over een vrouw waarin referenties ontbreken, en voeg deze referenties toe.
20 minuten
Breidt een artikel uit
Help mee met het verbeteren van korte biografieën over vrouwen op Wikipedia.
40 minuten

Citaten toevoegen

Omdat iedereen Wikipedia kan bewerken, heeft de Wikipedia-gemeenschap een kernstrategie ontwikkeld om de kwaliteit van de informatie in haar artikelen te waarborgen: het opnemen van voetnoten met betrouwbare bronnen om Wikipedia-lezers in staat te stellen de informatie te "verifiëren". De eenvoudigste manier om met Wikipedia om te gaan, is door te werken aan bestaande citatiebehoeften, in de taal van je voorkeur. Je kunt artikelen zonder citaten vinden in het Engels of in 57 andere talen.

Lezers en redacteuren die geen vertrouwen hebben in een stukje informatie in een artikel, kunnen een tag "citation needed" (of referentie gewenst) naast die tag toevoegen. Deze tags zijn een vorm van publieke vraag om hulp: leden van het publiek die om betrouwbaar onderzoek vragen om de informatie die ze lezen te ondersteunen.

Onderwerpen die verband houden met vrouwen missen waarschijnlijk citaten en worden van Wikipedia verwijderd als ze geen bronnen hebben. Bovendien worden wetenschappelijke werken van vrouwen niet zo vaak geciteerd als mannen. Het toevoegen van een bron die door een vrouw is geschreven, maakt het werk van die vrouw zichtbaarder.

Een benodigd citaat toevoegen

Ben je gepassioneerd door een onderwerp dat met vrouwen te maken heeft? Of ken je het werk van een vrouwelijke wetenschapper of auteur dat op Wikipedia kan worden geciteerd? Ken je een beroemde vrouwelijke wetenschapper waarover nog niet is geschreven en wil je de wereld op Wikipedia op de hoogte stellen?

Je kunt een referentie toevoegen naar elk Wikipedia-artikel dat geen citaat heeft! Bekijk de onderstaande bronnen om te leren hoe je een citaat op Wikipedia kunt toevoegen.

Stappen voor het toevoegen van een citaat aan een pagina over vrouwen

Weet je niet waar je moet beginnen? Dit is goed, hier zijn de stappen waar je pagina's kunt vinden die citaten nodig hebben:

 1. Laat het hulpmiddel Citation Hunt "citaat nodig"-tags bij je aanbevelen, of gebruik het zoekmenu onderaan het hulpmiddel om een categorie (Wikipedia's versie van een tag) van een artikel te kiezen waar je een speciale expertise in hebt. Hier zijn enkele links voor verschillende onderwerpen met betrekking tot vrouwen: Vrouwelijke wetenschappers, Vrouwelijke schrijvers, Vrouwen in de muziek en Vrouwengeschiedenis.
 2. Ga naar het artikel waarvoor je de bronvermelding kunt corrigeren en zoek de tag citatie nodig
 3. Klik op bewerken in de kop van de sectie of bovenaan de pagina
 4. Zoek een betrouwbare bron (d.w.z. een gepubliceerd krantenartikel, academische bron of boek) die het feit beschrijft waarvan een citaat ontbreekt
 5. Klik op de tekst dat er een citaat nodig is of op de knop "Citeren" bovenaan de pagina
 6. Kies het type citaat dat je wil gebruiken (een website, krant, boek of wetenschappelijk tijdschrift) en vul het formulier in
 7. Klik op de knop "Wijzigingen publiceren" in de rechterbovenhoek van het bewerkingsscherm en voltooi het bewerkingsdialoogvenster.

Gefeliciteerd! Je hebt een citaat/referentie toegevoegd aan een Wikipedia-pagina. Citaten zijn de bouwstenen voor de vertegenwoordiging van vrouwen op Wikipedia!

Bestaande Wikipedia-artikelen uitbreiden

Als nieuwe bewerker is het belangrijk om te leren hoe Wikipedia-artikelen werken, voordat je probeert een nieuwe te maken. De beste manier om dit te leren, is door bestaande artikelen uit te breiden.

Uitbreiding van de inleiding tot artikelen

Het makkelijkste is om de inleiding van een Wikipedia-artikel uit te breiden of een bestaand deel van een Wikipedia-artikel uit te breiden. De inleiding van Wikipedia-artikelen is het belangrijkste dat lezers lezen, en weerspiegelt vaak niet alle recente wijzigingen. Toch moet het boeiend genoeg zijn voor de lezer om het hele artikel te willen lezen en niet alleen de eerste paar regels.

Dit is hoe je dat doet:

 1. Lees de artikelen die je vindt in deze zoekopdracht op de Engelse Wikipedia of lees over een vrouw die je kent of van wie je weet in je land of een bepaalde context.
 2. Lees het artikel en let op wat er in elk deel wordt genoemd.
 3. Ga terug naar de inleiding.
 4. Klik op de knop om te bewerken
 5. Schrijf de inleiding opnieuw, zorg ervoor dat je de delen samengevat toevoegt aan het artikel die in de inleiding ontbreken of verwijder inhoud waar het artikel niet of nauwelijks overgaat
 6. Na het bijwerken van de inleiding klikt je op "Wijzigingen publiceren"

Inhoud toevoegen aan secties van bestaande artikelen

Sommige lezers hebben tekortkomingen in bestaande artikelen geïdentificeerd die kunnen worden uitgebreid of verbeterd. De meeste nieuwe redacteurs beginnen met het vullen van deze lacunes. Hier zijn instructies voor het uitbreiden van een artikel:

 1. Verken de artikelen die te vinden zijn met deze zoekopdracht op de Engelse Wikipedia of door te lezen over vrouwen in je land of in een context.
 2. Zoek een gedeelte waarvan je denkt dat het kan worden uitgebreid - secties die je misschien wilt uitbreiden zijn korte secties, secties met weinig referenties of secties met voorgestelde aanpassingen
 3. Zoek naar betrouwbare bronnen, zoals kranten of wetenschappelijke artikelen over dat onderwerp
 4. Vat deze bronnen samen in tekst met citaten (zie de bovenstaande instructies voor citaten).
 5. Nadat je een paar zinnen hebt toegevoegd, sla je het artikel op. De meeste Wikipedia-editors voegen slechts een paar zinnen per keer toe.
 6. Als je nog meer wilt toevoegen, klik dan weer op de knop om te bewerken!

Activiteiten voor ervaren bewerkers

Als je enige ervaring hebt met het bewerken van Wikipedia, wil je misschien leren hoe je artikelen kunt maken of inhoud kunt vertalen. Hier zijn enkele handleidingen om aan de slag te gaan!

Een artikel schrijven
Kies een persoon over wie je een nieuw artikel wilt maken.
60 minuten
Een artikel vertalen
Vertaal artikelen over vrouwen naar uw taal.
40 minuten