Jump to content

Seguretat comunitària/Metodologia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Community Safety/Methodology and the translation is 100% complete.
Community Safety - Quarterly Data from the Wikimedia Movement

Punts clau

L’enquesta està actualment en fase pilot (2022).

Això vol dir que la metodologia s’actualitzarà en funció del que descobrim a partir de les primeres recopilacions de dades. Això és necessari perquè és la primera vegada que hem dut a terme una enquesta sobre la seguretat en tants projectes de Wikimedia. Ens adonem que aquesta és una pregunta difícil d’«avaluar», però hem de començar per algun lloc. Valorem la retroalimentació dels espais participants perquè d’aquesta manera puguem treballar perquè l’enquesta sigui millor i més útil amb el temps. Agraïm especialment als usuaris de la Viquipèdia catalana per ser els primers en fer aquesta avaluació i en resoldre els errors que hem comès.

Aquest estudi es basa en -simple mostreig aleatori per l’eina QuickSurveys.

Això significa que l’enquesta es mostra a un percentatge d’usuaris quan inicien sessió en un lloc específic (per exemple, fa.wikipedia.org). Quan l’enquesta és activa, els usuaris que tinguin almenys 5 edicions i estiguin connectats són susceptibles de ser seleccionats a l’atzar per l’eina.

  • Atès que no hi ha manera de fer a cadascun dels usuaris aquesta pregunta, el mostreig aleatori s’utilitza per a garantir que:
    • Les respostes no són esbiaixades, de manera que tothom que accedeixi al lloc té la mateixa possibilitat de ser seleccionat a l’atzar
    • Això evita, per exemple, el biaix dels usuaris que més participen en els canals de comunicació
    • Els usuaris no poden esbiaixar les respostes segons els seus interessos
    • Els col·laboradors no es cansin repetint-los la mateixa pregunta

Cada enquesta estarà activa fins que obtingui prou respostes.

Per a la majoria dels projectes grossos de Wikimedia, les respostes necessàries per a poder fer una avaluació vàlida estadísticament amb 99 % de confiança sobre els resultats és d’entre 260 i 274. Per obtenir un 95 % de confiança en els resultats, necessitem unes 200 respostes per cada projecte dels grossos. Aquests números pel que fa a les respostes es basen en enquestes destinades a mesurar el canvi al llarg del temps. Aquests erien diferents si l’enquesta només es fes una vegada.

La pregunta amb les paraules «insegur» i «incòmode» és oberta a interpretació i s’ha fet així expressament.

Fins i tot sent el mateix idioma i la mateixa ubicació geogràfica, és difícil estar segur que una pregunta sobre els sentiments signifiqui el mateix per a dues persones diferents. Creiem que és millor arriscar-se a utilitzar conceptes massa generals que no pas al contrari. Com que la intenció de l’enquesta és mesurar el canvi amb el temps, encara hauríem de ser capaços de veure si hi ha diferències en la manera com els usuaris se senten al llarg dels mesos. No obstant això, volem saber igualment qualsevol variació que pugui sorgir en idiomes específics i de la que haguem de ser conscients. Ens encanta millorar les traduccions sempre que es pugui.

Metodologia

Aquesta secció s’actualitzarà amb mètodes a mida que anem trobant més coses amb els estudis pilot.

Si voleu saber detalls més concrets abans que els informes siguin accessibles, publiqueu la vostra pregunta a Pàgina de conversa o escriviu a surveys(_AT_)wikimedia.org.