Fundraising 2007/Testimonials/The ideal Wikipedian - translation/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Den ideale Wikipedia-användaren

Wikipedias användare, människorna bakom projektet, kommer från alla möjliga olika länder och har olika bakgrunder. Vad de har gemensamt är en önskan att förbättra världen, och de är ofta väl respekterade människor.

Utifrån sett verkar Patricio Lorente vara en typisk argentinare - han älskar fotboll, god mat och att umgås med vänner. Om man tar ett steg närmare upptäcker man dock snart vad som gör honom till en typisk Wikipedia-användare: det intresse för att förbättra världen som han haft hela livet, och hans anmärkningsvärt rika liv.

Patricio Lorente är född i Buenos Aires och kan beskrivas som en renässansmänniska.

"Jag har alltid tyckt om att lära mig saker inom olika områden. Det gjorde det lite svårt för mig att slutföra mina universitetsstudier, eftersom jag hela tiden bytte huvudämne: litteratur, filosofi, datorer, juridik, och så vidare. Jag ville lära mig alltihop!" skämtar han.

Hans nyfikenhet på världen har turligt nog alltid fört honom till nya äventyr. 1991 hittade han ett arbete som fångade honom för många år framöver. Han började arbeta som fältrepresentant för en internationell biståndsorganisation, där han deltog i att ge mikrolån, kämpade för socialhjälpsprogram, och hjälpte familjer trygga sitt behov av mat och sjukvård.

"Det var ett viktigt arbete. Jag hjälpte människor som inte hade några resurser, och som verkligen hade det svårt... det handlade om att hjälpa dem att hjälpa sig själva, om att ge dem verktyg så att de själva kunde bygga sig en bättre framtid" säger Lorente.

Patricio säger att han under denna tid blev mycket medveten om skillnaden mellan "de som har och de som inte har". Det var under denna period som han först stötte på Wikipedia.

"I mitt arbete lärde jag mig att det bara går att hjälpa människor om de får vara aktivt agerande huvudpersoner, istället för passiva mottagare. Wikipedia gör varje enskild människa till huvudperson. Det är vad jag gillade i projektet. Det är ett uppslagsverk som alla kan använda, som vem som helst kan delta i, och det är den största samling information som mänskligheten någonsin skapat" säger Lorente.

Patricios första artikel handlade om det lokala fotbollslaget, men snart började han redigera artiklar om mer komplexa ämnen och blev en regelbunden bidragsgivare. När han insåg att sajten även hjälpte de människor han stöttade, blev han än mer hängiven. Några år senare var Patricio med om att skapa Wikimedia Argentina, en ideell organisation som sysslar med att stötta Wikimedias projekt lokalt i landet. Föreningen bildades officiellt i september.

"Wikimedia Argentina har en mycket ambitiös handlingsplan. Nästa vecka ska vi träffa människor från argentinska indianstammar, i hopp om att stimulera skapandet av en Wikipedia på deras språk. Stammarna har haft många diskussioner om hur dessa språk ska skrivas.Det ironiska är att vi inte bara introducerar Wikipedia till dem utan även wikins sätt att skapa beslut genom en konsensusprocess, så att de enklare kan hitta det bästa sättet att göra det på" säger han.

Patricio säger att Wikimedia Argentina även undersöker sätt att hjälpa fattiga studenter och skolor i Argentina. "En av alla våra idéer är att skapa Wikireaders, läroböcker skapade med fritt innehåll från Wikipedia. Många skolor har inga pengar, och internetanslutning ska vi bara inte tala om."

Idag är Patricio gift och har två barn. Han har bytt jobb, och leder för närvarande en avdelning på universitetet i La Plata som fördelar stipendium till fattiga studenter. Han tror att Wikipedia och dess systerprojekt kan förändra många fattiga människors verklighet i hans hemland till något positivt och hoppfullt.

"Allt Wikimedia Argentina behöver är tid."


Bildtext:
Wikimedia Argentina vid dess bildande. Föreningen har många ambitiösa planer för att hjälpa underrepresenterade grupper i Sydamerika att använda Wikipedias fritt tillgängliga material.