Jump to content

IRC

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page IRC and the translation is 100% complete.
Communicatie
Wikimedia Social Suite
Ontmoeten
Babel
Verdeellijst
ComCom
Mailinglijsten
Overzicht
Administratie
Standaardisatie
Lijst info sjabloon
Afmelden
Wikimedia IRC
Lijst van kanalen
#wikidata-admin
#wikimedia-admin
#wikipedia-en-admins
Kanaaloperatoren
#wikimedia-admin
#wikipedia-en-admins
#wikipedia en #wikipedia-en
Instructies
Richtlijnen
#wikipedia
Groepscontacten
Prikbord & Logboek
Cloaks
Bots
Veelgestelde vragen
Stalkwoorden
Citaten (en)
archieven
Citaten (fr)
Andere chat netwerken
Telegram
Discord
Matrix.org
Steam

Om real-time te chatten met Wikimedianen zijn er verschillende Internet Relay Chat (IRC) kanalen, op het IRC-netwerk FreeNode (irc.freenode.net). #wikipedia is het voornaamste "forum" (klik hier voor de andere kanalen); en zijn de verantwoordelijkheid van, en bestuurd door zogenaamde Group Contacts. Als je IRC niet gebruikt, dan zijn er andere communicatie methoden, zoals een Jabber chatkanaal op en.wiki@muc.jabber.org.

Kanalen op het Freenode-netwerk worden niet onderhouden door de IRC Group Contacts.

De kanalen voor de recente wijzigingen zijn nu te vinden op het Wikimedia IRC netwerk ("irc.wikimedia.org:6667"). Er bestaat een kanaal voor alle openbare Wikimedia wiki's, dat is veranderd sinds de laatste keer dat de server opnieuw werd opgestart. In het algemeen is de naam van het kanaal gelijk aan de domeinnaam zonder .org. De wijzigingen op de Engelse Wikipedia zijn bijvoorbeeld te vinden in het kanaal "#en.wikipedia". Sommige wiki's die niet Wikipedia's zijn hebben echter het ".wikipedia" suffix (bv. "#mediawiki.wikipedia" voor MediaWiki.org). Zie IRC/Channels#Raw feeds voor details.

Als u nieuw bent met IRC, lees dan de instructies voor hulp.

Gebruikersnamen

Op de pagina IRC/Nicks is een lijst te vinden van gebruikers wiens gebruikersnaam op IRC anders is dan hun Wikimedia gebruikersnaam.

Veel IRC-clients staan automatisch inloggen bij verbinding maken toe. Meestal wordt dit gedaan door de gebruikersnaam en het wachtwoord (of alleen het wachtwoord) in te voeren als het "serverwachtwoord" staat in de instellingen van de client. Sommige clients moeten worden gesloten en opnieuw gestart om een serverwachtwoord te herkennen of om er een te wijzigen; alleen de verbinding verbreken/opnieuw verbinden is niet voldoende.

Hostmask-mantels

IRC hostmask cloaks staan een gebruiker toe om hun IRC hostnaam te vervangen door een string zoals wikimedia/JamesF. Met gebruikersmantels kun je pronken met je trots als Wikipedia-editor, je IP-adres verbergen voor veiligheids- en privacyredenen en bewijzen dat jij de gebruiker op Wikipedia bent met die gebruikersnaam. Zie IRC/Cloaks voor meer informatie, inclusief instructies over het verkrijgen van een mantel.

Zie ook