Image filter referendum/no

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Avstemningen ble avsluttet 30. august 2011. Det er ikke lenger mulig å stemme.
Resultatene ble annonsert 1. september 2011.

Bildefilteravstemning

Organisasjon

Wikimedia Foundation avholder en avstemning for å samle flere innspill til utvikling og bruk av en valgfri personlig bildefilterfunksjon, som vil tillate leserne å fjerne bestemte typer bilder på eget initiativ og kun for seg selv. En slik funksjon ble forespurt av styret i juni 2011.

Avstemningen startet 15. august 2011 og avsluttes 30. august og er gjennomført på servere hostet av Software in the Public Interest. Ytterligere detaljer og undervisningsmateriell er tilgjengelige på disse sidene.

Etter at du har lest informasjonen om avstemningen, klikk her for valgbarhet og instruksjoner .

Bakgrunn[edit]

Styret har bedt Wikimedia Foundation om å utvikle og implementere en personlig bildefilterfunksjon.

Formålet er å la leserne enkelt kunne skjule bilder på Wikimediaprosjekter som de ikke ønsker å se, enten når de først ser på bildet eller på forhånd gjennom individuelle innstillinger. Funksjonen er ment å gagne leserne ved å tilby dem flere valg, og for dette formålet vil det bli gjort så brukervennlig og enkelt som mulig. Vi vil også gjøre det så enkelt som mulig å bruke for bidragsyterene . I harrisrapporten fra 2010, var to av anbefalingene (7 og 9) for å lage en måte for leserne å skjule bilder de ikke ønsker å se, og at det finnes en mulighet for leserne å skjule alt potensielt kontroversielt innhold.

Det er flere begrunnelser for en funksjon som dette. Bilder av seksualitet og vold er nødvendige komponenter av Wikimediaprosjektene for at de skal kunne oppfylle sine mandater om å være åpne, frie og lærerike. Men disse bildene - av genitalaområder og seksuelle utfoldelser på den ene siden, eller massegraver og lemlestede lik på den andre - vil uunngåelig fortsatt virke forstyrrende for noen seere, særlig for barn eller ved utilsiktet fremvisning. Poenget med en valgfri personlig bildefilterfunksjon er å bidra til å fjerne slik overraskelse og forferdelse, ved ikke å gjøre disse bildene tilgjengelige for visning uten en tilleggskommando. Dette er også kjent innenfor Wikimediaverdenen som prinsippet om minst forbauselse, eller minst overraskelse.

På den annen side mener vi at denne kommandoen bare skal forsinke, ikke hindre, fremvisningen av disse bildene. Tilgang til informasjon på Wikimedia Foundation sine nettsteder bør kun begrenses i den utstrekning det trengs for å oppfylle vårt ansvar for å respektere og betjene alle våre målgrupper. Et maskert snarere enn en fullstendig skjult bilde oppfyller disse forpliktelsene.

Hvordan ser spørsmålene ut?[edit]

På en skala fra 0 til 10, hvor 0 er sterkt imot, 5 er nøytral og 10 er sterkt i favør, vil du bli bedt om å gi ditt syn på hvor viktig det er:

 • For Wikimediaprosjektene å tilby denne funksjonen til leserne.
 • At funksjonen kan brukes av både innloggede og utloggede lesere.
 • At skjulingen skal være reversibel. Det vil si at leserne bør støttes hvis de velger å ombestemme seg.
 • At enkeltpersoner skal kunne rapportere eller flagge bilder som de mener er kontroversielle og som ennå ikke har blitt kategorisert som sådan.
 • At funksjonen lar leserne raskt og enkelt velge hvilke typer bilder de ønsker å skjule (f.eks, 5-10 kategorier), slik at folk kunne velge for eksempel å skjule seksuelle bilder, men ikke voldelige bilder.
 • At funksjonen er kulturelt nøytral (så mye som mulig, bør den sikte på å gjenspeile et globalt eller multi-kulturelt syn på hva slags bilder som er potensielt kontroversielle).

Du vil også ha mulighet til å si at du ikke har tilstrekkelig informasjon til å svare.

Hvordan vil bildefilteret se ut?[edit]

Siden utviklingen av bildefilteret ikke har startet enda, finnes det kun tidlige designforslag. Disse kan endres basert på utfallet av avstemningen og funksjonsutviklingen, men det er sannsynlig at det endelige produktet vil bli veldig likt disse forslagene. Disse forslagene antar at leserne vil justere innstillingene på tre forskjellige hovedmåter: fra navigering, fra et vist bilde, og fra et skjult bilde. Disse skjermbildene viser hvordan filteret kan se ut for en anonym bruker.

Regler[edit]

Berettigelse[edit]

Bidragsytere

Du kan stemme fra en registrert konto du eier på en Wikimediawiki (du kan bare stemme én gang, uansett hvor mange kontoer du eier). For å kvalifisere, må denne kontoen:

 • ikke være blokkert på mer enn ett prosjekt, og
 • ikke være blokkert på prosjektet du stemmer fra, og
 • ikke være en robot, og
 • ha utført minst ti endringer før 1. august 2011 på en av Wikimediawikiene (endringer på flere wikier kan kombineres hvis kontoene er forenet til en global konto)
Utviklere

MediaWikiutviklere kvalifiserer til stemmerett dersom de:

 • Er Wikimedia serveradministratorer med operativsystemtilgang, eller
 • Ha skrivetilgang til Wikimedia sin SVN og har gjort minst ett bidrag på denne.
Personale og entreprenører

Wikimedia Foundation ansatte og kontraktører kvalifiserer til å stemme hvis de er ansatt av stiftelsen på datoen for stemmene deres, og ble ansatt før 1. august 2011.

Styremedlemmer og rådgivende styremedlemmer

Nåværende og tidligere medlemmer av styret og rådgiverene er kvalifisert til å stemme.

Hvordan stemme[edit]

Hvis du er berettiget til å stemme:

 1. Les uttalelsene og bestem deg for din posisjon.
 2. Gå til en wiki du er kvalifisert til å stemme fra. I søkelinjen, skriv inn Special:SecurePoll/vote/230. For eksempel, hvis du er mest aktiv på wikien meta.wikimedia.org, gå til meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/230.
 3. Klikk på "Gå til den stemmeberettigede serveren". Dette vil henvise deg til SPI sin server for å stemme.
 4. Følg instruksjonene på siden du kommer til.

Du må aktivere informasjonskapsler (cookies) på wikimedia.amellus.net og tredjeparts informasjonskapsler før du åpner siden med formen for stemmegivning for å bli gjenkjent av valggrensesnittet, ellers får du en feilmelding. Hvis du får feilmeldingen "Du er dessverre ikke i lista over brukere som kan stemme i dette valget.", er du på feil wiki. Prøv å få tilgang til "Spesial:SecurePoll" fra din hjemmewiki.

Du kan gå tilbake til valgsiden og endre stemmene senere.

Organisasjon[edit]

Tidslinje[edit]

 • 2011-06-30: kunngjøringen; den innledende oversettelsefasen begynner.
 • 2011-07-25: avstemningsdetaljer og OSS publisert; den viktigste oversettelsefasen begynner.
 • 2011-08-08: ideelt sett er alle oversettelsene fullført.
 • 2011-08-15: avstemningen begynner.
 • 2011-08-17: utsendelse av epost begynner (til alle stemmeberettigede som ikke har valgt å ikke motta)
 • 2011-08-30: avstemningen ender; stemmesjekking og opptelling begynner.
 • 2011-09-01: resultater annonsert.

Oversettelser[edit]

For å sikre at et representativt tverrsnitt av Wikimedia samfunnet tar del i denne avstemningen, er det viktig å oversette meldinger og informasjonen om avstemningen til så mange språk som mulig. For å hjelpe med å oversette, vennligst se oversettelsessiden. Hvis du snakker andre språk, vil vi sette pris på din hjelp.