Image filter referendum/sh

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Referendum je završio 30. augusta 2011. Daljnji glasovi neće biti prihvaćeni.
Rezultati su najavljeni 1. septembra 2011.

Referendum o filtru slika

Organizacija

Na prijedlog Wikimedijinog Vijeća povjerenika potaknut odlukom, Fondacija Wikimedija održat će referendum kako bi se utvrdilo podržavaju li članovi zajednice stvaranje i upotrebu osobnog filtera za slike, koji će omogućiti čitateljima filtriranje (ne-prikazivanje) određenih vrsta slika pod njihovim korisničkim računom.

Dalje pojedinosti i obrazloženje biti će dostupni uskoro. Referendum je zakazan za 15.-30. augusta 2011. godine, te će se provoditi na serverima treće strane (isto kao kod glasanja za Vijeće povjerenika). Detalji o referendumu, uvjeti za glasanje itd. objavit će se uskoro ovdje.

Pozadina[edit]

Vijeće povjerenika je naložilo Fondaciji Wikimedia da razvije i uvede mogućnost osobnog skrivanja slika.

Njena svrha je omogućiti čitateljima da lakše skrivaju slike na Wikimedijinim projektima koje ne žele vidjeti, bilo kada ga prvi put vide bilo kroz postavke pojedinačnih preferenci. Opcija ima namjenu koristiti čitateljima tako da im da više izbora, i zbog toga će biti što je moguće više pogodna korisnicima i jednostavna. Također ćemo je učiniti što je moguće jednostavnijom za podržavanje od strane urednika.

Opcija će se razviti i biti korištena za sve projekte. Neće trajno ukloniti nijedne slike: samo će ih, po zahtjevu, sakriti od pogleda. Za ovaj razvoj smo razvili niz načelnih smjernica, ali se prednosti i nedostaci moraju otkriti kroz proces razvoja. Kako bi smo pomogli razvojnom timu da otkrije te prednosti i nedotatke, molimo Vas da nam pomognete procijeniti važnost svakog od njih kroz učešće u ovom referendumu.

Zašto je ovo važno?[edit]

U 2010 Harrisovom izvještaju, dvije preporuke (7 & 9) su navele razvijanje načina da čitatelji sakriju slike koje ne žele vidjeti; i da se stvori opcija čitateljima da sakriju sav potencijalno kontroverzni sadržaj.

Postoji nekoliko razloga za ovakvu opciju. Slike koje sadrže seksualnost i nasilje su nužna komponenta Wikimedijinih projekata ukoliko one ispunjavaju svoj mandat da budu otvorene, slobodne i obrazovne. Međutim, te slike – genitalna područja i seksualna praksa na jednoj, te masovne grobnice i raskomadani leševi na drugoj strani – će neizbježno imati moć da uznemire neke gledatelje, posebno ako su oni djeca ili ako su na njih naišli slučajno. Svrha opcionalne moguućnosti osobnog skrivanja slika je smanjenje iznenađenja i zaprepaštenosti, tako da se te slike učine nedostupnima bez druge naredbe. U svijetu Wikimedije se to često naziva načelo najmanje zaprepaštenosti i najmanjeg iznenađenja.

S druge strane, vjerujemo kako bi ova komanda trebala samo odgoditi prezentaciju tih slika, ne spriječiti prezentaciju tih slika. Pristup informacijama na stranicama WMF treba biti kompromitiran samo u mjeri koja je potrebna da se zadovolji naša odgovornost prema poštovanju i služenju sve naše publike. Prikrivena, radije neko potpuno skrivena slika, zadovoljava takvu odgovornost.

Šta će biti pitano?[edit]

Na skali od 0 do 10, ako je 0 snažno osporeno, 5 neutralno a 10 snažno podržano, bit će Vam postavljeno pitanje što mislite o sljedećem:

 • Za projekte Wikimedije je važno da ponudi ovu opciju čitateljima.
 • Važno je da ova opcija bude iskoristiva i za prijavljene i za odjavljene čitatelje.
 • Važno je da skrivanje reverzibilno: čitatelje se treba podržati ako odluče promijeniti svoje mišljenje.
 • Važno je da pojedinci budu u stanju prijaviti ili označiti slike koje smatraju kontroverznim, a koji nisu kao takvi kategorizirani.
 • Važno je da opcija dozvoli čitateljima da brzo i lako odluče kakve tipove slika žele sakriti (npr. 5-10 kategorija), tako da ljudi mogu npr. odabrati skrivanje seksualnih ali ne i nasilnih slika.
 • Važno je da opcija bude neutralna u kulturnom smislu: što je više moguće, trebala bi težiti odražavanju globalnog ili multi-kulturnog gledišta kakve slike su potencijalno kontroverzne.

Također ćete imati opciju reći da nemate dovoljno informacija za odgovor.

Kako će sakrivač slika ozgledati?[edit]

Kako razvoj sakrivača slika nije još započeo, samo rane skice i dizajni su dostupni. Oni su predmet promjena temeljenih na ishodu referenduma i stvarnosti koje donese budući razvoj, ali je vjerojatno da će konačnoi proizvod izgledati prilično nalik ovim skicama. Ove skice pretpostavljaju tri osnovna načina na koje će čitatelji moći prilagoditi ove postavke: iz navigacije, iz prikazane slike i iz skrivene slike. Ove snimke ekrana pokazuju kako će sakrivač izgledati anonimnom korisniku.

Pravila[edit]

Pravo na učešće[edit]

Urednici

Možete glasati sa jednog od registriranih računa koje imati na Wikimedijenoj wiki (možete glasati jednom, bez obzira koliko računa imate). Da se kvalificirate, taj jedan račun:

 • ne smije biti blokiran na više od jednog projekta; i
 • ne smije biti blokiran na projektu odakle glasate; i
 • ne smije biti bot; i
 • mora stvoriti najmanje 10 uređivanja prije 1. augusta 2011 preko Wikimedijinih wikija (uređivanja na nekoliko wikija se mogu kombinirati ako su vaši računi ujedinjeni u globalni račun)
Razvojni tim

Članovi razvojnog tima MediaWiki su kvalificirani za glasanje ako:

 • su administratori Wikimedijinih servera sa shell pristupom; ili
 • imaju doprinosni pristup Wikimedijinom SVN-u te su načinili barem jedan doprinos.
Zaposlenici i radnici po ugovoru

Zaposlenici Fondacije Wikimedia i radnici po ugovoru su kvalificirani za glasanje ako su zaposleni od strane Fondacije na dan glasanja ili su bili zaposleni prije 1. augusta 2011.

Članovi odbora i članovi savjetovanog odbora

Trenutni i bivši članovi Odbora povjerenika i Savjetovanog odbora su kvalificirani za glasanje.

Kako glasati[edit]

Ako imate pravo na glasanje:

 1. Pročitajte pitanja i odlučite o vašem gledištu.
 2. Idite na wiki stranicu "Special:SecurePoll" na wiki gdje ste kvalificirani glasati. Na primjer, ako ste najaktivniji na wiki meta.wikimedia.org, idite na meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll.
 3. Pratite uputstva na toj stranici.

Morate omogućiti cookieje (cookies) na wikimedia.amellus.net kako bi vas prepoznalo glasačko sučelje, inače ćete dobiti pogrešku. Ako dobijete poruku o pogrešci koja glasi "Žalimo, niste na prethodno određenoj listi korisnika ovlaštenih da glasaju na ovim izborima.", nalazite se na pogrešnoj wiki: nastojte pristupiti "Special:SecurePoll" sa svoje matične wiki.

Organizacija[edit]

Kronologija[edit]

 • 30. VI 2011: napravljena objava; počinje inicijalna faza prijevoda.
 • 25. VII 2011: objavljeni detalji referenduma i ČPP; počinje glavna faza prijevoda.
 • 8. VIII 2011: u idealnom slučaju dovršeni svi prijevodi.
 • 15. VIII 2011: referendum počinje.
 • 17. VIII 2011: poslana pošta.
 • 30. VIII 2011: referendum završava; počinje provjera i prebrojavanje glasova.
 • 1. IX 2011: objavljeni rezultati.

Prijevodi[edit]

Da bi se osiguralo da reprezentativni uzorak zajednice Wikimedije učestvuje u ovom referendumu, važno je prevesti obavijesti i informacije o referendumu na što je moguće više jezika. Kako biste pomogli u prijevodu, molimo da pogledajte stranicu za prijevod. Ako govorite druge jezike, voljeli bismo Vašu pomoć.