Image filter referendum/sq

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
Referendumi mbaroi nga 30 August 2011. Vota nuk do pranohen më.
Rezultatet janë shpërndarë nga 1 September 2011.

Image filter referendum

Organizatë

Themeli Wikimedia ka hapur një referendum për të marrë më shumë opiniona të tjera për zhvillimin dhe përdorimin e një opt-in foto filtër personale, që do lejoi lexuesit të vullnetarisht bllokoi lloje të ndryshme imazhesh vetëm për llogarin e tyre. Kjo ishte kërkuar nga Bordi i të Besuarve në Qeshor 2011.

Referendumi ka filluar në 15 Gusht 2011 dhe përfundohet në 30 Gusht, dhe do bëhet në server të organizuar nga Softuer në Interestën Publik. Më shumë detaj dhe materiale arsimore janë të disponueshëm në këto faqe.

Mbasi keni lexuar informacionin e votimit, klikoni këtu për përshtatshmërin dhe udhëzimet.

Prapaskenë[edit]

Bordi i të Besuarve ka drejtuar Themeli Wikimedia të zhvilloi dhe të vëj një foto blokues personale.

Qëllimi është të mundësoj lexuesit të lehtësisht bllokojnë tek projekte e Wikimedia-s që ata nuk dëshirojnë të shikojnë, ose kur e shofin foton për herë të parë ose para ndërmjet cilësimet e preferencës individuale. Qëllimi është që lexuesit të përfitojnë duke i ofruar më shumë zgjedhje, dhe për ta bërë kështu do jetë sa më lehtë dhe i thjeshtë për ta përdorur. Gjithashtu do ta bëjme sa më lehtë që redaktues ta mbështesin.

Kjo foto filtër do zhvillohet për, dhe do vëhët tek, të gjithë projektet. Nuk do hiqen përherë fotot: vetëm do ta fshej nga pamje në qoftë se e kërkon përdorësi. Për zhvillimin, kemi krijuar disa parime udhëzuese, por tregtare të humbura duhen bërë gjatë proçesin e zhvillimit. Për të ndihmuar zhvilluesit në vendosjen e këto tregtare të humbura, ne jemi duke ju kërkuar të na ndihmoni të vlerësojmë rëndësinë e çdo nga këto duke marrë pjesë tek ky referendum.

Pse është kjo e rëndësishme?[edit]

raportin Harris e 2010-ës, dy nga rekomandimet (7 dhe 9) ishin që të krijonin një mënyrë që lexuesit mund të bllokonin foto që ata nuk donin ta shifnin; dhe të ishte një zgjedhje për të bllokuar të gjithë përmbajtje i diskutueshëm potencial.

Ka disa rationales për kjo gjë. Foto me përmbajtje seksuale dhe dhunë janë komponentët të nevojshme të projekte Wikimedia që ata të përmbushin mandateve të jenë të hapur, falas, dhe arsimor. Por disa nga këto foto - zonat gjenitale dhe praktika seksuale nga një krahë, ose varrezat masive dhe kufoma të gjymtuar nga ana tjetër - do kenë fuqin të shqetësojnë disa disa përdorës, në mënyrë specifike në qoftë se janë fëmijë, ose në qoftë se janë gjetur padashje. Qëllimi i një opt-in foto filtër është të hiqet pak nga befasin dhe shqetësimin, duke bllokuar fotot nga pamja pa një hap tjetër në anën e përdorësit. Shpesh, në botën e Wikimedia-s, kjo quhet parimin e sa më pak shqetësim, ose sa më pak befasi.

Nga ana tjetër, ne besojmë që kjo filtër vetëm do vononte, jo të ndaloi prezantimin e këto foto. Qasje për informacion tek faqe e Themelit Wikimedia vetëm do jetë kompromentuar vetëm aq sa të përmbushim përgjigjësitë tona të respektojmë dhe të shërbejmë të gjithë audienca jonë. Një gjysëm-bllokuar foto në krahasim të një foto bllokuar kompletë i përmbush më mirë përgjigjësitë tona.

Çfarë do kërkohet?[edit]

Në një shkallë 0-10, 0 në qoftë se jeni shumë në kundështim, 5 në qoftë jeni neutral dhe 10 në qoftë se në favor, do ju kërkohet të shpreheni opinionin se sa e rëndësishme është:

 • të gjithë projekte Wikimedia të ofrojnë ky filtër lexuesit.
 • që ky filtër mund të përdoret edhe nga lexuesit të regjistruar dhe të paregjistruar.
 • që bllokimi i fotove të jetë i kthyeshëm: që lexuesit të mbështeten në qoftë se ata ndryshojnë mëndjet e tyre.
 • që përdorës mund të raportojnë foto që ata mendojnë është ofendues ose e padëshirueshme, që nuk janë kategorizuara ashtu.
 • që filtëri të lejojnë lexuesit të zgjedhin shpejt dhe lehtë se cilin lloj imazhesh ata duan të bllokohen (p.sh., 5-10 kategori), që njerëzit mund të zgjidhnin, për shembull të bllokojnë imazhe seksuale por jo imazhe të dhunshëm.
 • që kjo filtër të jetë kulturisht neutrale (sa më shumë që është mundur, duhet të ketë një pamje globale ose multi-kulturë e cilin imazhesh janë potencialisht offenduese ose tronditës.

Do keni dhe zgjedhjen të thoni që nuk keni mjaft informacion për të përgjigjur.

Si do duket ky filtër?[edit]

Ngaqë zhvillimi i filtëri nuk ka filluar akoma, vetëm disa dizajnë të mundshëm janë të gatshëm. Këto mund të ndryshojnë i bazuar me si del referendumi dhe realitetet e zhvillimit, por është e mundshëm që produkti finale do duket pothuajse njëlloj me këto dizajnë. Këto dizajnë kanë 3 mënyra kryesore që lexuesi mund të ndryshojë këto settings: nga menuja, nga një imazh i shfaqur, dhe nga një imazh i bllokuar. Këto imazhe ju tregon se si ky filtër mund të duket për një përdorës të zakonshme.

Rregullat[edit]

Përshtatshmërinë[edit]

Redaktues

Ju mund të votoni nga 1 llogari të regjistruar ju keni në një wiki Wikimedia (ju mund të votoni vetëm një herë, pavarësisht se sa llogari keni). Për të kualifikuar, ky llogari duhet:

 • të mos jetë bllokuar në më shumë se një projekt; dhe
 • të mos jetë bllokuar nga projektin nga të cilin po votoni; dhe
 • të mos jeni një bot; dhe
 • të keni bërë të paktën 10 redaktime para datës 1 Gusht 2011 nëpër të gjitha wikit e Wikimedia-s (redaktime në wiki të ndryshme mund të kombinohen në qoftë se llogarit tuaj janë të unifikuar në një llogari globale)
Zhvilluesit

Zhvilluesit e Mediawiki-s kualifikojnë të votojnë në qoftë se ata:

 • janë administrator server të Wikimedia-s me qasje shell; ose
 • kanë qasje commit tek SVN të Wikimedia-s dhe kanë bërë të paktën një commit.
Staf dhe kontraktues

Stafin dhe kontraktuesit e Themelit Wikimedia kualifikojnë të votojnë në qoftë se janë të punësuar nga Themelin tek data e votimit të tyre, dhe të ishin punësuar para datës 1 Gusht, 2011.

Anëtarë të bordit dhe anëtarë këshillues të bordit

Anëtarë të tanishëm dhe të mëparshëm e Bordi i të Besuarve dhe Bordi Këshillore janë të kualifikuar të votojnë.

Si të votoni[edit]

Në qoftë se jeni të përshtatshëm të votoni:

 1. Lexoni deklaratet dhe zgjidhni pozicionin tuaj.
 2. Shkoni tek një wiki nga të cilin jeni të kualifikuar të votoni. Ju jeni tashti duke lexuar një faqe tek meta.wikimedia.org. Për shumicën e përdorësit, ju duhet të largoheni nga Meta dhe të ktheni tek projekti wikin tuaj kryesore që të votoni. Tek search bar tek projekti wikin tuaj të zakonshëm, shkruani Special:SecurePoll/vote/230. Për shembull, në qoftë se jeni më shumë aktiv në wikin meta.wikimedia.org, shkoni në meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/230.
 3. Klikoni "Go to the voting server" (shkoni tek faqen e votimit). Kjo do t'ju direktojë tek server SPI për të votuar.
 4. Ndiqni udhëzimet atje.

Ju duhet te keni cookies të aktivizuara në wikimedia.amellus.net dhe cookies së palës së tretë që të pranoheni nga ndërfaqen e votimit, para se të hapni faqen me formularin e votimit, se pastaj do merrni një gabim. Një qoftë se merrni mesazhin "Sorry, you are not in the predetermined list of users authorised to vote in this election." (Na falni, ju nuk jeni në listën e paracaktuar e përdoruesve të autorizuara të votoni në këtë zgjedhje.), jeni në wikin e gabuar: provoni të hyni "Special:SecurePoll" nga wikin tuaj kryesorë.

Ju mund të ktheheni tek faqen e votimit dhe të ndryshoni votimet tuaj më vonë.

Organizimin[edit]

Afatin kohore[edit]

 • 2011-06-30: lajmërimin është bërë; fazën e përkthimin i fillimit niset.
 • 2011-07-25: detajet e referendumit dhe FAQ është publikuar; fazën kryesore të përkthimit fillon.
 • 2011-08-08: teorikisht të gjitha përkthimet do mbarohen.
 • 2011-08-15: referendumi fillon.
 • 2011-08-17: dërgim emailësh fillon (tek të gjitha votuesit e përshtatshëm që nuk kanë dal jashtë)
 • 2011-08-30: referendumi mbaron; kontroll i votëve dhe numrimin fillon.
 • 2011-09-01: rezultatet janë të shpërndarë.

Përkthimet[edit]

Për të siguruar që shumicën e komunitetin e Wikimedia-s merr pjesë tek kjo referendum, është e rëndësishme që njoftime dhe informacion referendum të përkthehen në sa më shumë gjuhë që mundet. Për të ndihmuar më përkthimin ju lutemi shifni faqen e përkthimit. Në qoftë se flisni gjuhë të tjerë, ndihma juaj do ishte e vlerësuar.