Leaflet/Dutch-2011

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

This text is the most current version of the Dutch Wikipedia leaflet.



De menselijke kennis verzameld[edit]

(please use the new puzzelglobe @ [1] !!)

"Opdat het werk van de afgelopen eeuwen niet tevergeefs voor de komende eeuwen is geweest; opdat onze kleinkinderen niet slechts beter opgeleid, maar tevens deugdzamer en gelukkiger zullen worden, en opdat wij niet zullen sterven zonder ons voor de mensheid verdienstelijk te hebben gemaakt." Denis Diderot (1713-1784)

De verzamelde menselijke kennis, geselecteerd en gepresenteerd door een gemeenschap van duizenden vrijwilligers, voor vrij gebruik via het internet gepubliceerd - dat is Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Na de start van de Engelstalige editie in 2001 groeide het project onverwacht snel. Na enkele maanden werd begonnen met uitgaven in meerdere talen en tien jaar later zijn meer dan achttien miljoen artikelen beschikbaar in meer dan 280 verschillende talen.

De Nederlandstalige Wikipedia staat op nummer negen van de verschillende taalversies, met meer dan 650 duizend artikelen. Per maand trekt de Nederlandstalige encyclopedie 3 miljoen unieke bezoekers: per dag worden er bijna 6 miljoen artikelen bekeken.

Bijeengebracht door vrijwilligers[edit]

Voortdurend komen er nieuwe artikelen bij en worden de bestaande verbeterd en uitgebreid. Elke lezer kan mee schrijven, ook wanneer er slechts een typefout is gevonden of een kleine omissie kan worden aangevuld.

Om mee te schrijven is het geen vereiste om aangemeld te zijn: een eenvoudige muisklik op "bewerk" biedt reeds de mogelijkheid om uw kennis bij te dragen.

De open structuur werpt haar vruchten af: de Nederlandstalige Wikipedia scoort al jaren hoog in de top 10 van de meest bezochte Nederlandse websites volgens onderzoeksbureau Multiscope. Eén op de vijf Nederlanders bezoekt Wikipedia minstens een keer per maand.

Vrij voor iedereen[edit]

Met 41 miljoen bezoekers per dag behoort Wikipedia wereldwijd tot de tien best bezochte websites. Hiermee is Wikipedia de omvangrijkste gemeenschappelijk vervaardigde verzameling van vrije kennis.

De kennis van Wikipedia blijft vrij dankzij de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Hiermee geven de schrijvers toestemming de inhoud kosteloos aan te passen en verspreiden, zolang de auteurs en licentie genoemd worden en de veranderde versies weer onder dezelfde licentie vallen. Dit is vergelijkbaar met hoe populaire open-source projecten als Firefox, OpenOffice en Linux worden uitgegeven.

Niet alleen de teksten op Wikipedia zijn vrij: ook de afbeeldingen. De online database Wikimedia Commons omvat ondertussen al meer dan 10 miljoen vrije mediabestanden en groeit iedere dag.

2e pagina[edit]

Wikimedia[edit]

Veelzijdige verzamelingen[edit]

Naast Wikipedia zijn er meer Wikimediaprojecten die kennis onder een vrije licentie ter beschikking stellen.

Wikipedia
de vrije encyclopedie
http://nl.wikipedia.org

Wikimedia Commons
de vrije verzameling van media
http://commons.wikimedia.org

Wikisource
de vrije bibliotheek
http://nl.wikisource.org

Wikibooks
de vrije leerboeken
http://nl.wikibooks.org

Wikiquote
de vrije citatenverzameling
http://nl.wikiquote.org

Wikiwoordenboek
het vrije woordenboek
http://nl.wiktionary.org

Wikispecies
de vrije taxonomische verzameling
http://species.wikimedia.org

Wikimedia[edit]

Wereldwijd vrije kennis[edit]

"Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle menselijke kennis. Dat is waar wij aan werken." - Jimmy Wales

Wikimedia zet zich wereldwijd in ter bevordering van vrije kennis. Naast de in 2003 opgerichte Wikimedia Foundation zijn er in veel landen nationale verenigingen opgericht, die zich zowel voor de talrijke internationale projecten als voor vrije kennis in het algemeen inzetten. In Nederland is dat Wikimedia Nederland.

Wikimedia Foundation http://www.wikimediafoundation.org

Wikimedia Nederland http://www.wmnl.nl

De Wikimedia Foundation is voor haar Wiki-projecten afhankelijk van giften. Als u wilt dat Wikipedia en andere Wikimediaprojecten kunnen blijven bestaan en groeien, overweegt u dan lidmaatschap of een gift.

Zowel Wikimedia Nederland als de Wikimedia Foundation is door de Nederlandse belastingdienst per 2010 aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling.

ABN AMRO bankrekeningnummer 49.71.64.833 IBAN: NL33 ABNA 0497164833 BIC: ABNANL2A t.n.v. Vereniging Wikimedia Nederland te Utrecht

IBAN: FR76 1168 9007 0000 6566 9500 597 BIC: CITIFRPP Adres: Citibank International PLC, 1-5 Rue Paul Cezanne, 75008 Paris, France t.n.v. Wikimedia Foundation

Wikipedia[edit]

De vrije encyclopedie[edit]

http://nl.wikipedia.org