Jump to content

Patronen leren/Lokale gebouwen fotograferen

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Learning patterns/Photographing your local buildings and the translation is 100% complete.
Een Learning Pattern voorevent
Lokale gebouwen fotograferen
ProbleemWikimedia Commons heeft altijd behoefte aan goede foto's van lokale gebouwen. Inclusief foto's van gebouwen die nooit "encyclopedisch" zullen worden volgens de criteria van Wikipedia. Maar hoe zorg je ervoor dat de foto's die je bijdraagt nuttig zijn? En hoe maak je überhaupt foto's van goede kwaliteit?
OplossingIn dit Learning Pattern geven we simpele tips die je helpen om goede en bruikbare foto's voor Wikimedia Commons te maken. Hoe maak je nuttige foto's van gebouwen die al eindeloos vaak gefotografeerd zijn? Hoe vermijd ik problemen als ik op locatie foto's maak? En hoe zit het met auteursrecht?
OntwikkelaarMichaelMaggs
Onderschrijf
Aangemaakt op4 July 2014


Wat is het probleem?

De gemeenschap organiseert veel fotografie-evenementen en -wedstrijden. De bekendste daarvan is "Wiki Loves Monuments", maar er zijn ook kleinere evenementen zoals "Wiki Takes...". Bij de meeste van deze evenementen worden de foto's geüpload naar Commons. Echter, niet iedere deelnemer weet hoe je een goede foto maakt, of waaraan een foto moet voldoen om hergebruikt te kunnen worden door de Wikimedia-gemeenschap of door anderen.

Wat is de oplossing?

Je kunt de kwaliteit en bruikbaarheid van je foto's verbeteren door de volgende eenvoudige tips in het achterhoofd te houden.

Tips voor fotografen

Ik ben niet de beste fotograaf die er is. Wil Commons echt mijn foto's hebben?

Jazeker, dat willen we echt. Het doel van de meeste foto-evenementen is niet enkel om het werk van onze beste fotografen te etaleren. Het is voor de Wikimedia-gemeenschap nog belangrijker dat meer mensen betrokken raken bij het uploaden en delen van vrij herbruikbare afbeeldingen. We willen dat mensen zich realiseren dat ze een keuze hebben: ofwel hun foto's zitten ongebruikt en ongezien op de harde schijf van hun computer, ofwel ze worden gepubliceerd onder een vrije licentie en kunnen wereldwijd door iedereen gebruikt worden.

Commons heeft al foto's van alle interessante gebouwen in mijn streek. Waarom willen jullie er nog meer?

Eén enkele foto van een gebouw geeft een algemeen beeld, maar weinig meer. Ons doel op Commons is om zoveel informatieve foto's als mogelijk te verzamelen, zodat er een ruime keuze is wanneer iemand een foto nodig heeft, inclusief een foto van dat ene detail dat slecht zichtbaar is op een overzichtsfoto. Maak je dus geen zorgen als er van jouw favoriete gebouw al een kwalitatief goede foto op Commons staat. Upload in dat geval niet dezelfde, maar kwalitatief minder goede foto, maar concentreer je op iets anders. Denk daarbij aan de volgende mogelijkheden:

 • Foto's vanuit andere richtingen of met een ander perspectief
 • Het gebouw in een zijn bredere, landschappelijke of stedelijke context
 • Voor- en achter- of zijaanzichten (bij voorkeur allemaal)
 • Architectonische details, van groot tot klein en gedetailleerd
 • Interieurfoto's (mits daar toestemming voor verkregen kan worden)
 • Bijgebouwen, wanneer aanwezig
 • Aanzichten op verschillende tijden (overdag of 's nachts) of in andere seizoenen
 • Gebruik van het gebouw, bijvoorbeeld tijdens een festiviteit of tijdens openingsuren
 • Historische foto's (bijvoorbeeld gescande foto's uit de jaren '80), mits je zelf genomen hebt
 • Artistieke foto's

Hoe zit het met "saaie" en onbelangrijke gebouwen?

Commons is een brede mediabank van educatieve foto's en andere mediabestanden. Er is geen test zoals op Wikipedia waarbij gekeken wordt of een afbeelding wel "encyclopedisch relevant" is. Ieder bestand moet echter wel potentieel bruikbaar zijn voor een educatief doel.

Hoe zorg ik ervoor dat anderen mijn foto kunnen terugvinden en weten wat erop staat?

Zorg ervoor dat je altijd informatie geeft over wat je gefotografeerd hebt. Op die manier weet je zeker dat je afbeeldingen ook voor anderen bruikbaar zijn. Een willekeurige foto van een willekeurig betonnen gebouw zonder omschrijving wordt waarschijnlijk weer verwijderd door een beheerder op Commons omdat de foto geen educatief nut heeft. Dezelfde foto kan echter bruikbaar zijn voor anderen wanneer je informatie toevoegt zoals:

 • Een informatieve titel (bijvoorbeeld "Detail van een betonnen gebouw uit de vroege jaren '60, Derwent College, University of York")
 • Een informatieve omschrijving ("Detail van CLASP systeem betonwerk, bestaande uit prefab betonblokken en panelen")
 • Coördinaten (wanneer mogelijk)

Problemen vermijden op locatie

 • Wees respectvol en attent voor andere fotografen en voor andere aanwezigen
 • Wees in het bijzonder respectvol wanneer je een privéwoning fotografeert. Ga niet door met fotograferen wanneer je gevraagd wordt te stoppen door de bewoner
 • Stop met het fotograferen van interieurs als iemand je dat vraagt. Op sommige plaatsen is interieurfotografie verboden; in zulke gevallen is het misschien mogelijk om toestemming te krijgen van de eigenaar of beheerder
 • Betreed geen privéterrein zonder toestemming. In veel gevallen is het echter wel toegestaan om gebouwen te fotograferen die zichtbaar zijn vanuit de publieke ruimte (zoals de stoep). Sommige landen kennen restricties; zie hiervoor Commons:Freedom of panorama.
 • Vermijd foto's waarop individuele personen prominent zichtbaar zijn. Op drukke locaties zoals toeristenbestemmingen is het moeilijk om mensen op je foto te vermijden; probeer ze in dat geval niet prominent in beeld te brengen.
 • Vermijd het fotograferen van auto's en dergelijke - in het bijzonder kentekens.

Auteursrechten

 • Upload geen foto's van posters, informatieborden, tekens, moderne muurschilderingen en dergelijke met tekst of twee-dimensionale afbeeldingen die auteursrechtelijk beschermd kunnen zijn. Dit is zelfs van toepassing wanneer deze afbeeldingen zich in de publieke ruimte bevinden. Het feit dat anderen er foto's van maken betekent nog niet dat zulke foto's op Commons geaccepteerd worden. (Foto's van oude muurschilderingen in bijvoorbeeld kerken worden echter wel geaccepteerd omdat daar geen auteursrechten meer op rusten)
 • Controleer vooraf de lijsten op Commons:Freedom of panorama om te zien welke juridische beperkingen er zijn op het fotograferen van moderne gebouwen en sculpturen waarop nog auteursrechten zouden kunnen rusten.

Wanneer gebruiken

 • Individueel geüploade foto's van gebouwen
 • Wiki Loves Monuments, "Wiki Takes..." evenementen en Wiki Scavenger Hunts

Onderschreven door

Zie ook

Gerelateerde learning patterns

Referenties