Translation requests/PR-500k-en/Sl:

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Objava 500.000-čega članka v angleški različici Wikipedije[edit]

St. PETERSBURG, FLORIDA, ZDA, 18 Marec 2005

Fundacija Wikimedia je danes sporočila, da je bil v angleški različici Wikipedije ustvarjen že petstotisoči članek. Namen projekta fundacije Wikipedija je ustvariti prosto večjezikovno spletno enciklopedijo. Naslov 500.000-čega članka je Involuntary settlements in the Soviet Union (Neprostovoljna naselja v Sovjetski zvezi). Skupaj pol milijona člankov daleč presega kateri koli drug enciklopedijski projekt. Pri povprečno 2500 znakih na članek to pomeni 1,25 gigabajtov golega teksta, ki bi obojestransko tiskan pomenil približno 20 metrov oziroma preko 6 nadstropij visok kup papirja. Poleg tega so bile v angleško različico Wikipedije nedavno vključene stotine melodij v polni dolžini (en:Wikipedia:Sound/list), skoraj gigabajt novih slik (commons:Main Page) in tematsko specifični portali (en:Wikipedia:Wikiportal/Art).

Wikipedija je obsežen spletni vir, ki je bil za podrobno spremljanje aktualnih dogodkov in popularne kulture, svojo uporabnost in svojo skupnost sodelavcev nagrajen z mnogimi priznanji in nagradami. Vsak dan ga obišče več milijonov uporabnikov.

Daniel Pink, avtor in kolumnist revije WIRED Magazine, je Wikipedijo nedavno opisal kot »samo-organizirajočo, samo-popravljajočo se, hiperzasvojujočo knjižnico prihodnosti«. Pri BBC News menijo, da je »eden najzanesljiveje uporabnih virov informacij, na medmrežju ali drugje«. Tim Berners-Lee, oče spleta, pa jo je poimenoval »Vir vsega znanja«.

Wikipedija je prvi in najbolj znan projekt fundacije Wikimedia. Sprožila je tudi nastanek sestrskih projektov, vključno s slovarjem, knjižnico učbenikov, priročnikom citatov in novičarsko stranjo. Vsi ti projekti tečejo na odprtokodni platformi MediaWiki.

Wikipedija je na svoji spletni strani www.wikipedia.org na voljo zastonj in brez kakršnih koli oglasov. Informacije o tem, kako dejavno prispevati k projektu, so na voljo na strani Wikipedia introduction - Uvod v Wikipedijo (http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Introduction). Kasneje letos naj bi angleška, nemška in francoska različica izšle tudi v obliki DVD.

O Wikipediji[edit]

Zamislite si svet, v katerem ima vsakdo dostop do vsega človeškega znanja. Ukvarjamo se prav s tem. --Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije

Wikipedija, ki se je začela v januarju 2001, je trenutno najhitreje rastoča, najbolj ažurna in največja enciklopedija, s poldrugim milijonom dejavno razvijajočih se člankov v preko 120 jezikih, med katerimi je tudi slovenska Wikipedija. V celoti jo ustvarjajo prostovoljci, ki članke v procesu sodelovanja prispevajo, posodabljajo in popravljajo. Izdaja v angleškem jeziku vsebuje 10 milijonov notranjih povezav, poleg tega pa vsak dan doživi 25.000 urejanj in se ji doda tisoč novih člankov.

Wikipedijina vsebina je pisana za širšo javnost in se jo z namenom večje jasnosti, berljivosti in točnosti neprestano revidira. Izvorni tekst, slike in zvoki, prispevani k Wikipediji, so zaščiteni z dovoljenjem GNU za rabo proste dokumentacije (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html#SEC1) (GFDL). Celotna podatkovna zbirka je prosto presnemljiva (http://download.wikimedia.org/) in se jo v okviru določenih pogojev lahko brez kakršnih koli stroškov prosto izkorišča tako v neprofitne kot tudi v komercialne namene.

O Wikimediji[edit]

Fundacija Wikimedia je neprofitna korporacija s sedežem na Floridi, ZDA. Ustanovljena je bila leta 2003 za ohranjanje in razvoj projektov proste vsebine, kot je Wikipedija, in za polno zagotovitev teh projektov javnosti brez kakršnih koli denarnih stroškov.

Fundacija je nedavno zaključila zbiranje prispevkov, pri katerem je bilo predvsem z donacijami posameznikov v velikosti 50 ameriških dolarjev ali manj zbranih preko 90.000 USD (okoli 20 milijonov SIT). Njene nacionalne podružnice so v Nemčiji in Franciji.

Nadaljnje informacije:[edit]

O Wikipediji | Statistični podatki | Izbrani članki angleške Wikipedije | O MediaWiki | Fundacija Wikimedia | Wikipedija v medijih

Kontakt[edit]

Za vprašanja in intervjuje kontaktirajte (le v angleškem jeziku):

Jimmy Wales, Predsednik (Chair), Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefon: +1-727-231-0101
E-pošta: jwales@wikia.com

Angela Beesley, Izvršni tajnik (Executive secretary), Board of Trustees, Wikimedia Foundation
Telefon: +44-7796-305-786
E-pošta: beesley@gmail.com