User:Glavkos/Parallel WWI edit-a-thons el

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Σειρά από παράλληλους μαραθώνιους επεξεργασιών για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο σε επτά χώρες[edit]

Αυτή η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε πολλές γλωσσικές εκδόσεις και είναι μια από τις δύο εικόνες της Europeana που χρησιμοποιήθηκαν στο Ελληνικό λήμμα σχετικά με τα Χημικά όπλα στο Ά Παγκόσμιο Πόλεμο (el:Χημικά όπλα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), και επιφορτώθηκε προκαταβολικά από σας σε μια πιλοτική εκδήλωση που είχαμε στη Σουηδία τον περασμένο Νοέμβριο.
Σκληρά εργαζόμενοι εθελοντές δημιούργησαν και βελτίωσαν μια σειρά από δύσκολα λήμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εδώ βλέπετε μερικούς απ'αυτούς στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, μια σειρά από παράλληλους μαραθώνιους επεξεργασιών για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο οργανώθηκε στην Ευρώπη και την Αυστραλία από το Wikimedia Σουηδίας ως μέρος του Europeana Awareness project. Για να εμπλέξουμε τους ανθρώπους, ήρθαμε σε επαφή με τα Wikimedia Chapters και ξεχωριστούς εθελοντές, συμπεριλαμβάνομένων πολλών από το GLAM-WIKI 2013 conference, πράγμα του δείχνει την μεγάλη αξία των φυσικών συναντήσεων. Τους μιλήσαμε για τα σχεδιά μας και είμασταν ευτυχείς που εισπράξαμε τεράστιο ενδιαφέρον και θετικές απαντήσεις, για να μην αναφερθούμε σε κάποιες πολύ καλές προτάσεις για βελτιώσεις!

Φυσικές συναντήσεις για WWI edit-a-thons πραγματοποιήθηκαν σε πέντε χώρες: Βέλγιο, Ολλανδία, Σερβία, Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιτυχημένα online edit-a-thons πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αυστραλία και στην Ελλάδα. Συνολικά πάνω από 50 εθελοντές έλαβαν μέρος στα edit-a-thons.

Είχαμε τέσσερις λόγους για να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Πρώτον, υπάρχει πάντα μια κορύφωση στον αριθμό των επισκέψεων στη Wikipedia γύρω από τις ημερομηνίες ενός μεγάλου γεγονότος και θέλαμε τα λήμματα της Wikipedia σχετικά με τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα πρις την εκατοστή επέτειο. Δεδομένου ότι πολλά λήμματα δημιουργήθηκαν και βελτιώθηκαν στη διάρκεια των edit-a-thons, πιστεύουμε ότι αυτό ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεύτερον, θεωρήσαμε ότι ένα edit-a-thon είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποκτήσουμε αντιπροσώπους από διαφορετικές γκαλερί, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία (GLAMs) που θα συνεργάζονταν μεταξύ τους και μαζί μας, και μια πολύ καλή μέθοδος για να εμπλέξουμε ειδικούς. Η ιδέα ήταν ότι αυτό θα μας έδινε μια πολύ καλή ευκαιρία να προσεγγίσουμε τα GLAMs και να εγκαινιάσουμε συνεργασίες για να τους κινητοποιήσουμε να απελευθερώσουν εικόνες από τις συλλογές τους και να εργαστούν μαζί μας με άλλους τρόπους το 2014. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη συνεργαζόμαστε με το Europeana και το Europeana Network έτσι ώστε να προσεγγίσουμε ακόμα περισσότερα GLAMs. Το υλικό του Europeana χρησιμοποιήθηκε συχνά στα edit-a-thons, κι έτσι οι εκδηλώσεις αυτές ενδυνάμωσαν περαιτέρω την συνεργασία μας μαζί τους και τη συμμετοχή των GLAMs στο δικό τους δίκτυο. Ως μέρος των εκδηλώσεων, μια σειρά από Παραρτήματα του Wikimedia επίσης εγκαινίασαν νέες σχέσεις με τα τοπικά τους GLAMs.

Ο τρίτος λόγος που φιλοξενήσαμε τα edit-a-thons ήταν ότι θέλαμε να αυξήσουμε τη χρήση της τεράστιας ψηφιακής συλλογής του Europeana στη Wikipedia, κάνοντας παράλληλα γνωστή αυτή τη συνεργασία στην κοινότητα και τις πολλές ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Η Europeana έχει χιλιάδες εικόνες που σχετίζονται με τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν ελεύθερες άδειες και έτσι επιτρέπουν τη χρήση τους στη Wikipedia. Θα ήταν ντροπή να μην έχουμε αυτές τις καταπληκτικές εικόνες να κοσμούν τα λήμματα της Wikipedia. Οι εικόνες προέρχονται τόσο από το κοινό όσο και από το τεράστιο δίκτυο προμηθευτών περιεχομένου της Europeana. Στη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, δείξαμε στα GLAMs γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια πραγματικά ελεύθερη άδεια (κατάλληλη για χρήση στη Wikipedia) και τι οι τελικοί χρήστες --Wikimedians--μπορούν να κάνουν με το περιεχόμενο της.

Τα edit-a-thons ήταν πολύ επιτυχημένα με πληθώρα φωτογραφιών από το Europeana που χρησιμοποιηθήκαν και ενσωματώθηκαν στα λήμματά μας. Ήμασταν πολύ ευτυχείς που βλέπαμε τους εθελοντές να ανακαλύπτουν το υλικό του Europeana από μόνοι τους και να ανεβάζουν πολύ περισσότερες εξαιρετικές εικόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, έγινε πολύ δουλειά στο Λονδίνο απ΄όπου φέραμε περισσότερο υλικό στο Europeana στα εγχειρήματά μας από την Βρεταννική Βιβλιοθήκη.

Τελικά, έχοντας την ελπίδα ότι μια σειρά από εκδηλώσεις πέρα από τα σύνορα θα προκαλέσουν μια μεγάλη κάλυψη από τον τύπο και αυτό δείχνει πραγματικά την συνεργατική δύναμη της διεθνούς μας κοινότητας. Αυτό υπήρξε εν μέρει πετυχημένο, καθώς κάποιοι από τους εθελοντές έδωσαν συνεντεύξεις σχετικά με τις εκδηλώσεις και εμείς επίσης είχαμε κάποιες ωραίες δημοσιεύσεις σε blog posts που γράφτηκαν για το event. Αλλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα και ελπίζω ότι όλα τα παραρτήματα του Wikimedia θα σκεφτούν να δημιουργήσουν λίστες με εφημερίδες (βασισμένες σε θέματα όπως ιστορία, επιστήμη των υπολογιστών, τοπικά ΜΜΕ κλπ.) προς τις οποίες μπορούμε να στέλνουμε τα δελτία τύπου που θα αφορούν τέτοιες εκδηλώσεις.

Αποφασίσαμε να κάνουμε τα edit-a-thons στο τέλος του Ιουνίου επειδή η εβδομάδα γύρω από τις 29 Ιουνίου είναι γεμάτη με κεντρικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Για παράδειγμα, στις 28 Ιουνίου ήταν η μέρα που ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πυροβόλησε και σκότωσε τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη του πολέμου. Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε επίσης εκείνη την ημέρα. Αυτοί οι μαραθώνιοι επεξεργασιών (αγγλικά:edit-a-thons) ήσαν πραγματικά δοκιμασία για το πόσο μακριά καταφέραμε να φτάσουμε αναφορικά με την διεθνή πολιτική κατάσταση της περιόδου του πολέμου, καθώς πολλές από τις πρώην χώρες που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο πήραν μέρος σε αυτούς του συνεργατικούς μαραθώνιους επεξεργασιών διαδίδοντας την ουδέτερη γνώση όσον αφορά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Europeana Challenge, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να μπουν αν χρησιμοποιούσαν μια εικόνα από το Europeana, κέρδισε ο Glavkos από την Ελλάδα μετά από μια πολύ εντυπωσιακή και παραγωγική μέρα. Ο Glavkos έλαβε μια ταξιδιωτική επιταγή αξίας 300 ευρώ ως έπαθλο για τον διαγωνισμό. (Το Europeana Challenge ήταν εν μέρει έμπνευση του Ολλανδικού διαγωνισμού Teylers Multilingual Challenge).

Εκτός από τις επτά χώρες που οργάνωσαν μαραθώνιους επεξεργασιών, δύο άλλες επίσης εξέτασαν το ενδεχόμενο να το κάνουν, αλλά δεν βρήκαν μια αρκετά μεγάλη ομάδα εθελοντών στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Εντούτοις, το γεγονός ότι τόσα πολλά παραρτήματα και εθελοντές το βρήκαν ενδιαφέρον μας κάνει να σκεφτούμε ότι ενδεχομένως να ξανακάνουμε αυτό το είδος του διεθνούς και παιγνιώδους παράλληλου edit-a-thon. Ως τέτοιο, έχουμε το κίνητρο να κάνουμε κάτι ανάλογο ξανά προς το τέλος αυτής της χρονιάς!

Μετά από κανα-δυό πολύ πετυχημένους μαραθώνιους επεξεργασιών για τη μόδα τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ολλανδία, σκεπτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη μόδα ως θέμα την επόμενη φορά. Τα edit-a-thons για τη μόδα που έχουμε φιλοξενήσει μέχρι τώρα είναι πολύτιμα στο να εμπλέκουν περισσότερες Βικιπαιδίστριες θηλυκού γένους και ελπίζουμε ότι θα μας ακολουθήσετε περαιτέρω στην ανάπτυξη τέτοιων εκδηλώσεων. Ίσως μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής της ισορροπίας ανάμεσα στα δύο φύλα στη Wikipedia!

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

John Andersson
Project Leader Europeana Awareness
Wikimedia Sverige

Πηγή[edit]