Φίλτρο AbuseFilter Σελίδας χρήστη

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Userpage AbuseFilter and the translation is 100% complete.

Επισκόπηση

Στις 30 Νοεμβρίου 2016, μετά από μια κοινοτική συζήτηση, ένα νέο φίλτρο επεξεργασίας τέθηκε σε εφαρμογή στην αγγλική Βικιπαίδεια ώστε να μην έιναι εφικτό για ανώνυμους και πολύ νέους χρήστες να τροποποιήσουν τις σελίδες χτήστη των άλλων χρηστών. Το σκεπτικό για αυτό το φίλτρο ήταν να αποτρέψει τους βανδαλισμούς και την παρενόχληση μεμονωμένων χρηστών· ένα τυχαίο δείγμα 100 επεξεργασιών από μη εγγεγραμμένους (ανώνυμους) χρήστες σε σελίδες χρηστών έδειξε ότι περίπου οι μισές από τις συνεισφορές εκπροσωπούσαν περιπτώσεις βανδαλισμού και παρενόχλησης και δεν ήταν εποικοδομητικές. (Οι υπόλοιπες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από χρήστες οι οποίοι είχαν πιθανόν αποσυνδεθεί, καθώς επεξεργάζονταν την δική τους σελίδα χρήστη).[1] Επιπλέον, δεν υπήρχαν επιτακτικες περιπτώσεις χρήσης που να υποστηρίζουν γιατί θα έπρεπε οι μη εγγεγραμμένοι ή πολύ νέοι χρήστες να μπορούν να επεξεργαστούν την σελίδα χρηστη κάποιου άλλου.

Αυτή η σελίδα δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το φίλτρο και οδηγίες για την εφαρμογή του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες κοινότητες του Wikimedia.

Το φίλτρο

Κύριο άρθρο: en:Special:AbuseFilter/803

Το φίλτρο ελέγχει τα ακόλουθα:

  • Πραγματοποιείται η επεξεργασία στο namespace των χρήστων?
  • Έχει ο/η χρήστης unconfirmed? (π.χ. Έχει λογαριασμό λιγότερες από τέσσερεις μέρες, και έχει κάνει λιγότερες από 10 επεργασίες?)
  • Πραγματοποείται η επεξεργασία απευθείας σε σελίδα χρήστη (αντί σε υποσελίδα)?

Αν πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, η επεξεργασία εμποδίζεται, και εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα στον/στην χρήστη, όπως διαμορφώνεται στη σελίδα MediaWiki:Abusefilter-warning-userpage:

Διενεργούνται επίσης ελέγχοι για en:User:Sandbox και en:User:Jimbo Wales, τα οποία σχεδιάστηκαν ρητά ώστε να είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε για επεξεργασία.

Σύνταξη του φίλτρου

article_namespace == 2 &
!("confirmed" in user_groups) &
!('/' in article_text) &
article_text != user_name &
article_articleid != 2829412 &
article_articleid != 31555737

Επιλεκτικό ξεκλείδωμα σελίδας χρήστη μέσω προτύπου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική εφαρμογή του φίλτρου για να επιτρέψετε στους χρήστες να "ξεκλειδώσουν" την σελίδα χρήστη τους και να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να την επεξεργαστεί με την προσθήκη ενός προτύπου. Σε αυτό το παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε το πρότυπο {{unlocked userpage}}. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο/η χρήστης είναι να το προσθέσει κάπου στη σελίδα χρηστη τους και το φίλτρο θα παρακάμψει τους κανονικούς της ελέγχους και θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να επεξεργαστείτε τη σελίδα.

Επιπλέον, μόνο ο ιδιοκτήτης της σελίδας χρήστη ή οι διαχειριστές μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν το πρότυπο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός απλού φίλτρου, οπόυε θα θελήσετε πιθανώς να αλλάξετε τη γλώσσα του μηνύματος που εμφανίζεται στο/στη χρήστη:

Πρότυπο: Ξεκλείδωτη σελίδα χρήστη

Το ίδιο το πρότυπο δεν χρειάζεται να περιέχει κάποιον ειδικό κώδικα, αλλά θα μπορούσατε να το σετάρετε έτσι ώστε να προσθέτει μια κατηγορία έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται όλες οι ξεκλείδωτες σελίδες χρήστη. Για να το κάνετε αυτό χρησιμοποιήστε τη σύνταξη:

<includeonly>[[Category:Unlocked user pages]]</includeonly>

Τώρα κάθε φορά που κάποιος κάνει transclude το πρότυπο στη σελίδα χρήστη τους, η σελίδα θα προστείθεται στην κατηγορία [[Category:Unlocked user pages]]. Μπορείτε να ονομάσετε το πρότυπο και την κατηγορία κατα βούληση, απλά βεβαιωθείτε ότι το φίλτρο αναζητά το σωστό όνομα.

Σύνταξη του φίλτρου

article_namespace == 2 &
!('/' in article_text) &
article_text != user_name & (
  template := "{{unlocked userpage}}";

  (
    !("confirmed" in user_groups) &
    !(template in old_wikitext)
  ) | (
    (
      (
        removed_lines contains template &
        !(template in added_lines)
      ) | (
        added_lines contains template &
        !(template in removed_lines)
      )
    ) & !("sysop" in user_groups)
  )
)

Και πάλι, μπορείτε να αλλάξετε το "{{unlocked userpage}}" σε ό,τι θέλετε.

Εκτιμήσεις Εφαρμογής

Το φίλτρο και το προειδοποιητικό μήνυμα συστήματος μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε εγχείρημα του Wikimedia AbuseFilter. Το προειδοποιητικό μήνυμα μπορεί να μεταφραστεί και να αλλάξει, όπως απαιτείται για κάθε έργο.